
Το "Συνέδριο για το Ιράν” του Ιβάν Βιριπάγεφ μετακομίζει από το ΠΛΥΦΑ στο κέντρο της πόλης, στο Θέατρο Πορεία. Η επιστροφή της παράστασης για έναν δεύτερο κύκλο 15 παραστάσεων, από τις 12 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου, σηματοδοτεί όχι μόνο τη μεγάλη της επιτυχία, αλλά και την ανάγκη των θεατρόφιλων να συνδεθούν με έργα προβληματισμού και αναστοχασμού. Με την καθοδήγηση του Χρήστου Θεοδωρίδη και σε παραγωγή της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων, η παράσταση αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά γεγονότα της χρονιάς, καθώς συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις, φέρνοντας στη σκηνή ένα θεατρικό γεγονός που ισορροπεί ανάμεσα στην πολιτική, την ποίηση και τον υπαρξιακό στοχασμό.

Ο Χρήστος Θεοδωρίδης, ένας από τους πιο πρωτοποριακούς σκηνοθέτες της σύγχρονης ελληνικής θεατρικής σκηνής, έχει συνδέσει το όνομά του με παραστάσεις που αμφισβητούν τις συμβάσεις και αναδεικνύουν το θέατρο ως εργαλείο κοινωνικού διαλόγου. Με γνώση της δραματουργίας και ευαισθησία στην απόδοση της ανθρώπινης εμπειρίας, έχει καταφέρει να δώσει νέα πνοή σε κλασικά και σύγχρονα έργα, προσφέροντας παραστάσεις υψηλής αισθητικής και νοηματικής έντασης.

Η αισθητική της Ορχήστρας των Μικρών Πραγμάτων, με σταθερή πορεία προς τη διερεύνηση νέων θεατρικών μορφών, ταιριάζει με τις σκηνοθετικές προσεγγίσεις του Θεοδωρίδη. Με πρωταγωνιστές τους Ελευθερία Αγγελίτσα, Πάρη Αλεξανδρόπουλο, Γιώργο Κισσανδράκη, Άρη Λάσκο, Δημήτρη Μανδρινό, Μάριο Μάνθο, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Μιχάλη Πητίδη, Βασίλη Τρυφουλτσάνη, Νίκη Χρυσοφάκη, στο "Συνέδριο για το Ιράν”, η θεατρική πράξη μετατρέπεται σε δημόσιο διάλογο, προσκαλώντας το κοινό να στοχαστεί πάνω στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα και τις ηθικές της προεκτάσεις.
Περισσότερες πληροφορίες
Το Συνέδριο για το Ιράν
Το πρωτόπαικτο έργο παρακολουθεί ένα συνέδριο στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης για το ιρανικό ζήτημα και τη διένεξη μεταξύ ανατολής και δύσης από εννέα μέλη της πνευματικής ελίτ της Δανίας. Το «Συνέδριο για το Ιράν» μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε ένα «Συνέδριο για το Εμείς» και οδηγείται σε μια σύγκρουση διαφορετικών αντιλήψεων σχετικά με το σύμπαν, την ανθρώπινη ύπαρξη και το αιώνιο ερώτημα για το ποιο είναι τελικά το νόημα της ζωής. Περνώντας από τη φιλοσοφία στην επιστήμη και από τη συντηρητική στην προοδευτική σκέψη, το έργο αναζητά τις βαθύτερες αιτίες που μας έχουν οδηγήσει στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, συνδέοντας το «πολιτικό» με το «προσωπικό».