Σε ένα συγκλονιστικό έργο σκηνοθετεί τις Σύρμω Κεκέ και Άννα Καλαϊτζίδου o Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

"Ο Τρόμος του Κροκόδειλου", μια σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία εκδίκησης, φτιαγμένη με τα υλικά ενός δράματος, που βάζει στο στόχαστρο την πατριαρχία σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Ο τρόμος του κροκόδειλου, 2024-25 ©Patroklos_Skafidas ©Patroklos_Skafidas

Του πάνε πολύ τα ιρλανδικά έργα του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και όσα έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα, εκφράζουν μια ιδεολογικοπολιτική θέση, ενώ έχουν πολλές δραματουργικές αρετές τις οποίες αναδεικνύει, βασιζόμενος σε νατουραλιστικά άμεσες και ευθύβολες μεταφράσεις ("Motortown”, " Ο υπολοχαγός του Ίνσισμορ”). Ο Αλέξανδρος Σφακιανάκης έχει κάνει τη μετάφραση του νέου έργου που σκηνοθετεί, "Ο Τρόμος του Κροκόδειλου” της Μέγκαν Τάιλερ. Μόλις, έκανε πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, με πρωταγωνιστές τους Σύρμω Κεκέ, Άννα Καλαϊτζίδου, Δημήτρη Γεωργαλά και Θοδωρή Λαμπρόπουλο.

Ο τρόμος του κροκόδειλου, 2024-25 ©Patroklos_Skafidas
©Patroklos_Skafidas

Οι φωτογραφίες της παράστασης μας δίνουν μια γεύση για το περιβάλλον στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία δύο αδελφών, δύο...φαινομενικά αντίθετων προσωπικοτήτων κι αυτό αυτό αυξάνει το ενδιαφέρον!

Ο τρόμος του κροκόδειλου, 2024-25 ©Patroklos_Skafidas
©Patroklos_Skafidas

Το έργο, τοποθετημένο στη Βόρεια Ιρλανδία το 1989, στην εμπόλεμη εποχή των λεγόμενων Ταραχών, φέρνει στη σκηνή δύο αδερφές: Η θεοσεβούμενη Αλάννα κρατάει το σπίτι καθαρό, τρίβοντας σχολαστικά το νεροχύτη με οδοντόβουρτσα και κρύβοντας τις αμαρτίες της – τσιγάρα και πατατάκια – μακριά από αδιάκριτα μάτια. Σπάζοντας το τζάμι της κουζίνας, εισβάλλει μέσα στο σπίτι η αδερφή της Φιάννα, μέλος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), που λείπει χρόνια, έχοντας καταδικαστεί σε φυλάκιση για εμπρησμό, που στοίχισε τη ζωή της μητέρας τους. Οι δυο αδερφές έχουν πολλά να χωρίσουν, μήπως όμως έφτασε η ώρα να τα βρουν μεταξύ τους;

Ο τρόμος του κροκόδειλου, 2024-25 ©Patroklos_Skafidas
©Patroklos_Skafidas

Η Φιάννα ήρθε στο σπίτι γιατί άκουσε πως ο κακοποιητής πατέρας τους πέθανε, όμως δεν είναι αλήθεια. Ο τύραννος κοιμάται στο πάνω πάτωμα, το ερπετό που ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουν οι δυο μαζί. Καθώς περνούν οι ώρες, οι αντιστάσεις των δυο αδερφών κάμπτονται, και με τη βοήθεια του αλκοόλ θα ακουστούν πολλές πικρές αλήθειες.

Ο τρόμος του κροκόδειλου, 2024-25 ©Patroklos_Skafidas
©Patroklos_Skafidas

Ο Τρόμος του Κροκόδειλου είναι μια σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία εκδίκησης, φτιαγμένη με τα υλικά ενός δράματος, που βάζει στο στόχαστρο την πατριαρχία. Ταυτόχρονα είναι ένας ύμνος στους γυναικείους δεσμούς, στην αδελφική αγάπη, όταν η Αλάννα και η Φιάννα, τα θύματα του κακοποιητή πατέρα, θα πάρουν στα χέρια τους την τύχη τους. Μια γυναικεία ιστορία, γραμμένη από γυναίκα.

Ο τρόμος του κροκόδειλου, 2024-25 ©Patroklos_Skafidas
©Patroklos_Skafidas

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Μαγδαληνής Αυγερινού, η μουσική του Γιώργου Πούλιου, η επιμέλεια κίνησης της Ξένιας Θεμελής, ο σχεδιασμός φωτισμών της Εβίνας Βασιλακοπούλου. Τις ειδικές κατασκευές έκανε ο Αλέκος Μπουρελιάς.

Ο τρόμος του κροκόδειλου, 2024-25 ©Patroklos_Skafidas
©Patroklos_Skafidas

Προπώληση: more.com

Ο τρόμος του κροκόδειλου, 2024-25 ©Patroklos_Skafidas
©Patroklos_Skafidas

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο τρόμος του κροκόδειλου

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Μια σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία εκδίκησης, που τάσσεται κατά της πατριαρχίας, την ίδια στιγμή που εξυμνεί τους γυναικείους δεσμούς, με φόντο μια εποχή συγκρούσεων με τον βρετανικό στρατό, στην Βόρεια Ιρλανδία του 1989. Η θεοσεβούμενη Αλάννα κρατάει το σπίτι καθαρό, τρίβοντας σχολαστικά τον νεροχύτη με οδοντόβουρτσα και κρύβοντας τις αμαρτίες της – τσιγάρα και πατατάκια. Σπάζοντας το τζάμι της κουζίνας, εισβάλλει μέσα στο σπίτι η αδερφή της Φιάννα, που λείπει χρόνια, έχοντας καταδικαστεί σε φυλάκιση για εμπρησμό, η οποία στοίχισε τη ζωή της μητέρας τους. Άκουσε πως ο κακοποιητικός πατέρας τους πέθανε, όμως δεν είναι αλήθεια και τώρα είναι η ώρα να τον αντιμετωπίσουν.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Highlights: Οι θεατρικές παραστάσεις που περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2024

Ποια έργα θα δούμε για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή και πόσα φέρουν ελληνική υπογραφή; Ποιοι σκηνοθέτες θα αναμετρηθούν με σημαντικά κείμενα και ποιοι θα ανεβάσουν νέες μεταγραφές τους; Ποιες παραστάσεις έχουν στον πυρήνα τους φεμινιστικούς προβληματισμούς και ποιες εμπνέονται από το σινεμά ή τη λογοτεχνία; Έχουν θέση η κωμωδία, το μιούζικαλ ή η επιθεώρηση στον θεατρικό χάρτη; Όλες οι απαντήσεις εντός!

"Αγαπητέ μ@λάκα": Το έργο που μάς βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι η κοινωνία μας

Το μπεστ σέλερ της Βιρζινί Ντεπάντ έρχεται, σε πρώτη παγκόσμια διασκευή για το θέατρο, στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια με την υπογραφή της Εύας Κοτανίδη και του Σωτήρη Καραμεσίνη στη διασκευή.

Δανάη Σπηλιώτη, τι σε κέντρισε στο "The Dumb Waiter" του Πίντερ;

Διαβάστε όσα μας είπε η σκηνοθέτρια για την παράσταση "The Dumb Waiter" που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Σημείο (από 17/10) με τον Αντώνη Καφετζόπουλο και τον Μιχάλη Τιτόπουλο, ποια είναι η φιλοσοφία της και οι off the record σκέψεις της.

Τάκη Ζαχαράτο, γιατί είσαι τόσο ερωτευμένος με αυτό που κάνεις;

Στο ολοκαίνουργιο Embassy Theater που άνοιξε πέρυσι τις πόρτες του έρχεται ο μοναδικός στο είδος του περφόρμερ με τη μουσικοσατιρική παράσταση "Sweet dreams… από κοντά!" (από 18/10), όπου επιχειρεί για ακόμα μία φορά να ξεπεράσει τον εαυτό του και φυσικά να γίνει ένα με το κοινό.

Η περφόρμανς "4.48 Psychosis" επιστρέφει στη Φάμπρικα

Για τρίτη χρονιά θα δούμε τη διασκευή της περφόρμερ Pavlina Styl, η οποία βασίζεται στον παραληρηματικό μονόλογο της Σάρα Κέιν.

"Η Ετυμηγορία": Το αγωνιώδες δικαστικό θρίλερ με τον Γρηγόρη Βαλτινό κάνει πρεμιέρα στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος"

Η νέα μεγάλη παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και της Θέασις Δράσεις Πολιτισμού, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια.