Windows Phone 7 Series : Ανάσταση!

Η Microsoft επιστρέφει δριμύτερη στα κινητά. Επιτέλους.

Φυσικά, όσο ενδιαφέροντα κι εντυπωσιακά ήταν τα όσα επέδειξε η Microsoft στη Βαρκελώνη, υπάρχουν άλλα τόσα σημαντικά για τα οποία δεν έχουμε ακόμη απαντήσεις. Δεν γνωρίζουμε ημερομηνία κυκλοφορίας των πρώτων συσκευών, πέρα από το "εορταστική περίοδος 2010". Δεν γνωρίζουμε ποιό θα είναι το πλαίσιο ανάπτυξης και διάθεσης των εφαρμογών για τη νέα πλατφόρμα WP7S. Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτε για τις δυνατότητες του Web browser στα κινητά αυτά (πέρα από το ότι δεν θα υποστηρίζεται αρχικά το Flash...), ούτε για το αν θα υποστηρίζεται η ταυτόχρονη χρήση εφαρμογών (multitasking). Κι αυτά είναι μόνο η αρχή.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι η Microsoft κάνει τόσο τολμηρό βήμα προς διαφορετική κατεύθυνση με το λειτουργικό της για κινητά τηλέφωνα είναι - αν μη τί άλλο - θετικό από μόνο του. Με το iPhone OS να έχει αρχίσει να "δείχνει τα χρόνια του" και το Android OS να εξελίσσεται αργά, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά αρκετός ανταγωνισμός στην κατηγορία των smartphones, τέτοιος που να ωθήσει τα πράγματα μπροστά. Το WP7S έχει όντως τη δυναμική να "ταράξει τα νερά" στο χώρο των συσκευών αυτών, αλλά και των Δικτυακών υπηρεσιών - που συγκλίνουν όλο και περισσότερο, σύμφωνα με το όραμα που σωστά η Microsoft είχε εξ αρχής.

Το πλαίσιο της "εορταστικής περιόδου 2010" παραμένει, αναμφισβήτητα, αρκετά ασαφές ώστε ν' αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο. Στο διάστημα αυτό η Apple θα έχει παρουσιάσει και νέο iPhone και το iPhone OS 4.0, το Android OS θα έχει επίσης εξελιχθεί (ίσως οριακά και στην έκδοση 3.0) και νέες συσκευές γι' αυτό θα έχουν εμφανιστεί, οπότε τα δεδομένα θα έχουν πάλι αλλάξει. Μπορεί η Microsoft όχι μόνο να προσφέρει όλα όσα υπόσχεται με το WP7S, αλλά και να ξεπεράσει τις προσδοκίες όλων μας, ώστε να αντιμετωπίσει ως ίσος προς ίσο τον προαναφερθέντα ανταγωνισμό σε 9 μήνες από σήμερα; Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, το πιστεύουμε και το ελπίζουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ