Διπλός "Φιάκας" τη νέα σεζόν

Ο απένταρος “Φιάκας” που κυνηγούσε την ευτυχία στο χρήμα ενέπνευσε δυο σκηνοθέτες κι έτσι, τη νέα σεζόν θα δούμε την κωμωδία ηθών του Δ. Κ. Μισιτζή σε δυο παραστάσεις αξιώσεων.

Φιάκας, Από Μηχανής Θέατρο

Τι κι αν το έργο "Ο Φιάκας” του Δ. Κ. Μισιτζή γράφτηκε το 1870, ο ήρωας του είναι τόσο διαχρονική φιγούρα που θα μπορούσε να απασχολήσει τις κοσμικές στήλες των περιοδικών και των εφημερίδων σήμερα. Μέσα από την προσωπικότητα ενός απένταρου απατεώνα που χρωστάει παντού, επιθυμεί διακαώς να πλουτίσει και δεν διστάζει να πουλήσει έρωτα προκειμένου να βάλει χέρι στην προίκα μιας πλουσίας, ο Σαμιώτης συγγραφέας, σατιρίζει με εξαιρετικά εύστοχο τρόπο τις υπερβολές της Κωνσταντινουπολίτικης κοινωνίας της εποχής. Το έργο έχει επιρροές από τις κωμωδίες του Μολιέρου γι’αυτό και ο Φιάκας έχει ένα μεγαλείο μαζί, και τη γελοιότητα των μολιερικών χαρακτήρων. Οι ανατροπές και οι εκπλήξεις του έργου είναι, δε, τόσες που μπορούν σε μια ευφυή σκηνοθεσία να αναδείξουν όλες τις αρετές και να χαρίσουν μεγάλη απόλαυση στον θεατή.

Ποιοι θίασοι θα συναντήσουν τη χειμερινή σεζόν τον περίφημο "Φιάκα”;

Πρόσφατα σας γράφαμε για την απόφαση του Πάνου Σκουρολιάκου να σκηνοθετήσει για πέμπτη φορά στην πολύχρονη καριέρα του τον "Φιάκα” του Δ. Κ. Μισιτζή. Μαζί με τους ηθοποιούς της παράστασης που θα παιχτεί στο Από Μηχανής Θέατρο, τον Φίλιππο Σοφιανό, τον Δημήτρη Μυλωνά, την Άννα Ελεφάντη, την Ειρήνη Χατζηκωνσταντή και τον Γιάννη Κοτσαρίνη θα προτείνουν έναν καινούργιο "Φιάκα” φτιαγμένο "με πολύ αγάπη, με υλικά που παραλάβαμε από τους παλιότερους και νέα που στοχεύουν στο μέλλον. Εικόνες, ήχοι, λόγος, συμπεριφορές, κινήσεις και καταστάσεις που θέλουμε να μοιρασθούμε μαζί σας” υπογραμμίζει ο Πάνος Σκουρολιάκος στο σημείωμα του. 

ΓΙΩΡΓΗΣ ΤΣΟΥΡΗΣ

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα τον Δεκέμβριο, όπως και κι εκείνη των Γιωργή Τσουρή και ο Αλέξανδρου Χρυσανθόπουλο, που θα παιχτεί στο Πτι Παλαί . Ο ιστορικός κινηματογράφος εγκαινιάστηκε το 1962, και για δεκαετίες παρέμενε ένα από τα αγαπημένα τοπόσημα της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της περιοχής του Παγκρατίου. Το 2019 σταμάτησε τη λειτουργία του και τώρα ξανά ανοίγει ως Θέατρο. Εκεί, λοιπόν θα ζωντανέψει η ελληνική κλασική κωμωδία του νεοελληνικού μας θεάτρου. Ο Γιωργής Τσουρής και ο Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος έχουν αναλάβει την διασκευή και τη σκηνοθεσία της παράστασης στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν ο Θάνος Τοκάκης, η Ηρώ Μπέζου, ο Θανάσης Δόβρης, η Ευαγγελία Καρακατσάνη και ο Γιωργής Τσουρής. Μουσικός επί σκηνής ο Yoel Soto.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Όσα συνέβησαν στο καθεστώς Τσαουσέσκου καταγράφει η παράσταση "…Δύο πορτοκάλια για τα Χριστούγεννα…"

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος υπογράφει ένα νέο θεατρικό εγχείρημα που ακροβατεί ανάμεσα στο ιστορικό ντοκουμέντο και τη μυθοπλασία.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΚΡΥΟΥ
06/09/2024

Ατακαδόρικο χιούμορ και γέλιο στο "Μία μέλισσα τον Αύγουστο" που κατεβάζει αυλαία

Ο σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης και μια ωραία ομάδα ηθοποιών, φωτίζουν για λίγο ακόμα τη σκηνή του θερινού Λαμπέτη με αιγαιοπελαγίτικο φως με αφορμή την κωμωδία "Μία μέλισσα τον Αύγουστο".

"Dancells": Τριήμερο φεστιβάλ χορού στις φυλακές Κορυδαλλού

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens παρουσιάζεται το φεστιβάλ "Dancells/Dance/Festival" στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού.

"Η Ληστεία της Συμφοράς": Χάος και ανατροπές στη σκηνή του Λαμπέτη

Μια θεότρελη συμμορία, ένα διαμάντι και... όλα γίνονται άνω κάτω μέσα σε μια νύχτα στην ανατρεπτική κωμωδία "Η Ληστεία της Συμφοράς" που θα σκηνοθετήσει ο Νικορέστης Χανιωτάκης.

Η Ελένη Σκότη σκηνοθετεί την Κατερίνα Λέχου

Η αμείλικτη πραγματικότητα εισβάλλει στη θεατρική σκηνή του Επί Κολωνώ με το "Linda" της Βρετανίδας συγγραφέως Penelope Skinner, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Αργύρης Ξάφης: Η επιστροφή με ένα καθηλωτικό μονόλογο και η απόρριψη επιχορήγησης

Την ωραία παράσταση που παρουσίασε πέρυσι θα επαναλάβει ο Αργύρης Ξάφης, αλλά για τη νέα σεζόν ετοιμάζεται να προχωρήσει χωρίς επιχορήγηση αφού η πρόταση της ομάδας του απορρίφθηκε για μη καλλιτεχνικούς λόγους.

Το Από Μηχανής Θέατρο ανακοινώνει προσφορά προπώλησης για τις παραστάσεις του

Δύο αγαπημένες κωμωδίες με "Ήρωες" και απατεώνες που συναρπάζουν, ανεβαίνουν φέτος στο Από Μηχανής Θέατρο.