Η κυπριακή παραδοσιακή κουζίνα κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις, συνδυάζοντας ελληνικά και ανατολίτικα στοιχεία. Δοκιμάστε το κυπριακό τυρί, το περίφημο χαλούμι, που συνοδεύεται συχνά από δροσερά φρούτα, όπως καρπούζι και πεπόνι. Γευτείτε τις τσακιστές πράσινες ελιές, συνοδεία φρέσκου χωριάτικου ψωμιού. Οι κρεατοφάγοι θα βρουν σίγουρα παρηγοριά στις σεφταλιές, στους κεφτέδες, στα αφέλια (μαριναρισμένο χοιρινό με κόλιανδρο) και στη λούντζα, ενώ οι λάτρεις της σούπας θα εκτιμήσουν δεόντως την τοπική αβγολέμονη και τον τραχανά. Η κουλτούρα του μεζέ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και περιλαμβάνει κουπέπια (κληματόφυλλα με ρύζι και κιμά), πλιγούρι με ντομάτα, ταλατούρι (τζατζίκι δίχως σκόρδο, αλλά με δυόσμο), ταχίνι, χούμους και ταμπουλέ. Όσο για τα γλυκά, μπορείτε να επιλέξετε από την ποικιλία των homemade γλυκών του κουταλιού (καρυδάκι, κυδώνι, καρπούζι κ.ά.) και τον τοπικό σουτζούκο (μούστος βρασμένος με αλεύρι και αμύγδαλα). Η κυπριακή γη και οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί ευνοούν την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιών και αποσταγμάτων. Η φημισμένη γηγενής ποικιλία λευκού κρασιού Ξυνιστέρι, η γλυκιά γεύση της κουμανταρίας και η ζιβανία (το τσίπουρο στα… κυπριακά) είναι βέβαιο ότι θα σας πείσουν για του λόγου το αληθές. Για τους λάτρεις του κόκκινου κρασιού είναι must μια επίσκεψη στις βόρειες πλαγιές του Τροόδους, πάνω από τη Λεμεσό, στα ξακουστά Κρασοχώρια. Εκεί οι κάτοικοι συνεχίζουν να καλλιεργούν με παραδοσιακό τρόπο τα αμπέλια τους και να παράγουν, σε μικρά οικιακά οινοποιεία, άριστης ποιότητας ερυθρό ξηρό κρασί. Δείτε περισσότερα για το κρασί της Κύπρου στο http://www.athinorama.gr/umami/wine/articles/?id=2350 http://www.athinorama.gr/umami/wine/articles/?id=2337 Δείτε συνταγές παραδοσιακών πιάτων στο http://www.athinorama.gr/umami/food/list/?id=8