Τελευταίες παραστάσεις για το "Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι"

Αρχές Δεκεμβρίου ολοκληρώνονται οι παραστάσεις του έργου “Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι” του Θοδωρή Γκόνη με πρωταγωνίστρια τη Μυρτώ Αλικάκη.

Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι 2024-25 © ElinaGiounanli

Για την πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα η γνωστή ηθοποιός Μαρία Ζορμπά επέλεξε ένα έργο του Θοδωρή Γκόνη. Το έργο "Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι" θέτει στο επίκεντρο τη γυναίκα, τη φύση της, τις ματαιώσεις, τον πόνο, τη λύτρωση κι ενώ είναι μονόλογος η σκηνοθέτρια είχε την ιδέα να τοποθετήσει στη σκηνή τρεις ηθοποιούς. Έτσι, μαζί με την καταξιωμένη Μυρτώ Αλικάκη παίζουν δύο νεαρές ηθοποιοί, η Αιμιλία Παπαχριστοφίλου και τη Νικόλ Κοροντζή, μαθήτριες της Μαρίας Ζορμπά στη Δραματική Σχολή όπου διδάσκει.

Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι 2024-25
© ElinaGiounanli

Η Ζορμπά δεν αντιμετωπίζει τη γυναίκα σαν μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά σαν μια μορφή, η οποία ταυτίζεται με πολλές άλλες γυναίκες μέσα στον χρόνο αλλά και τον τόπο και για το λόγο αυτό οι δύο νέες ηθοποιοί ενσαρκώνουν δύο διαφορετικές εκδοχές του κεντρικού προσώπου που ενσαρκώνει η Μυρτώ Αλικάκη μια γυναίκα που δέχεται επί δέκα χρόνια τα τηλεφωνήματα ενός αγνώστου άνδρα. Εκείνος δεν αποκαλύπτει ποτέ την ταυτότητά του, και αναβάλλει επ’ αόριστον μια συνάντηση μαζί της. Η παράδοξη αυτή σχέση, βυθίζει τη γυναίκα στην προσμονή αλλά και στη μνήμη. Από εκεί θα αναδυθούν μορφές και γεγονότα της ζωής και της πόλης της, η σκληρότητα, η αδιαφορία, αλλά και η ομορφιά ενός πολύ προσωπικού της ταξιδιού στη γυναικεία φύση και την ελευθερία της σκέψης.

Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι 2024-25
© ElinaGiounanli

Όταν ο άνδρας θα σταματήσει να τηλεφωνεί, η γυναίκα θα έχει φτιάξει ήδη λέξη - λέξη, το μονοπάτι αντίδρασης και εξόδου που θα την οδηγήσει λυτρωτικά στον τόπο της δικής της Γαλήνης. Το εικαστικό περιβάλλον επιμελείται η Μάρια Μπαχά και τη μουσική ο Τηλέμαχος Μούσας. Η παράσταση παίζεται στο θέατρο Σταθμός έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι 2024-25
© ElinaGiounanli

Σκηνοθετικό σημείωμα

Τρεις γυναίκες ηθοποιοί επί σκηνής, ερευνούν τις βαθύτερες σκέψεις και ψυχικές διαδρομές όχι μόνο της μοναχικής ηρωίδας του έργου, αλλά και μιας ευρύτερης οικογένειας γυναικών που τράβηξαν έναν δρόμο διαφορετικό. Ο συγγραφέας Θοδωρής Γκόνης κρύβει σκόπιμα την ταυτότητα του άνδρα και τον βάζει να δηλώνει "Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι". Η ηρωίδα του όμως ακολουθώντας τον μίτο αυτής της υπόσχεσης αναψηλαφά όλα τα γνωρίσματα και τις ιδιότητές του. Συναντά τη γοητεία και το ερωτικό κάλεσμα, αλλά και τη χειριστικότητα, την απουσία και τελικά, τη βία ενός κόσμου που χτίστηκε από χέρια αντρικά.

Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι 2024-25
© ElinaGiounanli

Στο τοπίο μιας παραθαλάσσιας πόλης όπου τη συναντάμε, η καθημερινή ζωή συνεχίζεται δίπλα στα σφαγεία, όπου ζώα και -ίσως- άνθρωποι κομματιάστηκαν, ενώ οι βουτιές της στη θάλασσα γίνονται κάτω από ερείπια κάστρων στοιχειωμένων από τόσους πολέμους. Με ένα εργόχειρο λέξεων, σαν μια σύγχρονη Πηνελόπη, θα απαλλαγεί τελικά από τον"μνηστήρα", για να θέσει ερωτήματα για τη δική της ταυτότητα, αλλά και το πρόσωπο ενός κόσμου, που μέσα του νιώθουμε όλο και πιο ξένοι.

Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι 2024-25
© ElinaGiounanli

Προπώληση: more.com

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κάποια στιγμή θα μάθετε ποιος είμαι

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 70 '

Στο πρώτο θεατρικό κείμενο του γνωστού σκηνοθέτη, μια γυναίκα δέχεται επί μια δεκαετία τα τηλεφωνήματα ενός αγνώστου άνδρα, που δεν αποκαλύπτει ποτέ την ταυτότητά του, και αναβάλλει επ’ αόριστον μια συνάντηση μαζί της. Η παράδοξη αυτή σχέση την βυθίζει στην προσμονή, καθώς διανύει ένα ταξίδι στη γυναικεία φύση και την ελευθερία της σκέψης. Όταν ο άνδρας θα σταματήσει να τηλεφωνεί, η γυναίκα θα έχει φτιάξει ήδη λέξη - λέξη, το μονοπάτι αντίδρασης και εξόδου που θα την οδηγήσει λυτρωτικά στον τόπο της δικής της γαλήνης. Με ένα εργόχειρο λέξεων, σαν μια σύγχρονη Πηνελόπη, θα απαλλαγεί τελικά από τον "μνηστήρα", για να θέσει ερωτήματα για τη δική της ταυτότητα, αλλά και το πρόσωπο ενός κόσμου, που μέσα του νιώθουμε όλο και πιο ξένοι.

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Παράταση παραστάσεων για το "Μάθε με να φεύγω"

Το κουήρ μελόδραμα "Μάθε με να φεύγω" του Άκη Δήμου συνεχίζει να παίζεται σε ένα διαμέρισμα στην οδό Πολυκλείτου 21 στο Μοναστηράκι, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/11/2024

Δικαστικά δράματα: Η μεγάλη θεατρική τάση με άφθονο σασπένς και αναπάντεχες ανατροπές

Όλο και περισσότερα έργα που εξετάζουν θέματα όπως η δικαιοσύνη, η ανισότητα, η διαφθορά και τα ανθρώπινα δικαιώματα ανεβαίνουν στις θεατρικές σκηνές. Πρόκειται για παραστάσεις με βαθιές κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις, οι οποίες φέτος συγκινούν και προβληματίζουν το θεατρόφιλο κοινό.

"Δύο γυναίκες χορεύουν" τώρα και σε βιβλίο

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάπα το κείμενο του θεατρικού που βλέπουμε στο θέατρο Διάνα.

Το "Frankenstein & Eliza" μέσα από τον πρωταγωνιστή του Γιάννη Στάνκογλου

Με αφορμή τη συμμετοχή του στην παράσταση "Frankenstein & Eliza", ο Γιάννη Στάνκογλου, πρωταγωνιστής του έργου, μας μιλά για τις προκλήσεις του ρόλου του και το πώς το έργο προσεγγίζει διαχρονικά ζητήματα.

Από τη μεγάλη οθόνη στο σανίδι: οι ταινίες που έγιναν παραστάσεις είναι η θεατρική τάση της σεζόν

Υπάρχουν έργα που λατρέψαμε ως ταινίες και τώρα ζωντανεύουν μπροστά μας στη σκηνή, αποκαλύπτοντας μια νέα διάσταση της ιστορίας τους. Ποια είναι και πού παίζονται;

"Ανδρείκελα": Παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο στο Κακογιάννη

Στο Ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης" παρουσιάζεται το έργο "Ανδρείκελα", που φωτίζει τις ιστορίες και τις σκέψεις πέντε ανδρών που έχασαν τη ζωή τους απρόσμενα.

Μετά τα 50 (δεν) σταματάει: οι νέοι/ες καλλιτέχνες/ιδες βλέπουν το γήρας αλλιώς

Η τρίτη ηλικία αποκτά ορατότητα σε παραστάσεις, βιβλία και έργα τέχνης, χωρίς ταμπού και στερεότυπα, όχι μόνο από ηλικιωμένους αλλά και από νέους και νέες δημιουργούς