Γιατί η παράσταση "Underground" είναι τόσο ξεχωριστή;

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, πάνω στη θρυλική ταινία του Κοστουρίτσα, με την έξοχη ερμηνευτική τριάδα των Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, Γιάννη Τσορτέκη και Αλεξάνδρας Αϊδίνη, επιστρέφει για δεύτερη σεζόν κι εμείς θυμόμαστε όλους τους λόγους για τους οποίους την αγαπήσαμε.

Underground Ελίνα Γιουνανλή©

# Η συναρπαστική ιστορία

Πενήντα χρόνια ιστορίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας περνούν από το "Underground", που αφηγείται τη διαδρομή του Μάρκο και του Μπλάκι, δύο φίλων που συμμετείχαν στην αντίσταση κατά των Ναζί, ερωτεύτηκαν την ίδια γυναίκα και πενήντα χρόνια αργότερα βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα κατά την έναρξη του εμφύλιου πολέμου που στοίχισε τη διάλυση της χώρας. Η πλοκή κορυφώνεται στην εξαπάτηση του Μπλάκι και μιας ομάδας αντιστασιακών, οι οποίοι παραμένουν σε υπόγειο καταφύγιο επί είκοσι χρόνια, θεωρώντας ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Αιτία είναι ο Μάρκο, ο οποίος ανελίσσεται στην ιεραρχία του κόμματος δίπλα στον Τίτο, κάνει μπίζνες στη μαύρη αγορά, ερωτεύεται τη γυναίκα του Μπλάκι και κρατάει στο σκοτάδι τους φίλους και συμπολεμιστές του σχετικά με την έκβαση του πολέμου.

# Το βαλκανικό ταμπεραμέντο

Ανθρώπους με ψυχή, πάθη και ακραία συναισθήματα, φιλίες και έρωτες, μίση και προδοσίες, απάτες και ψέματα, όλα τα χωράει η ιστορία του "Underground", και όλα αυτά συμπληρώνονται από τα συγκλονιστικά μουσικά ακούσματα του Γκόραν Μπρέγκοβιτς, που στην ελληνική παράσταση συμπληρώνονται από τις εξίσου βαλκανικού ηχοχρώματος πρωτότυπες συνθέσεις του Άγγελου Τριανταφύλλου. Μάλιστα, η μουσική παίζεται ζωντανά από μια πενταμελή ορχήστρα χάλκινων, που "έχει ζωτική σημασία. Δεν υπάρχει ως διακοσμητικό στοιχείο, πόσω μάλλον δε ως μουσική υπόκρουση. Η μουσική που παίζει είναι η ζωή η ίδια", όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τσορτέκης

Underground
Ελίνα Γιουνανλή©

# Η ωραία θεατρική διασκευή

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς συνενώνει επιδέξια την ομώνυμη ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα με το θεατρικό έργο "Άνοιξη τον Ιανουάριο" και με το μυθιστόρημα "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια χώρα" (στο οποίο βασίστηκε η ταινία) του Σέρβου συγγραφέα Ντούσαν Κοβάσεβιτς. Έτσι, μεταφέρει όλην την ψυχή και την ουσία της ιστορίας σε ένα θέαμα ειδικά προσαρμοσμένο για τις απαιτήσεις του θεατρικού είδους.

# Η παράσταση που αποζημιώνει

Ωραίες ερμηνείες και ζωντανή μουσική, ψυχή και συναίσθημα, χιούμορ αλλά και πίκρα έχει η παράσταση του Ακροπόλ. Η σκηνή πλημμυρίζει από τον πλουραλιστικό βαλκανικό παλμό της ιστορίας, από τα έντονα πάθη και συναισθήματα των προσώπων και μας αφήνει με τη γλυκόπικρη επίγευση ενός "παραμυθιού", που μιλάει για προδοσίες και έρωτες, για ματαιωμένες ελπίδες, για ασταμάτητα γλέντια μέσα στα υπόγεια, για χαμένες ώρες, χαμένες φιλίες και χαμένες πατρίδες, για άνδρες γενναίους και άνδρες δειλούς, για γυναίκες με τσαγανό, για ήρωες και αντιήρωες. Ξεχωρίζουν oι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, η video art του Κάρολου Πορφύρη, τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη και οι χορογραφίες της Αμάλια Μπένετ

Underground
Ελίνα Γιουνανλή©

# Οι δυνατές ερμηνείες

Ο Γιάννης Τσορτέκης στο ρόλο του Μπλάκι, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ως Μάρκο και η Αλεξάνδρα Αϊδίνη ως Νατάλια ηγούνται της παράστασης ερμηνεύοντας με πάθος τρεις ανθρώπους που αγαπήθηκαν, μισήθηκαν, χώρισαν και ξανάσμιξαν μέσα στη δίνη της Ιστορίας. Μαζί τους ερμηνεύει μία πολύ ωραία ομάδα, που αποτελείται από τους Σταύρο Λιλικάκη, Αλέξη Βιδαλάκη, Εμμανουήλ Κοντό, Μιχάλη Παπαδημητρίου, Νίκο Τσιμάρα, Χριστίνα Κυπραίου,
Νικολίτσα Ντρίζη, Νίκο Μυλωνόπουλο, Στράτο Νταλαμάγκο, Φίλιππο Πατσούρη, Αγνή Μοίρα και Νίνα Καπίνοβα.

Περισσότερες πληροφορίες

Underground

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 130 '

Η εμβληματική ταινία, βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα (1995) και βασισμένη στο πρωτότυπο θεατρικό έργο «Άνοιξη τον Ιανουάριο» και στo μυθιστόρημα «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια χώρα» του Ντουσάν Κοβάσεβιτς, ανεβαίνει στη σκηνή και αφηγείται την επική ιστορία δύο φίλων, του Μπλάκι και του Μάρκο, με φόντο την πολιτική αναταραχή και τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Με μια δυναμική θεατρική προσέγγιση και υπό τον γνώριμο βαλκανικό ήχο, το «Underground» μεταφέρει το κοινό σε έναν κόσμο σουρεαλισμού, σκοτεινού χιούμορ και ειλικρινούς συγκίνησης, όπου ο παραλογισμός και η τραγωδία συναντούν την απίστευτη ανθεκτικότητα της ανθρώπινης ψυχής αλλά και το εκτυφλωτικό φως της ελπίδας.

Ακροπόλ

Ιπποκράτους 9-11

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο Δημήτρης Μυλωνάς μας μιλά για τη συνάντηση του με τους "Ήρωες"

Ποιοι είναι οι "Ήρωες" που έγιναν η αφορμή να βρεθούν στη σκηνή οι βετεράνοι ηθοποιοί Αρζόγλου, Βαλαβανίδης και Σκουρολιάκος; Ο σκηνοθέτης της παράστασης που παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο μας τους συστήνει.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2024

Οι νέες παραστάσεις της εβδομάδας

Συγκεντρώσαμε τις παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 21 έως 27 Νοεμβρίου και αξίζουν.

Η αξία της ζωής

Ο πόνος είναι αναπόφευκτος, όμως η αξία της ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη μοιάζει να λέει η Αμερικανίδα συγγραφέας, μέσα από την ιστορία δύο ζευγαριών που βιώνουν πολλαπλές απώλειες. Το σκηνοθετεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας δίνοντας προβάδισμα στις ερμηνείες. | Powered by Uber

Γυάλινος κόσμος

Πολύ ενδιαφέρουσα, αν και συζητήσιμη, προσέγγιση του αριστουργήματος του Τενεσί Ουίλιαμς. Μέσα σε μια απογυμνωμένη συνθήκη, το έργο κατεβαίνει στην πλατεία ακέραιο, δείχνει σαν να φωτίζεται εκ νέου, ενώ οι ερμηνείες κάνουν το όλο εγχείρημα να δικαιώνεται. | Powered by Uber

Γιώργος Μπένος: "Δεν υπάρχει λόγος να ανέβουμε πάνω σε μία σκηνή αν δεν έχουμε να πούμε κάτι στον κόσμο"

Ο νέος και πολύ ταλαντούχος ηθοποιός Γιώργος Μπένος μάς μίλησε σε μια συζήτηση εφ όλης της ύλης για τις θεατρικές παραστάσεις "Blue train" και "Φάλαινα" που πρωταγωνιστεί φέτος αλλά και την πολυαναμενόμενη επιστροφή του "Maestro".

Στον Ιανό για "Μια εκδήλωση στη μνήμη της Μαρίνας Καραγάτση"

Αφιέρωμα στην πολυτάλαντη Μαρίνα Καραγάτση, γνωστή κυρίως για το έργο της ως ιστορικός και συγγραφέας και ταυτόχρονη παρουσίαση του βιβλίου "Στη μνήμη του συμπατριώτη μου Υπάτιου Περδίου" που αποτελεί το τελευταίο ολοκληρωμένο της κείμενο.

Λητώ Τριανταφυλλίδου: "Ο δικός μας Δον Ζουάν, με τον Πάνο Βλάχο, ήταν η αφορμή να μιλήσουμε για τη σχέση των δύο φύλων"

Η Λητώ Τριανταφυλλίδου, η σκηνοθέτρια που έκανε τη μεταγραφή του "Δον Ζουάν" του Μολιέρου μαζί με τον Πάνο Βλάχο μας μιλά για την πολυαναμενόμενη παράσταση που έρχεται στο θέατρο Βεάκη, από 22/11.