Sony Exmor/Exmor-R: ναι, δουλεύει!

Φωτό και video σε χαμηλό φωτισμό; Γίνεται.

Στις ψηφιακές φωτογραφικές DSLR, λόγω της υπάρχουσας τεχνολογίας κατασκευής τους και του τρόπου λειτουργίας τους, δεν είναι προς το παρόν εφικτό να έχει κανείς την τεχνολογία Exmor-R με αισθητήρες τύπου APS-C (όλες οι Alpha των σειρών 200/300/500) ή full frame (A850/A900). Είναι, όμως, εφικτό να την έχει σε μη DSLR μοντέλα, εξελιγμένες φωτογραφικές compact, όπως οι CyberShot ΤΧ1/ΤΧ7 ή WX1. To Exmor-R εκεί βοηθά πάρα πολύ, καθώς οι ψηφιακής φωτογραφικές "τσέπης" είναι ακόμη πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν σε κακές συνθήκες φωτισμού - clubbing, πάρτυ, βόλτες νυχτερινές ώρες - απ' ότι οι, μεγαλύτερες σε μέγεθος, DSLR.

Στην περίπτωση, πάντως, της χρήσης του Exmor-R για εγγραφή video, η διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα είναι ολοφάνερη ακόμη και στα μάτια του αρχάριου... Spielberg. Είχαμε στο παρελθόν την ευκαιρία να χειριστούμε πολύ καλές βιντεοκάμερες της Sony χωρίς το Exmor-R (δύο της σειράς XR και μία παλαιότερη CX) και να αντιπαραβάλλουμε τα αποτελέσματα με αυτά της HDR-CX505VE. Στην ίδια τηλεόραση όπου προβάλλαμε παρόμοια video, το πόσο καθαρότερες φαίνονταν οι λήψεις της δεύτερης σε κακοφωτισμένους χώρους (εσωτερικούς ή εξωτερικούς) δεν ήταν καν θέμα συζήτησης. Και τα χρώματα είναι πειστικότερα, και περισσότερη λεπτομέρεια γίνεται αντιληπτή όταν ο κόκκος περιορίζεται σε βαθμό σημαντικό - κάτι που το Exmor-R προσφέρει εκεί που "μετράει" πιο πολύ (δηλαδή "στα δύσκολα").

Εννοείται ότι (όπως κάθε φίλους και φίλη που ασχολείται σοβαρά με την ψηφιακή φωτογραφία ή/και video μπορεί να φανταστεί) οι τεχνολογίες Exmor/Exmor-R δεν είναι... πανάκεια όσον αφορά την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Από την άλλη, καμία τεχνολογία δεν είναι. Και οι δύο ωστόσο - όπως διαπιστώσαμε και πρακτικά χρησιμοποιώντας τηνΑ500 και την CX505VE - μπορούν να βοηθήσουν το χρήστη ψηφιακής φωτογραφικής ή βιντεοκάμερας να συλλάβει καλύτερης ποιότητας υλικό, σε μεγαλύτερη γκάμα συνθηκών και περιστάσεων, απ' ότι θα έκανε χωρίς αυτές. Κι επειδή, εν τέλει, λίγες είναι οι φορές που μπορούμε να... προγραμματίσουμε πότε θα έχουμε καλές συνθήκες φωτογράφισης ή λήψης video, οι Exmor για τις συσκευές της Sony ανήκουν όντως σ' εκείνο το exclusive club των τεχνολογιών που έχουν πρακτική, ουσιαστική αξία. Στα υπόψιν, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ