Μια ακόμα ωραία πρωτοβουλία του θεάτρου Πορεία είναι η διοργάνωση κύκλου ανοιχτών συζητήσεων με τίτλο "Ψηφιακές Μούσες". Η δράση αυτή συνδέεται με τη γενικότερη επιδίωξη του Θεάτρου Πορεία να προάγει την πολιτιστική παιδεία και την καλλιτεχνική καινοτομία διατηρώντας ένα διάλογο με το κοινό. Στόχος των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν είναι να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της τέχνης και της ψηφιακής εποχής, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο οι ψηφιακές τεχνολογίες επηρεάζουν τη δημιουργία και την πρόσληψη της τέχνης από το κοινό.
Αφορμή για την πρωτοβουλία αυτή είναι η προσέγγιση σύγχρονων θεμάτων που απασχολούν το κοινό και η δημιουργία ενός χώρου στον οποίο συνυπάρχουν οι καλλιτεχνικές παραδόσεις με τις καινοτόμες ιδέες. Το θέατρο ενσωματώνει αυτές τις αλλαγές σε έργα του, όπως η παράσταση "Frankenstein & Eliza”, που συνδυάζει τεχνολογία και δραματουργία. Στο έργο που έγραψε η Έρι Κύργια αντλώντας έμπνευση από το κλασικό μυθιστόρημα της Μαίρη Σέλεϊ και το οποίο σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Σάνκογλου, ο μύθος του Frankenstein, που καταπιάνεται με τα όρια της επιστήμης και της δημιουργίας, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, καθώς αντικατοπτρίζει τα ηθικά διλήμματα που προκαλεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής τεχνολογίας.
Κλείστε θέση για την πρώτη ανοιχτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο Πορεία με ελεύθερη είσοδο στο πλαίσιο των "Ψηφιακών μουσών" την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, ώρα 5.30 μ.μ. Καλεσμένοι ομιλητές είναι δύο κορυφαίοι έλληνες επιστήμονες της ακαδημαϊκής διασποράς, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης (ΜΙΤ) και ο Γιάννης Μητλιάγκα (Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ), που συνέδραμε ως επιστημονικός σύμβουλος στην παράστασή μας. "Μαζί τους θα συζητήσουμε για την τέχνη και την επιστήμη, την επιστημονική και την καλλιτεχνική δημιουργία, τις θυσίες που απαιτούνται, τις ψηφιακές οντότητες που μας περιβάλλουν, το υπαρξιακό ρίσκο για την ανθρωπότητα”. Η είσοδος είναι ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και οι κρατήσεις θέσεων γίνονται στο ταμείο του θεάτρου Πορεία στα τηλέφωνα: 2108210991, 2108210082 (Ώρες ταμείου: Δευτέρα έως Κυριακή 4 μ.μ.- 8 μ.μ.).
Το εορταστικό πρόγραμμα παραστάσεων στο Πορεία
Στο θέατρο Πορεία παίζεται μια ακόμα επιτυχημένη παράσταση, ένα έργο γροθιά στο στομάχι . Το συγκλονιστικό "Prima facie" της Σούζι Μίλερ που τεστάρει τα όρια του νόμου σε σχέση με την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με κεντρική ηρωίδα μια κορυφαία συνήγορο υπεράσπισης. Η Λένα Παπαληγούρα πρωταγωνιστεί στο μονόλογο, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιώργου Οικονόμου. "Το έργο αναδεικνύεται στη ζωηρή σκηνοθεσία του Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος δεν αρκείται σε μία "απλή" απόδοση. Η παράστασή του έχει ενέργεια, ρυθμό, εντάσεις και συναισθηματικές διαβαθμίσεις, διαχέεται στην πλατεία με πάθος. Φυσικά, έχει και μια πολύ καλή Λένα Παπαληγούρα στην πρώτη ελληνική ερμηνεία του ρόλου, η οποία, αεικίνητη και γεμάτη ενέργεια, κάνει τη σκηνή και το έργο κτήμα της. Σε μια σημαντική ερμηνευτική στιγμή, η ηθοποιός αλλάζει προσωπεία, διαθέσεις και συμπεριφορές, "δημιουργεί" απολύτως τις επιμέρους καταστάσεις του έργου, τις διαμορφώνει με το σώμα, τη φωνή και την ψυχή της, αναδεικνύει το χιούμορ, το σαρκασμό, την ειρωνεία, τον κυνισμό και την οδύνη του" υπογραμμίζει η κριτικός του "α" Τώνια Καράογλου για την παράσταση.
Την περίοδο των γιορτών το πρόγραμμα παραστάσεων του Θεάτρου Πορεία αλλάζει τόσο για το "Frankenstein & Eliza” όσο και και για το "Prima Facie”. Η παράσταση "Frankenstein & Eliza” θα παίζεται Τετάρτη 25/12, 1/1, 9 μ.μ. Πέμπτη 26/12, 6 μ.μ., 9 μ.μ. 2/1, 9 μ.μ. Παρασκευή 27/12, 3/1, 9 μ.μ. Σάββατο 28/12, 4/1, 6 μ.μ., 9 μ.μ. Κυριακή 29/12, 5/1, 7.30 μ.μ. Δευτέρα 6/1, 9 μ.μ.
Η παράσταση "Prima Facie” θα παίζεται Δευτέρα 30/6.30 μ.μ., 9 μ.μ., Τρίτη 7/1, 9 μ.μ.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Περισσότερες πληροφορίες
Frankenstein & Eliza
Εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα των αρχών του 19ου αιώνα από τη Μέρι Σέλεϊ και την ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης, το έργο ακολουθεί τον Βίκτορ Φράνκενσταϊν στη δημιουργία ενός πλάσματος υπέρ της ανθρωπότητας. Θα μας προικίσει με άλλο ένα τέρας; Ο Φράνκενσταϊν και οι πειραματισμοί του αποτελούν μια πρώτης τάξεως αφορμή για να στοχαστούμε πάνω σε μια σειρά ερωτημάτων που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο: ποιος είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης; Τι σκέφτονται οι σύγχρονοι εφευρέτες για τα δημιουργήματά τους; Ποια είναι η σχέση μας με τις ψηφιακές οντότητες που ζουν ανάμεσά μας και μας γνωρίζουν καλύτερα απ’ ό,τι εμείς οι ίδιοι; Τι θα γίνει αν οι μηχανές αποκτήσουν αισθήματα και συνείδηση;
Prima facie
Η δικηγόρος Τέσα Ένσλερ έρχεται αντιμέτωπη με την ποινική αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης στο παγκοσμίως φημισμένο συγκλονιστικό έργο που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται από το σύστημα αντιμετωπίζει το θέμα της παρενόχλησης. Η Tessa είναι μια νέα και λαμπρή δικηγόρος, εθισμένη στη νίκη. Έχει σφυρηλατήσει όλη την καριέρα της με απόλυτη αποφασιστικότητα, φροντίζοντας να ξεπεράσει την καταγωγή της από την εργατική τάξη για να μπορέσει να φτάσει στην κορυφή και τα καταφέρνει. Ξέρει καλά πως σε ένα ανδροκρατούμενο και βαθιά συντηρητικό σύστημα το «ποιον ξέρεις» και το «από που κατάγεσαι» είναι εξίσου σημαντικό με το «ποιος είσαι». Δουλεύοντας σκληρά κάθε της υπόθεση έχει εξελιχθεί σε κορυφαία συνήγορο υπεράσπισης. Ένα βράδυ, ένα ραντεβού με έναν συνάδελφό της και μια απρόσμενη τροπή των γεγονότων μετατοπίζει την ηρωίδα στην άλλη πλευρά του μαρτυρίου. Η ανερχόμενη δικηγόρος βρίσκεται ξαφνικά ανυπεράσπιστη μετά από σεξουαλική κακοποίηση και διαπιστώνει, για πρώτη φορά, ότι οι κανόνες του παιχνιδιού, που και η ίδια κατά καιρούς χρησιμοποίησε, τώρα μπορεί να μην την προστατεύσουν.