Η "Ρίτα" κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Οι ταλαντούχοι ηθοποιοί Ιφιγένεια Καραμήτρου και Γιώργος Καφετζόπουλος ζωντανεύουν την εκρηκτική μαύρη κωμωδία που καταπιάνεται πολύ εύστοχα με το δίπολο ζωή - θάνατος, τη μνήμη και τη λήθη, την αγάπη, σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή.

Η 'Ρίτα' κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου Πάτροκλος Σκαφίδας©

Θα σκότωνες κάποιον που αγαπάς; - αναρωτιέται η Καταλανή συγγραφέας Μάρτα Μπουτσάκα. Θα άφηνες ή θα βοηθούσες κάποιον που υποφέρει να φύγει; Ο θάνατος μπορεί να είναι επιλογή; Ποιος αποφασίζει για το πόσο ή εάν θα έπρεπε κάποιος να υπομένει τη ζωή; Όλα αυτά τα θέματα την απασχολούν στη "Ρίτα", που κάνει απόψε πρεμιέρα στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία της Ρηνιώς Κυριαζή με τους ταλαντούχους ηθοποιούς Ιφιγένεια Καραμήτρου και Γιώργο Καφετζόπουλο

Η
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Μέσα από τη σχέση δύο αδερφών, του Τόνι και της Στέλλας, ξεδιπλώνονται διαφορετικές στάσεις ζωής. Με θάρρος, ευαισθησία και χιούμορ οι ήρωες της Μπουτσάκα έρχονται αντιμέτωποι με τα μεγάλα ερωτήματα. Φόβοι και ελπίδες, μυστικά και ψέματα συνθέτουν ένα τρυφερό έργο γεμάτο ανατροπές - μια μαύρη κωμωδία για το μεταίχμιο της ζωής και του θανάτου, τη μνήμη και τη λήθη, την αγάπη. 

Η
Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Η ”Ρίτα” είναι ένα έργο γεμάτο τρυφερότητα", αναφέρει η σκηνοθέτις Ρηνιώ Κυριαζή,  "ένα έργο για τα μικρά της ζωής που χάνονται μέσα από τα δάχτυλά μας, για την αγωνία μας να τα συγκρατήσουμε, για τον κόσμο που αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε. Για τους αγαπημένους μας που μας αφήνουν μόνους να τα βγάλουμε πέρα ακόμα κι αν δεν είμαστε έτοιμοι".

Η
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η υπόθεση

Ο Τόνι επιλέγει πάντα τον πιο σύντομο δρόμο, η Στέλλα ποτέ δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις. Όταν ο κτηνίατρος συμβουλεύει τον Τόνι να κάνει ευθανασία στην αγαπημένη του σκυλίτσα, τη Ρίτα, η σιγουριά του εξανεμίζεται. Αντίθετα η Στέλλα έχει ξεκάθαρη γνώμη για το ποια απόφαση πρέπει να παρθεί. Όταν ο Τόνι θέτει το ίδιο θέμα για τη μητέρα τους, τη Ρίτα, που υποφέρει από ανίατη αρρώστια, η Στέλλα χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Μπροστά στις μεγάλες αποφάσεις, η σχέση τους κλονίζεται, οι βεβαιότητες καταρρέουν, η κατάσταση γίνεται εκρηκτική.

Η μετάφραση είναι της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ. Τη μουσική σύνθεση υπογράφει η Λίνα Ζάχαρη, τα σκηνικά και τα κοστούμια η Νεκταρία Ηλιάκη, τους φωτισμούς η Στέβη Κουτσοθανάση και την κίνηση η Άλκηστις Πολυχρόνη.

Η
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Περισσότερες πληροφορίες

Ρίτα

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 75 '

Ο Τόνι και η Στέλλα είναι αδέρφια. Ο Τόνι δρα γρήγορα και αποτελεσματικά και θέλει να έχει τον έλεγχο των πάντων.Η Στέλλα εξετάζει αργά όλες τις παραμέτρους, είναι αναβλητική και αφήνει τους άλλους να αποφασίζουν για εκείνη. Ρίτα λένε τη μητέρα τους, όπως επίσης και τη σκυλίτσα του Τόνι. Εκτός από το όνομα, οι δύο Ρίτες μοιράζονται και κάτι ακόμα: έχουν και οι δύο άνοια. Το κοινό αυτό σημείο θα ανατρέψει τις ζωές των δύο ηρώων, οι οποίοι θα πρέπει να σκεφτούν τα πάντα από την αρχή, σε αυτή τη σύγχρονη μαύρη κωμωδία, που μιλἀ για τους οικογενειακούς δεσμούς.

Θέατρο του Νέου Κόσμου

Αντισθένους 7 & Θαρύπου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ο "Μάρτυρας κατηγορίας" της Αγκάθα Κρίστι με ένα θίασο αγαπημένων ηθοποιών στο θέατρο "Δημήτρης Χορν"

Έξυπνο χιούμορ, ανατροπές, ένα απροσδόκητο φινάλε, ένα σκανδαλώδες έγκλημα κι ένας μάρτυρας-κλειδί είναι τα συστατικά του διάσημου δικαστικού θρίλερ της μετρ του αστυνομικού μυστηρίου, που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης με all star θίασο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
09/10/2024

Καμπαρέ Ποτ-Πουρέ απευθείας από το Λονδίνο στο Red Jasper Cabaret Theatre

Ποτισμένοι με κέφι και σουρεαλισμό είναι οι "Κουκουλίλι" (Coocoolili) που έρχονται για δύο βραδιές στο Red Jasper Cabaret Theatre.

"Outro": Πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση που φέρνει μαζί στη σκηνή Φέστα-Καραμίχο

Αντί να βυθιζόμαστε στην απογοήτευση, αξίζει να σταθούμε με ειλικρίνεια απέναντι στη ζωή μας δείχνει το "Outro", που μόλις έκανε πρεμιέρα στο ΠΛΥΦΑ.

Ποια είναι η σούπερ ομάδα του "Σούπερ Ατού" στο Vox;

Η καλλιτεχνική παρέα είναι συγκλονιστική: Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος, Λάμπρος Φισφής, Χάρης Χιώτης, Αντιγόνη Ψυχράμη, Παρθένα Χοροζίδου, Σάρα Τοσκάνο, Άννα Φιλιππάκη, Μαρία Παπαφωτίου, Κώστας Γάκης. Τι ετοιμάζουν στο Vox;

"Ay, Carmela": Το αντιφασιστικό έργο επιστρέφει στο θέατρο Μεταξουργείο

Οι δύο δημιουργοί της θεατρικής εταιρείας Theartes υποδύονται δυο πλανόδιους θεατρίνους που διασκεδάζουν τα δημοκρατικά στρατεύματα με επιθεωρησιακά σκετς στο "Ay, Carmela" που επιστρέφει για τρίτη χρονιά

14 + 2 δημοφιλή θεατρικά έργα που θα δούμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ένας οδηγός για τις θεατρικές παραστάσεις του Οκτωβρίου που μας συστήνουν πρωτόπαικτα στην ελληνική σκηνή έργα. Σύγχρονα ή και με κινηματογραφική αίγλη, κωμωδίες ή με κοφτερό κοινωνικό σχόλιο, οι επιλογές ανάμεσά τους είναι πολλές. Και για να είστε στην ώρα σας στη παράσταση και χωρίς άγχος, μπορείτε να μοιραστείτε ένα Uber με τη παρέα σας και με την επιλογή του Split fare να διαμοιράσετε το τελικό κόστος του ταξί.

Η Έλενα Καρακούλη γράφει για το δικό της "True West"

Η σκηνοθέτρια Έλενα Καρακούλη έκανε ένα θεατρικό ταξίδι με προορισμό το "True west". Με αφορμή την πρεμιέρα στο θέατρο Χώρα γράφει για την πολυσήμαντη εμπειρία της σκηνοθετώντας το έργο του Σαμ Σέπαρντ.