Σε κάθε γωνιά της χώρας, τα επισκέψιμα οινοποιεία, πέρα από το να γεμίζουν τα ποτήρια μας με μοναδικά κρασιά, επεκτείνουν τον ταξιδιωτικό χάρτη και μας συστήνουν το ελληνικό terroir με τρόπο άμεσο και ειλικρινή, σε οποιαδήποτε γλώσσα.
ΚΤΗΜΑ ΡΟΥΣΣΟΣ, ΠΑΡΟΣ - ΠΑΡΙΑΝΑ ΟΙΝΙΚΑ ΘΑΥΜΑΤΑ
Η αγάπη της οικογένειας Ρούσσου για το κρασί φύτεψε το σπόρο. Το 2017 αυτός "φύτρωσε" και κάπως έτσι γεννήθηκε το οινοποιείο, που σήμερα διαθέτει, μεταξύ άλλων, μια σειρά από βραβευμένες ετικέτες. Πολύ πριν φτάσουμε εκεί, όμως, υπήρξε η διαλογή κορυφαίων σταφυλιών, τα οποία ακολουθώντας υψηλά κριτήρια ποιότητας μετατρέπονται σε οίνους ευγενείς και ξεχωριστούς (ΠΟΠ και ΠΓΕ).
Διόλου τυχαίο αν αναλογιστεί κανείς το πάθος και το μεράκι του Κωνσταντίνου Ρούσσου, ο οποίος, συνεχίζοντας την παράδοση του παππού και του πατέρα του, οδηγεί το οινοποιείο στη νέα του εποχή. Τα πλούσια χαρακτηριστικά γηγενών ποικιλιών συναντούν τις υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας και το αποτέλεσμα είναι κρασιά με ιδιαίτερο προφίλ, προσωπικότητα και γεύση. Το Κτήμα Ρούσσος διαθέτει και έναν όμορφα διαμορφωμένο επισκέψιμο χώρο με θέα στους αμπελώνες, στον οποίο οργανώνονται ξεναγήσεις, μαζί ασφαλώς με γευσιγνωσίες, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
MUST DRINK: Το Paros White φέρνει λευκόσαρκα φρούτα και λουλούδια στο προσκήνιο, μαζί με ένα γεμάτο και πλούσιο σώμα.
Info: Αστέρας, Πάρος, 2284051798, www.ktimaroussos.gr,
ΚΤΗΜΑ ΤΣΕΛΕΠΟΥ, ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ - ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟΥ
Πίσω στο 1989, ο Γιάννης και η Αμαλία Τσέλεπου αναζητούσαν ακριβώς εκείνο το σημείο που θα φυτέψουν τους αμπελώνες τους, καταλήγοντας σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, στις παρυφές του Πάρνωνα στην Τεγέα και στους χωμάτινους λόφους που απλώνονται στο νοτιοανατολικό άκρο του οροπεδίου της Μαντίνεια. Ακριβώς εκείνη την εποχή, το Μοσχοφίλερο βρέθηκε στα κατάλληλα χέρια και μετουσιώθηκε σε ετικέτες με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Τριάντα πέντε χρόνια, δεκάδες ετικέτες, εκατοντάδες βραβεύσεις και μερικά εκατομμύρια φιάλες μετά, το Κτήμα Τσέλεπου συνεχίζει να βαδίζει στις ίδιες αρχές, να βιώνει το οινικό παρόν με τον κατάλληλο τρόπο και να κοιτά με αισιοδοξία το μέλλον, επενδύοντας μεταξύ άλλων (και) στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, με έναν ανανεωμένο χώρο φιλοξενίας στο οινοποιείο και μια σειρά από εξαιρετικές βιωματικές εμπειρίες γύρω από αυτό.
MUST DRINK: Δε γίνεται να μην ασχοληθείς με το Amalia Brut. Κομψό, με ανοιχτό κιτρινοπράσινο χρώμα, λεπτές φυσαλίδες και αρώματα λεμονανθών, μελιού, τσουρεκιού και τριαντάφυλλου, που συνοδεύονται από τραγανή οξύτητα.
Info: 14ο χλμ. Τρίπολης-Καστρίου, Ρίζες Αρκαδίας, 2710544440-50, tselepos.gr, FB: Ktima Tselepos-Κτήμα Τσέλεπου, IG: @ktima_tselepos
KOURTESIS WINE ESTATE, ΑΝΔΡΟΣ - ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΑΝ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
Στην Άνδρο και μέσα στον αναβιωμένο αμπελώνα της περιοχής Υψηλού, το Kourtesis Wine Estate ατενίζει αμφιθεατρικά τη Χώρα του νησιού και αποτελεί υπόδειγμα αρμονικού συνδυασμού παράδοσης και λειτουργικότητας. Με την εφαρμογή βιοδυναμικών πρακτικών και βιολογικής γεωργίας καλλιεργούνται εκεί κυκλαδίτικες ποικιλίες όπως το Μαυτροτράγανο, η Μανδηλαριά, το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά και το ντόπιο Ποταμίσι, σε αμπέλια γραμμικά στοιχισμένα σε λιθόκτιστες αναβαθμίδες και σε αμφιθεατρική διάταξη, που επωφελούνται από τη θαλάσσια αύρα και την άφθονη ηλιοφάνεια.
Στο υπόσκαφο οινοποιείο παράγονται τα κρασιά που επηρεάζονται ιδιαίτερα από το μικροκλίμα της Άνδρου, ενώ τα παραδοσιακά ανακαινισμένα κτίσματα του χώρου εξασφαλίζουν μια ξεχωριστή διαμονή σε επιλεγμένους οινόφιλους που επιθυμούν μια βιωματική οινική εμπειρία.
MUST DRINK: Το Organic Rosé του οινοποιείου μπλεντάρει Μανδηλαριά, Ποταμίσι και Μοσχάτο, με ισορροπημένες νότες από βρεγμένο θυμάρι.
Info: Υψηλού, Άνδρος, 6944647133, kourtesiswinery.gr, FB: Kourtesis Wine Estate, IG: @kourtesiswinery
ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΑΦΑΚΑ, ΝΕΜΕΑ - ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΜΠΕΛΙ
Η οικογένεια Μπαραφάκα δραστηριοποιείται στο χώρο της αμπελουργίας από το 1920. Το οικογενειακό Οινοποιείο Μπαραφάκα είναι δημιούργημα του Χρήστου Μπαραφάκα, οινοποιού-αμπελουργού τρίτης γενιάς. Το 2002 πραγματοποιείται η πρώτη οινοποίηση, με την πρώτη ύλη να προέρχεται από τα 80 στρέμματα ιδιόκτητου αμπελώνα της οικογένειας, και το 2004 πραγματοποιείται η πρώτη εμφιάλωση.
Σήμερα το Οινοποιείο Μπαραφάκα εμφιαλώνει περί τις 320.000 φιάλες το χρόνο και παράγει 13 ετικέτες κρασιών. Την προσεχή πενταετία θα οδηγηθεί στην επόμενη φάση της εξελικτικής του πορείας, καθώς θα μεταφερθεί σε νέες εγκαταστάσεις, σε μια νέα ενιαία έκταση 70 στρεμμάτων αμπελώνα, έχοντας θέα το οινοπέδιο της Νεμέας. Βασικός στόχος είναι η ανάπτυξη του οινοτουρισμού, της ξενάγησης, καθώς και της διαμονής στο κτήμα, αξιοποιώντας τους βασικούς πυλώνες των προκατόχων του.
MUST DRINK: Με όγκο και λιπαρότητα, γλυκές τανίνες και φρουτώδη υπόσταση, το Apocalypsis εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή.
Info: Πίνδου 8, Νεμέα, 2746022484, barafakaswinery.gr, FB: Barafakas Winery, IG: @barafakas_winery
CANAVA ROUSSOS, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΚΡΑΣΙ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ
Σχεδόν δύο αιώνες ζωής μετρά η "Canava Roussos". Η παλαιότερη του είδους της στη Σαντορίνη, έχει τις ρίζες της πίσω στο 1836, όταν οι Σαντορινιοί ταξίδευαν με ένα στόλο από πλοία κι έκαναν ανάρπαστο το κρασί τους στις αγορές της Ευρώπης. Συνεχίζει μέχρι σήμερα να επενδύει στο εξαιρετικά επιτυχημένο δίπτυχο της αέναης παράδοσης και της ανάγκης για ποιοτική δημιουργία, μεταλαμπαδεύοντας την πείρα της από γενιά σε γενιά.
Αποστολή της; Η παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας που ερμηνεύουν με ξεχωριστό τρόπο τους χαρακτήρες των πολυάριθμων ποικιλιών της θηραϊκής αμπέλου. Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι, Μανδηλαριά, Μαυράθηρο προσφέρονται εδώ και δεκαετίες στο παραδοσιακό οινοποιείο, στην Επισκοπή Γωνιά. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν, όσο υπάρχουν αμπέλια.
MUST DRINK: H Caldera είναι ένα αρωματικά πολύπλοκο, στιβαρό και με πλούσιες τανίνες blend Μανδηλαριάς και Ασύρτικου.
Info: Μέσα Γωνιά, Επισκοπή, Σαντορίνη, 2286031349, canavaroussos.gr, FB: Canava Roussos Winery, IG: @canavaroussos
DOMAINE SKOURAS, ΝΕΜΕΑ - Η ΕΚΛΕΠΤΥΣΜΕΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ
Έπειτα από μία πορεία που περιλαμβάνει τη Βουργουνδία και παραδοσιακές οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας, της Ιταλίας, αλλά και της Ελλάδας, ο Γιώργος Σκούρας μετουσίωσε επί του πρακτέου το όραμά του για κρασί υψηλής ποιότητας, στην ΠΟΠ ζώνη της Νεμέας, στο Μαλανδρένι και κοντά στη γενέτειρά του, το Άργος. Στην υπερσύγχρονη οινοπαραγωγική μονάδα που είναι ταυτισμένη με το terroir της Πελοποννήσου, το Κτήμα Σκούρα προσφέρει πάντοτε αλησμόνητες οινικές εμπειρίες, μπλεντάροντας γνώση, έμπνευση, απόλαυση και γεύση σε ένα μείγμα τόσο μοναδικό όσο εκείνα που κρύβουν οι φιάλες του κτήματος.
Σε μικρή απόσταση από την Αθήνα και ακόμη μικρότερη από το Ναύπλιο και ανάμεσα σε αμπελώνες, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να φιλοξενηθεί, να εκπαιδευτεί, αλλά και να διασκεδάσει: Αρχικά, μέσω της παρουσίασης για την ιστορία του τόπου και της αμπελουργικής ζώνης και, εν συνεχεία, με την περιήγηση στο εντυπωσιακό κελάρι των 1.000 βαρελιών και στους χώρους εμφιάλωσης, οινοποίησης και αποθήκευσης του κρασιού. Στο φινάλε, το μπιστρό του οινοποιείου είναι ο προορισμός όπου άπαντες μυούνται στα μυστικά του κρασιού, δοκιμάζοντας διαφορετικές ετικέτες με θέα τη φύση και ανάμεσα σε έργα τέχνης. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα οργάνωσης εκδρομών στην περιοχή με την οικογένεια, φίλους ή συναδέλφους ή και διοργάνωση εταιρικών εκδηλώσεων.
MUST DRINK: Ένα από τα πιο ό,τι-λέει-το-όνομά-τους κρασιά, ο Μέγας Οίνος, συγκινεί σε κάθε του χρονιά και συνθήκη.
Info: Κτήμα Σκούρας - 10ο χλμ. Άργους-Στέρνας, Μαλανδρένι, Νεμέα, 2751023688, skouras.gr, FB: Domaine Skouras, IG: @domaineskouras
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΚΑΛΝΤΕΡΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ
"Ένα καλό κρασί φτιάχνεται στο οινοποιείο, ένα άριστο κρασί στον αμπελώνα", συνήθιζε να λέει ο Χαρίδημος Χατζηδάκης και ακριβώς σε αυτήν τη φιλοσοφία συνεχίζει να βαδίζει το Hatzidakis Winery, ήδη από το 1997. Τότε, που μαζί με την Κωνσταντίνα Χρυσού αξιοποίησαν το "Καναβάκι", έναν παραμελημένο αμπελώνα στον Πύργο Καλλίστης και σε υψόμετρο 330 μέτρων. Προσωπική εργασία, μεράκι και πάθος εξέλιξαν το μικρό οινοποιείο σε ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά της Σαντορίνης. Πλέον, η επόμενη γενιά –τα παιδιά του, Στέλλα, Αντώνης και Αριάδνη–, μαζί και η υπόλοιπη ομάδα, προσθέτουν στα παραπάνω γνώσεις και όραμα. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα εμβληματικά κρασιά με φανατικούς φίλους τόσο εντός όσο και εκτός των εγχώριων τειχών.
Όλα τα παραπάνω σου συστήνονται μέσω της ξενάγησης, που συνήθως ξεκινά από τον υπόσκαφο χώρο παραγωγής και καταλήγει στην κάβα με τα βαρέλια, όπου παλαιώνει το Vinsanto (οίνος φυσικώς γλυκύς) για περισσότερο από 16 χρόνια και το Liassimo (οίνος φυσικώς γλυκύς από λιαστά σταφύλια Μανδηλαριάς). Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις ποικιλίες της Σαντορίνης, τα κρασιά της, το μικροκλίμα του νησιού, αλλά και για το σπάνιο κλάδεμα και τη βιολογική καλλιέργεια που εφαρμόζουν οι άνθρωποι του οινοποιείου σε όλους τους αμπελώνες που καλλιεργούν.
MUST DRINK: Το (Ρ)αμπελιά προέρχεται από έναν και μοναδικό βιολογικό αμπελώνα: 100% Ασύρτικο με ορυκτά στοιχεία και κοφτερή οξύτητα.
Info: Πύργος Καλλίστης, Σαντορίνη, hatzidakiswines.gr, FB: Hatzidakis Winery-Οινοποιείο Χατζηδάκη, IG: @hatzidakis_winery. Η επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού (email: hatzidakisvisitors@gmail.com)
ΕΝΙΑΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ - ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΤΟ ΟΙΝΙΚΟ ΠΑΝΘΕΟΝ
Βασικός οινικός πρεσβευτής της χώρας μας διεθνώς, το πολυβραβευμένο σαμιώτικο κρασί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί sui generis, με το μοναδικό ξηρό, ημίξηρο ή γλυκό προφίλ του. Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου το υπηρετεί πιστά από το 1934, στοχεύοντας διαρκώς σε υψηλής ποιότητας παραγωγή. Και τα καταφέρνει περίφημα, αν αναλογιστούμε την παγκόσμια αναγνώριση αλλά και τις σημαντικές βραβεύσεις των κρασιών του.
Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της χειρωνακτικής εργασίας των αμπελουργών-μελών του Συνεταιρισμού και της καλλιέργειας στις πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς, που απλώνονται περήφανες στο ορεινό ανάγλυφο του μοναδικού terroir της Σάμου, μα και των μεθόδων σύγχρονης οινοποιητικής τέχνης (muscat artisans) που πατά ωστόσο στα βήματα της παράδοσης. Από το 2005, ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός λειτουργεί, στην είσοδο του οινοποιείου του στο Μαλαγάρι, το Mουσείο Σαμιακού Oίνου, που μέσω των εκθεμάτων του μας ταξιδεύει στη μακραίωνη οινική ιστορία του νησιού.
MUST DRINK: Το ολόφρεσκο V.D.N προέρχεται από το λευκό μικρόρωγο Μοσχάτο, είναι φινετσάτο και διαθέτει έναν μοναδικά εκρηκτικό χαρακτήρα.
Info: Μαλαγάρι, Σάμος, 2273087510, samoswine.gr, FB: ΕΟΣ Σάμου / UWC Samos, IG: @eossamou
Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.