Χιλιάδες θεατές μετρά η παράσταση "Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος" που συνεχίζει την πορεία της για τρίτη χρονιά, μετά από περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Γιώργης Κοντοπόδης ερμηνεύει το ρόλο του Γιαννούλη Χαλεπά για τρίτη σεζόν στον μονόλογο του Άγγελου Ανδρεόπουλου που σκηνοθετεί ο Αλέξανδρος Λιακόπουλος. Από 31/1 και για πέντε παραστάσεις επιστρέφει στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός το έργο που ζωντανεύει επί σκηνής έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες της γλυπτικής, ο οποίος έζησε μια μυθιστορηματική ζωή και αποκαλείται μέχρι και σήμερα ο "Έλληνας Ροντέν".
Τα πρώτα χρόνια στην Τήνο, οι σπουδές στο εξωτερικό, τα δημιουργικά χρόνια στην Αθήνα του 1800, οι βραβεύσεις, η παγκόσμια αναγνώριση... μα και ο εγκλεισμός στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας για 14 χρόνια, η απομόνωση και η αυστηρή επίβλεψη της μητέρας του, ο μεγάλος του έρωτας που έμελλε να χαράξει όλη του τη ζωή, η μοναξιά, ο πόνος, η στέρηση, είναι μερικές από τις λέξεις και τα γεγονότα που συνθέτουν τη ζωή του.
Με εφαλτήριο το κελί του, στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας, το έργο του Άγγελου Ανδρεόπουλου μάς ταξιδεύει σε όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του σε μια παράσταση που αποπειράται να προσεγγίσει την ψυχολογία του. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στο "α" ο Γιώργης Κοντοπόδης: "Το μεγαλείο αυτής της ανθρώπινης ύπαρξης που άκουγε στο όνομα Γιαννούλης Χαλεπάς δεν ξέρω αν το άγγιξα, σίγουρα αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι το προσέγγισα και το προσεγγίζω κάθε μέρα με σεβασμό και με την επιθυμία η ψυχή του να είναι χαρούμενη με την παράστασή μας".
Η μουσική σύνθεση είναι του συγγραφέα, οι φωτισμοί του σκηνοθέτη, το σκηνικό και η εικαστική επιμέλεια του Μιχάλη Παπαδόπουλου.
Η παράσταση ξεκίνησε την πορεία της το καλοκαίρι του 2022 στον προαύλιο χώρο του σπιτιού - μουσείου του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου. Εκεί βρέθηκε και στις 24 Αυγούστου 2023 για να τιμήσει την επέτειο 85 χρόνων από το θάνατό του, αλλά και να εκπληρώσει την υπόσχεση της δημιουργικής ομάδας να επιστρέφει μία φορά το χρόνο στον κομβικής σημασίας αυτό τόπο για τον μεγάλο καλλιτέχνη. Παράλληλα, το έργο παρουσιάστηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Ερμιόνη), αποσπώντας θετικά σχόλια όπου κι αν παρουσιάστηκε.
Περισσότερες πληροφορίες
Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο σαλός άγιος
Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και επιστρέφει για τρίτη χρονιά σε μια επετεικαή εκδοχή για τα 86 χρόνια από το θάνατό του, πραγματεύεται τη ζωή του Έλληνα καλλιτέχνη, ξεκινώντας ενώ είναι εσώκλειστος στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας. Μέσα από τα διαρκή ταξίδια του μυαλού του, βλέπουμε όλη του τη ζωή: την Τήνο, την αυταρχική μητέρα και τον τυπικό πατέρα, τα αδέρφια, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του. Περισσότερο, όμως, γινόμαστε μάρτυρες της έμπνευσης, της μανίας της δημιουργίας -η οποία οδηγεί στα σημαντικά έργα του-, των ονείρων, των εφιαλτών του, ώσπου καταλήγουμε στο τελικό ερώτημα. Τι αξίζει άραγε περισσότερο, να είσαι τρελός (σαλός) και ευφυής ή φυσιολογικός και απλά… άνθρωπος;