Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανοίγει δρόμο για τη συνέχιση της περιοδείας της επιτυχημένης καλοκαιρινής κωμωδίας, που αποθεώθηκε στην Επίδαυρο, τον "Πλούτο" του Αριστοφάνη σε σκηνηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Η παράσταση, μια σύγχρονη ανάγνωση της κωμωδίας του Αριστοφάνη, γεμάτη ενέργεια και ρυθμό, παρουσιάζει μια απολαυστική και πάντα επίκαιρη αντιπαράθεση μεταξύ του Πλούτου και της Πενίας που μας υπενθυμίζει πως "στον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χρήματα και άνθρωποι που είναι πλούσιοι".
Το ρόλο του Χρεμύλου ερμηνεύει ο Μάνος Βακούσης, ο οποίος τιμήθηκε πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου "Κάρολος Κουν". Δίπλα του εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Μαίρη Ανδρέου (Αερόπη), Δημήτρης Διακοσάββας (Κλεώνυμος), Άννα Ευθυμίου (Πενία 3), Αλέξανδρος Ζουριδάκης (Πλούτος), Αναστασία Κελέση (Παρέα του Καρίωνα), Φαίη Κοκκινοπούλου (Αρχιδάμια), Ελένη Μισχοπούλου (Λυσιμάχη), Δημήτρης Μορφακίδης (Ελπίνωρ), Φαμπρίτσιο Μούτσο (Παρέα του Καρίωνα), Χριστίνα Μπακαστάθη (Παρέα του Καρίωνα), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Πενία 2), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Πενία 4), Αλεξάνδρα Παλαιολόγου (Ελπινίκη), Πολυξένη Σπυροπούλου (Πενία 1), Γιάννης Σύριος (Καρίων), Φωτεινή Τιμοθέου (Λευκοθέα), Γιάννης Τομάζος (Παρέα του Καρίωνα), Χρήστος Τσάβος (Παρέα του Καρίωνα), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Αρτεμίδωρος), Θάνος Φερετζέλης (Φιλοποίμην), και Γιάννης Χαρίσης (Θρασύμαχος/Αρχιερέας).
Στην παράβαση του έργου εμφανίζεται η Ιστορικός και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου. Οι μουσικοί Βάιος Πράπας, Τελευταίος Καλεσμένος και Δήμητρα Αντωνακούδη ερμηνεύουν ζωντανά τη μουσική στις παραστάσεις που θα δοθούν τη Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου (Ελευσίνα, Παλαιό Ελαιουργείο) και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου (Κηποθέατρο Παπάγου), ενώ τη Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου (Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας) στο μουσικό μέρος της παράστασης συμμετέχουν οι Χατζηφραγκέτα και Nalyssa Green. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών.
Μια ακόμα παράσταση του ΚΒΘΕ που ξεκίνησε δυναμικά τους προηγούμενους μήνες και συνεχίζει να παίζεται είναι η μουσικοθεατρική "Μαρίκα με είπανε, Μαρίκα με βγάλανε", μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΒΘΕ Αστέριου Πελτέκη. Στην παράσταση που ολοκληρώνει την επιτυχημένη καλοκαιρινή της περιοδεία στην Βέροια, την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, αναδεικνύονται οι αρχετυπικές γυναικείες μορφές που επηρέασαν το Ελληνικό Λαϊκό και Ρεμπέτικο τραγούδι του περασμένου αιώνα. Το πρωτότυπο μουσικό θεατρικό έργο συνυπογράφουν δυο σπουδαίοι δημιουργοί, ο συνθέτης Γιώργου Ανδρέου και ο στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου.
Πάνω στη σκηνή… ανοίγει ένα "μουσικό κουτί" και οι δύο Μαρίκες, η Μαρίκα Παπαγκίκα και η Μαρίκα Νίνου -αν και οι δρόμοι τους δεν διασταυρώθηκαν ποτέ στην πραγματική ζωή- "συναντώνται" θεατρικά, ζωντανεύοντας ιστορίες, μνήμες, εποχές, με αφορμή πραγματικά γεγονότα αλλά και "πειραγμένες" παραμέτρους της ιστορίας, σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο και στη διαδρομή του ελληνικού τραγουδιού του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.
Εξαιρετικές στις ερμηνείες τους, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, μία από τις σημαντικότερες φωνές του σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού και η Κορίνα Λεγάκη, μια από τις πιο ταλαντούχες τραγουδίστριες της νεότερης γενιάς, ξεσηκώνουν το κοινό που τραγουδάει σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Λίλη Αδρασκέλα (Κλωθώ), Παναγιώτα Βιτετζάκη (Κόρη), Ηρώ Δημητριάδου (Άτροπος), Εύη Σαρμή (Χαρτορίχτρα), Χρύσα Τουμανίδου (Λάχεσις).
Τρεις παραστάσεις της περασμένη σεζόν που αγαπήθηκαν και επιστρέφουν
Ο sold out "Καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν" του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά συνεχίζει για δεύτερη χρονιά στο Βασιλικό Θέατρο και η πρώτη παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, μια διαχρονική σπουδή χαρακτήρων και συμπεριφορών, μία βαθιά ανάλυση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της εποχής του που παραμένει, ωστόσο, έως και σήμερα επίκαιρη. Ένα έργο ποιητικό, τολμηρό, με αγωνία, σασπένς, ανατροπές που πραγματεύεται την αέναη διαμάχη του Καλού με το Κακό, "μιλάει" για την καλοσύνη και κατά πόσο αυτή μπορεί να "επιβιώσει" σε μια κοινωνία φαύλη και διεφθαρμένη, ένα έργο που προκαλεί τον θεατή να σκεφτεί. Ο Μπρεχτ γράφει ενώ ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος είναι σε εξέλιξη και ο ίδιος εξόριστος, εκτός Γερμανίας. Μέσα από την παραβολή, την αλληγορία, την ιστορία της κεντρικής ηρωίδας, της καλοκάγαθης πόρνης Σεν Τε από το Σε Τσουάν, καταδεικνύει την ανθρώπινη φύση που πάλλεται ανάμεσα στο καλό και το κακό, τη λογική και το συναίσθημα, την εσωτερική παρόρμηση και τις κοινωνικές επιταγές.
Στην πολυπρόσωπη παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Μελίνα Αποστολίδου (Κυρία Μι Τσου), Μομώ Βλάχου (Κυρία Γιανγκ), Γιάννης Γκρέζιος (Αστυνομικός), Τζωρτζίνα Δαλιάνη (Κυρία Σιν), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Σεν Τε), Ελένη Θυμιοπούλου (Οικογένεια: Γυναίκα), Γιάννης Καραμφίλης (Τρίτος θεός), Άγγελος Καρανικόλας (Άνεργος), Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Οικογένεια: Άντρας), Δημήτρης Ναζίρης (Οικογένεια: Παππούς), Ιωάννα Παγιατάκη (Γριά έμπορος χαλιών), Ορέστης Παλιαδέλης (Βανγκ), Χρίστος Στυλιανού (Μαραγκός), Στέργιος Τζαφέρης (Δεύτερος θεός), Χρύσα Τουμανίδου (Οικογένεια: Ανιψιά, Κουνιάδα), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Σουν), Αλέξης Τσιάμογλου (Σου Φου), και Μαρία Χατζηιωαννίδου (Πρώτος θεός).
Το "Μετράει μέσα μου η ζωή" είναι μια παράσταση για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, δημιουργήθηκε σε συμπαραγωγή με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και τη σκηνοθέτησε η Ελευθερία Τέτουλα. Η συγκινητική παράσταση, γεμάτη μνήμες και μαρτυρίες, μετά την πρώτη παρουσίασή της στον Προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη, θα επαναληφθεί την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ισλαχανέ, με ελεύθερη είσοδο.
Με την παράσταση αυτή το ΚΘΒΕ τιμά, επί σκηνής, όσους μαρτύρησαν στο Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη το Σεπτέμβριο του 1944 αλλά και όσους κατάφεραν να επιζήσουν, φωτίζοντας μια πολύ σημαντική ιστορική στιγμή της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει η Ροδή Στεφανίδου που υπογράφει το κείμενο: "Η μνήμη θρέφει και θρέφεται από τις προσωπικές μαρτυρίες των παιδιών που γλύτωσαν από το Ολοκαύτωμα και μας εξιστόρησαν όλα όσα συνέβησαν. Μέσα από την έρευνα, τα ντοκιμαντέρ, τις προηγούμενες παραστάσεις αλλά και τις προσωπικές μαρτυρίες προέκυψε το κείμενο που εμπλουτίστηκε με στοιχεία μυθοπλασίας σε μια προσπάθεια να οδηγηθεί ο θεατής στα δικά του συμπεράσματα". Λόγω της σκληρής γλώσσας η παράσταση είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 15 ετών.
Στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαριάννα Αβραμάκη, Μάνος Γαλανής, Δημήτρης Καρτόκης, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, και Νίκος Τσολερίδης. Ο Παναγιώτης Ανδρέογλου έπαιξε μουσική ζωντανά επί σκηνής.
Το "Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα!" είναι μια ξεκαρδιστική ιστορία μυστηρίου με συνεχείς ανατροπές, μουσικές, τραγούδια και αναπάντεχα παραμυθομπερδέματα, που "ξεσήκωσε", τη χειμερινή σεζόν, μικρούς και μεγάλους θεατές και επιστρέφει στο Βασιλικό Θέατρο, στη παιδική σκηνή, την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Το έργο των Στάθη Παχίδη και Σταυρούλας Παγώνα σκηνοθέτησε η Εύη Σαρμή και αποτελεί μια θεαματική παράσταση για όλη την οικογένεια. Στην παράσταση συμμετέχουν, με αλφαβητική σειρά, οι ηθοποιοί: Μαριάννα Αβραμάκη, Πελαγία Αγγελίδου, Μάνος Γαλανής, Ελένη Γιαννούση, Θανάσης Δισλής, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Μάρα Μαλγαρινού, Μαρία-Νεφέλη Παρασκευοπούλου, Δημήτρης Σακατζής, Ελευθερία Τέτουλα, Γιάννης Τσάτσαρης, και Γιάννης Τσιακμάκης.