Φωτογραφίες τέλειες, χωρίς κόπο και περίπλοκες ρυθμίσεις

Πώς το Honor 10 σε βοηθά να συλλαμβάνεις φωτό για... πολλά Likes, κάθε φορά!

Ε, μεταξύ μας... ας είμαστε ειλικρινείς: για όποια χρήση κι αν προορίζεις το νέο κινητό που σκέφτεσαι ν' αγοράσεις, ένα από τα πρώτα στοιχεία που τσεκάρεις στο μοντέλο που σ' ενδιαφέρει είναι η κάμερα. Aν, δε, σκοπεύεις να φωτογραφίζεις πολύ συχνά, τσεκάρεις τόσο την κύρια κάμερα όσο και την "σέλφι" κάμερα στην πρόσοψη (γιατί και οι δύο χρησιμοποιούνται πλέον εκτενώς για διαφορετικά πράγματα). Και ναι μεν υπάρχουν πλέον στην αγορά ουκ ολίγα κινητά μ' εξαιρετικές κάμερες, όμως μόνο ένα κοστίζει πολύ λιγότερο από τα υπόλοιπα ενώ είναι ικανό για περισσότερα: το Honor 10!

Το νεότερο μέλος της οικογένειας smartphones της Honor αυτή τη φορά στόχευσε πολύ υψηλότερα από τους προκατόχους του: το σύστημα της κύριας κάμερας "τιμά" την κυρίαρχη τάση του 2018 για τα κινητά της ανώτερης κι ανώτατης κατηγορίας, συνδυάζοντας δύο φακούς και αισθητήρες. Οι πρώτοι απορροφούν περισσότερο φως απ' ότι οι αντίστοιχοι άλλων κορυφαίων κινητών, ενώ οι δεύτεροι σε συνεργασία συλλαμβάνουν πολύ περισσότερη λεπτομέρεια σε κάθε φωτογραφία προσφέροντας παράλληλα κι εντυπωσιακά, δημοφιλή εφέ. Αντιπροσωπευτικό το πασίγνωστο bokeh, αυτό δηλαδή που αλλάζει την εντύπωση της εστίασης σε ένα αντικείμενο δίνοντας την αίσθηση του "βάθους" στο τελικό αποτέλεσμα - ακριβώς όπως στην δεύτερη φωτογραφία σε αυτό το παράδειγμα.

Χωρίς την χρήση του εφέ bokeh
Χωρίς την χρήση του εφέ bokeh
Χωρίς την χρήση του εφέ bokeh
Με την χρήση αυτόματου εφέ bokeh

Το αληθινό "όπλο" ωστόσο του Honor 10 όσον αφορά στις φωτογραφικές του ικανότητες είναι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνει και το κατάλληλο λογισμικό. Αυτά λειτουργούν αυτόματα και μόνιμα - χωρίς ο κάτοχος ενός Honor 10 να χρειάζεται ν' ασχοληθεί μαζί τους καθώς χειρίζεται την εφαρμογή της κάμερας - και αναλύουν σε πραγματικό χρόνο αυτό που εκείνος βλέπει στην οθόνη, ώστε η συσκευή να αναγνωρίσει τί είναι έτοιμη να φωτογραφίσει. Και... ούτε μία, ούτε δύο: εικοσιδύο (!) διαφορετικές κατηγορίες έχει "εκπαιδευτεί" να αναγνωρίζει το Honor 10 (από πρόσωπα και τοπία μέχρι κατοικίδια και φαγητά), ώστε να εφαρμόσει αμέσως τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα πριν ο χρήστης φωτογραφίσει.

Εστίαση, οξύτητα, χρωματική γκάμα και ισορροπία, όλα επιλέγονται από τον... αόρατο "ψηφιακό βοηθό" που λειτουργεί με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης του Honor 10. Έτσι επιτυγχάνεται αυτό που, ουσιαστικά, πάντοτε ζητούσαμε όλοι: να σκοπεύουμε αυτό που θέλουμε να φωτογραφίσουμε, απλώς να πατάμε μία φορά το κουμπί σύλληψης στην οθόνη του κινητού και να ξέρουμε με βεβαιότητα πως η φωτογραφία θα είναι τέλεια. Ούτε να ταλαιπωρούμαστε κάνοντας ρυθμίσεις μία-μία, ούτε να κινδυνεύουμε να "χάσουμε τη στιγμή" κάνοντάς τις κάθε φορά. Σύλληψη, αποθήκευση κι απευθείας "ανέβασμα" σε Instagram ή Facebook για... πολλά Likes, καθώς τα ζωηρά χρώματα και η λεπτομέρεια των φωτογραφιών του Honor 10 τις βοηθούν να ξεχωρίσουν.

Πόσο; Ορίστε ένα παράδειγμα: η πρώτη φωτογραφία δίχως τον "ψηφιακό βοηθό" του Honor 10 είναι ήδη έξοχη - με την συμμετοχή του, όμως, η δεύτερη φωτογραφία είναι... "αλλού": πιο πολλή λεπτομέρεια, περισσότερο εντυπωσιακά χρώματα!

Φωτογραφία χωρίς τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Φωτογραφία χωρίς τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Φωτογραφία από την κάμερα του Honor 10 με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης
Φωτογραφία από την κάμερα του Honor 10 με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Tο κινητό της Honor πάντως δεν... υποτιμά τις πιθανές ικανότητες του κατόχου του ως φωτογράφου: όποιος έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να κάνει "με το χέρι" τις ρυθμίσεις για την σύλληψη μιας φωτογραφίας ακριβώς όπως την θέλει, μπορεί ν' απενεργοποιήσει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για την κάμερα και να την χειριστεί με την μέγιστη δυνατή ευελιξία. Έχουμε "φανατικούς" τέτοιους φίλους στους οποίους παραχωρήσαμε το Honor 10 και τους προκαλέσαμε να συλλάβουν, εκεί, μαζί μας, την ίδια ώρα της ημέρας και στις ίδιες συνθήκες, τα ίδια φωτογραφικά θέματα. Ο "ψηφιακός βοηθός" του κινητού της Honor απέδειξε πως η τεχνητή του νοημοσύνη είναι ισάξια της εμπειρίας τους: σε κάθε, μα κάθε περίσταση όχι μόνο συνέλαβε φωτογραφίες το ίδιο καλές ή καλύτερες, αλλά σε κάθε περίπτωση και περισσότερο εντυπωσιακές για χρήση στο Internet. Sorry!

To σημαντικότερο όμως στοιχείο στην νέα αυτή εποχή της φωτογράφησης, με "ψηφιακό βοηθό" πάντοτε παρόντα στο κινητό μας, ίσως είναι αυτό: με το πέρασμα του χρόνου ο "βοηθός" μόνο καλύτερος θα γίνεται. Το λογισμικό της Honor αναλύει πώς χρησιμοποιούν οι κάτοχοι του "10" την κάμερα και σταδιακά "διδάσκει" στο φωτογραφικό app πώς να αναγνωρίζει με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια τις συνθήκες φωτισμού και τα πρόσωπα ή αντικείμενα σε κάθε κάδρο. Παράλληλα οι ενημερώσεις λογισμικού τόσο της συσκευής, όσο και του app και του μηχανισμού τεχνητής νοημοσύνης δεν βελτιώνουν μόνο τις επιδόσεις της κάμερας, αλλά προσθέτουν και ολοκαίνουργιες δυνατότητες ή λειτουργίες (μια τέτοια σημαντική ενημέρωση αναμένεται μέσα στον Αύγουστο για παράδειγμα).


Ένα ήδη εξαιρετικό φωτογραφικό κινητό που γίνεται ολοένα και ικανότερο με το πέρασμα του χρόνου; Τί άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς; Χμ, ίσως να έχει και ξεχωριστό σχεδιασμό που δεν θυμίζει αυτόν δεκάδων άλλων κινητών; Χμ, ίσως και να κοστίζει σημαντικά λιγότερα χρήματα από τα άλλα κορυφαία smartphones της αγοράς; Και πολύ καλά θα κάνει να τα ζητήσει όλα αυτά κανείς. Γιατί το Honor 10, τα έχει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ