Όπως συμβαίνει με κάθε νέα σειρά Galaxy S, η Samsung προσφέρει δύο "εκδοχές" του S22 Plus: μία βασισμένη στον επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 στις ΗΠΑ και μία στον δικό της Exynos 2200 στην Ευρώπη και άλλες αγορές. Είχαμε στην διάθεσή μας για δοκιμή αυτήν που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, την δεύτερη δηλαδή, η οποία με τον νέο Exynos στα συνήθη μετροπρογράμματα αποδείχθηκε ταχύτερη του προκατόχου της που βασιζόταν στον Exynos 2100 (και ταχύτερη από κινητά Android βασισμένα στον καλύτερο περσινό Snapdragon 888). Οι διαφορές, ωστόσο, αν και διακριτές, δεν είναι πολύ μεγάλες. Στο πλαίσιο καθημερινής χρήσης το S22 Plus είναι εξαιρετικά ταχύ επίσης - όμως αυτό ισχύει κατά βάση για... όλα τα top κινητά τον πρώτο καιρό της κυκλοφορίας τους. Στο νέο Galaxy S οποιαδήποτε εφαρμογή ξεκινά σχεδόν ακαριαία, η εκτέλεση πολλών apps μαζί δεν δείχνει να επιβαρύνει την συσκευή σε ο,τιδήποτε, η περιήγηση στο περιβάλλον χρήσης είναι ομαλή και χωρίς "παύσεις" ενοχλητικές.
Αυτό που είμασταν πολύ περίεργοι να διαπιστώσουμε ήταν το αν και κατά πόσο το προηγμένο υποσύστημα γραφικών του νέου επεξεργαστή Exynos - αυτό που σχεδίασε η AMD βασισμένη σε τεχνολογία Radeon - θα "έκανε την διαφορά" στα games. H απάντηση είναι... κάπως περίπλοκη. Από την μία πλευρά τα σχετικά μετροπρογράμματα κατέδειξαν άλμα στις επιδόσεις διόλου ευκαταφρόνητο σε σχέση με αυτές του περσινού S21 Plus και άλλων κινητών Android του 2021 με τον επεξεργαστή Snapdragon 888. Από την άλλη, αυτό το άλμα δεν το "εισπράττει" κανείς με τρόπο άμεσα αντιληπτό στα δημοφιλέστερα games για Android αυτήν την στιγμή. Είναι ολοφάνερο πως το γραφικό υποσύστημα XClipse 920 έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά οι προγραμματιστές games δεν είχαν στην ουσία την ευκαιρία να βελτιστοποιήσουν τους τίτλους τους ώστε να αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά του. Η Samsung θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί, λοιπόν, για να τους βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση - ειδικά με δεδομένο το γεγονός ότι θα αξιοποιήσει κι άλλα τέτοια (συμβατά με αυτό) υποσυστήματα γραφικών στο μέλλον.
Στον τομέα του λογισμικού συνολικά, πάντως, δεν υπάρχει περιθώριο για παράπονα: στα υποσυστήματα του S22 Plus το Android 12 λειτουργεί άψογα και το γραφικό περιβάλλον της Samsung, το One UI, προσφέρεται στην πιο πρόσφατη έκδοσή του (4.1) περισσότερο ομοιογενές και σωστά δομημένο από ποτέ και (με κάποια μικροπροβλήματα του παρελθόντος λυμένα). Ομολογουμένως στην αρχική της διαμόρφωση η συσκευή περιέχει πάρα, πάρα πολλά extras προεγκατεστημένα σε σχέση με το "αγνό" Android, αλλά η Samsung έχει λάβει στα υπ' όψιν τις επιθυμίες των καταναλωτών και τα πιο πολλά από αυτά μπορούν πλέον ν' απεγκατασταθούν πανεύκολα. Το περιβάλλον One UI προσφέρει άλλωστε αμέτρητες επιλογές προσαρμογής του, οπότε οι χρήστες μπορούν να "ρυθμίσουν" επακριβώς το τί θα φαίνεται και πώς θα λειτουργεί.
Η αυτονομία του S22 Plus είναι κατά βάση το μόνο αμφιλεγόμενο στοιχείο του. Όταν είχαν αποκαλυφθεί οι προδιαγραφές του είχε γίνει γνωστό πως η συσκευή φέρει μικρότερη μπαταρία από την προκάτοχό της, έστω και όχι κατά πολύ (300 mAh). Πολλοί σχολίασαν ότι αυτό για το επίπεδο κόστους της δεν θα έπρεπε να συμβεί, ορισμένοι από μας όμως περίμεναν πως επειδή και οι δύο επεξεργαστές των νέων Galaxy S κατασκευάζονται στα 4nm, η κατανάλωση ενέργειάς τους θα ήταν χαμηλότερη και δεν θα προέκυπτε θέμα. Αυτό αποδείχθηκε, τελικά, και στις δοκιμές μας: δεν... καταφέραμε ποτέ να εξαντλήσουμε το S22 Plus μέσα σε μία ημέρα, παρ' ότι η χρήση για αξιολόγηση είναι συνήθως περισσότερο απαιτητική από την τυπική που κάνουν οι καταναλωτές. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας ουκ ολίγοι στις επιλογές της συσκευής, υπάρχει η υποστήριξη ταχείας φόρτισης (από 0% στο 60% της μπαταρίας σε περίπου 30 λεπτά), υπάρχουν και οι μελλοντικές ενημερώσεις λογισμικού που παραδοσιακά βοηθούν. Οι πιο πολλοί χρήστες, πάντως, θεωρούμε πως δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα με την αυτονομία του S22 Plus.
Από πολλές απόψεις η αξιολόγηση αυτή ίσως θυμίζει... λίστα στην οποία τσεκάρει κανείς συγκεκριμένα πράγματα - αλλά αυτό συμβαίνει επειδή, για την συσκευή αυτή, κατά βάση έτσι είναι: η Samsung έχει "μπει σε ρυθμό" προβλέψιμο μεν, αλλά ταυτόχρονα σταθερό και αξιόπιστο με την σειρά των Galaxy S, οπότε όσοι την έχουν ακολουθήσει για αρκετό καιρό εστιάζουν στο τί καινούργιο και διαφορετικό φέρνει στο προσκήνιο κάθε χρόνο ένα νέο μοντέλο. Αυτό είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τα δεδομένα της αγοράς των κινητών με Android: οι καταναλωτές γνωρίζουν τί μπορούν να περιμένουν από ένα Galaxy S στους τομείς του σχεδιασμού, της ποιότητας κατασκευής, των επιδόσεων και των δυνατοτήτων και αυτό που θέλουν να μάθουν είναι σε ποιό βαθμό ο νεότερος εκπρόσωπος της σειράς ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.
Το Galaxy S22 Plus, λοιπόν, ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες του κοινού στο οποίο σχεδιάστηκε ν' απευθυνθεί. Είναι, δε, η ασφαλέστερη επιλογή για κορυφαίο κινητό βασισμένο σε Android αυτήν την στιγμή, καθώς η Samsung έχει υποσχεθεί "έως και" τεσσάρων ετών υποστήριξη σε αναβαθμίσεις (λειτουργικού συστήματος και γραφικού περιβάλλοντος) και "έως και" πέντε ετών σε ενημερώσεις ασφαλείας. Είναι ένα σημείο που αξίζει να έχει στα υπ' όψιν οποιοσδήποτε αναζητά κινητό Android σε αντίστοιχο επίπεδο κόστους, καθώς πολλοί κατασκευαστές με αξιοπρόσεκτες τέτοιες προτάσεις έχουν... πώς να το θέσουμε... όχι και το καλύτερο ιστορικό υποστήριξης των συσκευών τους, ασχέτως κόστους, από τον πρώτο χρόνο και μετά.
Εκ των ουκ άνευ, φυσικά, το γεγονός ότι - ακόμη και στην πλέον προσιτή του εκδοχή - το Samsung S22 Plus δεν είναι... φθηνό ακριβώς στα €1099. Αυτό έχει όμως καταλήξει να είναι πια το επίπεδο κόστους των top κινητών κάθε χρονιά από πολλούς κατασκευαστές. Τουλάχιστον το Galaxy S22 Plus δείχνει όντως να τ' αξίζει: για μία συσκευή τόσο ποιοτική, ισορροπημένη και ικανή, αυτό το κόστος είναι εν τέλει δικαιολογημένο και αναμενόμενο. Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς και το θέμα της υποστήριξης λογισμικού που είναι πολύ μεγάλο στην όλη κατάσταση... Φαρ Ουέστ που επικρατεί στην αγορά των κινητών Android, τότε το S22 Plus δεν φαντάζει πια και τόσο ακριβό!
Βαθμολογία: 9 αστεράκια