Honor GPU Turbo: πρακτικές εντυπώσεις

Ποιά είναι τα οφέλη της τεχνολογίας βελτίωσης των games σε Android;

Το ρεαλιστικό γνωμικό του "τίποτε δεν είναι δωρεάν" το έχουμε διαπιστώσει στην πράξη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι πια - όπως και το γεγονός ότι ισχύει στον κόσμο της τεχνολογίας κατά πολύ συχνότερα απ' ότι... όχι. Υπάρχουν, ωστόσο, εξαιρέσεις στον κανόνα αυτόν και η λειτουργία GPU Turbo της Huawei/Honor, η οποία προσφέρεται ως δωρεάν αναβάθμιση λογισμικού για σημαντικό αριθμό μοντέλων smartphones και των δύο εταιρειών, δείχνει να είναι ακριβώς αυτό το "something for nothing" που αξίζει αναφοράς και αξιολόγησης. Με το Honor 10 να έχει ήδη διαγράψει επιτυχώς την πρώτη φάση της πορείας του στην αγορά και το Honor Play να ξεκινά την δική της αυτές τις ημέρες, το GPU Turbo επανέρχεται στο προσκήνιο: προσφέρει όντως υψηλότερες επιδόσεις, δωρεάν;

Για τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital που ενδεχομένως χρειάζονται μία γοργή υπενθύμιση: η λειτουργία GPU Turbo είναι μία ειδική υποδομή λογισμικού που ανέπτυξε η Huawei/Honor με σκοπό την αύξηση της απόδοσης των games σε Android. Είναι ένα "κανάλι επικοινωνίας" των games με το υποσύστημα γραφικών του εκάστοτε smartphone ταχύτερο και καλύτερο από αυτό που προσφέρει το Android από μόνο του, επειδή η εταιρεία γνωρίζει άριστα το συγκεκριμένο υποσύστημα και τον κεντρικό επεξεργαστή (Mali και Kirin 970) που στηρίζουν ορισμένα μοντέλα κινητών των δύο brand της.


Υπεραπλουστευμένα μιλώντας, η λειτουργία GPU Turbo δεν δημιουργεί κάθε καρέ της κίνησης των games εξ αρχής και εξ ολοκλήρου, αλλά τις "διαφορές" ανάμεσα στα καρέ, κρατώντας στην μνήμη τα κοινά τους στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο δεν απασχολείται σε κάθε ένα καρέ το υποσύστημα γραφικών και ο κεντρικός επεξεργαστής στον βαθμό που είναι αναγκασμένα να το κάνουν με τον "παραδοσιακό" τρόπο, επιτρέποντας έτσι τόσο την δημιουργία πιο πολλών καρέ στον ίδιο χρόνο, όσο και την εξοικονόμιση ενέργειας που συνδέεται, φυσικά, άμεσα με την αυτονομία κάθε κινητού τηλεφώνου. Η Honor αναφέρει αύξηση της απόδοσης στα games "έως και 60%" με μείωση της κατανάλωσης ενέργειας "έως και 30%". Εντυπωσιακά νούμερα, αν σκεφτεί κανείς πως είναι και ταυτόχρονα!

H αξιολόγησή μας - το αναφέρουμε επειδή είναι... ελαφρώς ανορθόδοξη ως μεθοδολογία - έγινε ως εξής: έχοντας στα χέρια μας ταυτόχρονα δύο κινητά τηλέφωνα της Honor, το Honor Play (που πωλείται με την λειτουργία GPU Turbo προεγκατεστημένη) και το Honor 10 (που μπορεί να την αξιοποιήσει με πανομοιότυπο τρόπο μετά από σχετική ενημέρωση λογισμικού) κάναμε τις ίδιες μετρήσεις με τα ίδια games και καταγράψαμε τα αποτελέσματα. Στην συνέχεια κάναμε στο Honor 10 την αναβάθμιση του GPU Turbo και καταγράψαμε τα νέα αποτελέσματα, τα οποία συγκρίναμε με αυτά του προηγούμενου "γύρου". Τα Honor 10 και Honor Play στηρίζονται ακριβώς στο ίδιο hardware όσον αφορά στα games, οπότε τα συμπεράσματά μας ήταν λίγο-πολύ προβλέψιμα και, όπως αποδείχθηκε, επαληθεύσιμα.


Αρχικά κάναμε ορισμένες δοκιμές με γνωστά μετροπρογράμματα που χρησιμοποιούμε στις αξιολογήσεις μας για οποιοδήποτε smartphone - μα η αλήθεια είναι πως αυτό αποδείχθηκε σε έναν βαθμό... χάσιμο χρόνου: τα AnTutu, Geekbench, 3D Mark και Androbench κατέδειξαν πολύ μικρές διαφορές στα σκορ ανάμεσα στο Honor Play και το Honor 10 δίχως GPU Turbo, είτε μιλάμε για την ισχύ του κεντρικού επεξεργαστή, είτε για την ισχύ του υποσυστήματος γραφικών, είτε για την ταχύτητα του αποθηκευτικού συστήματος. Το Honor Play υπερείχε, μα απειροελάχιστα - οπότε τ' αποτελέσματα δεν βοήθησαν σε γενικότερο πλαίσιο, πόσο μάλλον στο ειδικό του gaming όπου εστιάζουμε. Αφήσαμε λοιπόν τα τυπικά τεστ στην άκρη και στραφήκαμε μόνο στα games - όπου μάς περίμεναν... εκπλήξεις.

Θα ομολογήσουμε πως οι πρώτες δοκιμές με δημοφιλή games για Android - των κατηγοριών που χαρακτηρίζονται από απαιτητικά γραφικά πάντοτε, με των... "απλών" δεν έχουν πρόβλημα και κατώτερου επιπέδου κινητά - δεν ήταν ενθαρρυντικές. Τα Real Racing 3, NOVA Legacy, Vainglory, Riptide GP, Dead Trigger 2 και Eternium απέδωσαν στα Honor Play και Honor 10 πολύ καλά, όχι όμως τόσο καλά όσο ισχυρότερα (και κατά πολύ ακριβότερα βέβαια...) κινητά όπως π.χ. τα Galaxy S9 ή Galaxy Note 9, που δεν είναι μάλιστα προσανατολισμένα στα mobile games. H λειτουργία GPU Turbo δεν "έκανε διαφορά" σε κανέναν από τους προαναφερθέντες τίτλους - λογικό, βεβαίως, από την στιγμή που η Honor δεν τα αναφέρει ως συμβατά με την τεχνολογία της αυτή. Σε αυτούς που είναι, όμως;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ