Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν μάς εύχεται καλές γιορτές μέσα από δύο νέες παραστάσεις που ξεκινούν λίγο πριν φύγει το 2024, μια νέα παραγωγή που ετοιμάζεται για τον Ιανουάριο και όλα όσα θα δούμε το 2025 αλλά και πρωτότυπα εορταστικά αναλόγια και σημαντικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν και στις δύο σκηνές του.
Δύο πρεμιέρες για τον Δεκέμβριο
Η σκηνή του Υπογείου, ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες της τη φετινή θεατρική περίοδο στις 18 Δεκεμβρίου, με την παράσταση "Βρέχει στη Βαρκελώνη" του Πάου Μιρό, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Με πρωταγωνιστές τους Κώστα Καζανά, Ανδρέα Κοντόπουλο και Δήμητρα Ματσούκα η παράσταση, που αποτελεί συμπαραγωγή με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, θα παίζεται από Τετάρτη έως Κυριακή. Την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, έχει προσκληθεί ο συγγραφέας του δημοφιλούς έργου που θα συναντηθεί για πρώτη φορά με το ελληνικό κοινό.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Στη σκηνή της Φρυνίχου, το ολοκαίνουργιο θρίλερ του Βασίλη Μαυρογεωργίου "Καταραμένος κόσμος" έρχεται με νέα ημερομηνία πρεμιέρας στις 30 Δεκεμβρίου. Με πρωταγωνιστές τους Κλέωνα Γρηγοριάδη, Αριάδνη Καβαλιέρου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλη Μπούτσικο και Δημήτρη Πασσά, η φετινή παραγωγή του Θεάτρου Τέχνης που επιχορηγείται από το ΥΠΠΟ, θα παίζεται από Ιανουάριο κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη. Στις δύο εορταστικές παραστάσεις 30/12 και 2/1, σε κάθε εισιτήριο αντιστοιχεί δώρο μια πρόσκληση στο πλαίσιο της εορταστικής προσφοράς του Θεάτρου Τέχνης.
Προπώληση εισιτηρίων: more.com
Για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά 2024
Τον Δεκέμβριο, το Θέατρο Τέχνης διοργανώνει στις δύο σκηνές του ένα χριστουγεννιάτικο και ένα πρωτοχρονιάτικο αναλόγιο με δωρεάν είσοδο. Καλά Χριστούγεννα εύχονται διαβάζοντας χριστουγεννιάτικα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και τραγουδώντας παραδοσιακά κάλαντα οι τελειόφοιτοι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης σε σκηνοθετική επιμέλεια Κωνσταντίνας Τάκαλου την προπαραμονή Χριστουγέννων στις 23/12 στη Φρυνίχου. Προπαραμονή Πρωτοχρονιάς στο Υπόγειο, ο Ρένος Χαραλαμπίδης αποχαιρετά τον παλιό χρόνο τιμώντας έναν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του Υπογείου, τον παλιό του δάσκαλο και μοναδικό ηθοποιό Βασίλη Διαμαντόπουλο. Ο Ρένος Χαραλαμπίδης θα διαβάσει το άγνωστο, "πρωτοχρονιάτικο" έργο που είχε γράψει ο Βασίλης Διαμαντόπουλος με τίτλο "Οι καλικάντζαροι". Στο πιάνο τον συνοδεύει ο Θάνος Μαριέτης. Χορεύει η Μαρία Μανουκιάν.
Έκτακτες εορταστικές παραστάσεις
Με έκτακτες εορταστικές παραστάσεις και σε έκτακτες ώρες θα παιχτεί μέσα στις γιορτές στην Φρυνίχου ο επιτυχημένος "Γυάλινος κόσμος" του Τενεσί Ουίλιαμς σε σκηνοθεσία του Αντόνιο Λατέλα (Τετάρτη 25 & Πέμπτη 26/12 στις 9 μ.μ., Πέμπτη 2/1 στις 9 μ.μ., Δευτέρα 6/1 στις 6 μ.μ.) καθώς και η μουσική παράσταση για παιδιά "Ποιος βάτραχος;" σε κείμενο, μουσική, σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ευστρατίου (26/12 & 6/1 στις 12 μ.)
Βραβείο "Μάγια Λυμπεροπούλου"
Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ., στο Υπόγειο θα πραγματοποιηθεί η απονομή του πρώτου βραβείου "Μάγια Λυμπεροπούλου" μέσα από μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη της μοναδικής πρωταγωνίστριας που "γεννήθηκε" ακριβώς μέσα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης από όπου ξεκίνησε τη συναρπαστική, πολύπλευρη διαδρομή της στο θέατρο.
Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, όπως είχε ήδη αναγγείλει, ως ελάχιστη προσφορά στην πολυσχιδή δημιουργό που συνέδεσε το όνομά της με το Θέατρο Τέχνης, αποφάσισε, να απονέμει ανά διετία το Βραβείο "Μάγια Λυμπεροπούλου" σε μια γυναίκα δημιουργό που παράγει σημαντικό έργο στο θέατρο μέσα από δύο τουλάχιστον από τις θέσεις που υπηρέτησε η Μάγια Λυμπεροπούλου: ηθοποιός, μεταφράστρια, δραματουργός, σκηνοθέτις, δασκάλα υποκριτικής, καλλιτεχνική διευθύντρια πολιτιστικού οργανισμού.
Η Επιτροπή του Βραβείου απαρτίζεται από τους: Καλή Κυπαρίσση (Πρόεδρο του Δ.Σ του Θέατρου Τέχνης Καρόλου Κουν - Διευθύντρια του Ιδρύματος Λασκαρίδη), Νίκο Χατζόπουλο (Μέλος του Δ.Σ του Θέατρου Τέχνης Καρόλου Κουν-ηθοποιό, σκηνοθέτη, μεταφραστή,) Δηώ Καγγελάρη (Διευθύντρια της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, θεατρολόγο, καθηγήτρια του Α.Π.Θ) ,Βίκυ Βολιώτη (ηθοποιό, σκηνοθέτιδα).
Τι άλλο θα δούμε τη σεζόν 2024-25 από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Από την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, έρχεται στο Υπόγειο μια πρωτότυπη σύλληψη εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του ποιητή και σκηνοθέτη Πιερ Πάολο Παζολίνι, με αφορμή τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του, το 1975. Ο Αντρέας Μαντάς είχε την ιδέα και έγραψε το κείμενο, η Λουκία Μιχαλοπούλου πρωταγωνιστεί και οι δύο συνυπογράφουν τη σκηνοθεσία της παράστασης ‘Όστια - Αυτό είναι το σώμα μου’, που δίνει φωνή σε πέντε εμβληματικά γυναικεία πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο δημιουργικό έργο αλλά και στη ζωή του Παζολίνι. Σύντομα έρχονται περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και την έναρξη της ηλεκτρονικής προπώλησης.
Όσον αφορά την πρεμιέρα της παράστασης "Philoxeniā” της Αλεξάνδρας Κ., σε σκηνοθεσία της Μαρίας Μαγκανάρη, σε σύμπραξη με το Εθνικό Θέατρο, που ήταν προγραμματισμένη για τον Φεβρουάριο 2025 στη Φρυνίχου, μεταφέρεται τον Οκτώβριο 2025, λόγω αλλαγών στον προγραμματισμό εξαιτίας των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του Υπογείου.
Ο Μάρτιος θα φέρει στη σκηνή της Φρυνίχου μια νέα παραγωγή που σκηνοθετεί η Αργυρώ Χιώτη. Πρόκειται για την κωμωδία "ΚΝΟΚ” του Jules Romains που ερμηνεύουν οι Ευθύμης Θέου, Γιώργος Κριθάρας, Έκτορας Λυγίζος, Ματίνα Περγιουδάκη και Καλλιόπη Σίμου. Μια παραγωγή της ομάδας Vasistas που επιχορηγείται από το ΥΠΠΟ και παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας όπου θα κάνει πρεμιέρα η παράσταση πριν έρθει στην Αθήνα. Σύντομα έρχονται περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και την έναρξη της ηλεκτρονικής προπώλησης.
Περισσότερες πληροφορίες
Βρέχει στη Βαρκελώνη
Η Λάλι είναι μια πόρνη που ζει κοντά στο λιμάνι της Βαρκελώνης μαζί με τον Κάρλος, τον άνεργο εραστή και προαγωγό της. Έχει έναν τακτικό πελάτη, τον Νταβίντ, ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου, που είναι παντρεμένος αλλά η γυναίκα του είναι ετοιμοθάνατη. Η Λάλι αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσει μια ιδιόρρυθμη σχέση με τον Νταβίντ, που της δίνει βιβλία να διαβάζει και της ανοίγει έναν καινούργιο κόσμο, με αποτέλεσμα να θέλει να εγκαταλείψει το πεζοδρόμιο. Η αλλαγή αυτή δεν αρέσει καθόλου στον Κάρλος, που η προοπτική να χάσει τη Λάλι τον τρομάζει για πολλούς λόγους. Όταν η γυναίκα του Νταβίντ πεθαίνει, εκείνος προτείνει στη Λάλι να εργαστεί στο βιβλιοπωλείο του. Είναι η ώρα των αποφάσεων και η Λάλι χαίρεται που οι δυο άντρες θα συμφιλιωθούν μεταξύ τους. Τι σημαίνει όμως αυτό για τη ζωή της γυναίκας;