"Τρώμε, παιδιά": Μια μαύρη "οικογενειακή" σουρεαλιστική κωμωδία εκ Θεσσαλονίκης

Η θεατρική ομάδα Dulcinea από το βορρά εμπνέεται από το «Κεκλεισμένων των θυρών» του Ζαν Πολ Σαρτρ, για να μιλήσει για την περιβόητη ελληνική οικογένεια, στη σκηνή του θεάτρου 104.

Τρώμε, παιδιά Κώστας Χατζηγεωργίου, Σάκης Γιούμπασης©

"Κόλαση είναι οι γονείς μας, άρα εμείς οι ίδιοι": Μετά τον θάνατό τους, τρία παιδιά έχουν βρεθεί σε έναν μεταιχμιακό τόπο, που θυμίζει μεσημεριανό τραπέζι μιας μέσης ελληνικής οικογένειας, μπροστά από την ελληνική τηλεόραση. Ορμώμενη από τη Θεσσαλονίκη, η ομάδα Dulcinea έρχεται στην Αθήνα με το έργο "Τρώμε, παιδιά" σε σκηνοθεσία Άννας Μαρίας Ιακώβου, από 4 Νοεμβρίου έως 30 Δεκεμβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο 104.

Τρώμε, παιδιά
Κώστας Χατζηγεωργίου, Σάκης Γιούμπασης©

Μια παράσταση για όλα αυτά που μας έκαναν αυτό που γίναμε

Το έργο είναι αφιερωμένο στην ελληνική οικογένεια, στη συμπτωματολογία, τους τύπους και τη θεραπεία της. Με αναφορά στον Σαρτρ και στο "Κεκλεισμένων των θυρών", αλλά και με στοιχεία από την προηγούμενη δουλειά της ομάδας, "Ο (Ω!) Πολιτισμός", η παράσταση πραγματεύεται άλλοτε με σαρκαστική διάθεση κι άλλοτε με μια βαθιά συναισθηματική προσέγγιση ερωτήματα, που αφορούν τη σχέση μας με την οικογένεια: μπορούμε να επιλέξουμε να μην γίνουμε οι γονείς μας; Είμαστε ελεύθερα από την οικογένειά μας; Οι γονείς σκοτώνουν τις πιθανότητες των παιδιών τους ή τις καλλιεργούν; 
Ένα έργο για την υπαρξιακή αγωνία μιας γενιάς παιδιών που ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει ελληνικό οικογενειακό τραπέζι. Μια παράσταση για όλα εκείνα που ήθελαν οι γονείς μας να γίνουμε, αλλά δεν γίναμε. Και για όλα εκείνα που θέλαμε εμείς να γίνουμε, αλλά δεν γίναμε.

Παίζουν οι ηθοποιοί Άννα-Μαρία Ιακώβου, Αλέξανδρος Καλτζίδης, Σταύρος Μόσχης, Κώστας Χατζηγεωργίου.

Τρώμε, παιδιά
Κώστας Χατζηγεωργίου, Σάκης Γιούμπασης©

Η παράσταση, που είναι κατάλληλη για θεατές  άνω των 12 ετών, ανέβηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2024 στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Πολιτισμού & Τουρισμού - Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2024  και του T a v r o s Art Space.

Στην παράσταση ακούγεται το ποίημα "Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων" του Σπύρου Γούλα, από τη συλλογή "Οριστικά Φαινόμενα", Εκδόσεις Πόλις, 2024.

Τρώμε, παιδιά
Κώστας Χατζηγεωργίου, Σάκης Γιούμπασης©

Η ομάδα Dulcinea

Η Dulcinea Compania ιδρύθηκε με σκοπό τη δημιουργία καλλιτεχνικών δράσεων, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Έχει επιχορηγηθεί από το ΥΠΠΟΑ (2022, 2023) και έχει συνεργαστεί με την Ισπανική Πρεσβεία στην Αθήνα, τους Los Torreznos, το ThessFringe Festival, τις εκδόσεις "Μεταίχμιο" κ.α. Συμμετείχε στην Biennale Θεσσαλονίκης ('#thehead | Onbecomingananimal' του Πάνου Σκλαβενίτη), ενώ παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί στο Pikap Kato, Θέατρο Άνετον, Space Lab, Artbox Φαργκάνη, Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Tavros Art Space κ.ά.

Ισχύει early bird προσφορά προπώλησης εισιτηρίων έως 20/10 από το more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

104

Ευμολπιδών 41, Γκάζι

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ποιον "Βαρόνο" υποδέχεται το Πτι Παλαί;

Η δεύτερη παραγωγή του μόλις ανακαινισμένου θεάτρου παρουσιάζει μία από τις χαρακτηριστικότερες ελληνικές κωμωδίες, σε διασκευή των Γιωργή Τσουρή και Αλέξανδρου Χρυσανθόπουλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/09/2024

"Κατερίνα Γώγου: Το γαμώτο που δεν έζησα" για 4η χρονιά στο Θέατρο 2510

Η βραβευμένη θεατρική παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη, αφιερωμένη στη ζωή και το έργο της ποιήτριας Κατερίνας Γώγου, επιστρέφει για τέταρτη χρονιά.

Λάμπρος Φισφής: "Το Ηρώδειο είναι ιδανικό για stand up comedy"

Λίγο πριν γίνει ο πρώτος Έλληνας κωμικός που θα παρουσιάσει δικό του σόλο στη σύγχρονη ιστορία του ρωμαϊκού ωδείου (1/10), ρωτήσαμε τον πολυσχιδή υπηρέτη του stand up, που εξειδικεύεται στο να βρίσκει την κωμωδία στις μικρές λεπτομέρειες της ζωής, ποια είναι τα μικρά πράγματα που δεν ξέρουμε για τη δική του καθημερινότητα.

Τι θα δούμε στο θέατρο Αργώ φέτος: "Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην", "Caveman", "Χόρεψέ με, πατέρα" και πολλά ακόμη

Μεγάλες επιτυχίες, έργα που έχουν γράψει ιστορία, ξεχωριστά σόλο και ντουέτα και θέατρο για παιδιά έρχονται τη νέα σεζόν 2024-25 στη σκηνή του θεάτρου Αργώ.

"Φθινοπωρινή ιστορία" για δύο ερμηνευτικά ντουέτα

Σε δύο θέατρα θα δούμε την τρυφερή "Φθινοπωρινή ιστορία" του Αλεξέι Αρμπούζοφ. Ποια θα είναι τα πρωταγωνιστικά ντουέτα;

Γεωργία Ζώη και Όλγα Βενέτη μοιράζονται τη σκηνή στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο σε μια "Τέλεια παράσταση"

Πρώτη αποκλειστική ματιά στη μουσικοθεατρική παράσταση της Τάνιας Χαροκόπου, όπου ερμηνεύουν ένα τρυφερό ντουέτο μάνας - κόρης, επενδεδυμένο με αξέχαστα τραγούδια.

Ποια είναι η "Αυτή που ονειρευόμουν" του Αντώνη Καλομοιράκη;

Μια κωμωδία για το μέλλον που ήρθε πιο γρήγορα απ’ ότι είχαμε υπολογίσει ανεβάζει στο θέατρο 2510 η ομάδα Νοκ Άουτ.