Πρεμιέρες: Οι νέες θεατρικές παραστάσεις της εβδομάδας (26/9-2/10)

Συγκεντρώσαμε τις πέντε θεατρικές παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία από 26 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου και ξεχωρίζουν.

straight white men ©Γιώργος Καλφαμανώλης

"Straight white men"

Ήταν το 2015 όταν πρωτοείδαμε το "Straight white men" της Γιανγκ Τζιν Λι. Το έργο, με το οποίο μας συστήθηκε η τολμηρή και πολυβραβευμένη Νεοϋορκέζα κορεάτικης καταγωγής συγγραφέας, σκηνοθέτις και κινηματογραφίστρια, αποδομεί και ειρωνεύεται τα στερεότυπα του ανδρισμού. Θοδωρής Αντωνιάδης, Θέμης Θεοχάρογλου (Holly Grace), Μελίνα Νάτσιου, Κώστας Ξυκομηνός, Αλέξανδρος Πέρρος και Γιάννης Ποιμενίδης πρωταγωνιστούν στην παράσταση του σατιρικού έργου που σκηνοθετεί η Κίρκη Καραλή στο Μικρό Χορν, το οποίο επεξεργάζεται την ψυχολογία των σημερινών λευκών ετεροφυλόφιλων ανδρών και με την προτροπή δύο ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας επιδιώκει την ενσυναίσθηση. Διαδραματίζεται την ημέρα των Χριστουγέννων στο σπίτι του πατέρα, το οποίο επισκέπτονται οι τρεις γιοι του. Ένας από αυτούς τους ήρωες είναι το μαύρο πρόβατο της οικογένειας, καθώς δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στην κατηγορία "Straight white men". (από 2/10) 

Τσίκο
©Κατερίνα Καπετάνη

"Τσίκο"

Αφιερωμένος στις παραστατικές τέχνες είναι ο νέος χώρος του Κεραμεικού Τζάμια Κρύσταλλα, που μας σύστησε η χορογράφος Αντωνία Οικονόμου. Εκεί θα παρουσιάσει τη χορευτική σόλο περφόρμανς "Τσίκο", όπου επιχειρεί να εξερευνήσει τη φύση της ανόδου και της πτώσης. Πρωταγωνιστεί ένα αρχέγονο σώμα, το οποίο μεταμορφώνεται σιγά σιγά σε άνθρωπο, μια διαδικασία που απεικονίζεται ως αναπόφευκτη κάθοδος και πορεία προς την αποσύνθεση. Η παρακμή, η φθορά, ο λαβύρινθος του ανθρώπινου νου απασχολούν την ταλαντούχα χορογράφο, σκηνοθέτρια και περφόρμερ σε ένα εύρος έργων, που περιλαμβάνουν χοροθεατρικές παραστάσεις, site-specific performances, ταινίες μικρού μήκους και οπτικοακουστικά έργα. (27-29/9)

Η θυσία του Ιεφθάε

"Η θυσία του Ιεφθάε"

Το αριστούργημα του Καισάριου Δαπόντε "Η θυσία του Ιεφθάε" παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η ομάδα Οθόνιον στο Θέατρο Καλλιρρόης, σε μια μουσικοθεατρική παράσταση με θέατρο σκιών, σε δραματουργία και σκηνοθεσία του Ιωσήφ Βιβιλάκη. Ασχολείται με τη βιβλική ιστορία του άντρα που όφειλε να θυσιάσει την κόρη του επειδή το είχε ορκιστεί στον Θεό αν έβγαινε νικητής στον πόλεμο. Ωστόσο, το έργο απομακρύνεται από τη Βίβλο και συμπλέκει παγανιστικά στοιχεία, αρχαίες γυναικείες θεότητες, Νύμφες, Σειρήνες και Χάριτες. Μέσα από ένα δραματικό πλαίσιο που παραπέμπει στην αρχαία τραγωδία, ο συγγραφέας συνθέτει το ψυχογράφημα των ηρώων του και ανιχνεύει την ιδιότυπη βαθιά σχέση πατέρα και κόρης, αλλά την ανελέητη τύχη που τους ενώνει. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Θεολόγου Παπανικολάου, ο σκηνικός χώρος και οι φιγούρες του ζωγράφου Γιώργου Κόρδη, ενώ συμμετέχουν διακεκριμένοι ερμηνευτές: η υψίφωνος Τζίνα Φωτεινοπούλου, ο τραγουδιστής Θεολόγος Παπανικολάου, οι παίκτες θεάτρου σκιών Άθως Δανέλλης και Νίκος Τζιβελέκης και ο τσελίστας Γιώργος Ταμιωλάκης. Από κοντά και η Κατερίνα Μιχαλάκη στο τραγούδι και στην υποστήριξη των παικτών. (από 26/9)

Ένας καταπληκτικός καταθλιπτικός
Λευτέρης Γαϊτάνιος©

"Ένας καταπληκτικός καταθλιπτικός"

Στη νέα κωμωδία του Αντώνη Καλομοιράκη "Ένας καταπληκτικός καταθλιπτικός", που μπορείτε να απολαύσετε σε avant premiere την Τρίτη 1/10 (παίρνοντας μέρος στον διαγωνισμό εδώ), πρωταγωνιστής είναι ο Ευτύχης. Ένας life coach που γράφει βιβλία αυτοβελτίωσης, δίνει συμβουλές ζωής μεγάλης αξίας και πιστεύει ότι όλα στη ζωή είναι θετικά. Είναι όμως δυστυχισμένος και την Παραμονή Χριστουγέννων αποφασίζει πάλι να αυτοκτονήσει. Την απόπειρά του αυτή διακόπτει βίαια μια ανεπιθύμητη επίσκεψη από το παρελθόν που τον φέρνει αντιμέτωπο με ό,τι φοβάται περισσότερο, τη Ζωή. Μετά το "Παρασκευή και 13" ο Αντώνης Καλομοιράκης μάς συστήνει τη νέα του κωμωδία που μας υπενθυμίζει ότι η ζωή είναι ωραία βρε αδερφέ! Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Έφη Δράκου και στη σκηνή ανεβαίνει ο ίδιος μαζί με τους Τερέζα Καζιτόρη, Εύη Κολιούλη, Ορέστη Τουλιάτο, Βασίλη Θελούρα.

Η επιστροφή της Βετούρια
Μιχάλης Βαρουξής©

"Η επιστροφή της Βετούρια"

Η Μαίη Σεβαστοπούλου σκηνοθετεί έναν μονόλογο για τη μυθιστορηματική ζωή μιας ηρωίδας των αρχών του 20ού αιώνα. Το κείμενο της Αγγελικής Γαρίδη με τίτλο "Η επιστροφή της Βετούρια", που ερμηνεύει η Πόπη Βαρουξή στη σκηνή του Μικρού Κεραμεικού, ξετυλίγει τη ζωή της Βετούρια, που γεννήθηκε στην Τρανσυλβανία από έναν τυραννικό πατέρα. Στη συνέχεια βρήκε καταφύγιο στο Παρίσι όπου κατέφυγε με τον άντρα της, μετονομάστηκε σε Βικτορίν και έγινε εργάτρια στην Ρενό. Στη Γαλλία μυήθηκε στον κομμουνισμό, οργανώθηκε στο κόμμα και πίστεψε σ’ έναν καλύτερο κόσμο. Τώρα επιστρέφει στην πατρίδα της, στο ερημωμένο χωριό της, και θυμάται όσα έζησε, τα δύο νεκρά παιδιά και τα δύο νεκρά αδέλφια που άφησε πίσω της. Μια εικόνα έρχεται και ξανάρχεται στη μνήμη της: "Η μάνα, μου έδωσε ένα κομμάτι λαρδί. Έκανα το λάθος να πετάξω την πέτσα. Και τότε ο πατέρας ούρλιαξε "Απαγορεύεται αυτό!" και με σακάτεψε στο ξύλο. Δεν πειράζει. Ένα θυμωμένο παιδί ήταν!". (από 27/9)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Η θυσία του Ιεφθάε

  • Μουσικοθεατρική

Ο Ιεφθάε οφείλει να θυσιάσει την κόρη του προκειμένου να τηρήσει έναν όρκο που έδωσε στον Θεό εάν νικήσει στον πόλεμο. Η ιδεολογία του όρκου και το νόημα της θυσίας είναι δύο βασικοί άξονες της σύνθεσης. Ωστόσο, το έργο απομακρύνεται από τη Βίβλο και συμπλέκει παγανιστικά στοιχεία, αρχαίες γυναικείες θεότητες, Νύμφες, Σειρήνες και Χάριτες. Ο Δαπόντες δημιουργεί ένα δραματικό πλαίσιο που παραπέμπει στην αρχαία τραγωδία προκειμένου να συνθέσει το ψυχογράφημα των ηρώων του και να ανιχνεύσει την ιδιότυπη βαθιά σχέση πατέρα και κόρης, αλλά την ανελέητη τύχη που τους ενώνει. Το πετυχαίνει με εργαλεία μια εξαίσια γλώσσα σε μορφή δεκαπεντασύλλαβου και μια εξαιρετικά πλούσια εικονοποιΐα. Η παράσταση συνοδεύεται από ζωντανή μουσική, τραγούδι και θέατρο σκιών.

Η επιστροφή της Βετούρια

  • Μονόλογος

Η ηρωίδα που γεννήθηκε στην Τρανσυλβανία από έναν τυραννικό πατέρα στις αρχές του 20ού αιώνα, βρίσκοντας καταφύγιο στη συνέχεια στο Παρίσι, όπου κατέφυγε με τον άντρα της, μετονομάστηκε σε Βικτορίν, έγινε εργάτρια στην Ρενό, μυήθηκε στον κομμουνισμό, οργανώθηκε στο κόμμα και πίστεψε σ’ έναν καλύτερο κόσμο, επιστρέφει στην πατρίδα της και θυμάται όσα έζησε, τα δύο νεκρά παιδιά και τα δύο νεκρά αδέλφια που άφησε πίσω της.

Ένας καταπληκτικός καταθλιπτικός

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Ευτύχης είναι ένας life coach που γράφει βιβλία αυτοβελτίωσης, δίνει συμβουλές ζωής μεγάλης αξίας και πιστεύει ότι όλα στη ζωή είναι θετικά. Είναι όμως δυστυχισμένος και την Παραμονή Χριστουγέννων αποφασίζει πάλι να αυτοκτονήσει. Την απόπειρά του αυτή διακόπτει βίαια μια ανεπιθύμητη επίσκεψη από το παρελθόν που τον φέρνει αντιμέτωπο με ό,τι φοβάται περισσότερο, τη Ζωή.

Τσίκο

  • Performance
  • Διάρκεια: 40 '

Μια εύθυμη χορευτική σόλο περφόρμανς -αδιάκοπη εξερεύνηση της φύσης της πτώσης και της βαθιάς αναστάτωσης που αυτή προκαλεί- στον νέο χώρο Τζάμια Κρύσταλλα που είναι αφιερωμένος στις παραστατικές τέχνες. Σε αυτό το έργο, ένα σώμα—που θυμίζει την αρχέγονη ουσία ενός εντόμου—υποβάλλεται σε μια στοιχειωμένη μεταμόρφωση, γερνώντας σταδιακά και εξελισσόμενο σε ανθρώπινη μορφή που απαντά στο όνομα Τσίκο, ο οποίος αγωνίζεται για την όρθια στάση. Ωστόσο, ακόμα και όταν ανυψώνεται, βρίσκεται διαρκώς στο χείλος της κατάρρευσης. Ο Τσίκο παγιδεύεται σε έναν αδιάκοπο αγώνα, δεσμευμένος από κανόνες και νόρμες, και κυβερνάται από την απώλεια, τον χωρισμό και την ατέλεια.

Straight white men

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το σατιρικό έργο με το ειρωνικό χιούμορ με το οποίο μας συστήθηκε η Νεοϋορκέζα σκηνοθέτιδα και συγγραφέας κορεατικής καταγωγής, επεξεργάζεται την ψυχολογία των σημερινών λευκών ετεροφυλόφιλων ανδρών και με την προτροπή δύο ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας επιδιώκει την ενσυναίσθηση. Τι είναι αυτό που προσδιορίζει το προνομιούχο αρσενικό; Τα λεφτά του; Η φήμη του; Η μόρφωσή του; Οι «πονηροί» χειρισμοί του για την επαγγελματική του ανέλιξη; Ο τρόπος που ζει; Τα άχαρα «αστεία» του; Τα γνωστά και μη εξαιρετέα «αρσενικά» χαρακτηριστικά που αναγνωρίζουμε από παιδιά και ερχόμαστε αντιμέτωποι μ’ αυτά αργότερα, στην ενήλικη ζωή μας; Η ιστορία διαδραματίζεται την ημέρα των Χριστουγέννων, την ημέρα των μικρών και μεγάλων οικογενειακών συναθροίσεων, της αγάπης, της εξομολόγησης, της αγκαλιάς, του τσακωμού και των αποκαλύψεων. Τρία αδέλφια, ο Άρης, ο μεγαλύτερος, με πολλές δυνατότητες που όμως σ' αυτή τη φάση ασχολείται με το νοικοκυριό, ο Ανδρέας, ο μεσαίος, φρεσκοχωρισμένος, χρηματιστής, που ζει τον περισσότερο καιρό στο Λονδίνο, και ο Σπύρος, ο μικρότερος, καθηγητής και επιτυχημένος συγγραφέας, περνούν τις άγιες ημέρες, στο σπίτι του πατέρα τους, του Γιώργου.

Μικρό Χορν

Αμερικής 10

Θέατρο Καλλιρρόης

Καλλιρρόης 10

Μικρός Κεραμεικός

Ευμολπιδών 13, Γκάζι

Τζάμια Κρύσταλλα

Αγίου Όρους 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: Οι νικητές των Βραβείων Κοινού Εθνικής Τράπεζας – Mastercard

"Η Ελλάδα δεν είναι μόνο αρχαία μνημεία. Έχει σύγχρονη, ζωντανή τέχνη που θέλουμε να προβάλλεται και εκτός Ελλάδας" δήλωσε κατά τη διάρκεια της απονομής ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Δημήτρης Πασσάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/09/2024

"Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος": Γιατί να μην χάσετε την παράσταση που ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης

Στο θέατρο Θησείον επιστρέφει ένα από τα θεατρικά διαμαντάκια της προηγούμενης σεζόν, το έργο του Καταλανού Ζουζέπ Μαρία Μιρό, σε σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου και στη συγκλονιστική ερμηνεία του Αργύρη Ξάφη.

Έρχονται οι ακαταμάχητοι "Trocks" και δεν πρέπει να τους χάσετε!

Αν θέλετε να ξεφύγετε, να δείτε κάτι διαφορετικό και, κυρίως, να γελάσετε και να περάσετε όμορφα, μην χάσετε τους απίθανους χορευτές του Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, ή αλλιώς Trocks, που γιορτάζουν τα πενήντα τους χρόνια στο Παλλάς.

Το "Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" της Σπεράντζας Βρανά επιστρέφει για 3η χρονιά στο θέατρο Αυλαία

Η ιστορία της Μαντάμ Ρόζας με πρωταγωνίστρια τη Δανάη Καλοπήτα, αποκαλύπτει τις άγνωστες πτυχές του πληρωμένου έρωτα.

Τελευταία ευκαιρία να δείτε τους "Όρνιθες"

Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης και ο θίασος του, με πρωταγωνιστές τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Γιώργο Χρυσοστόμου, ολοκληρώνουν το πρόγραμμα των καλοκαιρινών παραστάσεων της αριστοφανικής κωμωδίας "Όρνιθες". Προλαβαίνετε να τους δείτε.

Εθνικό Θέατρο: Μια αποτίμηση της θητείας του Γιάννη Μόσχου

Καθώς ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θέατρου ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητήσει ανανέωση της θητείας του, που λήγει τον προσεχή Δεκέμεβριο, επιχειρούμε μια αποτίμηση του καλλιτεχνικού του έργου.

Το grape του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου κερδίζει τα διεθνή ΜΜΕ

Η πλατφόρμα εξωστρέφειας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που διεισδύει ολοένα και περισσότερο στις σημαντικότερες σκηνές της Ευρώπης, έδωσε φέτος την αφορμή σε περισσότερους από 60 καλλιτεχνικούς διευθυντές, curators και εκπροσώπους διεθνών φεστιβάλ, θεάτρων και ΜΜΕ από 30 χώρες.