"Μεταμόρφωση": Το αριστούργημα του Φραντς Κάφκα επιστρεφεί στη σκηνή

Η θεατρική παράσταση "Μεταμόρφωση" επιστρέφει αυτό το Νοέμβριο σε σκηνοθεσία του Τάσου Σαγρή, στα πλαίσια ενός αφιερώματος για τα 100 χρόνια επετείου από το θάνατο του συγγραφέα Φραντς Κάφκα.

Μεταμόρφωση

H "Μεταμόρφωση" του Φραντς Κάφκα, ένα έργο σε σκηνοθεσία του Τάσος Σαγρής, επιστρέφει στο θέατρο Olvio, από τις 16 Νοεμβρίου.  Πρόκειται για ένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα το οποίο έχει γράψει ο Φραντς Κάφκα. Σύμφωνα με τους συντελεστές της παράστασης, τον σκηνοθέτη Τάσο Σαγρή και τους ηθοποιούς Σίσσυ Δουτσίου, Στέβη Φόρτωμα, Μάνος Τσίζεκ, Λουκία Ανάγνου και Θωμά Χαβιανίδη, η σκηνική τους πρόταση έχει χαρακτηριστεί από το Ίδρυμα Franz Kafka Society της Πράγας ως "μια από τις σημαντικότερες θεατρικές επιτελέσεις έργου του Κάφκα στην παγκόσμια ιστορία".

Η "Μεταμόρφωση", σε παραγωγή του Ινστιτούτου Πειραματικών Τεχνών και με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Τσέχικου Κέντρου Αθήνας, παίρνει μέρος στο εκτενές πολιτιστικό αφιέρωμα για την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του  Φραντς Κάφκα, που οργανώνεται με την συμμετοχή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Ινστιτούτο Γκαίτε, της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και άλλων φορέων. 

Μεταμόρφωση
©Γιώργος Νικολαϊδης

Λίγα λόγια για την πλοκή: 

Ένα πρωινό, ένας υπάλληλος μετά από δέκα χρόνια συνεχούς επανάληψης του ίδιου, σταθερού, καθημερινού προγράμματος, ξαφνικά, αδυνατεί να σηκωθεί από το κρεβάτι του και να επαναλάβει τις ίδιες παγιωμένες κινήσεις. Ο κόσμος γύρω του γίνεται εχθρικός και ο ίδιος γίνεται εχθρός του κόσμου, ένα παράσιτο. Ο Κάφκα δημιουργεί στη Μεταμόρφωση ένα πεδίο παθητικής αντίστασης. Η ίδια η απραξία διαλύει ό,τι έχει απομείνει όρθιο σε ένα σαθρό πεδίο επίφασης και προσποιητής κανονικότητας. Και αυτό δεν το πράττει από τη σκοπιά του στρατευμένου καλλιτέχνη, που έχει έτοιμες απαντήσεις για κάθε πρόβλημα. Το κάνει από τη σκοπιά του ανθρώπου που δυσφορεί και εξοργίζεται με τη ζωή έτσι όπως αυτή του επιβλήθηκε. Μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα κοινωνικό πεδίο, όπου όσοι συνεχίζουν να ονειρεύονται μια διαφορετική ζωή καταρρέουν,  ανατινάζοντας με την αρνητική δύναμη της ακινησίας και της απραξίας τους τα θεμέλια της ίδιας της καθημερινότητας. Ο κώδικας της υπακοής διαλύεται από αυτούς που αδυνατούν πλέον να υπακούσουν στις επιβεβλημένες και προγραμματισμένες συμπεριφορές, αυτούς που πλέον δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν όσα όλοι "πρέπει" να κάνουμε.

Μεταμόρφωση

Ποιο είμαι το +ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ [Πειραματικών Τεχνών]

Το +Ινστιτούτο [Πειραματικών Τεχνών] (Τhe Institute for Experimental Arts) είναι μια πλατφόρμα δημιουργικής έκφρασης και έρευνας στα πεδία του θεάτρου, της εικαστικής performance, των multi media εγκαταστάσεων, της ποιητικής επιτέλεσης και της θεωρίας της Τέχνης. Ιδρύθηκε το 2008 και ανάμεσα σε πολλές άλλες δράσεις έχει παρουσιάσει στο θεατρόφιλο ελληνικό και κυπριακό κοινό τέσσερις παραστάσεις σε σκηνοθεσία Τάσου Σαγρή. Το 2011 "Οι Δούλες” του Ζαν Ζενέ ούρλιαξαν "Να Μην Ζήσουμε σαν Δούλοι”, το 2012 με το έργο "Πεθαίνω σαν χώρα” του Δημήτρη Δημητριάδη έγινε μια λεπτομερής καταγραφή της διάλυσης μιας κοινωνίας. Από το 2013 έως το 2015, η παράσταση "ΨΥΧΩΣΗ” (4.48 Psychosis) της Σάρα Κέιν μελέτησε την κατάρρευση του υποκειμένου στο σύγχρονο κόσμο. Το 2017-2018 η παράσταση "Νύχτα!” (Υard Gal) της Ρεμπέκα Πρίτσαρντ εξερεύνησε την βία, τα αδιέξοδα και τις ελπίδες των νέων ανθρώπων σήμερα. "Η μεταμόρφωση" του Φραντς Κάφκα έρχεται να αποκαλύψει τα ερείπια της ζωής που κρύβονται μέσα μας, να μας προειδοποιήσει ότι σε αυτό τον κόσμο, όποιος δεν μπορεί να υπακούσει στις διαταγές μεταμορφώνεται ξαφνικά σε παράσιτο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μια μέλισσα τον Αύγουστο": Ξεκίνησαν οι παραστάσεις στο θερινό Λαμπέτη

Μετά το σύντομο διάλειμμα, η πιο δροσερή κωμωδία του καλοκαιριού με τον τίτλο "Μια Μέλισσα τον Αύγουστο" επέστρεψε στο θερινό Λαμπέτη σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/08/2024

Αλέξανδρος Τσουβέλας: Ρίχνει φως στις... "Αλήθειες"

Απολαυστικός ο stand up comedian Αλέξανδρος Τσουβέλας, ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι για να μας πει "Αλήθειες". Είστε έτοιμοι;

Αισχύλεια 2024: Μια έκρηξη πολιτισμού στην Ελευσίνα

Το φετινό Φεστιβάλ Αισχύλεια θα έχει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και κινηματογραφικές προβολές στον μοναδικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου και την παραλία της Ελευσίνας.

"Οκτώ γυναίκες": Το αστυνομικό θρίλερ χαρακτήρων έρχεται στο Ηρώδειο

"Οκτώ γυναίκες", ένας άνδρας που δεν τον βλέπουμε ποτέ και ένας…φόνος. Η αστυνομική κωμωδία του Ρομπέρ Τομά σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη έρχεται στο Ηρώδειο με οκτώ γνωστές πρωταγωνίστριες.

Ο "Ριχάρδος IIΙ*" σε διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη επιστρέφει στο Σύγχρονο Θέατρο

Το ομώνυμο έργο του Γουίλιαμ Σαίξπιρ επιστρέφει για δεύτερη χρονία στο Σύγχρονο Θέατρο, μια παράσταση σε ελεύθερη διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Βάκχες

Σκηνοθέτης που έχει παραδώσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δουλειές, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου καταθέτει εδώ μια εντυπωσιακή στην όψη αλλά επιδερμική εντέλει ανάγνωση της ευριπίδειας τραγωδίας ως περφόρμανς ενός queer Διόνυσου.