Σε μία αγορά όπου η δημόσια εικόνα μιας εταιρείας έχει άμεση σχέση με τα εμπορικά της αποτελέσματα, όπως αυτή της τεχνολογίας, είναι πλέον... σύνηθες το φαινόμενο των πολυεθνικών που προωθούν για τον εαυτό τους διαφορετική εικόνα από αυτήν που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ακόμη και με αυτό ως δεδομένο, ωστόσο, είναι συχνά απογοητευτικό έως εξοργιστικό να ανακαλύπτει κανείς εκ των υστέρων πόσο μεγάλη είναι η διαφορά ανάμεσα στις δύο εικόνες - και σε αυτήν την θέση έχει φέρει εδώ και κάποιες ώρες το κοινό της η Apple, η οποία σε κάθε ευκαιρία διαλαλεί το πόσο πολύ νοιάζεται για την ιδιωτικότητα των χρηστών και την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, ενώ αποδεικνύεται πως παρασκηνιακά συνεργάζεται με όργανα της τάξης και του νόμου τόσο πρόθυμα όσο και οι άλλες εταιρείες.
Αυτό προκύπτει από το αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, το οποίο σε άρθρο του αποκαλύπτει πως η Apple όχι φέτος ή πέρσι μα εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια ουσιαστικά υπακούει στις συστάσεις του FBI επιλέγοντας να μην "κλειδώσει" (end-to-end encryption) τα αντίγραφα ασφαλείας που δημιουργούνται στην υπηρεσία Δικτυακής αποθήκευσης iCloud από τα iPhone εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών. Το FBI πίεσε τον αμερικανικό κολοσσό και εν τέλει πέτυχε αυτός να "αφήσει ανοιχτή" την Δικτυακή οδό πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών, ώστε να μπορεί να ζητά οποτεδήποτε θέλει πλήρη αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων αυτών - κάτι που αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες έκαναν αποδεδειγμένα για περισσότερες από 1500 υποθέσεις που αφορούσαν πάνω από 6000 χρήστες.
Η Apple παρέδωσε ορισμένα ή πλήρη προσωπικά δεδομένα για πάνω από το 90% των περιπτώσεων που τής ζητήθηκαν: μόνο στο πρώτο μισό του 2019 (την πιο πρόσφατη περίοδο για την οποία υπάρχουν σχετικά στοιχεία) οι περιπτώσεις αυτές αφορούσαν σε πάνω από 18.000 προφίλ χρηστών στο iCloud και δεδομένων τους που παραχωρήθηκαν. Αν η Apple είχε υλοποιήσει "κλείδωμα" ασφαλές στα αντίγραφα δεδομένων του iCloud, όπως σχεδίαζε πριν υποκύψει στις πιέσεις του FBI, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό. Ενώ, με άλλα λόγια, στο... προσκήνιο ο κολοσσός του Cupertino θέλει να δίνει την εντύπωση πως συγκρούεται με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αρνούμενος να "ξεκλειδώσει" iPhone ("προστατεύοντας την ιδιωτικότητα των καταναλωτών"), στο... παρασκήνιο προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα συνεργαζόμενη με αυτές.
Ειρωνικά, η Google - η εταιρεία που όλη η αγορά της τεχνολογίας αρέσκεται να στοχοποιεί, δικαίως, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα - προσφέρει από το Android 9 τρόπο στους χρήστες να "κλειδώνουν" τα Δικτυακά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους χωρίς η ίδια να κατέχει "κλειδί". Και χωρίς να ζητήσει... την άδεια ή όχι των αμερικανικών αρχών για να το κάνει.
Στην περίπτωση της Apple αυτό που ενοχλεί περισσότερο, φυσικά, είναι η κοροϊδία. Οι μυστικές υπηρεσίες και τα νομικά όργανα της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν ως πάγια τακτική τους εδώ και χρόνια να ζητούν προσωπικά δεδομένα στο πλαίσιο ερευνών από τις εταιρείες τεχνολογίας - το ποιός ελέγχει το τί ζητούν αυτές οι υπηρεσίες και αν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο σε όλες τις περιπτώσεις είναι μια άλλη συζήτηση - και η συνήθης επιλογή των δεύτερων είναι να παραχωρούν τα ζητηθέντα προσωπικά δεδομένα χωρίς αντιρρήσεις μετά από την σχετική δικαστική εντολή. Αν παραδεχόταν και η Apple πως έκανε το ίδιο, κοινώς, κανείς δεν θα καταφερόταν εναντίον της.
Ο αμερικανικός κολοσσός ωστόσο (πάντοτε απασχολημένος με την δημόσια εικόνα του σε βαθμό εμμονικό) προτίμησε να δώσει στο κοινό την ψευδή αίσθηση της "προστασίας" και "ασφάλειας" των δεδομένων του με την χρήση iPhone, ενώ στην πραγματικότητα αυτά είναι πρακτικά... ελεύθερα διαθέσιμα στις αμερικανικές υπηρεσίες από τα Δικτυακά αντίγραφα του iCloud - γιατί ποιός δεν χρησιμοποιεί πια το iCloud, συνειδητά ή ακόμη και εν αγνοία του, με το έστω βασικού επιπέδου backup για το iPhone του; Κανείς στην ουσία. Η άρνηση της Apple να "ξεκλειδώσει" συσκευές, μετά από όλα αυτά, είναι στην πραγματικότητα "για το θεαθήναι". Και μπορεί η εταιρεία να παραμένει αμετακίνητη, και σωστά, στην θέση της να μην "αφήσει ανοιχτή πόρτα" στην ασφάλεια των συσκευών αυτών καθ' αυτών - όπως έχουν κατ' επανάληψη ζητήσει οι αμερικανικές αρχές - επειδή κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα όλων ανεξαιρέτως των χρηστών iPhone, όμως ασφάλεια των δεδομένων τους πρακτικά δεν προσφέρει η Apple. Και δεν έχει κανένα νόημα, πλέον, να μάς... "πουλάει" σε κάθε ευκαιρία το αντίθετο.