Τελευταία ευκαιρία να δείτε τους "Όρνιθες"

Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης και ο θίασος του, με πρωταγωνιστές τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Γιώργο Χρυσοστόμου, ολοκληρώνουν το πρόγραμμα των καλοκαιρινών παραστάσεων της αριστοφανικής κωμωδίας "Όρνιθες". Προλαβαίνετε να τους δείτε.

Όρνιθες Μπινιάρης ©Τσούτσας Λάσκαρης

Για μια πτήση στην ελπίδα γράφει ο Αριστοφάνης στους "Όρνιθες”. Δύο απογοητευμένοι Αθηναίοι, ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, αναζητώντας μια νέα, πιο δίκαιη πολιτεία από αυτήν των ανθρώπων, αποφασίζουν να φύγουν για τα δάση κι εκεί συναντούν τον Έποπα, έναν άνθρωπο που μεταμορφώθηκε σε πουλί. Μαζί του, χτίζουν μια νέα πόλη, πάνω από τα σύννεφα, τη Νεφελοκοκκυγία. Μοιάζει να είναι η ιδανική πόλη κι εκεί πηγαίνουν πια για να ζήσουν όλοι μαζί οι άνθρωποι καλοί και κακοί ακόμα και οι θεοί….

Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης παρουσίασε "μια ποιητική, τρυφερή ανάγνωση του έργου του αρχαίου κωμωδιογράφου”. Στην Επίδαυρο 18.400 θεατές χειροκρότησαν την παράσταση, ενώ πολύ θερμή υποδοχή είχε όπου κι αν παίχτηκε. Η επιτυχία οφείλεται στις ερμηνείες και σίγουρα στη σκηνοθετική πρόταση που αξιοποιεί το στοιχείο της τελετουργίας με στόχο να αναδειχθούν οι αλληγορικές προεκτάσεις του αριστοφανικού έργου, ενώ η μουσική και η κίνηση τοποθετούν στο επίκεντρο της παράστασης την ανθρώπινη κατάσταση, τη μεταμόρφωση και την αποκατάσταση μιας κοσμικής δικαιοσύνης. Οι δύο πρωταγωνιστές, ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Πισθέταιρος) και ο Γιώργος Χρυσοστόμου (Ευελπίδης) δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό παίζοντας με συνέπεια και πάθος και πλαισιώνονται από ένα δυναμικό καστ: Κώστα Κορωναίο (Έποπα), Στέλιο Ιακωβίδη (Χρησμολόγο-Προμηθέα), Κωνσταντίνα Τάκαλου ( Ποιήτρια-Ίρις), Ερρίκο Μηλιάρη (Μέτων-Ηρακλής), Μάριο Παναγιώτου (Επίτροπος-Ποσειδώνας), Θανάση Ισιδώρου (Συκοφάντης) και τον δεκαμελή χορό (Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Θανάσης Ισιδώρου, Τάσος Κορκός, Σοφία Κουλέρα, Αυγουστίνος Κούμουλος, Μαρία Κυρώζη, Κώστας Phoenix, Κυριάκος Σαλής, Αλεξία Σαπρανίδου, Ειρήνη Τσέλλου) .

Δείτε τους "Ορνιθες” του Άρη Μπινιάρη να πετούν  για μία ακόμα φορά, σε μια έξτρα παράσταση την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού. Προλαβαίνετε να αγοράσετε εισιτήρια μέσω more.com κι αν είστε τυχεροί μπορεί να βρείτε εισιτήρια, από ακύρωση, την ημέρα της παράστασης την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη και την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Όρνιθες

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Στο έργο, ο αρχαίος ποιητής εξιστορεί την απόφαση δύο Αθηναίων, του Πεισθέτερου και του Ευελπίδη, να εγκαταλείψουν τον κόσμο των ανθρώπων αναζητώντας μια πόλη χωρίς μικρότητα και διαφθορά, όπου να μπορεί κανείς να ζήσει με ειρήνη και δικαιοσύνη. Ιδρύουν μαζί με τα Πουλιά μια πολιτεία στους αιθέρες και υψώνουν ένα τείχος ανάμεσα στους ανθρώπους και τους θεούς.Η σκηνοθεσία τοποθετεί το έργο σε ένα προ-τραγικό περιβάλλον προσεγγίζοντάς το σαν αρχέγονη τελετή. Και όπως συμβαίνει σε κάθε τελετή, ένας θίασος ζωντανεύει βιωματικά τον μύθο. Οι δύο πρωταγωνιστές ζητούν, αλληγορικά, να «αδειάσουν» από κάθε άλλη ανθρώπινη ιδιότητα και να «κατοικηθούν», άλλοτε ηδονικά κι άλλοτε μανιασμένα, από τη ζωώδη ορμή των πουλιών σε μια παράσταση – συναυλία. Με σύμμαχο την εκρηκτικότητα της μουσικής και της κίνησης, ο Άρης Μπινιάρης δημιουργεί μια σύγχρονη σάτιρα παρασύροντάς μας σ’ ένα ηλεκτρισμένο «άσμα», που ρίχνει εκτυφλωτικό φως στα κρίσιμα ζητήματα της πόλης με το αριστοφανικό έργο πάντα ως πυξίδα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Εθνικό Θέατρο: Μια αποτίμηση της θητείας του Γιάννη Μόσχου

Καθώς ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θέατρου ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητήσει ανανέωση της θητείας του, που λήγει τον προσεχή Δεκέμεβριο, επιχειρούμε μια αποτίμηση του καλλιτεχνικού του έργου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
27/09/2024

Το grape του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου κερδίζει τα διεθνή ΜΜΕ

Η πλατφόρμα εξωστρέφειας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που διεισδύει ολοένα και περισσότερο στις σημαντικότερες σκηνές της Ευρώπης, έδωσε φέτος την αφορμή σε περισσότερους από 60 καλλιτεχνικούς διευθυντές, curators και εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ, θεάτρων και ΜΜΕ από 30 χώρες.

Το Θέατρο Επί Κολωνώ κλείνει τα 25

Δύο νέες θεατρικές παραστάσεις σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη θα δούμε φέτος στο θέατρο Επί Κολωνώ, ενώ επιστρέφει για 15η χρονιά το Off-Off Athens μαζί με την πρωτοβουλία "Μπιζζζ….!" που στόχο έχει να αναδείξει παραστάσεις από την διοργάνωση του σημαντικού θεατρικού φεστιβάλ νέων δημιουργών.

"Βάκχες" από το Εθνικό Θέατρο: Τελευταίες παραστάσεις στο Σχολείον της Αθήνας "Ειρήνη Παπά"

Η εκδοχή του Θάνου Παπακωνσταντίνου πάνω στην ευριπίδεια τραγωδία της έκστασης κλείνει τον κύκλο της περιοδείας της.

Ποιον "Βαρόνο" υποδέχεται το Πτι Παλαί;

Η δεύτερη παραγωγή του μόλις ανακαινισμένου θεάτρου παρουσιάζει μία από τις χαρακτηριστικότερες ελληνικές κωμωδίες, σε διασκευή των Γιωργή Τσουρή και Αλέξανδρου Χρυσανθόπουλου.

"Κατερίνα Γώγου: Το γαμώτο που δεν έζησα" για 4η χρονιά στο Θέατρο 2510

Η βραβευμένη θεατρική παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της ποιήτριας Κατερίνας Γώγου, επιστρέφει για τέταρτη χρονιά.

Λάμπρος Φισφής: "Το Ηρώδειο είναι ιδανικό για stand up comedy"

Λίγο πριν γίνει ο πρώτος Έλληνας κωμικός που θα παρουσιάσει δικό του σόλο στη σύγχρονη ιστορία του ρωμαϊκού ωδείου (1/10), ρωτήσαμε τον πολυσχιδή υπηρέτη του stand up, που εξειδικεύεται στο να βρίσκει την κωμωδία στις μικρές λεπτομέρειες της ζωής, ποια είναι τα μικρά πράγματα που δεν ξέρουμε για τη δική του καθημερινότητα.