ΗΠΑ εναντίον Huawei σε όλα τα μέτωπα

Η κυβέρνηση Trump ξεπερνά τα όρια θέτοντας νέους, ακόμη σοβαρότερους περιορισμούς στον κινεζικό κολοσσό

Θα περίμενε κανείς πως με την πανδημία του COVID-19 να σαρώνει τις ΗΠΑ με χιλιάδες θανάτους κάθε εβδομάδα, η κυβέρνηση Trump θα είχε σημαντικότερα πράγματα να κάνει από την συνέχιση του πολέμου που διεξάγει σε βάρος της Huawei, της δεύτερης μεγαλύτερης κατασκευάστριας smartphones - και θα έκανε λάθος. Καθώς αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται ένας χρόνος σχεδόν από το πρώτο πλήγμα που η αμερικανική κυβέρνηση είχε καταφέρει στον κινεζικό κολοσσό, την πρακτική απαγόρευση συνεργασίας με αμερικανικές εταιρείες λογισμικού, το επιτελείο Trump έκρινε πως... οφείλει να καταφέρει και δεύτερο, ίσως σημαντικότερο. Πλήγμα, ωστόσο, που ωθεί την σύγκρουση των ΗΠΑ με την Huawei σε νέα επίπεδα τα οποία δεν αφήνουν πλέον αμέτοχη την κινεζική κυβέρνηση.

Πράγματι, το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου έθεσε σε ισχύ κανόνα βάσει του οποίου μπορεί να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε κατασκευαστή μικροτσίπ χρησιμοποιεί αμερικανική τεχνολογία να εφοδιάσει την Huawei με επεξεργαστές και άλλα υποσυστήματα. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει πως οι ΗΠΑ μονόπλευρα μπορούν να εμποδίσουν την TSMC, τον ίσως μεγαλύτερο κατασκευαστή μικροτσίπ στον κόσμο που συνεργάζεται σχεδόν με όλες τις κορυφαίες πολυεθνικές τεχνολογίας, να προσφέρει στην Huawei τους επεξεργαστές HiSilicon που η δεύτερη χρειάζεται για να διαθέτει σε ολόκληρο τον κόσμο τα smartphones της.

Η κίνηση είναι φυσικά πολύ σοβαρή γιατί ενώ η Huawei στο θέμα των λειτουργικών συστημάτων και app store είχε εναλλακτική στο Android και Google Play - το δικό της λειτουργικό και δικό της App Gallery που έχουν ήδη αξιοποιηθεί σε ορισμένα μοντέλα - στο θέμα των επεξεργαστών αυτών καθ' αυτών δεν υπάρχει αντίστοιχη εναλλακτική. Μικρότεροι κατασκευαστές, όπως π.χ. η κινεζική SMIC με την οποία λέγεται πως συζητά συνεργασία η Huawei, δεν μπορούν ούτε κατά διάνοια να προσφέρουν την ποιότητα, την κλίμακα και τους ρυθμούς παραγωγής που ο κινεζικός κολοσσός χρειάζεται για να διατηρήσει την εξέχουσα θέση του στην παγκόσμια αγορά.

Όπως είναι φυσικό οι αντιδράσεις εκ μέρους της Huawei ήταν και πάλι έντονες, με τον πρόεδρό της Guo Ping να υπογραμμίζει πως αυτής της σοβαρότητας και έκτασης πλήγμα σε βάρος της εταιρείας του έχει συνέπειες ευρύτερες από εκείνες που σχετίζονται με τα καταναλωτικά της προϊόντα μόνο: η Huawei είναι ένας εκ των τριών κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον πλανήτη και αυτές του οι δραστηριότητες σχετίζονται με την ανάπτυξη ζωτικής σημασίας δομών σε πάνω από 170 χώρες. Είναι άποψη του Ping πως, εν τέλει, επειδή και οι ΗΠΑ συνεργάζονται τεχνολογικά με πολλές από αυτές τις χώρες, η νέα τους αυτή επίθεση σε βάρος της Huawei μακροπρόθεσμα να βλάψει (και) τις ίδιες ή/και τους συμμάχους της.

Με περισσότερη σαφήνεια όσον αφορά στο τί ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει εδώ και περίπου 20 μήνες - η κυβέρνηση Trump μεθόδευε την επίθεσή της πολύ πριν από την περσινή άνοιξη - εκφράστηκε ο πρόεδρος του καταναλωτικού τμήματος της Huawei, ο Richard Wu: "Οι υποτιθέμενοι λόγοι εθνικής ασφάλειας που προβάλλουν οι ΗΠΑ για να αιτιολογήσουν τις κινήσεις αυτές είναι απλώς μία πρόφαση", υποστήριξε. "Το αληθινό τους κίνητρο είναι η επιβολή της αμερικανικής τεχνολογικής ηγεμονίας σε παγκόσμιο επίπεδο και η απειλή που η άνοδος της Huawei συνιστά σε αυτήν την επιβολή".

Με την αμερικανική κυβέρνηση να μην έχει ως τώρα προσφέρει αδιάσειστες αποδείξεις για τις κατηγορίες συνεργασίας της Huawei με την κινεζική κυβέρνηση (τις οποίες προσάπτει στην εταιρεία χρωματίζοντάς την ως "κατάσκοπο") και, αντιθέτως, να κάνει παρεμβάσεις εκτός των συνόρων των ΗΠΑ (όπως την πρόσφατη αυτή του νέου κανόνα του Υπουργείου Εμπορίου) με τρόπο απροκάλυπτο, είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με τον Wu. Είναι ενδεικτικό, ίσως, το γεγονός ότι για πρώτη φορά η κυβέρνηση του Πεκίνου καταδίκασε επίσημα και ανοιχτά την επίθεση αυτή της Ουάσινγκτον στην Huawei - απομένει, λοιπόν, να διαπιστώσουμε αν αυτή η εξέλιξη ήταν "η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ