Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου
Χτισμένος το 1664, με το καμπαναριό-σύμβολο της πόλης, έχει εξαιρετικές τοιχογραφίες κι ένα θαυμάσιο δείγμα χρυσοκεντητικής, τον «Επιτάφιο Θρήνο» (έργο του Γ. Κονταρή). Κοβεντάριος Δημοτική Βιβλιοθήκη
Εδώ θα βρείτε ένα από τα 17 πρωτότυπα αντίτυπα της «Χάρτας» του Ρήγα Φεραίου και πολλές σπάνιες εκδόσεις, ενώ διαθέτει περισσότερους από 130.000 τόμους, χειρόγραφα και οθωμανικά φιρμάνια.
Αρχαιολογικό Μουσείο
Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο και περιλαμβάνει ευρήματα από τους Προϊστορικούς μέχρι και τους Παλαιοχριστιανικούς χρόνους.
Λαογραφικό Μουσείο
Το πιο ενδιαφέρον ίσως μουσείο της πόλης, στεγάζεται σε ένα όμορφο κτίριο μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Στο υπόγειο υπάρχει μικρό σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ κάποιες από τις εντυπωσιακές συλλογές του περιλαμβάνουν ποικιλία από ορυκτά και καλλιτεχνήματα της φύσης, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, απολιθωμένους κορμούς και φύλλα δέντρων του παλαιοζωικού και του καινοζωικού αιώνα, απολιθωμένα θαλάσσια είδη της Δεβονίου, της Σιλουρίου και της Κρητιδικής περιόδου αλλά και συλλογή από έντομα. Στο ισόγειο θα δείτε στιγμιότυπα της αγροτικής ζωής, της ζωής των ξυλοκόπων, έναν ξυλόφουρνο κι ένα παραδοσιακό πηγάδι.
Αρχοντικό Βούρκα
Κτίσμα του 18ου αιώνα, χαρακτηριστικό δείγμα της αστικής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, έχει κριθεί ιστορικό μνημείο. Διασώζονται ο περίβολος και η αυλή του, ενώ στο εσωτερικό υπάρχουν διακοσμημένες ξύλινες οροφές και μουσάντρες.