
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αλλά με βαθιά επίγνωση της ιστορικής του διαδρομής, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου γιορτάζει το 2025 την επέτειο των 70 του χρόνων με διεθνείς προσκεκλημένους Μνουσκίν, Κέντριτζ, Μπινός, Πιοβάνι, Τριφόνοφ, Ρίχτερ και σπουδαίους 'Έλληνες καλλιτέχνες Τερζόπουλο, Κουρεντζή, Μαρμαρινό, Χουβαρδά κ.ά. Αυτό είναι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει 100 και πλέον δράσεις με τη συμμετοχή περισσότερων από 3.000 καλλιτέχνες.
Από το 1955 και τις πρώτες παραστάσεις του Δημήτρη Ροντήρη και του Αλέξη Μινωτή στην Επίδαυρο, μέχρι τις εμβληματικές εμφανίσεις του Μάνου Χατζιδάκι, της Μαρίας Κάλλας, του Μίκη Θεοδωράκη, της Κατίνας Παξινού, του Μάνου Κατράκη, και αργότερα της Μάρθας Γκράχαμ, του Μορίς Μπεζάρ, του Πίτερ Μπρουκ και του Ρόμπερτ Ουίλσον, ο θεσμός του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου υπήρξε θερμοκήπιο για τη νεοελληνική καλλιτεχνική ταυτότητα και φάρος διεθνούς πολιτιστικής ακτινοβολίας. Σήμερα, 70 χρόνια μετά, το Φεστιβάλ παραμένει ένα ανοιχτό πεδίο δημιουργίας και αναστοχασμού. 'Ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται μαζί με την κοινωνία, αντανακλώντας τις αγωνίες, τα οράματα και τις αντιφάσεις του καιρού μας.
Σύμφωνα με όσα είπε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου Κατερίνα Ευαγγελάτου, στη σημερινή συνέντευξη τύπου, η οποία έλαβε χώρα στον Χώρο Δ’ της Πειραιώς 260 σε πανηγυρικό κλίμα και κορυφώθηκε μ’ ένα χειροκρότημα που μάς συγκίνησε όλους, θέτοντας την ίδια στιγμή καίρια ερωτήματα για το ρόλο του Φεστιβάλ σήμερα, σε μια εποχή όπου η Τέχνη και η ελευθερία της έκφρασης κινδυνεύουν: "Στο φετινό μας, επετειακό πρόγραμμα καλούμε μεγάλες μορφές της σύγχρονης Τέχνης, αλλά ταυτόχρονα στρέφουμε το βλέμμα προς το μέλλον, δίνοντας βήμα σε φωνές της νεότερης γενιάς – για πρώτη φορά σε τόσο ευρεία κλίμακα! Παρουσιάζουμε, επιπλέον, Κύκλους έργων με έμπνευση από τη Λογοτεχνία και τις παραδόσεις μας. Δίνουμε πρωταγωνιστική θέση σε τρομερές γυναίκες που δείχνουν τον δρόμο στο Θέατρο, τον Χορό και τη Μουσική. Δημιουργούμε παγκόσμια γεγονότα στην Επίδαυρο, με έναν αστερισμό παραγωγών γεμάτο εκπλήξεις. Προσκαλούμε καλλιτέχνες από δεκάδες χώρες, σε ένα πρόγραμμα πιο διεθνές από ποτέ. Συζητάμε για όσα πονούν, συμμετέχουμε στην παραγωγή ταινιών, διευρύνουμε τις δωρεάν δράσεις μας, ανοίγουμε τα πανιά μας σε νέους χώρους και εγκαθιδρύουμε στρατηγικές συνεργασίες, που ωθούν το Φεστιβάλ στη νέα εποχή του. Και ακόμα, χτίζουμε έργα υποδομής, δημιουργούμε νέες κοινότητες μέσα από τις χειμερινές μας εκπαιδευτικές δραστηριότητες, στηρίζουμε συστηματικά τη σύγχρονη ελληνική γραφή με την ανάθεση και έκδοση νέων έργων, ανοιγόμαστε σε νέα πεδία συμπράξεων και σας προσφέρουμε ένα πρόγραμμα απολαυστικό, αντάξιο της ιστορίας του οργανισμού μας”.

Το φετινό πρόγραμμα με μια ματιά
Οι φετινές καλλιτεχνικές προτάσεις επιχειρούν να αγκαλιάσουν τις αντιφάσεις της εποχής μας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα που αποπροσανατολίζουν, που προκαλούν, που παρηγορούν και ξυπνούν. Γιατί η τέχνη είναι ένα μέσο κατανόησης του εαυτού και του άλλου, ένα καταφύγιο, αλλά και μια πυξίδα σε δύσκολους καιρούς. Το Φεστιβάλ απαντά στις προκλήσεις της εποχής με περισσότερη τόλμη: περισσότερες γυναίκες δημιουργοί σε ηγετικές θέσεις, στήριξη της νεότερης γενιάς, νέες θεματικές ενότητες και πολυεπίπεδες διεθνείς συνεργασίες.
Η κλασική μουσική είναι πυλώνας του Φεστιβάλ. Ο Κύκλος Κλασικής Μουσικής στο Ηρώδειο αναδεικνύει την ιστορική συνέχεια του θεσμού με λαμπρά ονόματα όπως η Γιούτζα Ουάνγκ, ο Ντανιίλ Τριφόνοφ, ο Θεόδωρος Κουρεντζής, αλλά και η σπουδαία Χίλαρι Χαν. Με κλασικές συμφωνίες, μοναδικά σόλο και σημαντικές συνεργασίες, το Φεστιβάλ τιμά τις ρίζες του, επανασυστήνοντας την λόγια μουσική στο ευρύ κοινό ως ζωντανό και επίκαιρο είδος.
Η Επίδαυρος παραμένει το σύμβολο του αρχαίου δράματος, όχι ως μαυσωλείο αλλά ως πλατφόρμα δημιουργικής αναμέτρησης. Ο Κύκλος "Contemporary Ancients”, στην πέμπτη του χρονιά, επιβεβαιώνει την αξία της γόνιμης σύνδεσης μύθου και μοντέρνας σκηνικής γραφής. Ο Ουαζντί Μουαουάντ με τη Ζιλιέτ Μπινός φέρνει ένα σύγχρονο δράμα με αρχαιοελληνική ψυχή, ενώ ο Ούλριχ Ράσε επιστρέφει με την "Αντιγόνη”, συνδυάζοντας διεθνή σκηνική ματιά με ελληνικό υποκριτικό δυναμικό, ενώ σημαντικές είναι οι παρουσίες Ελλήνων σκηνοθετών που επιστρέφουν στο αργολικό θέατρο, όπως ο Γιάννης Χουβαρδάς και ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, αλλά και οι πρωτοεμφανιζόμενοι σε ρόλο σκηνοθέτη Δημήτρης Τάρλοου και Μαρία Πρωτόπαππα.


Στην Πειραιώς 260, αναδεικνύεται το παρόν και το μέλλον των παραστατικών τεχνών. Νέοι Έλληνες δημιουργοί συνδιαλέγονται με διεθνείς καλλιτέχνες σε ένα πρόγραμμα γεμάτο φρεσκάδα, διαφορετικότητα και πειραματισμό. Ταυτόχρονα, η παρουσία μορφών όπως της Αριάν Μνουσκίν, του Ουίλιαμ Κέντριτζ, γεφυρώνει τη σοφία της εμπειρίας με την ενέργεια του νέου της Καρολίνα Μπιάνκι, της Ντάρια Φλοριάν κ.ά.
Ο Ιάσων Φωτήλας, Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, τόνισε, μεταξύ άλλων: "από το 1955 μέχρι σήμερα το Φεστιβάλ αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα και διεθνώς. Εδώ και επτά δεκαετίες έχει φιλοξενήσει σπουδαίους δημιουργούς, έχει αναδείξει νέες φωνές και έχει λειτουργήσει ως γόνιμο πεδίο διαλόγου και αντιπαράθεσης ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση. Το 2025 η Πειραιώς 260 με τη δική της πλέον σημαντική ιστορία είκοσι ετών, συνεχίζει να αποτελεί πυρήνα πρωτοποριακών παραστάσεων και συνάντησης διαφορετικών ειδών τέχνης".
Η συνεργασία με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη δημιουργία μιας ταινίας εμπνευσμένης από την "Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, σκηνοθετημένης από επτά γυναίκες, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της πολυεπίπεδης φετινής προσέγγισης. Το Φεστιβάλ γίνεται όχημα για καλλιτεχνικούς πειραματισμούς που υπερβαίνουν τις παραστατικές τέχνες, διευρύνοντας τα όριά του προς το σινεμά, τις εικαστικές τέχνες και τις ψηφιακές μορφές.


Το Subset Festival σε επιμέλεια Σταύρου Γασπαράτου επιστρέφει στο Ωδείο Αθηνών πιο διεθνές από ποτέ, φέρνοντας στο προσκήνιο τη νέα μουσική σκηνή. Ονόματα όπως Ryoji Ikeda, Mouse on Mars ft. Dodo NKishi και Christina Vantzou συναντούν 'Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, σχήματα, εργαστήρια, ηχητικές εγκαταστάσεις και νέες αναθέσεις. Ένα φεστιβάλ με νεανική ενέργεια, ανοιχτότητα και διάθεση ανακάλυψης, που χαρτογραφεί τον ήχο του σήμερα στο κέντρο της Αθήνας (4-8/6).
"Θέλουμε το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου να είναι για τους καλλιτέχνες ένα προσιτό και γόνιμο έδαφος για να προβάλλουν τις ιδέες τους. Ταυτόχρονα θέλουμε να αποτελεί εφαλτήριο και αφετηρία για τη διάδοση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης έξω από τα ελληνικά σύνορα. Μιας τέχνης που δεν υπόκειται σε περιορισμούς, ούτε γνωρίζει όρια, παρά μόνο αυτά που θέτει κάθε καλλιτέχνης στη δική του δημιουργία”, τόνισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Δημήτρης Πασσάς. Όσον αφορά την υλοποίηση του προγράμματος, η φετινή επετειακή διοργάνωση ενισχύθηκε με έκτακτη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, με τον συνολικό προϋπολογισμό της να ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ.
'Όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών

Ηρώδειο: 'Όπερα και Συναυλίες
Μεγάλους καλλιτέχνες και έργα παγκόσμιας κλάσης θα δούμε στο Ηρώδειο. Αρχίζοντας από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στις 1, 3, 5, 6, και 8 Ιουνίου, η παραγωγή της "Τουραντότ" του Τζάκομο Πουτσίνι υπό τη διεύθυνση του Πιερ Τζιόρτζιο Μοράντι και με την καθοδήγηση του Αντρέι Σερμπάν θα παρουσιάσει μια από τις πιο εντυπωσιακές όπερες του ρεπερτορίου. Το έργο συνδυάζει την εξαιρετική μουσική του Πουτσίνι με τη συγκλονιστική σκηνοθεσία του Σερμπάν, προσφέροντας μια μοναδική καλλιτεχνική πρόταση. Στις 18 και 19 Ιουνίου, το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και τον Πολιτιστικό Οργανισμό Λυκόφως παρουσιάζει τη σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου στον "Ιππόλυτο" του Ευριπίδη. Η παράσταση υπογραμμίζει τη μαεστρία της Ευαγγελάτου στην αναζωογόνηση των αρχαίων τραγωδιών, ενώ αναδεικνύει τη διαχρονικότητα του κλασικού δράματος. Στις 21 Ιουνίου, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με μια συναυλία αφιερωμένη στις μουσικές του κόσμου, προσφέροντας ένα πλούσιο πρόγραμμα που εξερευνά την παγκόσμια μουσική παράδοση. Στις 22 και 23 Ιουνίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα μουσικά συγκροτήματα Raining Pleasure και Stranglers, δύο από τα πιο δημοφιλή ονόματα της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής, ενώ στις 26 Ιουνίου, ο Michael Kiwanuka μας καλεί σε μια ατμοσφαιρική βραδιά με soul και blues. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τον Λουκά Καρυτινό και τον σολίστα Ιμάνουελ Αξ θα ερμηνεύσουν τα έργα των Μπετόβεν και Μέντελσον στις 28 Ιουνίου, ενώ την 29 Ιουνίου οι Air θα βρεθούν στη σκηνή για μια δυναμική συναυλία. Η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής του Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του Αντρέ Ορόσκο-Εστράδα. και με τη σολίστ Χίλαρι Χαν, θα παρουσιάσει έργα Μπραμς και Ντβόρζακ στις 6 Ιουλίου, ενώ στις 8 Ιουλίου ο Νικόλα Πιοβάνι θα μας ταξιδέψει στις Μεγάλες ταινίες, μεγάλες μουσικές με αποσπάσματα από διάσημες ταινίες. Ο Μαξ Ρίχτερ θα ερμηνεύσει τα έργα του στις 1 Ιουλίου, ενώ η Sydney Dance Company θα παρουσιάσει το έργο "Impermanence" στις 4 Ιουλίου. Η Chamber Orchestra of Europe, με τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Καρύδη και του πιανίστα Φραντσέσκο Πιεμοντέζι, θα ερμηνεύσει έργα από Κούκου, Λιστ, Πέρσελ, και Μπερλιόζ στις 10 Ιουλίου, και η Youssou N'Dour & Le Super Étoile de Dakar θα φέρει τη μουσική της Δυτικής Αφρικής στο κοινό της Αθήνας στις 11 Ιουλίου. Η μαέστρος Γιούτζα Γουάνγκ θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν, Σοπέν, Στραβίσνκι, και Τσαϊκόφσκι με τη Mahler Chamber Orchestra στις 15 Ιουλίου, και το KISMET με τους Dave Holland, Chris Potter, Kevin Eubanks και Obed Calvaire θα εμφανιστεί στις 17 Ιουλίου. Για τους φίλους του πιάνου, ο Ντανιίλ Τρίφονοφ θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου με έργα των Τσαϊκόφσκι, Σοπέν και Μπάρμπερ στις 19 Ιουλίου. Στις 26, 27, 29, και 30 Ιουλίου, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει την όπερα "Ριγολέττος" του Τζουζέπε Βέρντι με τη σκηνοθεσία του Ντέρικ Ίνουι και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Κατερίνας Ευαγγελάτου.


20 χρόνια Πειραιώς 260: Πολλαπλές φωνές, ένα σύγχρονο πολιτισμικό πεδίο
Η Πειραιώς 260 παραμένει το πιο νευραλγικό σημείο του Φεστιβάλ Αθηνών για την παρουσίαση πρωτοποριακού θεάτρου, χορού, εικαστικών και θεωρητικού διαλόγου, φέρνοντας κοντά δημιουργούς από όλο τον κόσμο και την εγχώρια σκηνή που αμφισβητούν φόρμες και επαναδιατυπώνουν το καλλιτεχνικό ερώτημα της εποχής μας.
Θέατρο χωρίς σύνορα
Αριάν Μνουσκίν & Θέατρο του Ήλιου – "Εδώ έχει δράκους” (30/5 – 1/6): Το σύγχρονο πολιτικό παραμύθι της κορυφαίας Γαλλίδας δημιουργού εγκαινιάζει με επιβλητικό τρόπο το πρόγραμμα.
Miet Warlop – "INHALE DELIRIUM EXHALE" (7 & 8/7): Μια εκρηκτική εμπειρία όπου η performance συναντά τη σύγχρονη τέχνη, τον ρυθμό και την παραίσθηση από την διεθνώς αναγνωρισμένη Βελγίδα δημιουργό.
El Conde de Torrefiel – "Το φως μιας λίμνης” (12 – 14/6): Θεατρική ποίηση με κινηματογραφικό ρυθμό, που διερευνά την εσωτερικότητα και τη συλλογική μνήμη.
Het Nationale Theater – ITA Ensemble – Eline Arbo – "Τα χρόνια” (13 – 14/7): Βασισμένο στο έργο της Νομπελίστριας Ανί Ερνό, ένα μνημείο γυναικείας εμπειρίας.
Ντάρια Ντεφλοριάν – "Η χορτοφάγος” (13 – 15/7): Από τις πιο τολμηρές θεατρικές μεταγραφές λογοτεχνίας παγκοσμίως. Σκηνές από το μυθιστόρημα της Χαν Γκανγκ.
Καρολίνα Μπιάνκι – "Η νύφη" και το "Καληνύχτα, Σταχτοπούτα" (5-6/7): Θέατρο-κραυγή για τη βία κατά των γυναικών στη Λατινική Αμερική.


Η ελληνική δραματουργία σε άνοδο
Σπύρος Αγγελόπουλος – Sinika: Καραγκιόζης Mad Max (30–31/5 & 1/6): Ένα τολμηρό και φουτουριστικό πάντρεμα του παραδοσιακού Καραγκιόζη με το δυστοπικό σύμπαν του Mad Max. O Σπύρος Αγγελόπουλος και η ομάδα Sinika επανεφευρίσκουν τον λαϊκό ήρωα μέσα από μια σκηνική, εικαστική και μουσική έκρηξη.
Ελληνική Ένωση Σχεδιαστών Μόδας -"Dramodé" (3/6): Μια βραδιά μόδας όπου η δραματουργία συναντά τον σχεδιασμό ρούχων. Έλληνες σχεδιαστές παρουσιάζουν τις δημιουργίες τους μέσα από θεατρικές παρεμβάσεις και performances.
Χριστίνα Γουζέλη-" Far from the End / Μακριά από το τέλος" (6–8/6): Σύγχρονη χοροθεατρική παράσταση που εξερευνά τη σχέση του ατόμου με το χρόνο και τη φθορά, μέσα από σωματικότητα, εικαστικές εικόνες και ήχους.
Ιώ Βουλγαράκη - "Μητροφάγος” (13 – 16/6): Θεατρική κατάδυση στο σώμα, στη μητρότητα, στη βία και στη λογοτεχνία του Λατινικού Νότου.
Αλέξανδρος Σταυρόπουλος – "Ποιος θα της το πει;” (14 – 16/6): Θεατρική επιστροφή με χιούμορ και κριτική ματιά στη σεξιστική γλώσσα της καθημερινότητας.
Γιάννος Περλέγκας – "Κατσούρμπος” (19 – 22/6): Κρητική αναγέννηση σε σκηνοθεσία μεθοδική, ποιητική.
Θανάσης Δόβρης – "Σωτηρία” (19 – 21/6): Δραματοποίηση διηγημάτων με εστίαση στη σιωπηλή γυναικεία εμπειρία.
Έλενα Μαυρίδου- "ΣΑΡΜΑΝΤΖΑ" (26–28/6): Εμπνευσμένο από διηγήματα του Κωνσταντίνου Δομηνίκ, το έργο κινείται στο όριο φαντασίας και πραγματικότητας. Στο πλαίσιο του κύκλου "Η Σκηνή των Βιβλίων", η Μαυρίδου σκηνοθετεί μια ποιητική διαδρομή στα άδυτα της ψυχής.
Σίμος Κακάλας- "Κακά σκηνικά" του Γιάννη Αποσκίτη (26–29/6): Σάτιρα, κριτική και αυτοαναφορικό χιούμορ σε μια παράσταση που αποδομεί τα "καλά" και τα "κακά" του θεάτρου και της κοινωνίας. Ανήκει στον κύκλο Ρίζες.
Έμιλυ Λουίζου - "Η πόλη των τυφλών" (5–8/7 ): Δραματοποιημένη μεταφορά του έργου του Σάιμον Στίβενς, βασισμένο στο αλληγορικό μυθιστόρημα του Ζοζέ Σαραμάγκου. Ένα σκοτεινό και έντονο σχόλιο για την κοινωνική αποξένωση και την ηθική τύφλωση.
Χρήστος Θάνος – "Πολεμικοί ανταποκριτές" (5 – 8/7): Μια παράσταση-μαρτυρία για όσους καταγράφουν την αλήθεια εκεί όπου γεννιέται η φρίκη: στο πεδίο της μάχης. Ο Χρήστος Θάνος σκηνοθετεί ένα σπονδυλωτό έργο βασισμένο σε ντοκουμέντα και προσωπικές αφηγήσεις πολεμικών ανταποκριτών, φέρνοντας στο φως τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ενημέρωση και την ηθική ευθύνη.
Αικατερίνη Παπαγεωργίου – "Ιφιγένεια / Βορά” (13 – 16/7): Νέα ανάγνωση του ευριπίδειου μύθου μέσα από τη γραφή της Βίβιαν Στεργίου.
Νίκος Χατζόπουλος – "Εγώ, μια δούλα” (13 – 16/7): Ένα σύγχρονο φεμινιστικό αντίκρισμα στην "Εκάβη" του Ευριπίδη.
Σοφία Καραγιάννη – "Μπουμπουλίνας 18" (13 – 16/7): Στο πλαίσιο του Κύκλου "Η Σκηνή των Βιβλίων", η Σοφία Καραγιάννη μεταφέρει στη σκηνή την οδυνηρή μαρτυρία της Κίττυς Αρσένη από τη Χούντα.


Χορός και performance που υπερβαίνουν τα όρια
Back to Back Theatre – "Ο κυνηγός πέφτει θύμα της σκιάς του" (6 – 8/6): Αναπηρία, τεχνολογία και πολιτική αυτοσυνειδησία.
Αλεξάντρα Βάιερσταλ – "Heart Moment” (12 – 13/6): Μια χορογραφία για το σώμα-τοπίο της επιβίωσης.
'Ίντιο Σισάβα – "Vagabundus” (7 – 8/6): Χορός από τη Μοζαμβίκη με θέμα την περιπλάνηση και την ένταξη.
Παναγιώτα Καλλιμάνη – "Κάπως, αλλιώς, καθόλου, μαζί” (27 – 29/6): Ένα project για την απομόνωση και τη συνύπαρξη.
Φέι Ντρίσκολ – "Weathering” (27 – 29/6): 'Ένας ύμνος στο σώμα, το πένθος, την απώλεια και το χιούμορ.
5ο AEF Urban Dance Contest (28 & 29/6): Η καρδιά του street dance χτυπά δυνατά στο AEF! Hip hop και all styles battles σε ένα διήμερο γεμάτο ενέργεια, ρυθμό και αυθεντική αστική κουλτούρα.


Ποικίλες δράσεις, εκδηλώσεις
Κύκλος Συζητήσεων: "Η θαυμάσια επιμονή” (5 – 24/7, επιμέλεια Δημήτρης Παπανικολάου): Δομημένος διάλογος για το τι σημαίνει να συνεχίζεις.
Live στην Πλατεία (30/5 – 24/7): Παρεμβάσεις και καλλιτεχνικές δράσεις σε δημόσιο χώρο.
Βιντεοεγκατάσταση: "'Ένοικος" του Παντελή Μάκκα (5 – 24/7): Η μοναξιά και η πόλη μέσα από ένα νέο μέσο.
Πρόλογοι και 'Έξοδοι – Pre/Post show talks: Κάλεσμα στο κοινό να συμμετάσχει ενεργά στο διάλογο.
Εικαστική εγκατάσταση στον Κήπο: Μια πρωτότυπη εγκατάσταση εικαστικού φωτισμού από το βραβευμένο design studio Objects of Common Interest θα φιλοξενηθεί φέτος στους χώρους της Πειραιώς 260 (1/6 – 24/7)


Grape - Greek Agora of Performance: 'Όλες οι παραστάσεις
Από τις 21 έως 24 Ιουλίου, το Grape φιλοξενεί μια σειρά από αραστάσεις και performances σε διαφορετικούς χώρους, όπως το Πειραιώς 260, το Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και άλλοι επιλεγμένοι χώροι, δημιουργώντας έναν καλλιτεχνικό διάλογο που εξερευνά ποικίλες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Το πρόγραμμα φέρνει στο προσκήνιο έργα που αναδεικνύουν τη σύγχρονη δημιουργία και την πειραματική τέχνη. Η Πατρίσια Απέργη παρουσιάζει την παράσταση "Hystory”, μια δουλειά που εξετάζει την έννοια της ιστορίας, της μνήμης και της αναπαράστασης, προσκαλώντας το κοινό να αναρωτηθεί για το πώς οι προσωπικές ιστορίες διαμορφώνουν την κοινωνική πραγματικότητα. Η Κατερίνα Γιαννοπούλου, από την άλλη, με το έργο της "Phenomenon”, σε συνεργασία με τον Γρηγόρη Λιακόπουλο, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα όπου η σύγχρονη τέχνη συναντά την επιστημονική φαντασία και την παραδοξότητα του ανθρώπινου φαινομένου. Η Δαφίν Αντωνιάδου με την παράσταση "Darkest White” αναλύει την αντίθεση μεταξύ φωτός και σκοταδιού, σπάζοντας τα όρια των αντιφάσεων και εξετάζοντας τη βαθύτερη φύση του ανθρώπινου ψυχισμού. Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου με το έργο "Επαρκώς δημιουργικό (Sufficiently creative)” προσκαλεί το κοινό να σκεφτεί και να αναρωτηθεί για τη δημιουργικότητα ως έννοια και τη δυνατότητα του ανθρώπου να φτάσει στα όριά του και πέρα από αυτά. Η Σοφία Αντωνίου με την παράσταση”Η ζωή, τα γηρατειά και ο θάνατος μιας γυναίκας του λαού”, βασισμένη στο βιβλίο του Ντιντιέ Εριμπόν, δημιουργεί ένα ταξίδι στη ζωή μιας γυναίκας που μάχεται με την καθημερινότητα, την ηλικία και τη μοίρα της, σε ένα έργο που φωτίζει τις αόρατες ιστορίες του λαού. Η Νοεμή Βασιλειάδου, με την παράσταση "Κλημεντίνες χωρίς κουκούτσι”, εξετάζει τις ανθρώπινες σχέσεις, την αλληλεγγύη και τις αντιφάσεις της ζωής μέσα από την απλότητα και την ειλικρίνεια των συναισθημάτων. Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας με το έργο "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα” φέρνει στο προσκήνιο τις αγωνίες και τις ιστορίες των ανθρώπων που βρίσκονται στην περιφέρεια της κοινωνίας, δίνοντας φωνή σε εκείνους που συχνά παραμένουν αόρατοι.


Site-specific στο Υδραγωγείο
Το "Κρυφό νερό" θα δούμε στο Αδριάνειο Υδραγωγείο (14–18/6). Είναι μια site-specific παράσταση Θεάτρου και Χορού από την ομάδα 'Όχι Παίζουμε / UrbanDig Project, που μας οδηγεί στο υπόγειο παρελθόν της Αθήνας. Εκεί όπου ο Κηφισός συναντά το Αδριάνειο Υδραγωγείο, ένας περιπατητής καταδύεται στο σκοτάδι για να φέρει στο φως το αόρατο νερό της πόλης. Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης, κείμενο: Παναγιώτα Πανταζή, χορογραφία: Ειρήνη Αλεξίου, μουσική: Θάνος Κοσμίδης.

Ανατρεπτικοί ήχοι
Events γεμάτα ήχους και δυνατές συγκινήσεις, κατάλληλα για το κοινό που αγαπά τη μουσική που σπάζει τα στερεότυπα και ανοίγει νέους δρόμους έρχονται σε τρεις χώρους.
Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού
28/5: Η ελληνική nu jazz συναντά την αφρικανική διασπορά σε ένα αφροφουτουριστικό ταξίδι που συνδυάζει ρυθμούς και ήχους από διαφορετικές γωνιές του κόσμου.
29/5: Spiritualized: Η μοναδική βρετανική μπάντα, γνωστή για τον ψυχεδελικό ήχο της, φέρνει την πιο εκστατική της εμπειρία στη σκηνή.
31/5: Arca: Η avant-garde μουσικός και παραγωγός που επαναστατεί με ήχους που αψηφούν τα όρια και προκαλούν την αισθητική του κοινού.
1/6: Nalyssa Green & Guests: Ένα πληθωρικό μουσικό βαριετέ με πολύχρωμες μουσικές συνθέσεις, που θα ξεσηκώσουν το κοινό με τις δυνατές τους παρουσίες.


Playground 260 / Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"
11/7: Bicep present CHROMA (AV DJ set). Το ηλεκτρονικό ντουέτο από τη Βόρεια Ιρλανδία φέρνει ένα σφιχτό οπτικοακουστικό set που συνδυάζει τις πιο καινοτόμες τάσεις του σύγχρονου dance και της ηλεκτρονικής μουσικής.
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)
4-15/6: Στο χώρο του Θόλου παρουσιάζεται μια ιδιαίτερη ηχητική εγκατάσταση, ένα μοναδικό έργο, το οποίο φέρνει σε επαφή τους επισκέπτες με καινοτόμους ήχους και τεχνολογίες, σε συνεργασία με το Monom και το 4DSound.


Φεστιβάλ Επιδαύρου 2025
Παραστάσεις, δράσεις και εκθέσεις που αντλούν έμπνευση από την αρχαία τραγωδία, την ιστορική μνήμη και τη σύγχρονη ματιά πάνω στα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα θα φιλοξενήσει ο χώρος του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου. Από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Ούλριχ Ράσε. Ο εμβληματικός Γερμανός σκηνοθέτης, γνωστός για την επιβλητική, σχεδόν μηχανική σκηνική του γλώσσα, καταπιάνεται με τη μορφή της Αντιγόνης ως σύμβολο πολιτικής αντίστασης, δικαιοσύνης και ατομικής ευθύνης. Στις 4 και 5 Ιουλίου, ο Δημήτρης Τάρλοου σκηνοθετεί πρώτη φορά στην Επίδαυρο και βάζει την υπογραφή του στην "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, σε μια παράσταση που εστιάζει στη σπαρακτική καρδιά της οικογενειακής τραγωδίας και τον διαχρονικό πόθο για δικαίωση και κάθαρση. Στις 11 και 12 Ιουλίου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμπράττει με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου για να παρουσιάσει το έργο "ζ - η - θ. Ο ξένος" σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού. Βασισμένο στο διήγημα "Ο ξένος" του Αλμπέρ Καμύ, η παράσταση εμβαθύνει στην αποξένωση και τη φιλοσοφική αμηχανία του σύγχρονου ανθρώπου. Στις 19 Ιουλίου, ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η ορχήστρα Utopia παρουσιάζουν ένα μουσικό ορόσημο: τη Συμφωνία αρ. 4 του Γκούσταφ Μάλερ, πλαισιωμένη από τα Kindertotenlieder, μια σπαρακτική σειρά τραγουδιών για τα νεκρά παιδιά. Η συναυλία αναμένεται να είναι μια εμπειρία βαθιάς συγκίνησης και μουσικής αρτιότητας. Στις 25 και 26 Ιουλίου, ο Γιάννης Χουβαρδάς επιστρέφει με έναν "Οιδίποδα" όχι ως βασιλιά-τραγική φιγούρα, αλλά ως άνθρωπο σε πορεία μεταμόρφωσης. Η παράσταση με τίτλο "Οιδίπους. Η ιστορία μιας μεταμόρφωσης: από το σκοτάδι στο φως", που πραγματοποιείται με τη στήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού Λυκόφως, προσεγγίζει τον μύθο με μοντέρνα σκηνοθετική οπτική. Την 1η και 2α Αυγούστου, η σκηνή της Επιδαύρου υποδέχεται τον Ουαζντί Μουαουάντ και τη γαλλική La Colline - théâtre national, με το νέο έργο "Ο όρκος της Ευρώπης / Le Serment d’Europe" και πρωταγωνίστρια την Ζιλιέτ Μπινός. Μια δραματουργική ελεγεία για την ταυτότητα της Ευρώπης, το παρελθόν της και την ηθική της ευθύνη, γραμμένη ειδικά για την Επίδαυρο. Στις 8 και 9 Αυγούστου, η Μαρία Πρωτόπαππα κάνει το σκηνοθετικό ντεμπούτο της ως σκηνοθέτιδα στο αργολικό θέατρο με την "Ανδρομάχη" του Ευριπίδη, φωτίζοντας τον πόνο, την αξιοπρέπεια και την αντοχή της γυναίκας σε ένα μεταπολεμικό τοπίο. Τέλος, στις 22 και 23 Αυγούστου, η "Ορέστεια" του Αισχύλου επιστρέφει στην Επίδαυρο, με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο και το Εθνικό Θέατρο να συνθέτουν ένα σωματικό, μυσταγωγικό θεατρικό σύμπαν γύρω από τη θεία δικαιοσύνη και την ανθρώπινη υπέρβαση.


Παράλληλα με τις παραστάσεις, από 27 Ιουνίου έως 23 Αυγούστου, η Επίδαυρος φιλοξενεί δράσεις ανοιχτές σε όλες τις ηλικίες. Η έκθεση "Αντιγόνη. Νόμος και Ανυπακοή" εξερευνά την πολιτική και πολιτισμική απήχηση της ηρωίδας διαχρονικά, ενώ οι "Μικροί Ιχνευτές" προσκαλούν τα παιδιά σε ένα βιωματικό ταξίδι δημιουργικής απασχόλησης. Η ομάδα FLUX - Office υπογράφει έναν πολυλειτουργικό σχεδιασμό περιπτέρου στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, ενισχύοντας την εμπειρία του φεστιβάλ μέσα από την αρχιτεκτονική.


Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Η παράδοση και το παρόν συναντιούνται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Μικρής Επιδαύρου:
4 & 5/7 'Όλια Λαζαρίδου – "Θήβα μοναξιά", εμπνευσμένο από την Αντιγόνη.
11 & 12/7 Χρήστος Στέργιογλου – "Ιαχές".
18/7 "Ηλέκτρα 7" – Ταινία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
25 & 26/7 Γιάννης Σκουρλέτης / bijoux de kant – "Δεξιά της κοίτης & Συνεδρία πολέμου"
2/8 Seeds (M. & C. Kalkanis) feat. Alcmini – "Η άλλη ματιά"
9/8 Μίλτος Λογιάδης & Αλίκη Καγιαλόγλου – Αφιέρωμα στον Άστορ Πιατσόλα
16/8 Μαρία Φαραντούρη &Τάσης Χριστογιαννόπουλος – "Νύχτα μαγικιά – 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης"
23/8 Μίλτος Λογιάδης & Αντώνης Σουσάμογλου – Τραγούδια του Μεσοπολέμου
30/8 Μαρίνα Σπανού – "Ο μικρός εαυτός"
16 – 28/6 Studio Reasidency – Πάροδος