Όσα έκανε και θα κάνει ο Jobs για σένα

Πέντε που έχει κάνει ήδη, πέντε μελλοντικά που έχει ήδη υπογράψει

Tablet που θέλεις να έχεις.
Πάμε πάλι: όπως και στα iPod και iPhone, συσκευές που χαρακτηρίζαμε ως "tablet" υπήρχαν και πριν από το iPad. Ο Jobs όμως, σε αντίθεση με τον Gates της Microsoft, κατάλαβε πως αυτές πρέπει να τις αντιπετωπίσεις όχι απλώς ως Η/Υ με οθόνη αφής, αλλά ως κάτι άλλο. Κατάλαβε επίσης πως αυτό το "κάτι άλλο" έχει μεγάλες προοπτικές αν προσανατολιστεί στο περιεχόμενο και τη διασκέδαση, όχι στο... Microsoft Outlook. Ο Jobs προσάρμοσε το λειτουργικό των iPhone στη νέα συσκευή, προέβλεψε ένα τμήμα του App Store του γι' αυτήν, "έψησε" και μια σειρά από μεγάλες εταιρείες για να το υποστηρίξουν... και το iPad κυκλοφόρησε σε σχετικά λογική τιμή και απολύτως επιτυχημένα. Το στοίχημα δεν ήταν μικρό. Ήταν όμως ευφυές. Και ήταν η τελευταία - δυστυχώς για όλους μας - απόδειξη πως ο Jobs είτε έβλεπε πράγματα που δεν έβλεπε κανείς άλλος, είτε έβλεπε πράγματα που είχαν δει και άλλοι, αλλιώς. Σωστά αλλιώς.

Όσα αναφέραμε, ήταν εκείνα που ο Steve Jobs προσέφερε σε όλους μας και έχουν αποδειχθεί εκ των πραγμάτων επιτυχημένα ως επιλογές και ως εμπορικά προϊόντα. Ο χαρισματικός ηγέτης της Apple, ωστόσο, δεν "έβλεπε μπροστά" μόνο με την έννοια τη διορατική, το έκανε και επιχειρηματικά: μπορεί να μην βρίσκεται ανάμεσά μας πλέον, αλλά έχει προετοιμάσει το δρόμο για άλλα προϊόντα της αμερικανικής εταιρείας για τα επόμενα 2, 3 ή και 5 χρόνια. Με την Apple κανείς δεν γνωρίζει με... 100% σιγουριά, ακολουθούν ωστόσο αυτά που θεωρούμε πως έχουν μεγάλη πιθανότητα να είναι ανάμεσα στα μελλοντικά σχέδια του Jobs, για τα οποία έχει ήδη δρομολογήσει διαδικασίες εδώ και καιρό.

Συσκευές έξυπνες, που χειρίζεσαι με τη φωνή.
Κάτι που ο Jobs δεν έπαψε ποτέ να σκέφτεται, είναι το πως θα καταστήσει την επικοινωνία ανάμεσα στον άνθρωπο και τις μηχανές όσο το δυνατόν ευκολότερη για τον πρώτο. Στο πολύ κοντινό μέλλον - τους επόμενους μήνες, σε δοκιμαστικό στάδιο - θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το πώς ο Jobs θα ήθελε να δει την απευθείας υπαγόρευση προτάσεων στις συσκευές του, ως εντολές. Η λειτουργία αναγνώρισης φωνής Siri στο νέο iPhone 4S θα δώσει μια πρώτη γεύση του αυτού του πώς, αλλά και του πώς οι μηχανές μπορούν να "μαθαίνουν" σιγά-σιγά από τις συνήθειες και τις ερωτήσεις του χρήσητ, ώστε να γίνονται φαινομενικά "εξυπνότερες". Και όταν, μετά από κάποιο καιρό, ο όλος μηχανισμός τελειοποιηθεί, θα έχουμε μία εικόνα του αν όντως ο φωνητικός έλεγχος σε καταναλωτικές συσκευές όπως τα smartphones "δουλεύει" ή όχι. Για το πώς θα την υποδεχθεί το κοινό δεν έχουμε ακόμη ένδειξη, δεν παύει ωστόσο να είναι κάτι σημαντικό, που γράφει... "Jobs" σε όλες του τις πλευρές.

Το ψυχαγωγικό περιεχόμενο που θέλεις, από το Internet και μόνο.
To ότι αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι "δεσμευμένοι", κατά κάποιο τρόπο, όσον αφορά στις επιλογές μας για τηλεοπτικό πρόγραμμα, από τα ίδια τα κανάλια και τις συνδρομές που καταβάλλουμε σε αυτά, είναι γεγονός. Ο Jobs θεωρεί πως ο τηλεθεατής θα επιθυμούσε περισσότερη ελευθερία σε αυτό και πως η παρούσα κατάσταση τον δεσμεύει - κάτι που, φυσικά, ούτε να ακούν δεν θέλουν τα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία έχουν πολλά έσοδα να χάσουν αν ένα σημαντικό ποσοστό του κοινού "κόψει το καλώδιο", όπως λέμε (της συνδρομής) και παρακολουθεί τα πάντα μέσω Internet, είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή. Ο Jobs είχε αντιμετωπίσει θαρραλέα τις ενστάσεις της μουσικής βιομηχανίας με την υπηρεσία iTunes και πέτυχε το στόχο του. Θα καταφέρει το ίδιο και με αυτήν την δεδηλωμένη του επιθυμία, η οποία τον φέρνει αντιμέτωπο με όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ και της Ευρώπης; Το 2012 ή αργότερα, θα ξέρουμε.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ