Διήμερο στη Νεμέα με οινική αφορμή

Αποχαιρετούμε το καλοκαίρι και καλωσορίζουμε το φθινόπωρο με τις "Μεγάλες μέρες της Νεμέας" που επιστρέφουν για εικοστή χρονιά κι αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για απόδραση στη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική ζώνη της Ελλάδας.

Μεγάλες Μέρες Νεμέας 2024

Είκοσι χρόνια συμπληρώνουν φέτος οι "Μεγάλες μέρες της Νεμέας”, ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς στον χώρο του ελληνικού οίνου. Πρόκειται για δράσεις που πραγματοποιούνται στη Νεμέα, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική ζώνη της Ελλάδας η οποία περιλαμβάνει 17 χωριά. Οι εκδηλώσεις αφορούν σε επισκέψεις και γευστικές δοκιμές στα οινοποιεία με παρουσία ειδικών, ενώ δεν λείπουν και τα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Διαβάστε Επίσης

Οι "Μεγάλες μέρες της Νεμέας”, που διοργανώνονται από τον Σύνδεσμο Οινοποιών της περιοχής (Σ.Ο.Ν.) και τον Δήμο Νεμέας, έχουν στόχο την προστασία και προβολή του κρασιού ΠΟΠ Νεμέα με βάση την τοπική ποικιλία Αγιωργίτικο αλλά και την ενίσχυση του οινικού τουρισμού στην περιοχή. Οι εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν 30 περίπου οινοποιεία, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 31 Αυγούστου και την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το nemeawineland.com/megales-meres-nemeas-2024/.

Αγιωργίτικο: Γιατί το λέμε έτσι και ποιο το γευστικό του προφίλ

Η Νεμέα παλαιότερα, τη βυζαντινή περίοδο, λεγόταν Άγιος Γεώργιος από την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία. Κάπως έτσι έλαβε το όνομά της η φημισμένη ποικιλία σταφυλιού της– το Αγιωργίτικο.

Στο Tasty by athinorama.gr διαβάζουμε για τη συγκεκριμένη ποικιλία: "Η Αγιωργίτικη ποικιλία, και γενικότερα η παραγωγή σταφυλιών και οίνου στην περιοχή έχουν καταγραφεί στην ιστορία έως και το 2000 π.Χ. Είναι ποικιλία χαρισματική, το ίδιο χαρισματική με το Ξινόμαυρο, αλλά και γενικότερα –ας τολμήσουμε να το υποστηρίξουμε– μία από τις σημαντικότερες ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού της Ευρώπης. Μπορεί να δώσει ιδιαίτερα σοφιστικέ, πολυσύνθετα, μακράς παλαίωσης και υψηλότατων ποιοτικών προδιαγραφών κρασιά. Είναι, παράλληλα, αυτό που στην επιστημονική γλώσσα λέγεται "πολυδυναμική" ποικιλία, δηλαδή ποικιλία σταφυλιού που ανάλογα με το υψόμετρο, τη σύσταση του εδάφους και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί κάθε αμπελουργός-οινοποιός μπορεί να οδηγήσει σε ένα μεγάλο φάσμα τύπων κρασιών.

Αυτή είναι η χάρη του Αγιωργίτικου: να δίνει κρασιά υψηλότατου επιπέδου, τα οποία ακόμα και στην άγουρη νεότητά τους είναι αρκετά βατά. Η γλύκα του Αγιωργίτικου και των κρασιών της Νεμέας, ο πλούσιος και απαλός τρόπος που εκφράζονται αρωματικά και γευστικά τα φρουτώδη (κυρίως σκουρόχρωμου κερασιού και βύσσινου) στοιχεία των κρασιών, αλλά και τα γλυκά μπαχαρικά, είναι χαρακτηριστικά και παροιμιώδη. Δεν υπάρχει περίπτωση, ακόμη κι όταν πρόκειται για τα πιο στιβαρά κρασιά, να εκλάβεις μία παραγωγή από Αγιωργίτικο Νεμέας για κάτι άλλο.

Ακόμη και οι ταννίνες των κρασιών, είτε πιπεράτες είτε γλυκές (ανάλογα με τον τρόπο οινοποίησης), είναι χαρακτηριστικά διαφορετικές συγκρινόμενες με αυτές κρασιών από άλλες περιοχές πιο "πολιτισμένες" και φιλικές, δημιουργούν ένα φινετσάτο γευστικό περιβάλλον που ακόμα κι όταν συνοδεύεται από τη χαρακτηριστική για αρκετά κρασιά οξύτητα δεν θα σου δημιουργήσει σχεδόν ποτέ την αίσθηση ότι έχεις μπροστά σου ένα τραχύ κρασί. Ίσα ίσα μάλιστα, θα μπορούσαμε με πολύ μεγάλη βεβαιότητα να πούμε ότι η λέξη που εκφράζει τη γευστική πραγματικότητα ακόμη και της σημερινής Νεμέας είναι κυρίως μία: βελούδο!

Και με τι να... κάνω pairing το διήμερο στην Νεμέα;

Διαβάστε παρακάτω τις προτάσεις μας που μπορούν να γίνουν το καλύτερο συνοδευτικό των οινικών σας εμπειριών στις "Μεγάλες μέρες της Νεμέας 2024”.

Ανακαλύπτοντας το παρελθόν

Κυριότερα αξιοθέατα του αρχαιολογικού χώρου της Νεμέας είναι το ιερό του Διός (4ος αιώνας π.Χ.), που περιλαμβάνει τα ερείπια του μεγαλοπρεπούς ναού, με κίονες δωρικού, κορινθιακού και ιωνικού ρυθμού, των λουτρών και άλλων βοηθητικών κτιρίων, καθώς και το στάδιο (320 π.Χ.) όπου τελούνταν προς τιμήν του Δία τα Νέμεα, μια από τις τέσσερις σπουδαιότερες αθλητικές διοργανώσεις της αρχαιότητας. Στο στάδιο διακρίνεται η αφετηρία των αγώνων δρόμου, καθώς και η θολωτή πύλη από την οποία έμπαιναν οι αθλητές. Στο μουσείο που λειτουργεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο εκτίθενται, μεταξύ άλλων, ευρήματα από τη μυκηναϊκή νεκρόπολη των Αηδονιών (16ος-15ος αι. π.Χ.). Ξεχωρίζει μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή χρυσών μυκηναϊκών κοσμημάτων.

Μία στάση για καλό φαγητό

Κι αν σας ανοίξει η όρεξη, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το εστιατόριο "17 Χωριά", που αποτίνει φόρο τιμής στο κρασί της Νεμέας. Το όνομά του παραπέμπει στα χωριά που ανήκουν στη ζώνη της Νεμέας, καθένα από τα οποία δίνει το όνομα του στις ισάριθμες επιλογές του καταλόγου. Πιάτα όπως το ριζότο με μανιτάρια πορτσίνι ή το οσομπούκο με σάλτσα αρωματισμένη με λεμόνι και μαϊντανό αξίζουν σαφώς μία δοκιμή. Τριγύρω τους ή μάλλον πριν από αυτά, η wine list προτείνει περισσότερες από εκατό ετικέτες που περιλαμβάνουν έστω και μία επιλογή από όλα ανεξαιρέτως τα οινοποιεία της Νεμέας, ενώ δεν λείπουν και χαρακτηριστικές επιλογές από την υπόλοιπη Πελοπόννησο.

Το κεντρικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

 

Σάββατο 31/8

11 π.μ. – 6 μ.μ.
Ανοιχτή δοκιμή κρασιών στα γραφεία του Σ.Ο.Ν. (Walk around tasting).

10.30 π.μ. – 12 μ.
Wine & Food Pairing στο εστιατόριο Σοφός,
με τον Στέφανο Κόγια DipWSET.

12 μ. – 1.30 μ.μ.
Γευσιγνωσία "Νεμέες τεσσάρων εποχών" στο Ξενοδοχείο Naias,
με την Γιοβάννα Λύκου, Sommelier – wine & spirits director House of wine.

1.45 – 3.15 μ.μ.
Γευσιγνωσία "Ροζέ Αγιωργίτικο" στο Ξενοδοχείο Kera Neme
με την Χρύσα Γιατρά-Μπατζή, οινολόγο MSc O.I.V.-εκπαιδευτικό.

7 – 8.30 μ.μ."
Masterclass "ΝΕΜΕΑ, η νέα εποχή: Από τη Νεμέα Classic στη Νεμέα Lions”.
με τον Γιάννη Καρακάση MW, τοποθεσία Φλιάσιο Μέλαθρο, Νεμέα.

(Στην κορύφωση των φετινών εκδηλώσεων ο Γιάννης Καρακάσης MW παρουσιάζει σε ένα ξεχωριστό Masterclass τη νέα κατεύθυνση που χαράσσει η Νεμέα με την καινοτόμο πιστοποίηση Nemea Lions που αφορά σε single vineyard κρασιά της περιοχής).

9 μ.μ.
Wine Festival με μουσικά σχήματα επί της οδού Δερβενακίων με υπαίθρια bar που θα προσφέρουν κρασί στους επισκέπτες.

Κυριακή 1/9

11 π.μ. – 6 μ.μ.
Ανοιχτή δοκιμή κρασιών στα γραφεία του Σ.Ο.Ν. (Walk around tasting).

10.30 π.μ. – 12 μ.
Wine & Food Pairing στο εστιατόριο "17 Χωριά",
με τον Στέφανο Κόγια DipWSET.

12 μ. – 1.30 μ.μ.
Γευσιγνωσία "Παλαιωμένες Νεμέες πριν το 2018" στο Ξενοδοχείο Kera Neme
με την Χρύσα Γιατρά-Μπατζή, οινολόγος MSc O.I.V.-εκπαιδευτικό.

1.45 – 3.15 μ.μ.
Γευσιγνωσία "Τα λευκά της Νεμέας" στο Ξενοδοχείο Naias,
με την Γιοβάννα Λύκου, Sommelier – wine & spirits director House of wine.

Σημειώστε: Το βράδυ του Σαββάτου μουσικές εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία της Νεμέας με τους Encardia και τους Μόρφω Τσαϊρέλη και Βαλάντη Καπουρελάκο. 

>> Τι άλλο μπορείς να κάνεις στην Κόρινθο; Διάβασε παρακάτω:

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

4 άγνωστες παραλίες κοντά στην Αθήνα για να ανακαλύψετε αυτό το Σαββατοκύριακο

Ανακαλύψτε τέσσερις μοναδικές παραλίες κοντά στην Αθήνα για γρήγορες αποδράσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/08/2024

Έρχεται το πρώτο πολυθεματικό φεστιβάλ Κορινθίας

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει δράσεις σε εμβληματικές τοποθεσίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις τοπικών προϊόντων και γευσιγνωσίες, εκδηλώσεις live cooking.

Τάρτου: Φιλιά απ’ τη ρομαντική φοιτητούπολη της Εσθονίας

Aπ' το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Εσθονίας στην τέχνη του δρόμου, μετρήσαμε οκτώ λόγους που μάς δελεάζουν ν’ ανακαλύψουμε μία απ’ τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2024.

Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ "Διαδρομές στη Μάρπησσα"

Για 14η χρονιά είναι έτοιμο να μας υποδεχτεί στην Πάρο το πρωτοποριακό φεστιβάλ της Μάρπησσας.

4 κοντινά νησιά για σύντομες αποδράσεις από την Αθήνα

4 προορισμοί που θα σε κάνουν να ψάξεις για το επόμενο καράβι, καθώς το ταξίδι είναι λιγότερο από δύο ώρες.

Μπανγκόκ: Η ασιατική "Πόλη των Αγγέλων"

Μεγαλοπρεπή μνημεία πολιτισμού, θεόρατοι φουτουριστικοί ουρανοξύστες, πλωτές και υπαίθριες αγορές, θεατράλε γαστρονομικές αλητείες και street food ντελικάτσες με τοπική ούγια χτίζουν τον πληθωρικό μύθο ενός από τους πιο κουλ προορισμούς της νοτιανατολικής Ασίας.

Η sui generis γοητεία της Νισύρου

Το νησί με το ηφαιστειώδες σεξ απήλ, σε χαϊδεύει με τρυφερό ζεν, σε ηλεκτρίζει με έξαψη, καλλιεργεί τον πολιτισμό και την οικολογία, το φεστιβάλ είναι επιπλέον λόγος επίσκεψης, και οι γεύσεις του θα σας εκπλήξουν.