Αποκλειστικό: Τι έχουν να μας πουν "Οι δύο σκύλοι" Ιβάν Σβιτάιλο και Πίτερ Ραντλ;

Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη μας εκπλήσσει ευχάριστα και πάλι, με την επιλογή της. Η νέα της παράσταση με πρωταγωνιστές τους Ιβάν Σβιτάιλο και Πίτερ Ραντλ βασίζεται στη γεμάτη χιούμορ νουβέλα «Ο διάλογος των σκύλων» του Θερβάντες.

ΟΙ ΔΥΟ ΣΚΥΛΟΙ Αλκμήνη, Κ. Νικολαϊδη

Ανθρώπινη λαλιά αποκτούν "Δύο σκύλοι” στην αριστουργηματική, τελευταία νουβέλα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, την οποία η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη διάβασε και γοητεύτηκε. Το κείμενο αυτό, που αναδεικνύει, όπως και ο εμβληματικός "Δον Κιχώτης”, το διεισδυτικό βλέμμα του Θερβάντες και τη διάθεση για κοινωνική κριτική, της έδωσε την έμπνευση να γράψει ένα νέο κείμενο και να το κάνει παράσταση. Κάπως έτσι, από τον Οκτώβριο θα συναντήσουμε στη σκηνή του Αλκμήνη τον Ιβάν Σβιτάιλο και τον Πίτερ Ραντλ να υποδύονται τους "Δύο σκύλους” που μπορούν να μιλήσουν όπως οι άνθρωποι και να κάνουν φύλλο και φτερό την σύγχρονη κοινωνία και ασφαλώς το ανθρώπινο είδος. Η καταγγελία στον άνθρωπο, αλλά και στο σύνολο των κοινωνικών δομών γίνεται στα πλαίσια μιας ελαφράς διάθεσης κι αυτό είναι το γοητευτικό. Ο θεατής δεν βαραίνει από τις "καταγγελίες”, αναρωτιέται και γελά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μας βλέπουν τα ζώα. Πάρτε μια γεύση από το κουβεντολόι των αδέσποτων σκύλων, του άυπνου, νηστικού, ακίνητου για μέρες Κιχώτη και του Οδυσσέα ή αλλιώς Μπέικον, ή Πασάς, ή Ζορό, ή Μήτσος, που συναντιούνται στην είσοδο των επειγόντων περιστατικών ενός νοσοκομείου της πόλης: "Η φιλία θέλει ειλικρίνεια, ευγένεια, αγάπη. Να χαίρεσαι με τη χαρά και να δυστυχείς με τη δυστυχία του φίλου σου. Αυτό είναι το γέννημα, η αφετηρία, η πρώτη ύλη. Μετά έρχονται και τα φαγοπότια, ναι. Κι όταν τα φαγοπότια ακολουθούν όσων σου είπα, τότε προσφέρουν ευφορία. Αν όχι, τότε δεν χορταίνουν και δεν ξεδιψούν, κατάλαβες;"

Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη σκηνοθέτρια πολλών επιτυχημένων παραστάσεων ("Οι 12 ένορκοι", "Ο Θάνατος του Ιβάν Ίλιτς" θα παιχτούν σε επανάληψη) βάζει τους ήρωες της να συζητούν ασταμάτητα. "Μιλάνε, μιλάνε, βλέπουν νοσοκόμους και ασθενείς. Βλέπουν ζωντανούς και νεκρούς. Και περιμένουν. Κάποιον περιμένουν. Ίσως τον Γκοντό… Ίσως τον Άνθρωπο…”

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Οι θρυλικοί Trocks έρχονται ξανά στην Ελλάδα

Το Θέατρο Παλλάς θα υποδεχτεί τον πιο δημοφιλή ανδρικό θίασο χορευτών, οι οποίοι ενσαρκώνουν γυναικείους ρόλους με τεχνική και χιούμορ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
10/09/2024

"Matilda The Musical": Νέα ημερομηνία πρεμιέρας για το μιούζικαλ σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλλου

Η λαμπερή παράσταση έρχεται στο Θέατρο Παλλάς τον Νοέμβριο με πρωταγωνιστές τους Θανάση Τσαλταμπάση, Χάρη Ρώμα, Ντορέττα Παπαδημητρίου και Πηνελόπη Αναστασοπούλου.

"Φλάι": Η πικρή σάτιρα της Στέλλας Ζαφειροπούλου επιστρέφει τον Οκτώβριο στο Faust Bar Theatre

Η πικρή σάτιρα σχετικά με την ανθρώπινη απόγνωση στο δρόμο προς την αναζήτηση της ταυτότητας και της αποδοχής, επιστρέφει εννέα χρόνια μετά την πολύ επιτυχημένη πρώτη παρουσίασή της.

"Οι οικοδόμοι της Αυτοκρατορίας": Ο Μπορίς Βιάν παίζεται για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή

Ο αμφιλεγόμενος στην εποχή του συγγραφέας των "Θα φτύσω στους τάφους σας" και "Αφρός των ημερών", Μπορίς Βιάν, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή.

Θέατρο Σταθμός: Νέα σεζόν με 16 παραστάσεις και άξονες το ελληνικό έργο και την ετερότητα

Το φετινό ρεπερτόριο παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός, Μάνος Καρατζογιάννης, που φέτος κλείνει οκτώ χρόνια στο τιμόνι του, με οκτώ νέες και οκτώ θεατρικές παραστάσεις σε επανάληψη.

"Moonwalk": Μια μοναδική εμπειρία αφιερωμένη στον Michael Jackson

Η παράσταση του Europaballett St. Pölten φέρνει στη σκηνή του Christmas Theater την αξεπέραστη τέχνη και την κληρονομιά του Michael Jackson, συνδυάζοντας χορό, μουσική και οπτικά εφέ.

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου ανεβάζει το νέο έργο του Γιάννη Τσίρου με ένα all star cast

Η μαύρη κωμωδία για τον παραλογισμό στην Ελλάδα του 2.0 με τίτλο "Κανόνια και τρομπέτες" έρχεται στο θέατρο Εμπορικόν.