Γαλλική Τιμητική Διάκριση στην Κατερίνα Ευαγγελάτου και τον Μιχαήλ Μαρμαρινό

Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα απένειμε, εξ ονόματος της Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλικής Δημοκρατίας διακρίσεις σε δύο σημαντικούς Έλληνας δημιουργούς, την Κατερίνα Ευαγγελάτου και τον Μιχαήλ Μαρμαρινό.

Κορυφαία διάκριση για την Κατερίνα Ευαγγελάτου από τη Γαλλική Δημοκρατία

Η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Laurence Auer, απένειμε, εξ ονόματος της Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλικής Δημοκρατίας, τα διάσημα του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών στην διακεκριμένη Ελληνίδα σκηνοθέτιδα και από το 2019 Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου. Στην ίδια τελετή, ο καταξιωμένος σκηνοθέτης με σημαντική συμβολή στο ελληνικό θέατρο που πρόσφατα ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της "2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης" Μιχαήλ Μαρμαρινός, τιμήθηκε με το παράσημο του Αξιωματικού του ίδιου Τάγματος.

Το Τάγμα των Γραμμάτων και των Τεχνών (Ordre des Arts et des Lettres) είναι γαλλικό τιμητικό τάγμα που ιδρύθηκε το 1957 και απονέμεται σε άτομα που έχουν διακριθεί για τη συμβολή τους στις τέχνες και τα γράμματα στη Γαλλία και παγκοσμίως. Η διάκριση του Ιππότη (Chevalier) αποτελεί την αρχική βαθμίδα του Τάγματος, ενώ του Αξιωματικού (Officier) είναι η επόμενη ανώτερη.

Κορυφαία διάκριση για την Κατερίνα Ευαγγελάτου από τη Γαλλική Δημοκρατία

 

Όπως επεσήμανε η Πρέσβειρα της Γαλλίας, με την ανάληψη της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου από την Κατερίνα Ευαγγελάτου, η γαλλική δημιουργία βρέθηκε στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού προγραμματισμού, με ορισμένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα στο Θέατρο, τη Μουσική και το Χορό να παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν οι συνεργασίες του Φεστιβάλ σε διεθνείς συμπαραγωγές του Φεστιβάλ της Αβινιόν, του Odéon - Théâtre de l’Εurope, του Φεστιβάλ d’Automne, αλλά και την παρουσίαση του κορυφαίου θιάσου της Γαλλίας, της Comédie-Française, τόσο στην Πειραιώς 260 με τον "Ταρτούφο" του Mολιέρου σε σκηνοθεσία Ivo van Hove όσο και με το "Hecuba, not Hecuba" του Τiago Rodriguez, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν, στην Επίδαυρο. Ο χορογράφος Kader Attou, η Caroline Guiela Nguyen, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Théâtre National de Strasbourg, ο σπουδαίος χορογράφος Jerôme Bel, o ανατρεπτικός σκηνοθέτης Philippe Quesne, η διακεκριμένη σκηνοθέτις Giselle Vienne και o βραβευμένος σολίστ της τρομπέτας Ibrahim Maalouf, είναι μερικοί μόνο από τους Γάλλους ή γαλλόφωνους καλλιτέχνες που πέρασαν από τις σκηνές του Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, όπως ανέφερε και η Κατερίνα Ευαγγελάτου στην ευχαριστήρια ομιλία της, είναι πολλοί και οι Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργοί του θεάτρου και του χορού που έχουν αντίστοιχα προσκληθεί σε γαλλικούς οργανισμούς.

  Η κ. Auer αναφέρθηκε στην πρώτη σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου με την σχετικά άγνωστη νουβέλα του Τεοφίλ Γκωτιέ, "Η Ερωτευμένη Νεκρή", αλλά και στη σκηνοθεσία της όπερας του Όφενμπαχ, "Τα παραμύθια του Χόφμαν", ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του γαλλικού ρεπερτορίου, στην Κρατική Όπερα της Περμ, στη Ρωσία.

Κορυφαία διάκριση για την Κατερίνα Ευαγγελάτου από τη Γαλλική Δημοκρατία

Η Πρέσβειρα εξήρε την καλλιτεχνική πορεία της Κ. Ευαγγελάτου τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική συμβολή της στην τέχνη του θεάτρου και την εκπεφρασμένη αγάπη της για τη Γαλλία και τη γαλλική γλώσσα. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του έργου της για την πολιτιστική κληρονομιά, στη δημιουργικότητά της και το όραμά της ως καλλιτέχνιδος. "Το πάθος σας για το θέατρο, η ικανότητά σας να δίνετε νέα πνοή στα αρχαία κείμενα, ενώ παράλληλα διαλέγεστε με τις ανησυχίες της εποχής μας, η δέσμευσή σας υπέρ των διεθνών συνεργασιών, και ειδικότερα η σύνδεσή σας με τη Γαλλία, σας καθιστούν μία εξαιρετική πρέσβειρα πολιτισμού", είπε η κ. Auer.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου μίλησε και για τη συμβολική σημασία αυτής της παρασημοφόρησης: "Η υψηλή τιμή που μου αποδίδεται σήμερα από τη Γαλλική Δημοκρατία μου δίνει νέα ώθηση να συνεχίσω, ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνις, να μάχομαι με γενναιότητα για διαχρονικές αξίες του ιπποτισμού: την τιμή, την προαγωγή του Δικαίου, την υπεράσπιση του αδύναμου, την ηθική, την γενναιοδωρία και την ευγένεια, την αφοσίωση απέναντι στην οικογένεια και τους φίλους. Μακάρι με το έργο μου να καταφέρω να μεταδώσω κάποιες από τις αξίες αυτές μαζί με την αλήθεια και την ομορφιά του θεάτρου. Ζώντας μια ζωή μέσα στην Τέχνη και τα Γράμματα, και μεγαλώνοντας μέσα σε ένα περιβάλλον που με γαλούχησε από παιδί σε αυτά τα ιδανικά, αισθάνομαι πως η σημερινή τιμή δικαιώνει την πορεία όλης της οικογένειάς μου, που με δίδαξε με το βίο και τα έργα της, τι σημαίνει αποστολή".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Ένας χορευτής τραγουδάει τον Έρωτα" με τον Δημήτρη Παπάζογλου

Μια μέρα πριν έρθει ο Άγιος Βαλεντίνος, ο γνωστός χορευτής και χορογράφος παρουσιάζει μια παράσταση που αφηγείται και τραγουδάει τον έρωτα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/02/2025

"Demons": Παράταση παραστάσεων για το σκοτεινό έργο με τους Ιωάννη Παπαζήση, Ιωάννα Παππά, Γιάννη Κουκουράκη, Μαρίζα Τσάρη

Ακάθεκτη συνεχίζεται η παράσταση σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη, που ανεβάζει επί σκηνής το προκλητικό έργο του Λαρς Νόρεν που δοκιμάζει τις αντοχές και την ειλικρίνειά μας.

Αποκαλυπτικές "Σκηνές από ένα γάμο" στο Χώρα

Αγάπη, φθορά, ρουτίνα, προδοσία, ανάγκη για επικοινωνία… Όλα αποτυπώνονται στις "Σκηνές από ένα γάμο" του Μπέργκμαν, που επιστρέφουν στο Χώρα, με το επιτυχημένο πρωταγωνιστικό δίδυμο, Νίκο Ψαρρά και Μαρίνα Ασλάνογλου.

Open call για το 15ο φεστιβάλ Off-Off Athens του θεάτρου Επί Κολωνώ

15 χρόνια θεατρικής νεανικής δημιουργίας, 420 ομάδες, 3.000 καλλιτέχνες και 43.000 θεατές έχουν περάσει μέχρι σήμερα από το Off Off Athens Theater Festival, που επιστρέφει τον Ιούνιο και καλεί τους ενδιαφερόμενους καλλιτεχνες να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

"John": Τελευταίες παραστάσεις στο Δίπυλον

O Μιχάλης Πανάδης με τη φρέσκια σκηνοθετική του ματιά σκηνοθετεί την Κόρα Καρβούνη και τον Χρήστο Κοντογεώργη στο "John" της Άνι Μπέικερ που παίζεται στο Δίπυλον έως τις 23 Φεβρουαρίου.

Το "Μη σου τύχει...!" με τον Αιμίλιο Χειλάκη γιορτάζει τις 300 παραστάσεις του

Η κλασική γαλλική μαύρη κωμωδία που έγραψε ο συγγραφέας του "Δείπνου ηλιθίων", Φρανσίς Βεμπέρ, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της με τον αγαπημένο ηθοποιό σε μία από τις καλύτερες στιγμές του, στο θέατρο Αθηνών.

Η Γλυκερία Μπασδέκη εξακολουθεί να πιστεύει στο θαύμα

Με αφορμή το "How soon is now", το νέο της έργο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η ποιήτρια μάς μιλά για τη Μαργαρίτα Περδικάρη, την ποιήτρια στο περίπτερο κυρία Πόπη και δηλώνει ότι είναι με όλους αυτούς που δεν μπήκαν στη διδακτέα ύλη.