Ε3 2012: η παρουσίαση της Sony

Συγκροτημένος και σαφής ο ιαπωνικός κολοσσός, αλλά... το Vita;

Η Sony εννοεί να συνεισφέρει στο μέγιστο δυνατό (σε αντίθεση με τη Microsoft) ώστε το PS3 να παραμείνει ενδιαφέρον ως φορμά και να συνεχίσει να εξελίσσεται - αλλά και οι ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής... δεν πάνε πίσω. Το Far Cry 3 επέδειξε για πρώτη φορά συμμετοχή 4 παικτών ταυτόχρονα, το Assassin's Creed 3 αποκάλυψε τμήμα του όπου οι μάχες διαδραματίζονται στη θάλασσα (!), ενώ μικρότερες παραγωγές όπως το The Unfinished Swan και το Datura απέδειξαν πως το PlayStation Store έχει να επιδείξει προτάσεις και για όσους αρέσκονται στα "εναλλακτικά", ασυνήθιστα games. Το PS3 θα έχει άλλωστε στη διάθεσή του και τα νέα Call of Duty, FIFA, Need For Speed κλπ., ολοκληρώνοντας έτσι τη βιβλιοθήκη του για το 2012. Μόνο "αδύναμο σημείο" του για την εορταστική περίοδο, το γεγονός ότι δεν θα έχει ένα ΑΑΑ "game για gamers" αποκλειστικά δικό του, όπως θα έχει η Microsoft με το Halo 4.

Ο αληθινά "αδύναμος κρίκος" ωστόσο στην παρουσίαση της Sony δεν ήταν το PS3, το οποίο έχει πια σταθερή πορεία και προοπτική. Ήταν το PS Vita, το οποίο χρειαζόταν ίσως πιο πολλή υποστήριξη σ' αυτή τη φάση. Μπορεί η Sony να ανακοίνωσε γι' αυτό δύο ΑΑΑ games που σίγουρα θα σημειώσουν εμπορική επιτυχία τα Χριστούγεννα, τα Assassin's Creed Liberation και Call of Duty Black Ops Declassified, όμως το Vita χρειάζεται αφενός πιο πολλά, αφετέρου ολοδικά του, αποκλειστικά games που επιδεικνύουν τί μπορεί να κάνει. Όχι "προσαρμοσμένες" εκδόσεις τίτλων που μπορούν να βρεθούν και αλλού. Για αυτήν την πλευρά του Vita η Sony επενδύει περισσότερο στο PSN και τα "έξω από τα συνηθισμένα" games που μπορεί να βρει κανείς εκεί, καθώς και στη συνέργεια ανάμεσα σε εκδόσεις του ίδιου τίτλου για PS3 και Vita (όπως στην περίπτωση του Assassin's Creed 3). Δεν μπορούμε να μην αισθανόμαστε, πάντως, ότι η Sony μπορεί να κάνει περισσότερα για το ικανότατο φορητό της σύστημα. Κι ελπίζουμε να έχει σχέδια ανάλογα, με ορίζοντα κοντινό.

Στα υπόλοιπα... είτε οι ανακοινώσεις ήταν αναμενόμενες, είτε δεν έγιναν. Η πολυσυζητημένη φημολογούμενη συμφωνία με την Gaikai για την αναπαραγωγή τίτλων του PSone και του PS2 μέσω Internet στα PS3/PS Vita δεν φαίνεται (για την ώρα) ότι είχε βάση, το PlayStation Plus ενισχύθηκε με γενναιόδωρες προσφορές για παλιούς και νέους συνδρομητές (λεπτομέρειες στο σχετικό άρθρο), η προγραμματιστική υποδομή της Sony για games σε κινητά ή tablet με Android μετονομάζεται σε PlayStation Mobile (και πρώτος κατασκευαστής που θα την αξιοποιήσει είναι η HTC). Όλα τα παραπάνω, βέβαια - ας μη γελιόμαστε - με τη... σκιά του PlayStation4 ήδη να πλανιέται κάπου στο παρασκήνιο και τη Sony να το αποδέχεται, δηλώνοντας πως τα σχέδιά της για το μέλλον διαμορφώνονται ήδη και θα είναι συναρπαστικά. Εννοείται πως το ελπίζουμε - τουλάχιστον, αν μη τί άλλο, θα έχουμε πολλά εξαιρετικά games να παίζουμε, περιμένοντάς το!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ