
"Η ετυμηγορία"
Ο Γρηγόρης Βαλτινός πρωταγωνιστεί πλάι σε έναν all star θίασο στο δικαστικό θρίλερ του Μπάρι Ριντ για τη σύγκρουση με το διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας, που είδαμε φέτος πρώτη φορά σε σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια. Συμπρωταγωνιστούν οι Ζέτα Δούκα, Γιώργος Σουξές, Νίκος Αρβανίτης, Βασίλης Χαλακατεβάκης, Κώστας Καζάκας, η Χριστίνα Τσάφου στο ρόλο της μητέρας κ.ά. (Θέατρον του Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, έως 23/3)

"Απόρρητο" ("New constructive ethics")
Μια στοχαστική ματιά πάνω στις έννοιες της αλήθειας, της ελευθερίας, στις εσωτερικές συγκρούσεις και στη σχέση μας με την τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει ο Ιβάν Βιριπάγιεφ μέσα από το έργο του που σκηνοθέτησε η Ταμίλα Κουλίεβα. Η ίδια πρωταγωνιστεί μαζί με τους Χρήστο Στέργιογλου και Μαριάννα Κιμούλη (Θέατρο "Τζένη Καρέζη", έως 23/3).

"Ο πουπουλένιος"
Το έργο του Μάρτιν ΜακΝτόνα που σκηνοθέτησε ο Νικορέστης Χανιωτάκης συνδυάζει το αστυνομικό θρίλερ και τη μαύρη κωμωδία. Ένας συγγραφέας ανακρίνεται για παιδοκτονίες, καθώς η φαντασία του μπλέκεται με την πραγματικότητα. Στους ρόλους οι Αργύρης Αγγέλου, Νίκος Πουρσανίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας και Αλέκος Συσσοβίτης (Σύγχρονο Θέατρο, έως 23/3).

"Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το φάσμα των φατριών"
Το έργο του Παντελή Μπουκάλα εξετάζει για τρίτη χρονιά τη σύνδεση παρελθόντος και παρόντος. Σκηνοθετουν οι Στέλλα Κρούσκα, Κλεοπάτρα Τολόγκου και ο Φώτης Μακρής, ο οποίος επίσης πρωταγωνιστεί με τη συνοδεία του μουσικού Νείλου Καραγιάννη. Την τελευταία ημέρα της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με το συγγραφέα (Studio Μαυρομιχάλη, έως 21/3).

"Δυο γυναίκες χορεύουν"
Το έργο του σημαντικού Καταλανού συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ που ενώνει διαφορετικές γενιές ηθοποιών αλλά και θεατών, φέρνει κοντά μια μοναχική ηλικιωμένη γυναίκα και την νεαρή κοπέλα που την προσέχει. Η Κατιάνα Μπαλανίκα και η Ιωάννα Ασημακοπούλου μας βάζουν με τη σκηνική χημεία τους στο κλίμα αυτής της συγκινητικής συνάντησης, που σκηνοθετεί ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης. (Διάνα, έως 22/3)

"Κατάσταση πολιορκίας"
Η θεατρική ομάδα κωφών "Τρελά Χρώματα" δημιούργησε μια παράσταση για κωφούς και ακούοντες θεατές που μεταφέρει στη σκηνή την αλληγορία του Αλμπέρ Καμί για το φόβο, όπου η πανούκλα που εξαπλώνεται σ’ ένα χωριό της Ισπανίας αποκτά μορφή, σε διασκευή και σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη. Παίζει η ίδια με τους Όλγα Δαλέκου, Λευτέρη Παπακώστα, Μαρία Στεφανή. (Άβατον, έως 23/3)

"Οι μαμάδες δεν αρρωσταίνουν ποτέ"
Στη Σκηνή Ω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά η Εβελίνα Αραπίδη ερμηνεύει το νέο έργο της Σοφίας Νικολαΐδου για το γυναικείο σώμα που μάχεται την ασθένεια και το χρόνο και την απώλεια. Σαν ένα ντοκιμαντέρ για τη γυναικεία φύση που είναι σύζυγος, μάνα, εργαζόμενη, φίλη, κόρη και αδελφή και πολλά ακόμη. Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τσικούρας. (έως 23/3)

"'Όνειρο της Ιωνίας"
Βασισμένη σε περισσότερα από είκοσι ημερολόγια στρατιωτών της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η παράσταση επιχειρεί να φωτίσει τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1919-1922, μέσα από τη ματιά των απλών ανθρώπων που τα βίωσαν, σε κείμενο του Αντώνη Κυριακάκη και σκηνοθεσία του Γιώργου Πατεράκη και του συγγραφέα. Παίζουν οι Μάρκος Γέττος, Βασίλης Καλφάκης, Κώστας Κουτρουμπής, Τάσος Τζιβίσκος, Ανθή Φουντά. (Αργώ, έως 27/3)

"Αποκριάτικη νυχτιά"
Ο Ρένος Χαραλαμπίδης μαζί με μια ομάδα νέων ηθοποιών -σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης- στήνουν μια μουσικοθεατρική γιορτή που ζωντανεύει τα αποκριάτικα διηγήματα του Παπαδιαμάντη και φέρνει στη σκηνή μουσικές και τραγούδια της παλιάς Αθήνας. Στο πιάνο τους συνοδεύει η Μαρίνα Χρονοπούλου και στην κίνηση η Μαρία Μανουκιάν. (έως 26/3)
Περισσότερες πληροφορίες
Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το φάσμα των φατριών
Παράσταση αφιερωμένη σε έναν από τους πρωταγωνιστές της ελληνικής επανάστασης του 1821 και την εμπλοκή της οικογένειάς του στη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια. Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ από ποιά πρόσωπα ή ποιά γεγονότα πήραν τα ονόματά τους οι οδοί και οι πλατείες που ζούμε ή εργαζόμαστε ή διασχίζουμε σε καθημερινή βάση; Έχουμε ποτέ επιχειρήσει αυτήν την μικρή σύνδεση με το παρελθόν μας; Αυτή ήταν η αφορμή για την δημιουργία μιας παράστασης για τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, από τον οποίον πήρε το όνομά της η ομώνυμη οδός. Στις 9 Οκτωβρίου 1831, ο Γεώργιος και ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, γιος και αδερφός, αντίστοιχα, του ηγέτη των Μανιατών, πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν θανάσιμα τον Κυβερνήτη στο Ναύπλιο, έξω από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Στη βαθύτατα διχασμένη Ελλάδα, που δεν είχε βρει ακόμα έναν στέρεο βηματισμό, άλλοι θρηνούσαν κι άλλοι πανηγύριζαν. Γνώριζε άραγε ο Πετρόμπεης τι σχεδίαζαν οι άμεσοι συγγενείς του;
Απόρρητο
Θα τολμούσες να εξομολογηθείς τις πιο προσωπικές σου αλήθειες σε αυτούς που αγαπάς; Μέχρι πού αντέχεις να δοκιμάσεις τα όρια της αποδοχής τους; Το έτος 2028, τρεις επιστήμονες παίρνουν μέρος σε μια κλειστή έρευνα, η οποία με τη συμβολή της φερεγγυότητας της Τεχνητής Νοημοσύνης, διερευνά τα πιο φλέγοντα ερωτήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Μέσα από τις απαντήσεις που καλούνται να δώσουν, σε μορφή ατομικών συνεντεύξεων, έρχονται αντιμέτωποι με συνεχείς εσωτερικές συγκρούσεις ανάμεσα σε όσα πιστεύουν και σε όσα αντέχουν να δηλώσουν. Οι θεατές, σε ρόλο παντογνώστη αφηγητή μαθαίνουν τις αδήλωτες πτυχές της ζωής και της προσωπικότητάς τους και χωρίς να το επιδιώκουν, γίνονται οι εξομολογητές της πιο κρυφής αλήθειας τους. Μιας αλήθειας, που εάν της έδιναν χώρο, θα ήταν πραγματικά ελεύθεροι.
Το Όνειρο της Ιωνίας. Η Μικρασιατική Εκστρατεία μέσα από τα ημερολόγια των στρατιωτών
Περισσότερα από είκοσι ημερολόγια στρατιωτών, όπως και δημοσιογραφικά πολεμικά φύλλα αλλά και αποσπάσματα από το λογοτεχνικό έργο του Στρατή Μυριβήλη, συνθέτουν την ιστορία τεσσάρων στρατιωτών. Τέσσερις αδερφικοί φίλοι που στρατολογούνται για τη Μικρασιατική Εκστρατεία και βιώνουν το όνειρο αλλά και την πτώση του. Μέσα από τη ματιά τους το σύγχρονο αντιπολεμικό έργο επιχειρεί να φωτίσει τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1919-1922 και τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας που συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα.
Δύο γυναίκες χορεύουν
Μια μοναχική γυναίκα και η νεαρή κοπέλα που την φροντίζει, δύο γυναίκες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, η κάθε μία με το δικό της παρελθόν, αναγκάζονται να συνυπάρξουν δημιουργώντας μια ηλεκτρισμένη σχέση που θα πυροδοτήσει αποκαλύψεις και ανατροπές στις ζωές τους, όταν κληθούν να ανακαλύψουν πόσο θάνατο έχει η ζωή και πόση ζωή έχει ο θάνατος. Κάπως έτσι αποφασίζουν να «χορέψουν» στον δικό τους ρυθμό, στο βραβευμένο έργο-ύμνος στη ζωή και την αγάπη από τον σημαντικό Καταλανό συγγραφέα.
Ο πουπουλένιος
Στο πολυβραβευμένο έργο του αγαπητού στο ελληνικό κοινό δραματουργού, το αστυνομικό θρίλερ συναντά τη μαύρη κωμωδία. Με φόντο ένα αυταρχικό καθεστώς ένας συγγραφέας ανακρίνεται λόγω του περιεχόμενο των διηγημάτων του, που προσιδιάζουν με μια σειρά από ανεξιχνίαστες παιδοκτονίες που συμβαίνουν στην πόλη. Ο κόσμος της φαντασίας μπλέκεται με τον πραγματικό κόσμο, δημιουργώντας ένα σύμπαν όπου όλα είναι πιθανά.
Η ετυμηγορία
Ένας ξεπεσμένος αλκοολικός δικηγόρος, ο Φρανκ Γκάλβιν, αναλαμβάνει να δικαιώσει τη νεαρή πελάτισσά του Ντέμπορα Κέιτ που πέφτει σε κώμα από ιατρικό λάθος στο δικαστικό θρίλερ με φόντο το νοσοκομείο της καθολικής εκκλησίας «Αγία Αικατερίνη» στη Βοστώνη. Εναγόμενοι στην υπόθεση είναι οι μεγαλογιατροί του νοσοκομείου, τους οποίους εκπροσωπεί ο αδίστακτος ισχυρός δικηγόρος Εντ Κονκάνον. Η αναζήτηση της αλήθειας και η ηθική δικαίωση του θύματος περνά μέσα από πολλά εμπόδια και ανατροπές. Ο Φρανκ Γκάλβιν θα τα βάλει με τη φαιδρότητα των θεσμών και την υποκρισία των ισχυρών. Η Ντέμπορα Κέιτ θα γίνει η αφετηρία μιας άλλης σχέσης με τον εαυτό του και την ουσία της ζωής του. Η ιστορία της “Ετυμηγορίας” που έγινε ευρέως γνωστή από την ομώνυμη ταινία του Σίντνεϊ Λουμέτ με πρωταγωνιστή τον Πολ Νιούμαν, πραγματεύεται τη σύγκρουση του διεφθαρμένου συστήματος εξουσίας και της ανθρώπινης μονάδας που παλεύει με εντιμότητα και αξιοπρέπεια για έναν πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο.
Κατάσταση πολιορκίας
Στο αλληγορικό έργο του νομπελίστα συγγραφέα, μια θανατηφόρα πανούκλα ξεσπά σ’ ένα χωριό της Ισπανίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η προσωποποίησή της συμβολίζει τον φόβο που εξαπλώνεται στη σκιά μιας παγκόσμιας δικτατορίας. Κάπως έτσι ξεσπά κοινωνική αναταραχή, όπου οι ατομικές ελευθερίες καθίστανται παρωχημένες. Τα «πιστοποιητικά ύπαρξης» είναι απαραίτητα και δεν μπορεί κανείς να ζήσει χωρίς αυτά. Όλοι θεωρούνται ύποπτοι. Η παράσταση απευθύνεται τόσο σε κωφούς όσο και ακούοντες θεατές, με υπερτιτλισμό, ακουστική περιγραφή και απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Δημιουργείται έτσι μια δίγλωσση σκηνική αφήγηση, η οποία ενσωματώνει θεατρικές τεχνικές όπως η παντομίμα, ο λυρικός μονόλογος και ο «χορός της τραγωδίας» ως χορωδιακό σύνολο.
Αποκριάτικη νυχτιά
Ο Ρένος Χαραλαμπίδης μαζί με μια μεγάλη ομάδα νέων ηθοποιών -μαθητές και μαθήτριες του δεύτερου και τρίτου έτους της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης- στήνει μια παράσταση που ζωντανεύει τα αποκριάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, φέρνοντας στη σκηνή μουσικές και τραγούδια της παλιάς Αθήνας, μιας πόλης που ξεφάντωνε τις Απόκριες ως απόδραση από την καθημερινότητα και τα αυστηρά ήθη με καντάδες, οπερέτες, βαλς, πόλκα αλλά και «άσεμνα» δημοτικά τραγούδια.
Οι μαμάδες δεν αρρωσταίνουν ποτέ
Ένα έργο για την απώλεια και κυρίως για όσους πίστεψαν ότι δεν θα τη νιώσουν. Στο κέντρο του το γυναικείο σώμα που μάχεται με την ασθένεια και το χρόνο. Σαν ένα ντοκιμαντέρ για τη γυναικεία φύση. Για μια γυναίκα που είναι σύζυγος, μάνα, εργαζόμενη, φίλη, κόρη και αδελφή. Μια γυναίκα που χάνει το στήθος της από καρκίνο, ζει στο κρεβάτι της και κάνει διακοπές στο καθιστικό. Βγαίνει βόλτες, περπατάει στην πόλη, πετάει τα βαρίδια, νιώθει ελεύθερη.