Οχτώ χορευτικές παραστάσεις που περιμένουμε

Διαχρονικές χορογραφίες, αλλά και νέα έργα φέρνουν στις αποσκευές τους διάσημα μπαλέτα που σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη χώρα μας τους επόμενους μήνες.

Ζιζέλ, Οδησσός 2024

Το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας Οδησσού έχει μεγάλο ρεπερτόριο και σπουδαίους χορευτές από τους οποίους απαιτείται τόσο υψηλή τεχνική που φτάνει στα ύψη της δεξιοτεχνίας. Τέσσερα ραντεβού μας δίνει το ιστορικό μπαλέτο για το επόμενο διάστημα. Ακολουθώντας ημερολογιακή σειρά θα παρουσιάσει τη "Ζιζέλ” με την ονειρική μουσική του Αντόλφ Αντάμ, σε χορογραφία Ζαν Κοραλλί και Σαρλ Περό και διασκευή της Νάντιας Φεντέροβα (19-24/9). Η παράσταση θα παιχτεί στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη (συμπαραγωγή CH Theatre και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), όπως και δυο ακόμα παραστάσεις:  "Η Κοκκινοσκουφίτσα” σε μουσική Αντόλφ Αντάμ, Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, Τζουζέπε Βέρντι, Σάρλ Γκουνό, Πωλ Μωριά, Τζιοακίνο Ροσσίνι και Γιόχαν Στράους και χορογραφία των Σεργκί Ντοτσένκο, Γιανίνας Κισελόβα (21-29/9) και "Η Μπαγιαντέρα” του Μάριους Πετίπα  σε χορογραφία των ίδιων. Και, οι τρεις παραστάσεις έχουν εντυπωσιακά σκηνικά κοστούμια και είναι ιδανική ευκαιρία να τις δείτε με τα  παιδιά. 
 

Carmina Burama, Ορχήστρα, Χορωδία και Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Οδησσού

Ένα υπερθέαμα φέρνει στο Ηρώδειο η Ορχήστρα, Χορωδία και Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας Οδησσού, στις 2 Οκτωβρίου. Υπό τη διεύθυνση του Ιγκόρ Τσερνέτσκι θα ακούσουμε και θα δούμε τα "Κάρμινα Μπουράνα" ("Carmina Burana"), μία συλλογή μεσαιωνικών ποιημάτων και τραγουδιών του 13ου αιώνα που ανακαλύφθηκαν σε ένα μοναστήρι Βενεδικτίνων της Άνω Βαυαρίας. Η τυχαία ανακάλυψή τους από τον Καρλ Ορφ οδήγησε στη σύνθεση της δημοφιλέστατη σκηνική καντάτα (1935), ένα καθηλωτικό μουσικό έργο. Στο εβδομηντα λεπτο υπερθέαμα που θα δούμε κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης συμμετέχει μια μεγαλειώδης χορωδία (45 καλλιτέχνες), τρεις καταξιωμένοι σολίστ, μια εντυπωσιακή ορχήστρα (45 μουσικοί) και έντεκα υπέροχοι χορευτές μπαλέτου που "υπόσχονται να μας μεταφέρουν σε ένα σκηνικό συναισθηματικής έντασης, υπέρτατης χαράς και εκστατικής αγαλλίασης”. Η διεύθυνση χορωδίας είναι του Ιβάν Γκαζίνσκι και η χορογραφία του Τζεράρντ Μόστερντ (προπώληση μέσω more.com)

Grand Gala: Μπαλέτο χωρίς σύνορα

"Μεγάλο θέατρο" σημαίνει στα ρώσικα η λέξη "Μπολσόι”, όρος που ισχύει κυριολεκτικά για την αξία και το πλήθος των καλλιτεχνών που έχουν περάσει από το κορυφαίο χορευτικό συγκρότημα της Ρωσίας, που ιδρύθηκε επίσημα στις 28 Μαρτίου 1776. Στα Μπαλέτα Μπολσόι συνδυάζονται σταθερά, οι υψηλού επιπέδου παραγωγές με την τεχνική αρτιότητα και την δραματική ένταση. Η νεότερη γενιά χορευτών μαθαίνει από την παλαιότερη κι έχει πολλά να δώσει. Δώδεκα χορευτές των θρυλικών μπαλέτων Μπολσόι έρχονται στην Αθήνα για ένα "Grand Gala: Μπαλέτο χωρίς σύνορα” στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού (6/10). Η παράσταση τους θα περιλαμβάνει τις καλύτερες στιγμές από σπουδαία έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, όπως η "Λίμνη των κύκνων”, η "Ωραία Κοιμωμένη”, η "Ζιζέλ”, ο "Δον Κιχώτης”, ο "Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, ο "Κουρσάρος” κ.ά. 


Παραμένοντας στον αστερισμό του κλασικού, τον απαιτητικό  "Δον Κιχώτη”, ένα από τα πιο διάσημα μπαλέτα του Λούντβιχ Μίνκους, θα δούμε τον Δεκέμβριο από το Μπαλέτο της ΕΛΣ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος (5, 7, 8, 15, 20, 22, 24, 26, 28/12). Η χορογραφία του Τιάγκο Μπορντίν είναι βασισμένη στη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά και μουσική διεύθυνση Στάθη Σούλη. 

Les Ballets Trockadero de Monte Carlo

Και οι περίφημοι Trocks επιστρέφουν στην Αθήνα. Ο πρωτότυπος ανδρικός θίασος χορευτών, αποτελούμενος αποκλειστικά από άνδρες χορευτές οι οποίοι ερμηνεύουν γυναικείους ρόλους,  θα κάνουν στάση στη σκηνή του Θεάτρου Παλλάς, μόνο για 4 παραστάσεις (2-5/10). Για όσους δεν τους γνωρίζετε η  ριζοσπαστική ιδέα του φημισμένου Les Ballets Trockadero de Monte Carlo, γνωστό περισσότερο ως Trocks, γεννήθηκε το 1974 και βασίλεψε στους off-Broadway χώρους της Νέας Υόρκης. Οι πρωταγωνιστές του είναι κλασικοί σολίστες στην πλειοψηφία τους, με θητεία σε μεγάλα μπαλέτα του κόσμου. Μην φανταστείτε πως πρόκειται για μικροκαμωμένους χορευτές ντυμένους με κολάν. Οι  "πουέντ" τους είναι νούμερο "45" ενώ οι τουτού που φορούν γύρω από τη μέση, όπως όλες οι μπαλαρίνες, είναι φτιαγμένη στα μέτρα ενός άνδρα με μέσο όρο ύψους 1,76 μ.  Οι Trocks έχουν όλες τις προδιαγραφές για να χαρίσουν στο κοινό συγκίνηση και άφθονο γέλιο (προπώληση από εδώ).

Μια σημαντική επιστροφή στην πόλη μας είναι αυτή της ομάδας-φαινόμενο του σύγχρονου χορού, του Netherlands Danse Theater. Η επιστροφή του NDT ΙΙ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αναμένεται να γίνει sold out και κρύβει μια μεγάλη έκπληξη για τους φίλους του σύγχρονου χορού. Μαζί με τις δύο δημιουργίες της καταξιωμένης Κρύσταλ Πάιτ και του Γίρζι Κύλιαν, του Τσέχου χορογράφου που πρόσθεσε το δικό του όραμα στη δεκαετία του '80 και του '90, δίνοντας στα μπαλέτα ένα ξεχωριστό χορογραφικό προφίλ, θα δούμε και ένα νέο έργο του δικού μας, άξιου χορογράφουμ Χρήστου Παπαδόπουλου (6, 7 και 8/11) που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μια μέλισσα τον Αύγουστο": Ξεκίνησαν οι παραστάσεις στο θερινό Λαμπέτη

Μετά το σύντομο διάλειμμα, η πιο δροσερή κωμωδία του καλοκαιριού με τον τίτλο "Μια Μέλισσα τον Αύγουστο" επέστρεψε στο θερινό Λαμπέτη σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/08/2024

Αλέξανδρος Τσουβέλας: Ρίχνει φως στις... "Αλήθειες"

Απολαυστικός ο stand up comedian Αλέξανδρος Τσουβέλας, ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι για να μας πει "Αλήθειες". Είστε έτοιμοι;

Αισχύλεια 2024: Μια έκρηξη πολιτισμού στην Ελευσίνα

Το φετινό Φεστιβάλ Αισχύλεια θα έχει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και κινηματογραφικές προβολές στον μοναδικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου και την παραλία της Ελευσίνας.

"Οκτώ γυναίκες": Το αστυνομικό θρίλερ χαρακτήρων έρχεται στο Ηρώδειο

"Οκτώ γυναίκες", ένας άνδρας που δεν τον βλέπουμε ποτέ και ένας…φόνος. Η αστυνομική κωμωδία του Ρομπέρ Τομά σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη έρχεται στο Ηρώδειο με οκτώ γνωστές πρωταγωνίστριες.

Ο "Ριχάρδος IIΙ*" σε διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη επιστρέφει στο Σύγχρονο Θέατρο

Το ομώνυμο έργο του Γουίλιαμ Σαίξπιρ επιστρέφει για δεύτερη χρονία στο Σύγχρονο Θέατρο, μια παράσταση σε ελεύθερη διασκευή του Ανδρέα Φλουράκη.

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

Βάκχες

Σκηνοθέτης που έχει παραδώσει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες δουλειές, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου καταθέτει εδώ μια εντυπωσιακή στην όψη αλλά επιδερμική εντέλει ανάγνωση της ευριπίδειας τραγωδίας ως περφόρμανς ενός queer Διόνυσου.