
Η "Καρδιά του σκύλου", η παράσταση που σάρωσε τα 26α Θεατρικά Βραβεία Κοινού του "α" κατακτώντας πέντε διακρίσεις, μετράει αντίστροφα λίγο πριν την τελευταία της αυλαία. Μετά από δυο συνεχόμενες sold out σεζόν, η σκηνική προσέγγιση του επιδραστικού και σκοτεινού αλληγορικού έργου του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ που θέτει βαθιά υπαρξιακά ερωτήματα μέσα από το πρίσμα της ιστορίας ενός σκύλου που μεταμορφώθηκε σε άνθρωπο, ξεχώρισε σε μια παράσταση χαρακτηριστικής σωματικότητας και εικαστικής αισθητικής, με την καθοριστική ερμηνεία του 'Άρη Σερβετάλη (πρώτο βραβείο ανδρικού ρόλου). Η σκηνοθέτις αλλά και σκηνογράφος 'Έφη Μπίρμπα, που έλαβε μάλιστα το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας μεταξύ άλλων (βραβεία καλύτερης παράστασης, δεύτερο σκηνογραφίας και δεύτερο ενδυματολογίας από κοινού με τη Βασιλεία Ροζάνα), διασκεύασε το έργο από κοινού με τον 'Άρη Σερβετάλη (σε μετάφραση Ελένης Μπακοπούλου).
Οι Ηλέκτρα Νικολούζου, Μιχάλης Θεοφάνους, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Αλεξάνδρα Καζάζου, Σπύρος Δέτσικας και ο νεοφερμένος στον θίασο Αργύρης Πανταζάρας, συμπρωταγωνιστούν μαζί με τον 'Άρη Σερβετάλη.

Η "Καρδιά του Σκύλου" είναι ένα έργο που ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής φαντασίας και αναδεικνύεται σε μια βαθιά ανθρωπολογική μελέτη. Ο Μπουλγκάκοφ θέτει ερωτήματα για την ταυτότητα, την ανθρώπινη φύση και τη δυνατότητα της επιστήμης να χειραγωγήσει τη ζωή και με τη μορφή ενός παραμυθιού μάς προειδοποιεί για τη διαφύλαξη της ατομικότητάς μας, ενώ εναρμονίζεται απόλυτα με τη θεματολογία των έργων που γοητεύουν την Έφη Μπίρμπα ("Άτιτλο”, "Σωσίας”, "Ριχάρδος Β’”, "Δον Κιχώτης”, "Το όνειρο ενός γελοίου”, "Βατράχια”), έργα δηλαδή που μιλούν για πολύ πυρηνικά ζητήματα με στρεβλό, ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο.

Το έργο
Η "Καρδιά του Σκύλου" είναι ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρίσιμα έργα του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ. Γραμμένη το 1925, αυτή η σπονδυλωτή νουβέλα - δε δημοσιεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση μέχρι το 1987 λόγω λογοκρισίας- αποτελεί μια καυστική σάτιρα της σοβιετικής κοινωνίας και μια βαθιά διερεύνηση της ανθρώπινης φύσης.
Πρόκειται για ένα ευφυές μείγμα σατιρικής και φιλοσοφικής λογοτεχνίας που ακροβατεί στα όρια της επιστημονικής φαντασίας και του ρεαλισμού, θίγει θέματα που αφορούν τη φύση και την ατομική ταυτότητα και εγείρει ερωτήματα για τις συνέπειες των κοινωνικών πιέσεων και της επιστήμης.
Τελευταίες παραστάσεις στις 30 Μαρτίου.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Περισσότερες πληροφορίες
Καρδιά του σκύλου
Η ιστορία του έργου περιστρέφεται γύρω από τον καθηγητή Πρεομπραζένσκι που μαζί με τον βοηθό του, δόκτορα Μπρομεντάλ, επιχειρούν ένα τολμηρό ιατρικό πείραμα. Μεταμοσχεύουν την υπόφυση και τους όρχεις ενός νεκρού άνδρα σε έναν αδέσποτο σκύλο ονόματι Σάρικ με τη φιλοδοξία να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο ανθρώπου. Το πείραμα δεν έχει την αναμενόμενη έκβαση, καθώς ο σκύλος Σάρικ μετατρέπεται σταδιακά σε άνθρωπο αγροίκο που διαλύει τη γαλήνη της καθημερινότητας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική θέση και την επιστημονική υπόσταση του δημιουργού του. Η ιδιοσυγκρασιακή καλλιτέχνιδα προσεγγίζει το έργο αυτό με την ιδιαίτερη ματιά της που αναδεικνύει έξοχα τον παραλογισμό της βίαιης αλλαγής της ανθρώπινης φύσης, αποκαλύπτοντας τους κινδύνους της απόλυτης συμμόρφωσης του ανθρώπου στις κοινωνικές επιταγές.