
Με πρωτοβουλία της κολεκτίβας Χερμέλ σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Fail Better, πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ "Ατάκα 2025: η ελληνόφωνη δραματουργία σήμερα", στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, μια γιορτή για τη σύγχρονη ελληνική θεατρική γραφή, μια δράση ανταλλαγής και αναστοχασμού. Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, πλήθος συγγραφέων, σκηνοθετών, ηθοποιών, πανεπιστημιακών, φοιτητών και θεατρόφιλων συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις, μετατρέποντας τον χώρο σε ένα ζωντανό εργαστήριο ιδεών και διαλόγου γύρω από το παρόν και το μέλλον της ελληνόφωνης δραματουργίας.
Από τις συζητήσεις του διημέρου αναδείχθηκαν βασικά σημεία που χρειάζονται άμεση προσοχή:
Συνειδησιακή αλλαγή: Μια αντίσταση στην απαξίωση της θεατρικής γραφής, με έμφαση στην αξία της ως μέσο προσωπικής και συλλογικής έκφρασης.
Θεσμική στήριξη: Η ανάγκη για πολιτισμική πολιτική με συνέχεια και ουσία — με αναθέσεις έργων, residencies, χρηματοδοτήσεις, μεταφράσεις, και συγκεκριμένες πολιτικές ενίσχυσης της θεατρικής συγγραφής.
Συνεργατικά μοντέλα: Η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ συγγραφέων, σκηνοθετών και ηθοποιών μέσα από αμοιβαίο σεβασμό και κοινό όραμα.
Εκπαίδευση: Η ανάγκη θεμελίωσης σπουδών δραματουργίας σε προπτυχιακό επίπεδο, αλλά και η διασύνδεσή τους με τη σκηνική πράξη και τις κρατικές ή ανεξάρτητες θεατρικές δομές.

Σημείωμα της Κολεκτίβας Χερμέλ – Συμπεράσματα
Η Κολεκτίβα Χερμέλ είναι μια σύμπραξη επτά θεατρικών συγγραφέων από διαφορετικές γενιές και πρακτικές: Ευαγγελία Γατσωτή, Ειρήνη Δερμιτζάκη, Αλεξάνδρα Κ*, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Νίνα Ράπη, Νατάσα Σίδερη και Θωμάς Τσαλαπάτης. Μέσα από τη δράση της, επιδιώκει να δημιουργεί χώρους συνάντησης, υποστήριξης και ενίσχυσης της θεατρικής γραφής. Στο σημείωμα της αναφέρει: " Η θερμή ανταπόκριση στο κάλεσμα επιβεβαίωσε την ανάγκη για έναν συλλογικό επαναπροσδιορισμό της θεατρικής δημιουργίας. Η "Ατάκα 2025" δεν ήταν μόνο μία διοργάνωση·αποτέλεσε μια έμπρακτη κίνηση αλληλεγγύης, μια αυθόρμητη συμμαχία που επιδιώκει να λειτουργεί ενάντια στην αδράνεια, επαναφέροντας στο προσκήνιο τα ερωτήματα και τις αγωνίες μιας ολόκληρης κοινότητας δημιουργών.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ανοιχτές συζητήσεις, εργαστήρια, αναλόγια και καλλιτεχνικά δρώμενα, όλα με ελεύθερη είσοδο. Τα εργαστήρια –με θεματικές από τον μύθο και την ποίηση μέχρι τη μικρή φόρμα– έφεραν κοντά νέους και παλαιότερους δημιουργούς. Οι συζητήσεις άνοιξαν επίκαιρα και ουσιαστικά ζητήματα: τον ρόλο του συγγραφέα στη θεατρική παραγωγή, τις επαγγελματικές προκλήσεις, τη σημασία της θεατρικής γραφής ως πράξη κοινωνικής χειραφέτησης, καθώς και τις φωνές των zillennial δημιουργών.
Τα αναλόγια –σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών– έφεραν στη σκηνή έργα νέων και καταξιωμένων συγγραφέων: Παρασκευή Ανεβλαβή, Εύα Βλασσοπούλου, Δανάη Επιθυμιάδη, Γιώργος Καλτσάς, Γιώργος Λαμπίρης, Στέλιος Λεκάκης, Θεανώ Μεταξά, Πέννυ Μηλιά, Μερόπη Παπαστεργίου και Γεωργία Σταθοπούλου. Η ημέρα του Σαββάτου έκλεισε με ένα ξεχωριστό stand-up της Μαίρης Λογοθέτη για τη θεατρική εμπειρία, ενώ η Κυριακή με μουσική της Sophie Lies, αφήνοντας το κοινό με συγκίνηση αλλά και ελπίδα για όσα έρχονται”.