
Στο εδώ και τώρα διαδραματίζονται οι "Άγριοι", το νέο έργο του "μετρ του ρεαλισμού" Γιώργου Παλούμπη, ο οποίος επιστρέφει με δεύτερο έργο τη φετινή σεζόν μετά τα επιτυχημένα "Ανεξάρτητα κράτη", που συνυπέγραψε με τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο. Η ιστορία τοποθείται στην Κυψέλη, στο σπίτι ενός πανεπιστημιακού καθηγητή· εκεί έχουν προσκληθεί δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές για να ακούσουν τη νέα του εργασία, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως κοινωνικοπολιτικό μανιφέστο. Γρήγορα όμως η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου, τα όρια μεταξύ καλού και κακού θα θολώσουν, και η βία θα αποδειχτεί αναπόφευκτη. Ερμηνεύουν, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα, οι Μανώλης Μαυροματάκης, Έκτορας Λιάτσος, Δάφνη Λιανάκη, Φώτης Λαζάρου, Μιχαήλ Ταμπακάκης και Χριστίνα Μαριάνου ("Τζένη Καρέζη", από 28/4).

Τέσσερα πρόσωπα ενώνονται σε ένα παιχνίδι εξαπάτησης και εκδίκησης, που φέρνει το καθένα από αυτά αντιμέτωπο με τον ηθικό του κώδικα, με τις απωθημένες επιθυμίες του και με τις επιλογές που μετάνιωσε. Πρόκειται για τους ήρωες του βραβευμένου έργου των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη "Μη σκαλίζεις την άμμο", που σκηνοθετεί στη σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ο ανερχόμενος Θεοδόσης Σκαρβέλης. Ερμηνεύουν τέσσερις εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς: Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Δημήτρης Μανδρινός, Σπύρος Μαραγκουδάκης και Κορίννα Ντουλλάαρτ (από 24/4).

Στο μονόπρακτο του Γρηγόριου Ξενόπουλου "Ψυχοσάββατο" βασίζει ο Γιώργος Χριστοδούλου το έργο του "Στην παλιά εθνική". Στο δεύτερο θεατρικό κείμενο του πολύ καλού ηθοποιού που βλέπει τα φώτα της σκηνής, μετά τον "Συνεργό", πρωταγωνιστούν τα μέλη μιας οικογένειας, που ζουν υπό το βάρος ενός μεγάλου μυστικού. Οι ενοχές, τα μυστικά και η σιωπή που τους ενώνουν θα διαταραχθούν για πάντα, όταν καταφτάσει ο ανιψιός της οικογένειας, ο οποίος και θα αντιμετωπίσει μια καλά κρυμμένη, φρικτή αλήθεια σχετικά με το παρελθόν. Σε σκηνοθεσία του συγγραφέα, πρωταγωνιστούν οι Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Βασίλης Μηλιώνης, Μαρία Προϊστάκη, Φανή Παναγιωτίδου και Αιλιάνα Μαρκάκη (Θέατρο του Νέου Κόσμου, από 25/4).
Δεύτερο θεατρικό έργο και για την Ηρώ Μπέζου, που επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης μετά τους "Ναυαγούς" με το "Τέρας", και πάλι σε δική της σκηνοθεσία. Σε αυτήν τη σουρεαλιστική και παραβολική ιστορία, πρωταγωνιστεί μια καλόκαρδη νέα γυναίκα που, κυριευμένη από μια ανεξέλεγκτη δύναμη, εξοντώνει σταδιακά την πόλη στην οποία μεγάλωσε και τα αγαπημένα της πρόσωπα. Παίζουν οι Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Κατερίνα Νταλιάνη και Γιάννης Παπαδόπουλος (από 25/4).

Με μια ανάθεση της Όπερας του Βερολίνου έρχεται η διεθνής Έλλη Παπακωνσταντίνου, που θα παρουσιάσει σε δική της σύλληψη και σκηνοθεσία την καμπαρέ περφόρμανς "Holy Bitch!". Μηνύματα κατά της πατριαρχίας και σουρεαλιστική ατμόσφαιρα σε αυτή την ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα… αρτοποιείο· εκεί τέσσερις φουρνάρισσες, απόγονοι νυμφών, γοργόνων και μυθολογικών θεοτήτων καίνε στους φούρνους τους ξεπερασμένους πατριαρχικούς μύθους, επαναφέρουν στην πραγματικότητα μυθικές γυναικείες μορφές όπως η Μέδουσα, ενώ τραγουδούν άριες, ποπ και πανκ μελωδίες. Επί σκηνής, η τραγουδοποιός Μαρία Παπαγεωργίου ερμηνεύει δικά της τραγούδια εμπνευσμένα από ύμνους της Σαπφώς, ενώ η δράση καταγράφεται ζωντανά σε animation. Ερμηνεύουν, εκτός της Παπαγεωργίου, οι Αναστασία Κατσιναβάκη, Ελεάνα Γεωργούλη και Φραντσέσκα Ντιπρίμα (Πορεία at Victoria, από 30/4).

Στο νέο έργο του Ανδρέα Κεντζού, "Άνθρωπος του Θεού", μια γυναικεία φιλία γεννιέται με φόντο τα βίαια επεισόδια μεταξύ αναρχικών και αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας. Δύο γυναίκες γνωρίζονται σε ένα μπαρ, όμως η έλευση του συζύγου της μίας, ανθυπαστυνόμου στις ειδικές μονάδες καταστολής, θα αποδειχθεί καταλυτική. Ο συγγραφέας γράφει ένα υπαρξιακό έργο για τη ματαίωση της πίστης (όχι μόνο θρησκευτικής), όπου συγκρούονται αμετάκλητα η σιγουριά και η αμφιβολία, η λύτρωση και η εκδίκηση. Το ανεβάζει ο Δημήτρης Γεωργαλάς και ερμηνεύουν η Έλενα Τυρέα, η Δήμητρα Σύρου και ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος (104, από 30/4).
Ο μονόλογος του Ανδρέα Φλουράκη, "Ταπ ΄Αουτ" γράφτηκε το 2017 και αποτελεί τη φωνή της νέας γενιάς που ενηλικιώθηκε μέσα στην κρίση, δοκιμάζεται συνεχώς, αλλά δεν σταματάει να παλεύει. Πρωταγωνιστεί μία νεαρή kick boxer, που σε λίγες ώρες πρόκειται να δώσει τον σημαντικότερο αγώνα της ζωής της, όμως το κείμενο ξεπερνάει τα ρεαλιστικά όρια: μιλάει για "την μπουνιά που βγαίνει έξω από το ρινγκ" και χτυπάει ό,τι πνίγει την ηρωίδα, από την οικογένεια και το επαγγελματικό περιβάλλον της μέχρι την ίδια την πατρίδα της. Σκηνοθετεί ο Γιώργος Κατσιφής και ερμηνεύει η Κάτια Νεκταρίου (Μικρό Γκλόρια, από 25/4).

Ο Μίλτος Νίκας διασκευάζει για δύο πρόσωπα το "Τρίτο στεφάνι" του Ταχτσή και σκηνοθετεί τη Νικολέτα Βλαβιανού και τη Μαρία Παπαλάμπρου στην παράσταση "Το τρίτο στεφάνι – Εγώ η Εκάβη". Σε αυτόν το φόρο τιμής στον σημαντικό Έλληνα λογοτέχνη αλλά και σε όλες τις γυναίκες που δεν το έβαλαν κάτω, το ρεαλιστικό στοχείο μπλέκεται με το φαντασιακό. Πρωταγωνιστούν τα δύο πρόσωπα της ηρωίδας, καθώς η Εκάβη βλέπει στον καθρέφτη τον νεότερο εαυτό της και τα δύο αυτά πρόσωπα συνθέτουν τα κομμάτια της πολυτάραχης ζωής της με φόντο την Ελλάδα των βαλκανικών και των δύο παγκόσμιων πολέμων (Μικρό Γκλόρια, από 26/4).

Περισσότερες πληροφορίες
Άγριοι
Μια σκληρή αθηναϊκή ιστορία που διαδραματίζεται στο διαμέρισμα του διακεκριμένου καθηγητή Νίκου Λεοντή, κάπου στη σημερινή Κυψέλη. Με τους καλεσμένους φοιτητές του αγωνιούν για ένα καλύτερο μέλλον, η συνάντησή τους όμως παίρνει άλλη τροπή…
Στην παλιά εθνική
Μια οικογένεια κατοικεί στη σκιά ενός ανείπωτου μυστικού σ’ ένα ερειπωμένο βενζινάδικο στην παλιά εθνική οδό. Ένα ψυχοσάββατο τους φέρει αντιμέτωπους με ενοχές, πάθη και φαντάσματα του παρελθόντος. Το έργο αφηγείται μια ιστορία γεμάτη ένταση, μυστήριο και ανατροπές, βασισμένο στο μονόπρακτο του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Ψυχοσάββατο». Ο Παύλος, αλκοολικός και βυθισμένος στη βία, η γυναίκα του Ελένη, παγιδευμένη σε έναν φαύλο κύκλο σιωπής και ενοχής, και η Δήμητρα, η διαλυμένη μητέρα του Παύλου που βλέπει παντού φαντάσματα και αναζητά απαντήσεις για τον θάνατο της κόρης της. Όταν ο ανιψιός Άγγελος επιστρέφει μετά από χρόνια, έρχεται αντιμέτωπος με μια οικογένεια διαλυμένη, έναν έρωτα που δεν έσβησε ποτέ και μια αλήθεια που δεν θα έπρεπε να αποκαλυφθεί.
Το τρίτο στεφάνι – Εγώ η Εκάβη
Μια θεατρική διασκευή του αριστουργήματος της ελληνικής λογοτεχνίας, «Το τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, που εστιάζει στην πολυτάραχη ζωή μιας ηρωίδας, με φόντο την Ιστορία της Ελλάδας. Η Εκάβη κοιτάζει τον καθρέφτη και βλέπει τον εαυτό της όπως ήταν νέα. Τα δύο αυτά πρόσωπα επί σκηνής, το ρεαλιστικό και το φανταστικό, συνθέτουν τα κομμάτια της πολυτάραχης ζωής της πλάι στους Βαλκανικούς και Παγκόσμιους Πολέμους, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η ζωή της Εκάβης ζωντανεύει μπροστά μας γεμάτη περιπέτειες και ανατροπές, έρωτες και προδοσία. Ένα έργο, ελάχιστος φόρος τιμής για όλες τις γυναίκες που έδωσαν τα πάντα για την οικογένεια τους.
Το τέρας
Μια νέα γυναίκα, κυριευμένη από μια ανεξέλεγκτη δύναμη που την αλλοιώνει εσωτερικά και εξωτερικά, εξοντώνει σταδιακά την πόλη όπου μεγάλωσε και τα αγαπημένα της πρόσωπα, σε μια ονειρική «τρομακτική» ιστορία για την μεταμόρφωση και την ελευθερία.
Άνθρωπος του Θεού
Μια γυναικεία φιλία φαίνεται να γεννιέται σ’ ένα γειτονικό μπαρ, την ώρα που το κέντρο της Αθήνας συνταράσσεται από βίαια επεισόδια μεταξύ αναρχικών και Αστυνομίας. Η Ράνια προσκαλεί τη Μαρία σπίτι της για ένα τελευταίο ποτό αλλά η έλευση του άνδρα της, του Γιάννη που υπηρετεί ως ανθυπαστυνόμος στις ειδικές μονάδες καταστολής και αποκατάστασης της τάξης (ΥΑΤ) λειτουργεί ως καταλύτης της ιστορίας. Τι σημαίνει να πιστεύεις; Πόσο εύθραυστη είναι η ηθική μας όταν δοκιμάζεται σε μια κοινωνία που σείεται; Και ποια είναι, τελικά, η σχέση του ανθρώπου με το θείο;
Holy Bitch!
Ένα χιουμοριστικό ποπ καμπαρέ -που ολοκληρώνει το δίπτυχο της δημιουργού για την θηλυκότητα- το οποίο μας μεταφέρει στο σύμπαν των υπερηρώων και των κόμικ. Αποτελεί μια στοργική απάντηση στην έννοια της πατριαρχίας που ενυπάρχει στους σύγχρονους και αρχαίους μύθους, αλλά και μια απάντηση στη βία που υποβόσκει στον ψηφιακό καπιταλισμό και στην αμήχανη σχέση του ανθρώπου με την τεχνητή νοημοσύνη. Σ’ ένα αλχημικό αρτοποιείο που στέκει στην άκρη του Χρόνου, τέσσερις φουρνάρισσες απόγονοι νυμφών, γοργόνων και θεών, τραγουδούν άριες, ποπ και πανκ μελωδίες, ενώ καίνε στους φούρνους ξεπερασμένους μύθους επαναφέροντας στην πραγματικότητα μυθικές γυναικείες μορφές, όπως τη Μέδουσα. Σε αυτό το αλλόκοτο μέρος θα καταφύγει μια ηρωίδα κι όλα θα πάρουν το δρόμο τους…
Ταπ άουτ
Η ιστορία μιας νεαρής kickboxer, ο οποίος θα δώσει σε λίγες ώρες το σημαντικότερο αγώνα της ζωής της ενάντια στον πατέρα της, στο έργο για τη νέα γενιά που δοκιμάζεται, αλλά δεν σταματά να παλεύει, ποντάροντας στην ανθρωπιά, ακόμη κι αν όλα τα προγνωστικά είναι εναντίον της. Ό,τι υπογραμμίζει το “Ταπ Άουτ” είναι ακόμα παρόν σύμφωνα με τον συγγραφέα: το ξεζούμισμα της νέας γενιάς, η λούπα της οικονομικής κρίσης, η φθορά από την άγρια καθημερινότητα, η έλλειψη ιδανικών και κουλτούρας, ο αποπροσανατολισμός, ο συντηρητισμός, η ξενοφοβία, το μίσος, η απόγνωση…
Μη σκαλίζεις την άμμο
Το βραβευμένο έργο με το γνώριμο κωμικοτραγικό ύφος των σημαντικών δραματουργών, είναι το χρονικό της κατάδυσης μιας παρέας εφήβων στον κόσμο των ναρκωτικών. Οι χαρακτήρες, τα πρόσωπα, ανήκουν στο περιθώριο της κοινωνίας, «ασήμαντες» περιπτώσεις που κραυγάζουν για βοήθεια, για λίγη αγάπη, για την ανάγκη ενός «Άλλου κόσμου». Ανιχνεύει την αδυναμία και τον φόβο των ανθρώπων να επικοινωνήσουν ελεύθερα στον σύγχρονο κόσμο. Οι τέσσερις ήρωες συναντιούνται στο σπίτι του ενός από αυτούς. Εκεί θα εκτυλιχθεί ένα παιχνίδι εξαπάτησης και εκδίκησης το οποίο θα φέρει τον καθένα αντιμέτωπο με τον ηθικό του κώδικα, με όσα ήθελε να κάνει και δεν έκανε και με τα λόγια που είπε ενώ δεν τα πίστευε.