Είναι ευκαιρία για γιορτή αλλά φυσικά και για μία άκρως βιωματική εκδρομή. Οι λάτρεις του κρασιού αυτή την Κυριακή έχουν την δυνατότητα να αποδράσουν σε αγαπημένους προορισμούς και να εξερευνήσουν τις αμπελουργικές ζώνες του τόπου τους και όχι μόνο καθώς γιορτάζεται η "Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού" η οποία κάθε χρόνο πραγματοποιείται κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοέμβρη.
Μία μέρα σήμα κατατεθέν στο οινικό γίγνεσθαι παγκοσμίως, με τον οινοτουρισμό να βρίσκεται στο επίκεντρο και την ατζέντα να "γεμίζει" με μία πληθώρα από εκδηλώσεις, events και δράσεις. Η είσοδος στο κοινό την συγκεκριμένη μέρα είναι ελεύθερη από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα, με τους επισκέπτες να έχουν την δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε οινοποιεία της επιλογής τους.
Μετρώντας λίγο καιρό από την λήξη του φετινού τρύγου, η "Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού" αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για επισκέψεις στις παραγωγικές μονάδες, συζητήσεις με τους οινοποιούς, γευστικές δοκιμές αλλά ταυτόχρονα επαφή με την φύση, την τοπική κοινωνία και κουλτούρα αλλά και την γαστρονομία του εκάστοτε τόπου.
Εσύ θα αφήσεις μία τέτοια οινική εκδρομική πρόταση ανεκμετάλλευτη; Ακολούθησε τον παρακάτω οδηγό και άφησε το κρασί να σε ταξιδέψει ζωηρά σε προορισμούς και πρόσωπα.
Κτήμα Αβαντίς
Η Εύβοια αποτελεί μία ταξιδιωτική πρόταση παντός καιρού που συνδυάζει βουνό και θάλασσα καλύπτοντας κάθε ανάγκη του επισκέπτη σε κάθε εποχή. Στο νότιο τμήμα της και πιο συγκεκριμένη στο Μύτικα, το Κτήμα Αβαντίς για την Κυριακή 10 Νοεμβρίου ανοίγει τις πόρτες του με το κοινό να απολαμβάνει ξεναγήσεις, γευσιγνωσίες κρασιού, πεντανόστιμα συνοδευτικά με τυριά, αλλαντικά αλλά και ζεστή κολοκυθόσουπα η οποία πάει γάντι με την περίοδο που διανύουμε αλλά και dj sets που εντείνουν τον ρυθμό.
Για την ημέρα οι επισκέπτες ανακαλύπτουν ειδικές τιμές σε κρασιά αλλά και στα καλλυντικά Lenga ολοκληρώνοντας την εμπειρία τους με τον καλύτερο τρόπο.
περισσότερες πληροφορίες: www.avantiswines.gr
Nico Lazaridi
Αγάπη για την ιστορία και την τέχνη, πάθος για το κρασί. Τα ισχυρά κίνητρα που ώθησαν τον Νίκο Λαζαρίδη να δημιουργήσει μία από τις κορυφαίες οινοποιίες της Ελλάδας. Σημείο αναφοράς για το φημισμένο terroir της Δράμας, πιάνει στρατηγικό σημείο, με θέα όλη την πεδιάδα και τον επιβλητικό όγκο του όρους Παγγαίο.
Σήμερα παράγει περισσότερες από 1.300.000 φιάλες κρασιού ετησίως και εξάγει τα προϊόντα της σε 21 χώρες σε όλο τον κόσμο. Για την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, υποδέχεται τους επισκέπτες για κάθετη γευσιγνωσία του εμβληματικού Μαγικού Βουνού.
περισσότερες πληροφορίες: www.chateau-lazaridi.com
Οινοποιείο Λαφαζάνη
Στη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας, την Νεμέα η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, η εκδρομή για χάρη του κρασιού και της ημέρας επιβάλλεται. Στις Αρχαίες Κλεωνές και πιο συγκεκριμένα στο Οινοποιείο Λαφαζάνη όπου μετρά 80 έτη οινικής πορείας, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μία φουλ οινοτουριστική εμπειρία.
Από τις ξεναγήσεις σε όλο το Κτήμα με αποκορύφωμα την στάση στο κελάρι που αποτελεί ένα πραγματικό "κόσμημα" μέχρι τις extra διαδραστικές γευσιγνωσίες που πραγματοποιούνται είτε στον υπαίθριο είτε στον εσωτερικό χώρο του οινοποιείου και συνοδεύονται από πλατό τοπικών προιόντων, καθιστούν το βίωμα θεματικό και ξεχωριστό. Μυήσου από την ομάδα του οινοποιείου στην ποικιλία Αγιωργίτικο και ταξίδεψε στο δικό του ΠΟΠ story.
περισσότερες πληροφορίες: www.lafazanis.gr
Κτήμα Χατζημιχάλη
Ο Δημήτρης Χατζημιχάλης ήταν 19 ετών όταν έφτιαξε το πρώτο του κρασί. Το γεγονός αποτέλεσε τον σπόρο που φύτρωσε, μεγάλωσε και τελικά έδωσε καρπούς. Όπου καρπούς, βάλε το Κτήμα Χατζημιχάλη, που από το 1973 λειτουργεί στην Κοιλάδα της Αταλάντης και έχει εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικό οικογενειακό οινοποιείο, που καταπιάνεται φυσικά με την παραγωγή ποιοτικού κρασιού, πάντοτε με αγάπη και πίστη στην παράδοση αλλά και το βλέμμα στη σύγχρονη προσέγγιση του οίνου.
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου και με αφορμή, φυσικά, την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, μας προσκαλεί σε μια φθινοπωρινή απόδραση, μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα - ξενάγηση στο οινοποιείο και στις υπόγειες κάβες, περιήγηση στους ιδιόκτητους αμπελώνες, γευστική δοκιμή όλων των κρασιών του Κτήματος και μία δραστηριότητα έκπληξη, μεταξύ όσων περιλαμβάνει η οινική αυτή πρόταση.
περισσότερες πληροφορίες: www.hatzimichalis.com
Κτήμα Άλφα
Στο νοτιοανατολικό κομμάτι της Φλώρινας και πιο συγκεκριμένα στο Αμύνταιο που συνδέεται άρρηκτα με την ποικιλία Ξινόμαυρο, το κοινό ταξιδεύει σε έναν κόσμο που σίγουρα θα γοητευτεί. Στο Κτήμα Άλφα, αυτή την Κυριακή, κάθε οινόφιλος πέραν του ότι μπορεί να ξεναγηθεί στους χώρους παραγωγής, να αποσπάσει πληροφορίες και ιστορίες για την αμπελοοινική κληρονομιά του τόπου και να πραγματοποιήσει γευσιγνωσίες στον επισκέψιμο χώρο, έχει την δυνατότητα λόγω της ημέρας και για κάτι άλλο, εξαιρετικά συναρπαστικό.
Οι παλαιές εσοδείες του Κτήματος έχουν πρωταγωνιστική θέση για την συγκεκριμένη ημέρα και εντάσσονται στα "must try" ενώ ταυτόχρονα οι συγκεκριμένες ετικέτες θα είναι και προς πώληση για κάθε ενδιαφερόμενο.
περισσότερες πληροφορίες: www.alphaestate.com
Κτήμα Μπαραφάκα
Η οικογένεια Μπαραφάκα δραστηριοποιείται στο χώρο της αμπελουργίας από το 1920. Το οικογενειακό Οινοποιείο Μπαραφάκα είναι δημιούργημα του Χρήστου Μπαραφάκα, οινοποιού-αμπελουργού τρίτης γενιάς. Σήμερα εμφιαλώνει περί τις 320.000 φιάλες το χρόνο και παράγει 13 ετικέτες κρασιών, ενώ την προσεχή πενταετία θα οδηγηθεί στην επόμενη φάση της εξελικτικής του πορείας, καθώς θα μεταφερθεί σε νέες εγκαταστάσεις, σε μια νέα ενιαία έκταση 70 στρεμμάτων αμπελώνα, έχοντας θέα το οινοπέδιο της Νεμέας.
Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού. την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024, με ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες των κρασιών - μεταξύ άλλων ο επισκέπτης θα δοκιμάσει και τη θαυμάσια γραβιέρα της ορεινής Κορινθίας. (Ώρες λειτουργίας: 11:00 - 17:00).
περισσότερες πληροφορίες: @barafakas_winery
Κτήμα Γεροβασιλείου
Όσον αφορά την Θεσσαλονίκη και το Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή, η "Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού" έχει έναν άκρως πληθωρικό ρυθμό και πλούσια ατζέντα. Για το κοινό που σχεδιάζει τις οινικές εκδρομές προς το Κτήμα την Κυριακή, αξίζει να γνωρίζει ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει περιηγήσεις σε αμπελώνες, επισκέψεις σε παραγωγική μονάδα και Μουσείο Οίνου καθώς και πολλές βιωματικές γευστικές δοκιμές.
Το ενδιαφέρον είναι ότι θα ανακαλύψει παράλληλες δράσεις όπως Vine Hiking - Πεζοπορία 3χλμ. στον αμπελώνα με το slot να ορίζεται στις 11:00 το πρωί με άλλη μία εκδήλωση να παίρνει την σκυτάλη στη 13:00 η οποία παρουσιάζει, Ομιλία με θέμα "Πεζοπορία στη φύση: Ελευθερία-Ανακάλυψη-Ζωή” με καλεσμένο ομιλητή τον Δημήτρη Δεσποινιάδη, Mountain Leader, Wilderness First Responder, "Leave no Τrace" Trainer.
περισσότερες πληροφορίες: www.gerovassiliou.gr
Κτήμα Λαντίδη
Το Kτήμα Λαντίδη είναι μία οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1993 από τον Πανίκο Λαντίδη με έμφαση στην ανάδειξη του ποιοτικού ελληνικού κρασιού. Το έδαφος και το κλίμα της Νεμέας ήταν αυτό που ώθησε τον Πανίκο Λαντίδη να καλλιεργήσει στα εδάφη της ευγενείς ποικιλίες αμπέλου όπως Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά.
Σήμερα, το Κτήμα Λαντίδη αναπτύσσεται σε 170 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα και 50 στρέμματα συνεργαζόμενων αμπελουργών.
περισσότερες πληροφορίες: www.lantides.gr
Κτήμα Παυλίδη
Για όσους επισκεφθούν την Δράμα και το Κτήμα Παυλίδη, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου το οινοτουριστικό βίωμα θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί η ομάδα του Κτήματος έχει ετοιμάσει ένα θεματικό Masterclass με θέμα "Λευκά Κρασιά και Παλαίωση". Η γευστική δοκιμή θα πραγματοποιηθεί υπό την καθοδήγηση του Οινολόγου του Κτήματος μεταξύ 12:00 - 13:30 και καλό είναι κάθε ενδιαφερόμενος να δηλώσει συμμετοχή καθώς ο αριθμός ατόμων είναι περιορισμένος.
Για να εξερευνήσει κανείς κάθε πτυχή το Κτήματος σαφώς και μπορεί να πραγματοποιήσει παράλληλα ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες ταξιδεύοντας ολιστικά και βιωματικά στην οινική κουλτούρα της ζώνης και του οινοποιείου.
περισσότερες πληροφορίες: www.ktima-pavlidis.gr
Κτήμα Βιβλία Χώρα
Το Κτήμα Βιβλία Χώρα, με τον βιολογικό αμπελώνα και το οινοποιείο να εκτείνονται στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους, θα γεμίσει τα ποτήρια μας με κρασιά που αντικατοπτρίζουν το ξεχωριστό terroir της περιοχής με μακραίωνη αμπελοοινική παράδοση. Την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου προσκαλεί άπαντες για να γιορτάσουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού. Από τις 11.00 έως τις 17.00, για ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές των κρασιών, ανάμεσά τους και της νέας σοδειάς του Λευκού, στην πρώτη του εμφάνιση.
Την αξέχαστη οινική εμπειρία θα συνοδεύσει ο ήχος όμορφων μουσικών επιλογών από DJ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο συγγραφέας & ηθοποιός Κώστας Κρομμύδας θα παρουσιάσει το τελευταίο του βιβλίο, "Κρασί από τα χείλη σου". Η παρουσίαση θα γίνει στις 13.00 - απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. (Ξενάγηση ανά μια ώρα περίπου/ η τελευταία στις 16:00/ Ξενάγηση στα αγγλικά αποκλειστικά στις 14.00)
περισσότερες πληροφορίες: www.bibliachora.gr
Κτήμα Τσέλεπος
Στη Μαντινεία τώρα και στη γη του Μοσχοφίλερου της ερυθρωπής εκείνης ποικιλίας που φλερτάρει απευθείας με όλους τους οινόφιλους, ο οινοτουρισμός "χτυπά" στο Κτήμα Τσέλεπος. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μάθουν κάθε μυστικό για το αγαπημένο τους σταφύλι, να περιηγηθούν σε αμπελώνες και εγκατάστάσεις και υπό την καθοδήγηση της ομάδας του επισκέψιμου χώρου να πραγματοποιήσουν γευσιγνωσίες και δοκιμές όπου κάθε μία ξετυλλίγει και μία διαφορετική πτυχή αλλά και φιλοσοφία.
Σε έναν μινιμαλ χώρο μοναδικής ομορφιάς μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να περάσει μία άκρως οινική μέρα που δεν θα του λείπει τίποτα. Να αναφερθεί ότι το Κτήμα Τσέλεπος διαθέτει άλλα δύο οινοποιεία στην ατζέντα του όπως την Κάναβα Χρυσού - Τσέλεπος και το Κτήμα Δρυόπη με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μοναδικές ετικέτες και από άλλες δύο αμπελουργικές ζώνες.
περισσότερες πληροφορίες: www.tselepos.gr
Κτήμα Μέγα Σπήλαιο
Στην καρδιά του Εθνικού Γεωπάρκου του Χελμού-Βουραϊκού στη Βόρεια Πελοπόννησο, μία από τις Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου Natura 2000, βρίσκεται το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο. Ο τόπος αυτός, γεμάτος αρχαίους θρύλους και ιστορικές παραδόσεις, διαθέτει ψηλές κορφές, οροπέδια και απόκρημνες χαράδρες, που δημιουργούν μια μοναδική φυσική ομορφιά και ένα ξεχωριστό μικροκλίμα, καθιστώντας το κατάλληλο για την καλλιέργεια της αμπέλου. Οι αμπελώνες του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο υιοθετούν τις αρχές της οργανικής καλλιέργειας και εκφράζουν την παράδοση αιώνων στην αμπελουργία και την οινοποίηση, παράγοντας ξεχωριστά κρασιά με έντονη προσωπικότητα, γοητευτικά αρώματα και πολυπλοκότητα.
Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο αποτελεί σήμερα ένα σημείο αναφοράς για τον οινικό χώρο της Ελλάδας, προσφέροντας στους λάτρεις του οίνου, και τους επισκέπτες, μια σπάνια αυθεντική οινική εμπειρία. Το ίδιο κάνει και την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, με 2 Masterclasses από τον Wine Expert Δημήτρη Σπυριδάκο, που θα προτείνει και ετικέτες για την εορταστική περίοδο. Από τις 10:00 έως και τις 16:00, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε περιηγήσεις και γευστικές δοκιμές των ετικετών, μαζί με μια μοναδική έκπληξη: Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε πρώτοι το νέο αφρώδες, Mystic Rose.
περισσότερες πληροφορίες: www.megaspileo.gr
Κατώγι Αβέρωφ
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ταξιδιωτική εμπειρία είναι φουλ extra και αυτό γιατί το Κατώγι Αβέρωφ πέραν του οινοποιείου διαθέτει και μοναδικά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής καταλύματα με άπλετη θέα στο βουνό. Άρα τι καλύτερο από το να συνδυάσεις ένα σαββατοκύριακο στο Μέτσοβο γιορτάζοντας παράλληλα και την "Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού" με περιηγήσεις και δοκιμές κρασιών αλλά ταυτόχρονα και με ένα ωραίο food and wine pairing.
Εκτός από τις ετικέτες που μπορούν οι επισκέπτες να δοκιμάσουν αξίζει να πάρουν μία γεύση και από το απόσταγμα οίνου "Gardina" ενώ ταυτόχρονα να μάθουν για τους αμπελώνες και τις αμπελοοινικές παραδόσεις του Μετσόβου που έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.
περισσότερες πληροφορίες: www.katogiaveroff.gr & www.katogiaveroffhotel.gr
Κτήμα Κίκονες
Μετρώντας πλέον 20 χρόνια στην οινική σκηνή, το Κτήμα Κίκονες έχει πάρει το όνομά του από τον πρώτο λαό που παρήγαγε κρασί στη θρακική γη. Εκεί, στη Μαρώνεια, τα δύο αδέρφια Μελίνα και Βασίλης Τάσσου επιμελούνται το βιολογικό αμπελώνα 100 στρεμμάτων και οινοποιούν τόσο ελληνικές, όσο και διεθνείς ποικιλίες με επιρροές κι εμπειρία από Γαλλία και Αυστραλία. Ένα ευχάριστο plot twist, που σίγουρα δε μας αφήνει αδιάφορους από την πρώτη κιόλας γουλιά.
Λημνιό, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah αλλά και Sangiovese έρχονται στο ποτήρι μας ως blends ή και μονοποικιλιακά κρασιά και κάπως έτσι είναι πολύ δύσκολο να διαλέξουμε ποια είναι η αγαπημένη μας ετικέτα.
περισσότερες πληροφορίες: www.kikones.gr
Κτήμα Σκούρα
Σε απόσταση αναπνοής από το in τουριστικό μέρος για κάθε εποχή, το Ναύπλιο, η επίσικεψη στο Κτήμα Σκούρα για την ημέρα επιβάλλεται και με το παραπάνω. Αυτή την Κυριακή λοιπόν το κοινό συμμετέχει στην γοητευτική παλέτα των τοπικών προιόντων στο Κτήμα. Ενώ έχει πραγματοποιήσει τις θεματικές ξεναγήσεις στο οινοποιείο όπως και τις γευσιγνωσίες ένα Food Corner στήνεται από την ομάδα με το γαστρονομικό ντελίριο να απογειώνεται.
Φρέσκο ψωμί, το πρώτο λάδι της φετινής εσοδείας από τους ελαιώνες του Κτήματος, παλαιωμένη γραβιέρα από την Αργολίδα και άφθονο εκλεκτό κρασί του οινοποιείου έχουν τον πρώτο λόγο για εκείνη την μέρα με το κοινό να απολαμβάνει απόλυτα αυθεντικά και κυρίως τοπικά.
περισσότερες πληροφορίες: www.skouras.gr
Κτήμα Οινογένεσις
Το μεγάλο οινικό όραμα του Μπάκη Τσάλκου έλαβε σάρκα και οστά με το Κτήμα Οινογένεσις και το οινοποιείο του. Η έμπνευση που περνά από το αμπέλι συνεχίζεται και με την επόμενη γενιά και τον οινολόγο γιο του, Αλέξανδρο. Σε ένα μεγάλο καστρόσπιτο εμπνευσμένο από τα παλαιά μακεδονίτικα αρχοντικά και ανάμεσα από το Δοξάτο και την Αδριανή, στεγάζεται το οινοποιείο, απλωμένο σε πέντε κτίρια και τρία επίπεδα. Το κτίριο και το γειτονικό τοπίο είναι ασφαλώς εκείνα που παίζουν το ρόλο των παραγόντων εντυπωσιασμού. Που τραβούν το μάτι και κινούν το ενδιαφέρον. Αλλά το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα κρασιά εδώ. Τα σταφύλια των ιδιόκτητων αμπελώνων που βρίσκονται μοιρασμένοι στους νομούς Δράμας και Καβάλας -σε μία συνολική έκταση 300 περίπου στρεμμάτων- ερμηνεύονται σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ετικέτες ("Δέκα", "Φεγγίτες" κ.α.), τις οποίες μπορεί κανείς να απολαύσει και μέσω ξενάγησης και γευστικής δοκιμής, παρέα με τους οινολόγους του κτήματος.
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου (11:00-17:00), προσφέρει ξεναγήσεις ανά μία ώρα στους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης φιαλών από τον οινολόγο Αλέξανδρο Τσάλκο, γευστικές δοκιμές σε όλες τις ετικέτες με συνοδεία των εξαίρετων προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς και απολαυστικά cocktails με βάση τους οίνους Φεγγίτες Λευκός και Σκέρτσο Ροζέ (από τις 16:00 έως τις 17:00).
περισσότερες πληροφορίες: www.oenogenesis.gr
Κτήμα Semeli
Μέσα σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλοντα χώρο που περιτριγυρίζεται από αμπελώνες, το Κτήμα Σέμελη, στη Νεμέα και πιο συγκεκριμένα στο Κούτσι καλεί τους επισκέπτες για οινοτουριστική εξερεύνηση. Άλλη μία περίπτωση Κτήματος που συνδυάζει την παραγωγή οίνου με την φιλοξενία με αποτέλεσμα ο εκάστοτε επισκέπτης να μπορεί να σχεδιάσει ένα σαββατοκύριακο όπως ακριβώς το φαντάζεται.
Αυτή την Κυριακή το κοινό απολαμβάνει περιηγήσεις σε όλο το Κτήμα αλλά και γευσιγνωσίες ακόμα και των πιο premium ετικετών του οινοποιείου. Παράλληλα σαφώς μπορεί να απολαύσει κανείς και το γεύμα του στο εστιατόριο του οινοποιείο ολοκληρώνοντας πλήρως με αυτό τον τρόπο την οινική εμπειρία.
περισσόετερες πληροφορίες: www.semeliestate.gr
Οινοποιείο Παπαγιάννης
Η ιστορία ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο γενάρχης της οικογένειας Κωνσταντίνος, γιος του ιερέα Ιωάννη Σιδέρη ή Παπα-Γιάννη, φύτεψε τα πρώτα αμπέλια του στα Μεσόγεια Αττικής, ξακουστά από τα αρχαία χρόνια για το κλίμα τους. Στο παλιό σπίτι της οικογένειας στην Παιανία, το πρώτο μαρμάρινο πατητήρι έχει χαραγμένη τη χρονολογία 1902.
4 γενιές δούλεψαν με γνώση και μεράκι για να συνεχίσουν την κληρονομιά της οικογένειας. Η μεταφορά του οινοποιείου σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Παλλήνη το 1990, και οι συνεχείς επενδύσεις σε προηγμένο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, συνέβαλαν στη σταθερή ανάπτυξη της επιχείρησης και την καταξίωσή της στην ελληνική αγορά.
περισσότερες πληροφορίες: www.papagianniswinery.gr
Oινοποιείο Σώκος
Το παλιό παραδοσιακό οινοποιείο του Αργύρη Ντόντου, χτισμένο αρχικά από το 1969 στο Διμηνιό Κορινθίας, μεταφέρεται το 1983 με όνειρα κι ελπίδες από τον Ανδρέα Σώκο και την Γιάννα Ντόντου – Σώκου στις Ερυθρές Αττικής, σε μια σύγχρονη οινοποιία παραγωγής ποιοτικών κρασιών από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται για χρόνια στις πλαγιές του Κιθαιρώνα.
Σήμερα, στον 21ο αιώνα πλέον, το οινοποιείο είναι από τα πιο σύγχρονα και τεχνολογικώς εξοπλισμένα στην Ελλάδα. Με την ίδια αγάπη και σεβασμό στην παράδοση, παρουσιάζουν αξιόλογα κρασιά.
περισσότερες πληροφορίες: www.sokoswines.gr
Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού
Καθιερώθηκε αρχικά, από το 2009 ως "Πανευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού", από το "Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων Κρασιού" (RECEVIN) και πραγματοποιείται πάντα τη δεύτερη Κυριακή του Νοέμβρη. Στη συνέχεια, με τη συμμετοχή και άλλων περιοχών του παγκόσμιου αμπελοοινικού χάρτη, μετονομάστηκε σε "Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού". Η Ελλάδα συμμετέχει με το οινοτουριστικό δίκτυο "Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος" από το 2012 ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πανελλαδική γιορτή.
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.