Είτε ιστορικά, είτε κοινωνικά, είτε... απολύτως πρακτικά να κρίνει οποιοσδήποτε το ζήτημα, η ανάπτυξη νέας τεχνολογίας είναι ένας από τους λιγοστούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας που δεν μπορεί να συνυπάρξει όχι μέρα, όχι ώρα, μα ούτε στιγμή με την στασιμότητα. Η τεχνολογία είναι συνώνυμη της εξέλιξης: αν σταματήσει να κινείται μπροστά, δεν έχει λόγο ύπαρξης. Όμως την τελευταία εικοσαετία - και μετά από όλων των ειδών τα... παρατράγουδα - έχoυν γίνει αντιληπτά τρία άλλα σχετικά γεγονότα. Ένα: η "εξέλιξη για την εξέλιξη" στα τεχνολογικά προϊόντα, δηλαδή η εξέλιξη που δεν εξυπηρετεί καμία πρακτική ανάγκη αλλά "εφευρίσκει" από το πουθενά "ανάγκες" μόνο για σκοπούς... εισπρακτικούς, οδηγεί σχεδόν πάντοτε σε λανθασμένες επιλογές κι εμπορικές αποτυχίες.
Δύο: υπάρχει, αποδεδειγμένα πια, ένα λογικό... "ποσό νέας τεχνολογίας" που οι Δυτικές κοινωνίες μπορούν να απορροφήσουν στον ρυθμό που οι κατασκευάστριες εταιρείες θα ήθελαν. Πιο πολύ απ' αυτό το ποσό απλώς θα το απορρίψουν, "κρατώντας" μόνο το πιο ενδιαφέρον ποσοστό της νέας τεχνολογίας που τούς προσφέρεται. Και τρίτο μα όχι λιγότερο σημαντικό γεγονός: μία νέα τεχνολογία σε ανώριμη, προβληματική, εν τέλει ανέτοιμη υλοποίηση και μορφή μπορεί να αποδειχθεί περισσότερο επιβλαβής παρά ωφέλιμη για όλους - τόσο δηλαδή για τους καταναλωτές, όσο και για τις κατασκευάστριες εταιρείες, καθώς "οι πρώτες εντυπώσεις μετράνε" και επηρεάζουν την γνώμη του κοινού για ολόκληρες προϊοντικές κατηγορίες, ακόμη και χρόνια αργότερα.
Μπορούμε να ανακαλέσουμε δεκάδες τεχνολογικά προϊόντα ή υπηρεσίες από το 2000 και μετά που για έναν, δύο ή όλους τους παραπάνω λόγους απέτυχαν εμπορικά. Κανένα πρόσφατο προϊόν τεχνολογίας, ωστόσο, δεν μάς έδωσε την εντύπωση του υποψήφιου να έχει αυτήν την τύχη (και η αποτυχία του αυτές τις επιπλοκές), όσο το Galaxy Fold που η Samsung αποκάλυψε σε ειδική εκδήλωση πριν από λίγες ημέρες.
H υβριδική συσκευή της Samsung είναι η πρώτη "ευρείας διάθεσης" (έχουν επιδειχθεί αντίστοιχες από δύο άλλες κινεζικές εταιρείες αλλά μ' ελάχιστες πιθανότητες για παγκόσμια κυκλοφορία) που φιλοδοξεί να συνδυάσει τις λειτουργίες ενός smartphone κι ενός tablet. Πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές εργάζονταν κι εργάζονται στον σχεδιασμό τέτοιας συσκευής - όπως οι Huawei, Xiaomi, TCL, Microsoft και Apple - όμως η Samsung είναι η πρώτη που θα την προσφέρει εμπορικά και, αν μη τί άλλο, γι' αυτό αξίζει τα εύσημα. Το πρόβλημα: όλα δείχνουν πως ο κορεατικός κολοσσός προχώρησε στην διάθεση του Fold γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, δηλαδή για... τα εύσημα και για ό,τι αυτά συνεπάγονται σε επίπεδο δημόσιας εικόνας. Όχι γιατί η συσκευή είναι κατά βάση έτοιμη να προσφέρει όσα φαντάζεται κανείς όταν ακούει "και smartphone, και tablet" ως επιχείρημα αγοράς της.
Αφήνοντας για λίγο στην άκρη την πάρα πολύ υψηλή τιμή του - σχεδόν $2000, αλλά το τί "αξίζει" και τί όχι για τον καθένα εν τέλει το κρίνει ο ίδιος - το Galaxy Fold έχει να αντιμετωπίσει τον σκεπτικισμό των μέσων ενημέρωσης και του κοινού για άλλους, σημαντικότερους λόγους. Ένας έχει να κάνει με την υλοποίηση που επέλεξε η Samsung: η "εξωτερική" οθόνη είναι περιορισμένη σε ενεργό μέγεθος, με τεράστια μαύρα πλαίσια πάνω και κάτω, ενώ η "εσωτερική", που προκύπτει "ανοίγοντας" την συσκευή, είναι διαγωνίου μόλις 7.3 ιντσών. Αυτές δεν είναι αρκετές. Υπάρχει λόγος για τον οποίο μικρά tablet, κάτω των π.χ. 8 ή 9 ιντσών, δεν έχουν απομείνει πολλά στην αγορά: πρόκειται για κακό συμβιβασμό. Τα μικρά tablet δεν προσφέρονται για τον κυριότερο ρόλο των "κανονικών" ή και "μεγάλων" tablet (την θέαση ψυχαγωγικού περιεχομένου), ενώ για όλους τους άλλους τα μεγάλα κινητά (που βρίσκονται σ' ελκυστικές τιμές πια) είναι το ίδιο καλά ή καλύτερα.
Έπειτα τίθεται το θέμα του τί θα κάνει κάποιος με ένα Galaxy Fold αμιγώς πρακτικά... και το θέμα αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το software, δηλαδή το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές. Το Android 9.0, στο οποίο θα στηριχθούν όλες οι υβριδικές συσκευές αυτού του είδους το 2019, από μόνο του τυπικά δεν υποστηρίζει πιο πολλά από δύο apps ενεργά στην ίδια οθόνη (όπως δείχνει το προϊοντικό video του Fold). Το Android 10 ίσως το κάνει, μα δεν αναμένεται πριν το φθινόπωρο και φυσικά... κανείς δεν ξέρει πότε θα βρει το δρόμο του στο Fold ή σε κάθε άλλη τέτοια συσκευή. Το τί θα κάνουν οι προγραμματιστές apps στο θέμα της υποστήριξης του Fold βρίσκεται στην διακριτική τους ευχέρεια κι απομένει ν' αποδειχθεί. Η Samsung έχει φροντίσει ώστε ορισμένα βασικά, δημοφιλή apps να μπορούν να είναι ενεργά ταυτόχρονα στην οθόνη του, μα είναι φυσικά λίγα και τα σχετικά video "προδίδουν" πως απαιτείται ακόμη δουλειά σ' αυτόν τον τομέα.
Δεν είναι, τέλος, τυχαίο το γεγονός ότι δεν έχει επιτραπεί σε κανέναν δημοσιογράφο ακόμη να πιάσει στα χέρια του το Galaxy Fold, ούτε το γεγονός ότι στην εκδήλωση της Samsung ο μηχανισμός "ανοίγματος" της συσκευής επιδείχθηκε με πολύ προσεκτικό και πάντοτε τον ίδιο τρόπο. Ο λόγος γι' αυτό είναι... άβολος: τα δύο τμήματα της "εσωτερικής" οθόνης δεν δείχνουν να είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα λόγω του μηχανισμού "δίπλωσης" ανάμεσά τους. Αν προσθέσει κανείς και το πάχος της συσκευής στην όλη εξίσωση (που είναι ίσο σχεδόν με αυτό δύο κοινών smartphones μαζί), αλλά και το αντιαισθητικό κενό ανάμεσα στα δύο τμήματα της συσκευής όταν είναι κλειστή (δεν εφάπτονται τα δύο μισά της "εσωτερικής" οθόνης), καταλήγει στην μόνη δυνατή διαπίστωση: το Galaxy Fold βρίσκεται μακριά από το σημείο της πληρότητας και αρτιότητας που όφειλε βάσει του "ειδικού βάρους" του ονόματος της Samsung, πιθανώς και του σημείου που η ίδια θα ήθελε.
Το Galaxy Fold είναι ένα... "προϊόν έκδοσης 1.0", λοιπόν, ή ακόμη και προϊόν... "σε δοκιμαστική μορφή" (beta) αν θέλει να είναι κανείς ιδιαίτερα δηκτικός. Αυτό δεν είναι απαραίτητα, και από μόνο του, κακό: δεν μπορούμε την μία ημέρα να γκρινιάζουμε επειδή "οι κατασκευαστές έχουν επαναπαυθεί και δεν τολμούν να παρουσιάσουν κάτι αληθινά καινοτομικό" και την επόμενη ημέρα να γκρινιάζουμε επειδή ένας από αυτούς όντως προχώρησε στην δημιουργία ενός προϊόντος διαφορετικού. Δεν σκιαγραφούμε το Galaxy Fold με μελανά χρώματα επειδή απλώς είναι η πρώτη τέτοια προσπάθεια. Η ερώτησή μας, ωστόσο, είναι "Γιατί;". Γιατί να προσφέρει ο κορεατικός κολοσσός στις αρχές του 2019 ένα προϊόν το οποίο και ο ίδιος γνωρίζει πως έχει προβλήματα, πως είναι ανέτοιμο, πως η τεχνολογία κατασκευής που χρειάζεται για να λειτουργεί τέλεια - σε hardware και software - ακόμη δεν υπάρχει; Γιατί να μην περιμένει μέχρι π.χ. το 2020 ώστε "όλα τα κομμάτια του παζλ" να είναι σωστά για ένα τέλειο Galaxy Fold; Γιατί;
Ακριβώς επειδή γνωρίζουμε την απάντηση, ενοχλούμαστε. Η Samsung προχωρά σε αυτήν την επιλογή λόγω της αλαζονείας και της ματαιοδοξίας που την διακρίνει. Όπως και στις τηλεοράσεις ανάλυσης 8Κ πέρυσι, η εταιρεία θέλει να "έχει την πρωτιά" σε μία προϊοντική κατηγορία ακόμη και όταν οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, ακόμη κι όταν η πρώτη της παρουσία στην όποια τέτοια κατηγορία κινείται μακριά από το επιθυμητό επίπεδο ποιότητας, ακόμη κι αν αυτά τα προϊόντα είναι σχεδόν βέβαιο πως για τους καταναλωτές που θα τ' αποκτήσουν θ' αποδειχθούν άστοχες αγορές. Ο κορεατικός κολοσσός πιστεύει πως έτσι συνδέει την δημόσια εικόνα του με την καινοτομία, δίχως να συνυπολογίζει πως το όχι επαρκώς φροντισμένο πρώτο του προϊόν βλάπτει την εικόνα της κατηγορίας που "εγκαινιάζει". Το κάνει και επειδή... απλώς μπορεί: η οικονομική επιφάνεια της Samsung τής επιτρέπει τέτοιες "πολυτέλειες", ενώ για σχεδόν όλες τις άλλες κατασκευάστριες τα ατελή "προϊόντα 1.0" μπορούν ν' αποδειχθούν επιβλαβή ή και καταστροφικά οικονομικά.
Οι άνθρωποι που θα αγοράσουν το Galaxy Fold σε λίγους μήνες στην πραγματικότητα δεν θα διαφέρουν ιδιαίτερα από τους επί πληρωμή... beta testers (θα έχουν πληρώσει μάλιστα και $2000 σχεδόν!) και η Samsung θα συγκεντρώσει από τα σχόλιά τους και τα δεδομένα χρήσης τους αρκετά στοιχεία ώστε να επανέλθει κάποια στιγμή με ένα Galaxy Fold 2.0, καλύτερο. Πολλούς από αυτούς τους χρήστες - που θ' ανήκουν στους περίφημους early adopters, οι οποίοι ίσως δεν θα έχουν πιθανώς ν' αγοράσουν και το Fold 2.0 αν το θέλουν - δεν θα τους ενοχλήσει το γεγονός. Όλες οι υπόλοιπες κατασκευάστριες, ωστόσο, που θα κυκλοφορήσουν τις δικές τους υβριδικές συσκευές κινητού/tablet μέσα στο 2019 ή και αργότερα, θα χρειαστεί να πείσουν το κοινό πως οι δικές τους προτάσεις δεν είναι ατελείς όπως το Galaxy Fold (είτε είναι είτε δεν είναι). Για την Samsung, ωστόσο, κανένα πρόβλημα. Αυτή... καινοτόμησε. Όλα τα υπόλοιπα; Λεπτομέρειες.