Από τις μεγαλύτερες γαλλικές πόλεις, με έντονο πολιτιστικό ενδιαφέρον, ρωμαϊκά ερείπια, μοντέρνους δρόμους για ψώνια και, κυρίως, βραβευμένα εστιατόρια αυθεντικής γαλλικής κουζίνας, τα οποία την καθιστούν must γαστρονομικό προορισμό. Ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους το 46 π.Χ. και γνώρισε μεγάλη οικονομική και καλλιτεχνική ανάπτυξη λόγω της παραγωγής μεταξιού και της τυπογραφίας κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης, ενώ φημισμένοι αρχιτέκτονες σχεδίασαν κάποια από τα πανέμορφα κτίριά της. Η μυστικιστική Παλιά Πόλη αποτελεί, μάλιστα, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO χάρη στα περίφημα traboules, τα στενά περάσματα –πολλές φορές υπόγεια– από τον ένα στον άλλο δρόμο μέσα από αυλές σπιτιών, ενώ οι λόφοι Fourviere και Croix-Rousse, οι οποίοι την περιβάλλουν, προσφέρονται για εξερεύνηση: ο πρώτος για τον καθεδρικό ναό του και ο δεύτερος διότι έχει εξελιχτεί σε μποέμ συνοικία με γραφικά εστιατόρια και cafes. Λίγο πιο ανατολικά, στη συμβολή των ποταμών Ροδανού (Rhοne) και Σον (Saοne), βρίσκεται το κέντρο της πόλης, γνωστό και ως Presqu’ile (σχεδόν νησί) λόγω της χερσονήσου που σχηματίζει. Εστιατόρια κι εμπορικά καταστήματα καθώς και δύο πανέμορφες πλατείες, η Place Bellecour –με το άγαλμα στο κέντρο της είναι κλασικό meeting point των κατοίκων– και η Place des Terreaux –με το 21 τόνων σιντριβάνι στο κέντρο και το Hοtel de Ville (δημαρχείο) στην είσοδό της–, θα σας μαγνητίσουν. Πληθώρα μουσείων και γκαλερί καθώς και η πολύ ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση ικανοποιούν όλα τα γούστα.
Πότε να πάτε : Κάθε εποχή έχει τη γοητεία της. Ξεχωριστό ραντεβού το Fete des Lumieres, μια φαντασμαγορική εκδήλωση με θέμα το φως, η οποία προσελκύει κάθε χρόνο στις 8 Δεκεμβρίου εκατομμύρια τουρίστες (www.fetedeslumieres.lyon.fr).
H τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας είναι ένας γαστρονομικός αλλά και αρχιτεκτονικός-πολιτιστικός πειρασμός.