Μετά από την καριέρα που έκανε στην διάρκεια της περασμένης πενταετίας ως... το εσωτερικό ανέκδοτο των δημοσιογράφων τεχνολογίας στις διάφορες εκθέσεις και εκδηλώσεις, όλα δείχνουν ότι η συνολική τεχνολογία δικτύων κινητής τηλεςφωνίας πέμπτης γενιάς - το... περιβόητο πια "5G" - θα αρχίσει να αξιοποιείται και να προωθείται εμπορικά σε ορισμένες χώρες του κόσμου φέτος, με την περισσότερο αξιοπρόσεκτη και ουσιαστική του εξάπλωση να ακολουθεί το 2020. Στην χώρα μας τα όποια "πειράματα εργαστηρίου" φιλοξενήθηκαν σε εκθέσεις ή περιορισμένους εξωτερικούς χώρους έχουν ήδη γίνει, όμως για να αρχίσουμε να μιλάμε χωρίς ειρωνικά χαμόγελα για "ελληνικό 5G" μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε περισσότερο. Ίσως και πολύ περισσότερο.
Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η διαγωνιστική διαδικασία για τη διάθεση του φάσματος στη ζώνη των 700 MHz θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2020. Αυτό το φάσμα είναι απαραίτητο για την λειτουργία και ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Η ζώνη αυτή στην συνέχεια θα γίνει διαθέσιμη προς χρήση στους τρεις κύριους παρόχους - COSMOTE, Vodafone, Wind - τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Πριν αυτό καταστεί εφικτό, όμως, θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες φασματικές περιοχές οι πάροχοι δικτύων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής εκπομπής (ΕΡΤ και Digea), αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις που σήμερα αξιοποιούν την ζώνη φάσματος των 700 MHz για ορισμένες σημαντικές τηλεπικοινωνιακές λειτουργίες.
Το πρώτο σκέλος του προαπαιτούμενου, η μετάβαση των ΕΡΤ και Digea σε συχνότητες εκπομπής κάτω των 694 Mhz, δεν θεωρείται πάρα πολύ δύσκολο και τα σχετικά πλάνα υλοποίησης αναμένονται να κατατεθούν μέσα στον Φεβρουάριο. Το δεύτερο σκέλος, αυτό της υφιστάμενης στρατιωτικής χρήσης του φάσματος των 700 ΜHz, ενδέχεται να αποδειχθεί περισσότερο περίπλοκο και χρονοβόρο για όλους τους... προφανείς λόγους που σχετίζονται με το Δημόσιο, τα "παραδοσιακά" διοικητικά του θέματα και την συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικά υπουργεία που θα χρειαστεί προκειμένου να γίνει μία τέτοια μετάβαση. Δεν έχουμε ακόμη επίσημη ενημέρωση και εικόνα όσον αφορά στο πώς σχεδιάζεται να υλοποιηθεί αυτή η μεταφορά των σχετικών στρατιωτικών υπηρεσιών σε άλλες συχνότητες.
Υπενθυμίζουμε, δε, ότι για "πραγματικό 5G" - τουλάχιστον όπως προβλέπεται επισήμως από τον παγκόσμιο φορέα διαμόρφωσης τηλεπικοινωνιακών προτύπων - το φάσμα των 700 MHz είναι μόνο το... πρώτο βήμα. Για "υπεργρήγορο Internet κυριολεκτικά παντού" θα χρειαστεί να επιστρατευθούν και οι φασματικές περιοχές των 3.6 GHz και 26 GHz, για τις οποίες δεν έχει γίνει φυσικά ούτε νύξη ορισμού ημερομηνιών αντίστοιχου διαγωνισμού από την ΕΕΤΤ. Σε αυτές τις συχνότητες δεν υπάρχει ζήτημα "αποσυμφόρησης", βέβαια, όμως δεν παύει να είναι η δεύτερη και τρίτη φάση μιας διαδικασίας που θα πρέπει κάποτε να ολοκληρωθεί.
Όλα δείχνουν, με άλλα λόγια, πως η ελληνική αγορά θα ακολουθήσει από... διακριτική απόσταση τις τηλεπικοινωνιακές εξελίξεις όσον αφορά στα δίκτυα 5G. Το θετικό: θα έχουμε την ευκαιρία να διδαχθούμε από την διεθνή εμπειρία και τα λάθη που αναπόφευκτα θα γίνουν στην αρχή, αλλά και θα έχουμε στην διάθεσή μας ποικιλία διαφορετικών συμβατών συσκευών (smartphones και tablets) όταν το "ελληνικό 5G" γίνει πρακτικά και ουσιαστικά διαθέσιμο. Δεν πειράζει. Ας βελτιωθεί η αληθινή κάλυψη 4G+ σε αληθινές τέτοιες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως τότε και... δεν θα παραπονεθούμε πολύ!