Όσα έκανε και θα κάνει ο Jobs για σένα

Πέντε που έχει κάνει ήδη, πέντε μελλοντικά που έχει ήδη υπογράψει

Πολλές συσκευές, ένα λειτουργικό.
Στο ίδιο πλαίσιο της προσπάθειάς του να διευκολύνει τη χρήση κάθε συσκευής Apple για όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, ο Jobs έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να "ευθυγραμμίσει" το βασικό σύστημα λειτουργίας των Η/Υ της και των φορητών συσκευών της, ώστε κάποια στιγμή οι δύο διαφορετικές "εκδόσεις" πρακτικά να συνενωθούν. Το βλέπει κανείς όχι μόνο στο νέο OS-X Lion για τους desktop και laptop υπολογιστές της Αpple, αλλά και στα μελετημένα, πλούσια σε δυνατότητες δημιουργικά και "παραδοσιακά" προγράμματα που η ίδια η αμερικανική εταιρεία διαθέτει για το iPad: κάποια στιγμή, ο Jobs θα ήθελε να δει τους χρήστες iPhone, iPad, MacBook, iMac και... όχι μόνο, να χρησιμοποιούν ένα, ενιαίο και ομοιογενές στη χρήση, λειτουργικό σύστημα. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά απ' όλους για κάτι τέτοιο, όμως είναι προσέγγιση με νόημα, που συζητιέται για χρόνια. Και αν μπορεί μία εταιρεία στον πλανήτη να την υλοποιήσει, αυτή είναι η Apple του εκλιπόντος Jobs.

Πολλές λειτουργίες, μία συσκευή.
Για χρόνια τη συζητάμε και την περιμένουμε - εκείνη τη συσκευή που θα αντικαταστήσει το media player, την ψηφιακή φωτογραφική, ακόμη και τη φορητή παιχνιδομηχανή και θα μάς γλιτώσει από το να φορτίζουμε... τρεις ή τέσσερις ακόμη πέρα από το (εξ ορισμού πρώτο κι απαραίτητο) κινητό μας. Ε, τα δύο τελευταία iPhone (4 και 4S) είναι τελικά όντως δείγματα τέτοιας "όλα σε μία" συσκευής που, έτσι γι' αλλαγή, δεν κάνει πουθενά σοβαρούς συμβιβασμούς: και πολύ καλές φωτό συλλαμβάνει, και ικανοποιητικότατο video, και μουσική αποδίδει εξαιρετικά, και ποιοτικότατα games μπορεί να προσφέρει. Ναι, τα iPhone 4 και 4S δεν είναι στις εκτός κινητού λειτουργίες καλύτερα από τις κάθε - μία στον τομέα της εξειδικευμένες - προαναφερθείσες συσκευές, είναι όμως πολύ καλύτερα από το απλώς "good enough". Και ο σημαντικότερος λόγος, πέραν των ανταγωνιστικών τεχνικών προδιαγραφών; Το ώριμο λειτουργικό iOS και το πλουσιότατο App Store. Αυτή η τάση είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα; συνεχιστεί στο βαθμό που, με την έλευση π.χ. του iPhone 6, αληθινά δεν θα χρειάζεται να φεύγουμε από το σπίτι το πρωί με καμία άλλη συσκευή. Αμήν και πότε!

Τηλεόραση αληθινά ανεξάντλητη σε δυνατότητες.
Η έννοια των "Smart TV", των τηλεοράσεων δηλαδή εκείνων που προσφέρουν γραφικό περιβάλλον χρήσης, επεκτάσιμο σε λειτουργίες μέσω πρόσθετων εφαρμογών, είναι εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον. Μέχρι τώρα κανένας κατασκευαστής δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει την προσέγγιση "Smart TV" με άρτιο τρόπο, σίγουρα σε καμία περίπτωση τόσο καλά όσο το έχει καταφέρει η Apple με την προσέγγιση του smartphone όπως τα iPhone. Αν λοιπόν η εκτενής φημολογία για μία εξελιγμένη τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας από την Apple, με ενσωματωμένο κάτι αντίστοιχο του Apple TV 3 και αποθηκευτικό χώρο, αποδειχθεί αληθινή, θα μιλάμε όντως για επαναστατικό προϊόν. Για μία τηλεόραση αναβαθμίσιμη για πάρα πολύ καιρό, με πρόσβαση στην καλύτερη πηγή πρόσθετων εφαρμογών (Apple App Store) και στο πλουσιότερο ψυχαγωγικό περιεχόμενο (iTunes Store). Θα δούμε αυτήν την αληθινά ανεξάντλητη σε δυνατότητες τηλεόραση μέσα στην επόμενη χρονιά; Το ελπίζουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ