Samsung Galaxy S4: η πρώτη επαφή

Εντυπώσεις από το κορυφαίο smartphone των Κορεατών για το 2013

Μπαίνοντας πλέον στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, μπαίνουμε και επίσημα στον νέο κύκλο smartphones βασισμένων σε Android για την τρέχουσα χρονιά - οι... κανονιοβολισμοί έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου με το Xperia Z της Sony, είναι όμως δύο άλλα μοντέλα αυτά που θα προσδιορίσουν την "κολεξιόν 2013" για την κατηγορία των top smartphones με το λειτουργικό της Google. Το ένα είναι το One της HTC, το άλλο το Galaxy S4 της Samsung. Ο διάδοχος του δημοφιλέστατου περυσινού Galaxy S3 έχει ανακοινωθεί από τις 15 Μαρτίου, η Samsung Hellas ωστόσο μάς έδωσε την ευκαιρία μιας πρώτης... tet-a-tet συνάντησης με το κορυφαίο της μοντέλο χθες, στον όμορφα διαμορφωμένο χώρο του Free Thinking Zone στο Κολωνάκι. Οι πρώτες εντυπώσεις μας από το S4, ακολουθούν.

Στη σχετική παρουσίαση της Samsung Hellas τα στελέχη της αναφέρθηκαν σε πράγματα που λίγο έως πολύ είχαν ήδη δημοσιοποιηθεί - έδωσαν ωστόσο περισσότερη έμφαση στη φιλοσοφία βάσει της οποίας σχεδιάστηκε τόσο το ίδιο το S4, όσο και οι λειτουργίες του εκείνες που δεν προσφέρονται από αντίστοιχες προτάσεις του ανταγωνισμού. Δόθηκαν, δε, και μερικές σημαντικές διευκρινίσεις για την ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Το Galaxy S4 θα κυκλοφορήσει σε δύο εκδόσεις, μία βασισμένη στον επεξεργαστή Snapdragon της Qualcomm και μία στον νέο Exynos οκτώ πυρήνων της ίδιας της Samsung. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, από τεχνολογικής πλευράς το ενδιαφέρον για το δεύτερο μοντέλο ήταν μεγάλο: είναι όχι μόνο η πρώτη οκταπύρηνη υλοποίηση σε smartphone, αλλά και ένα σημαντικό "βήμα μπροστά" στις επιδόσεις των φορητών συσκευών για το 2013 γενικότερα. Αν και οι Κορεάτες όντως δεν είχαν δεσμευθεί στη χρήση του Exynos για το S4, η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί ήταν αυτή - μιλάμε άλλωστε για την κορυφαία πρόταση της εταιρείας φέτος. Τελικά το μοντέλο με τον Snapdragon είναι αυτό που θα βρει το δρόμο του στην ευρωπαϊκή και κατ' επέκταση ελληνική αγορά, έτσι ώστε το S4 να πραγματοποιήσει το εμπορικό του ξεκίνημα σε όλες τις αγορές ταυτόχρονα και όχι με καθυστερήσεις (οι ρυθμοί παραγωγής των Exynos δεν επαρκούσαν για κάτι άλλο).

Αυτή είναι, ολοφάνερα, μία επιλογή θετική και δυσάρεστη ταυτόχρονα. Θετική γιατί δεν θα υπάρξουν στην αρχική περίοδο κυκλοφορίας του Galaxy S4 τα γνωστά φαινόμενα έλλειψης στοκ από τη μία, χωρών... "πρώτης" και "δεύτερης" κατηγορίας από την άλλη. Δυσάρεστη γιατί, ομολογουμένως, το πρώτο "κύμα" ανθρώπων που θα καταβάλλουν €700+ ευρώ για ένα απολύτως κορυφαίο smartphone με Android και λεγόμενοι power users θα είναι πιθανότατα, και τον Exynos θα ήθελαν γι' αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν... bragging rights. Με την επιλογή της αυτή η Samsung χάνει έτσι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που θα μπορούσε να έχει στην ευρωπαϊκή αγορά έναντι των Xperia Z και HTC One, που φέρουν επίσης παρόμοιους επεξεργαστές Snapdragon. Οι Κορεάτες πάντως υπογραμμίζουν κι εγγυώνται ότι τα δύο μοντέλα S4 δεν διαφέρουν σε τίποτε όσον αφορά στις λειτουργίες και τη συνολική "εμπειρία χρήσης", οπότε η απουσία του Exynos ίσως δεν θα "μετρήσει αρνητικά" στο μυαλό των πιο πολλών καταναλωτών σε πρακτικό επίπεδο.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ