Περιμένοντας τον Γκοντό

4

Παράσταση συνόλου και υψηλής αισθητικής από τον Θωμά Μοσχόπουλο, που επιβεβαιώνει πως το κλασικό πια δράμα του Μπέκετ μπορεί να λάβει τόσες ερμηνείες όσες και οι παραστάσεις του. Εξαιρετικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς και κορυφαίους τους Πάνο Παπαδόπουλο και Τάσο Ροδοβίτη στο βασικό πρωταγωνιστικό δίδυμο.| Powered by Uber

Γιορτινοί εξοδούχοι, προσοχή!
Τα θέατρα τροποποιούν τα ωράρια και τις ημέρες των παραστάσεων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Πριν την έξοδό σας επιβεβαιώσετε τις όποιες αλλαγές για να οργανώσετε καλύτερα τις θεατρικές σας εξορμήσεις.
Περιμένοντας τον Γκοντό, Πόρτα 20204-25 ©Patroklos_Skafidas

Με αυτή την παράσταση συνόλου και υψηλής αισθητικής, ο Θωμάς Μοσχόπουλος επιβεβαιώνει πως το κλασικό πια δράμα του Μπέκετ μπορεί να λάβει τόσες ερμηνείες όσες και οι παραστάσεις του, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει λέξη. Ο δικός του "Γκοντό" τοποθετείται μέσα σε ένα τοπίο ολοσχερούς καταστροφής, γεμάτο συντρίμια και σκόνη, η οποία έχει διαβρώσει και την εμφάνιση του Βλαδίμηρου και του Εστραγκόν. Σαν να βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της ανθρωπότητας ή σε μια μελλοντική δυστοπία οικολογικής ασφυξίας (εξαιρετική η σκηνογραφική και ενδυματολογική δουλειά του Βασίλη Παπατσαρούχα) παρακολουθούμε τους -παραπάνω από γνώριμους- ήρωες του Ιρλανδού δραματουργού στη λούπα της ατέρμονης αναμονής και καθήλωσής τους.

Περιμένοντας τον Γκοντό, Πόρτα 20204-25 ©Patroklos_Skafidas
©Patroklos_Skafidas

Η ματιά του Μοσχόπουλου δείχνει να είναι σκεπτικιστική και "απασιόδοξη": δεν εστιάζει στο χιούμορ ούτε στη θεατρικότητα του κειμένου, παρά την ελαφρώς θεατράλε εμφάνιση και συμπεριφορά του πρωταγωνιστικού διδύμου. Χωρίς να αγνοεί  τα παραπάνω στοιχεία, η παράσταση αναδεικνύει κυρίως τα συναισθήματα της μοναξιάς, της ανάγκης και της αλληλεξάρτησης, του υπαρξιακού κενού, της απόγνωσης και του αδιεξόδου που βιώνουν οι ήρωες. Η ερμηνεία του Πάνου Παπαδόπουλου είναι καθοριστική ως προς αυτή την αίσθηση, έτσι όπως εμφανίζει έναν σαρκαστικό, σχεδόν μηδενιστή Βλαδίμηρο. Ο ταλαντούχος ηθοποιός πραγματοποιεί μια ερμηνεία βαθιάς διεισδυτικότητας στον ήρωά του, αιχμαλωτίζοντας ακόμη και την "εξωκειμενική" γνώση πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα να περιμένουν.  Έτσι, η απουσία δράσης, ο αόριστος μη-τόπος, ο κυκλικός χρόνος και οι "υποτυπώδεις" συζητήσεις του έργου εδώ φωτίζονται υπό το πρίσμα ενός ήδη συντελεσθέντος τέλους. Υπέροχος και ο Τάσος Ροδοβίτης στο ρόλο του εσωστρεφή Εστραγκόν, χτίζει μια πολύ ωραία σχέση με τον συμπρωταγωνιστή του.

Περιμένοντας τον Γκοντό 2024-25
©Patroklos_Skafidas

Επίσης, η παράσταση ξεχωρίζει για τον ωραίο ρυθμό (παρά την χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις σκηνική θερμοκρασία) όσο κυρίως για τον πολύ καλά μιλημένο και βιωμένο λόγο. Οι ηθοποιοί δίνουν νόημα σε κάθε λέξη, κάτι που κορυφώνεται στον περιβόητο μονόλογο του Λάκυ, τον οποίο ο Γιάννης Βαρβαρέσος  απευθύνει στους θεατές έχοντας προσδώσει ύφος και χρώμα στα ακατάληπτα κατά τ’ άλλα λόγια, αντί να καταφεύγει σε μία "παραληρηματική" ερμηνεία. Ο Γιάννης Σαμψαλάκης στο δεσποτικό ρόλο του Πότζο, παίζει ωραία μεταξύ δύο επιπέδων: μιας γκροτέσκo, εφιαλτικής φιγούρας που επιδεικνύει παγερή βαναυσότητα και ενός performer που απολαμβάνει να "παίζει" και να υποκρίνεται μπροστά σε κοινό. Το μικρό ρόλο του Αγοριού ερμηνεύει ο Πέτρος Δημοτάκης.

Περισσότερες πληροφορίες

Περιμένοντας τον Γκοντό

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Σε μια ιδιαίτερης εικαστικότητας παράσταση που αναδεικνύει την κωμικοτραγική πλευρά του ανεβαίνει το έργο-ορόσημο -ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά του θεάτρου του παραλόγου- για έναν «σωτήρα» που δεν έρχεται ποτέ και για την προσπάθεια του ανθρώπου να εξηγήσει την ίδια του την ύπαρξη. Η νέα αυτή ερμηνευτική προσέγγιση είναι ανοιχτή ακόμα και σε εφήβους. Η παράσταση, επιλέγοντας να ακολουθήσει πιστά τις σκηνικές οδηγίες του συγγραφέα και ερμηνεύοντάς το σαν μία παρτιτούρα ακριβείας, αναδεικνύει ότι το έργο παραμένει σύγχρονο όχι μόνο για τη φιλοσοφική του βαρύτητα, αλλά και για τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο ισορροπεί ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό, όντας ταυτόχρονα υπαρξιακά βαθύ και ανάλαφρα διασκεδαστικό.

Πόρτα

Λεωφ. Μεσογείων 59, Αμπελόκηποι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Τελευταία ευκαιρία για 6 παραστάσεις έως 5 Ιανουαρίου

Προλαβαίνετε για μία ακόμα ημέρα έξι θεατρικές παραστάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
04/01/2025

Η ξεχωριστή περίπτωση του Ερρίκου Λίτση

Με αφορμή την ερμηνεία του στο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, "Ο Μάκης" στο θέατρο Αποθήκη, ανιχνεύουμε τη διαδρομή του αντισυμβατικού ηθοποιού που ξεκίνησε από το σινεμά αλλά τον αγάπησε το θέατρο.

Τελευταίες παραστάσεις για το "Γράμμα στον πατέρα" του Φραντς Κάφκα στο H.ug

Ο εύθραυστος ονειρικός κόσμος του Φραντς Κάφκα σε αυτό το εξομολογητικό κείμενο μετουσιώθηκε σε μια παράσταση από την Πηνελόπη Φλουρή με έντονα οπτικοακουστικά στοιχεία, με τον Δημήτρη Καταλειφό ως πατέρα και μουσική του The Boy.

"LAGO: A stand up tragedy": Ο μονόλογος μιας μπαλαρίνας στα Τζάμια Κρύσταλλα

Ένα παιχνίδι ξεγνοιασιάς μετατρέπεται σε ένα υπαρξιακό ταξίδι μιας χορεύτριας αγκαλιά με τις πουέντ, τις κορδέλες, ένα κωμικοτραγικό κείμενο και μια δόση τεχνητής νοημοσύνης.

"Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;": Το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Αλκμήνη

Που θα ανέβει από τα τέλη Ιανουαρίου το πολυμεταφρασμένο έργο που έφτασε να παιχτεί μέχρι και στη Νέα Υόρκη, με κεντρικές ηρωίδες δύο ξαδέρφες που περνούν μαζί όλους τους κύκλους της ζωής;

Τελευταίες παραστάσεις για το "Brokeback Mountain" στο Θέατρο Κνωσός

Δείτε φρέσκο φωτογραφικό υλικό από τη θεατρική μεταφορά του διάσημου έργου που έγινε ευρέως γνωστό από τον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τους Δημήτρη Καπουράνη και Μιχαήλ Ταμπακάκη.

Έξτρα παραστάσεις για το "Αττίκ, μια ζωή χειροκροτήματα"

Ο θρυλικός τραγουδιστής ζωντανεύει στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός σε μια μουσικοθεατρική παράσταση με ζωντανή μουσική και τραγούδι με την υπογραφή του Αλέξανδρου Λιακόπουλου.