Και λέγε λέγε

2,5

Μία από τα ίδια ή κάτι διαφορετικό προτείνει στην τελευταία της δουλειά η ιδιοσυγκρασιακή Ελληνίδα δημιουργός; Πάντως, αν και χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά, καταλήγει σε ένα χλιαρό αποτέλεσμα. | Powered by Uber

Και λέγε λέγε Γιάννης Μπουρνιάς©

Η Λένα Κιτσοπούλου είναι ίσως η μόνη Ελληνίδα δημιουργός που στις παραστάσεις της ξέρεις τι να περιμένεις, αλλά δεν ξέρεις (ακριβώς) τι θα δεις. Έχοντας πετύχει το δικό της χαρακτηριστικό ύφος –ένα μείγμα θυμού, ωμότητας, προκλητικών και σουρεαλιστικών σκηνικών καταστάσεων–, οι παραστάσεις της διαπνέονται από σταθερά μοτίβα, τα οποία εντοπίζονται και στην τελευταία δουλειά της: οργισμένοι μονόλογοι, βρίσιμο του κοινού, αποθέωση του κιτς και του σπλάτερ, ωμό & χυδαίο λεξιλόγιο. Όλα αυτά αποτελούν την κατασκευή μέσα στην οποία εκτυλίσσεται κάθε φορά η ιδέα της παράστασης, η οποία επικεντρώνεται κυρίως στον εφησυχασμένο, και γι’ αυτό επικίνδυνο, εαυτό μας, που έχει επιτρέψει στο ρατσισμό, τη βία και τον ωχαδερφισμό να διαβρώσουν ολοκληρωτικά την ελληνική κοινωνία. Κάπως έτσι κυλούν τα πράγματα και στην περίπτωση του "Και λέγε λέγε", παρόλο που η παράσταση επιχείρησε να δημιουργήσει προσδοκίες ότι πρόκειται για κάτι νέο, διαφορετικό. Αν και το δελτίο Τύπου κάνει λόγο για μια παράσταση για τον έρωτα και επισημαίνει πως προτείνει "μια νέα θεώρηση της θεατρικής πράξης πέρα από τα όρια του ίδιου του θεάτρου", στην πραγματικότητα πρόκειται για μια παράσταση όπως όλες οι άλλες της Κιτσοπούλου, που προτείνουν εδώ και χρόνια αυτή την άλλη θεώρηση της θεατρικής πράξης.

Και λέγε λέγε
Γιάννης Μπουρνιάς©

Τι είναι λοιπόν το "Και λέγε λέγε"; Ένα σχόλιο για τη γενικευμένη απάθεια που μας έχει πλήξει σαν επιδημία, για τη "ζωή σαν καραόκε", όπου απλώς υπακούμε εντολές και αντιγράφουμε συμπεριφορές. Η έναρξη της παράστασης επικεντρώνεται πράγματι στον έρωτα και δη στην καψούρα, μέσα από μουσική και τραγούδια –και τα ανάλογα φανταχτερά κοστούμια της Μαγδαληνής Αυγερινού– που μεταφέρουν την αισθητική και την ενέργεια του σκυλάδικου και αποθεώνουν την αβάσταχτη ελαφρότητα του "τίποτα" που έχουν οι ζωές μας. Το δεύτερο μέρος υιοθετεί τη φόρμα μιας παρωδίας του Τσέχοφ, αντλώντας τα πρόσωπα και την ατμόσφαιρα από τον "Γλάρο" κυρίως, αλλά και από άλλα τσεχοφικά δράματα, ως καυστικό σχόλιο, άραγε, για την προτίμηση που έχουν καλλιτέχνες και θεατές στον πολυπαιγμένο συγγραφέα και ως αναφορά στον συντηρητικό μικροαστικό εαυτό μας;

Και λέγε λέγε
Γιάννης Μπουρνιάς©

Σ’ αυτή την παρωδία ενσταλάζει σταδιακά, με το γνώριμο σκηνικό αλαλούμ της, θεματικά μοτίβα για την κακοποίηση των γυναικών, την παιδεραστία, την εμπορευματοποίηση του θεάτρου και την ελληνική θεατρική επιχειρηματικότητα, την πνευματική αποχαύνωση κ.ά. Τελικά, όμως, ως επίγευση μένει η χλιαρότητα της παράστασης. Είναι ίσως η πρώτη παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου που δεν προκαλεί γέλιο, θυμό, σοκ, δυσφορία ή ενόχληση –εκτός αν μιλάμε για ανυποψίαστους θεατές– αλλά αδιαφορία. Ελάχιστα απ’ όσα συμβαίνουν μεταδίδουν κάποιον ηλεκτρισμό στην πλατεία και παρά τις, για ακόμη μία φορά, εξαιρετικές ερμηνείες, με κυριότερες εκείνες της Γαλήνης Χατζηπασχάλη, του Γιάννη Κότσιφα, του Πάνου Παπαδόπουλου, αλλά και των νεαρών σπουδαστών και σπουδαστριών του Θεάτρου Τέχνης.

Περισσότερες πληροφορίες

Και λέγε λέγε

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 120 '

Το έργο παίρνει τον τίτλο του από το ομότιτλο τραγούδι του Στράτου Διονυσίου. Αυτό ήταν που ενέπνευσε τη δημιουργία ενός έργου ανολοκλήρωτου, λάθους για την εποχή ανεπίκαιρου και ανέντιμου όσο ο έρωτας (που είναι και το θέμα του). Το “Και λέγε λέγε” αποτελεί ένα συνολικό έργο τέχνης που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών: κείμενα της Λένας Κιτσοπούλου, φωτογραφίες του Γιώργου Καπλανίδη και του Τάκη Διαμαντόπουλου, ένα video clip σε τραγούδι του Νίκου Κυπουργού, μια ταινία μικρού μήκους της Λένας Κιτσοπούλου σε κινηματογράφηση της Εύης Καλογηροπούλου. Η σύνθεση όλων αυτών οδηγεί στο έργο που θα παρουσιαστεί στο Τέχνης, προτείνοντας μια νέα θεώρηση της θεατρικής πράξης πέρα από τα όρια του ίδιου του θεάτρου.

Τέχνης «Κάρολος Κουν»

Φρυνίχου 14, Πλάκα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Βασίλης Μαυρογεωργίου: "Η περιέργεια είναι στη φύση μας, αλλά κρύβει τον σπόρο της αυτοκαταστροφής"

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Βασίλης Μαυρογεωργίου μιλά για τη μετάβαση από το θέατρο στη μικρή οθόνη με το "Έχω παιδιά", την τέχνη της κωμωδίας, τα βαθιά υπαρξιακά ερωτήματα που θίγει μέσα από το σκοτεινό θρίλερ του "Καταραμένος κόσμος", αλλά και τη συνάντηση του με το λαϊκό τραγούδι στην παράσταση που θα σκηνοθετήσει τον Μάρτιο "Τα πήρες όλα και έφυγες – Η ζωή του Στράτου Διονυσίου".

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
21/12/2024

"Clown Christmas" στο Θέατρο Μικρός Κεραμεικός

Δύο επιτυχημένες παραστάσεις θεατρικού κλόουν, το συγκινητικό "cLOwNELY day" και το κωμικοτραγικό "I am Leaving", έρχονται να ξορκίσουν τη μοναξιά και να ενωθούν σε μια γιορτινή παράσταση γεμάτη χιούμορ και συναίσθημα.

"Και πάμε πρίμα…": Μια επίκαιρη εξωφρενική κωμωδία στο θέατρο Αλεξάνδρεια

Ο Βασίλης Βλάχος ανεβάζει στη σκηνή ένα σύγχρονο έργο για την κοινωνικοπολιτική παρακμή που χαρακτηρίζει τη σημερινή εποχή.

Έρχεται το Εθνικό Τσίρκο της Κούβας

Ένας εορτασμός της ζωής, της τέχνης και της δράσης με το Εθνικό Τσίρκο της Κούβας, που έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας ανήμερα Χριστούγεννα, για να μας χαρίσει μαγεία και δεξιοτεχνία.

"Το αγόρι με τις δυο καρδιές": Μια βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία για τις γιορτές σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά στο Νέο Θέατρο "Κατερίνα Βασιλάκου"

Η παράσταση του Τάκη Τζαμαργιά που μάς σύστησε πέρυσι την αληθινή ιστορία των Αφγανών συγγραφέων Χάμεντ και Χεσαάμ Αμίρι, οι οποίοι μαζί με την οικογένειά τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, παίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Συζητήσεις για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με αφορμή την παράσταση "Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας"

Δύο συζητήσεις που θα ακολουθήσουν την παράσταση "Ο πόλεμος δεν έχει πρόσωπο γυναίκας", στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη βία κατά των γυναικών.

"Μεμοράντουμ": Η παρανοϊκή πολιτική κωμωδία του Θεάτρου "Μπέλλος" είναι ό,τι πρέπει για τις ημέρες των γιορτών

Ένα εξαιρετικό καστ πρωταγωνιστεί στο έργο του Βάτσλαβ Χάβελ που αναδεικνύει την πιο κωμική, γελοία αλλά και τρομακτική πλευρά του συστήματος της δημόσιας διοίκησης και της κεντρικής εξουσίας, σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου.