"Αναφορά σε μια ακαδημία": Το αριστούργημα του Κάφκα σε μια διεθνή παραγωγή

Ένας στοχασμός πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση είναι το αριστούργημα του Φραντς Κάφκα “Αναφορά σε μια ακαδημία” και παρουσιάζεται στο μοναδικό αγγλόφωνο θέατρο της πόλης.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, THEATRE OF THE NO

Το Theatre Of The No, το μοναδικό αγγλόφωνο θέατρο της Αθήνας, συνεχίζει δυναμικά τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις με έργα σπουδαίων συγγραφέων που διερευνούν υπαρξιακά θέματα. Ένας "καφκικός” ήρωας θα ζωντανέψει στις 3, 4, 10 και 11 Σεπτεμβρίου, στη σκηνή του θεάτρου. Ο κεντρικός ήρωας στο έργο  "Αναφορά σε μια ακαδημία” του Φραντς Κάφκα, που θα δούμε  σε διασκευή της Γερμανίδας σκηνοθέτριας Gabriele Jakobi, είναι ένας ευφυής πίθηκος. Μια ομάδα κυνηγών τον αιχμαλωτίζει, τον μεταφέρει στο πλοίο και τον κλείνει σε ένα κλουβί. Σοκαρισμένος, έχοντας χάσει τη μνήμη του, προσπαθεί να διαφύγει και τότε αρχίζει να παρατηρεί τους απανθρωποποιημένους σκλάβους-ναύτες του καραβιού τους οποίους προσπαθεί να μιμηθεί. Οι καταπιεσμένοι ασκούν με τη σειρά τους και στο ανήμπορο άγριο ζώο, καταπίεση. Παραδόξως, όταν το καράβι φτάνει στο Αμβούργο, ο πίθηκος μπορεί να διαλέξει ανάμεσα στον ζωολογικό κήπο και το βαριετέ…Τι θα επιλέξει; Θα το μάθετε στη σκηνή του Theatre Of The No στην παράσταση που ανεβαίνει με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του γερμανόφωνου Τσεχοεβραίου συγγραφέα που με τα μυθιστορήματα του κατέστησε το επίθετο "καφκικός” συνώνυμο της δυστοπίας και των παράλογων και συνάμα εφιαλτικών καταστάσεων. 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, THEATRE OF THE NO

Η παράσταση παίχτηκε στο εξωτερικό κι όπως μαθαίνουμε από τους δημιουργούς της "ενθουσίασε κοινό και κριτικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη”. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύει ο Robert McNamara " Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, ιδρυτής της Dublin Stage One Theatre Company, με διακεκριμένη καριέρα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση από τη δεκαετία του 1970. Οι αξιοσημείωτες ερμηνείες του περιλαμβάνουν ρόλους σε παραστάσεις όπως το "The Ginger Man", "The Caveman Cometh" και "Agamemnon", καθώς και κινηματογραφικές ταινίες όπως το "The Messenger", "America’s Most Wanted" και το cult classic "The Exorcist". Αυτή τη στιγμή, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Scena Theatre στην Ουάσινγκτον, DC”. 

Την απόφαση του Yoel Wulfhart, ιδρυτή του Theatre Of The No,  να καθιερώσει το θέατρο του ως ένας τόπος συνάντησης, που προάγει τον διάλογο και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, την έχει αγκαλιάσει το θεατρόφιλο κοινό. Σ’ αυτή τη νέα θεατρική πρόταση, μετά το τέλος της παράστασης ο ηθοποιός Robert Mc McNamara, θα συζητήσει με το κοινό.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Αναφορά σε μια Ακαδημία

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 55 '

Βασισμένο στο διήγημα του Κάφκα «Αναφορά στην Ακαδημία», παρουσιάζεται στο πλαίσιο του αφιερώματος στον συγγραφέα «100 Χρόνια Μεταμόρφωση». Ο διακεκριμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Robert McNamara, προσεγγίζει την κλασική «Μεταμόρφωση» του Κάφκα με μια ανατρεπτική ματιά, εστιάζοντας στη μετάβαση ενός πίθηκου σε άνθρωπο και στην προσπάθειά του να επιβιώσει σε μια κοινωνία που κυριαρχεί η απανθρωπιά. Μέσω αυτής της σκοτεινής παραβολής, διερευνά θέματα όπως η ελεύθερη βούληση και τα δικαιώματα ζώων και ανθρώπων. Μετά το τέλος της παράστασης ακολουθεί συζ'ήτηση με τον ηθοποιό.

Theatre Of The No

Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 3, Κέντρο

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Νέα για τον Δημήτρη Καταλειφό και άλλους καλλιτέχνες

Καταλειφός, Βαλαής, Μαραμής, Γαλάνης είναι κάποιοι από τους καλλιτέχνες που θα συνεργαστούν με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το επόμενο διάστημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/08/2024

Ο "Θάνατος του εμποράκου" με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη επιστρέφει για 2η χρονιά

Το κορυφαίο έργο του Άρθουρ Μίλερ που ευτύχησε στην ατμοσφαιρική παράσταση του σκηνοθέτη Γιώργου Νανούρη, κερδίζοντας το κοινό με τις εξαιρετικές της ερμηνείες, επαναλαμβάνεται και τη σεζόν 2024-25.

Ο "Δον Κιχώτης" του Γιάννη Μπέζου στο Ηρώδειο

Το διαχρονικό έργο του Θερβάντες με πρωταγωνιστές τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και τον Θανάση Τσαλταμπάση ολοκληρώνει την περιοδεία του στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού κάτω από την Ακρόπολη.

Πέντε παραστάσεις αρχαίου δράματος και οι σταθμοί της περιοδείας αυτή την εβδομάδα

Οι παραστάσεις αρχαίου δράματος, οι τραγωδίες και οι κωμωδίες που παίχτηκαν αυτό το καλοκαίρι γέμισαν τα θέατρα και κέρδισαν εντυπώσεις, περισσότερο από άλλες χρονιές, λόγω των σκηνικών προτάσεων και των συντελεστών. Δείτε ποιες παίζονται στο διάστημα 29/8-4/9.

Οι αστέρες του χορού καταφθάνουν στην Αθήνα

Πέντε χορευτικά σχήματα που αγκαλιάζουν τον κλασικό και τον σύγχρονο χορό θα δούμε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στην πόλη μας. Σημειώστε τις παραστάσεις και τους καλλιτέχνες που δεν πρέπει να χάσετε.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

"Μαχαίρι στο κόκαλο": Επιστρέφει η παράσταση που δίνει νέα πνοή στο έργο του Κώστα Μουρσελά

Η αιχμηρή κοινωνική κριτική που εξετάζει την επιρροή των κοινωνικών συνθηκών στις ανθρώπινες σχέσεις παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά σε σκηνοθεσία του Βασίλη Καλφάκη.