Η Κατερίνα Ευαγγελάτου στην Κίνα με performance επάνω στον "Ιππόλυτο"

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου παρουσίασε μία εκδοχή του ευριπίδειου δράματος για το Διεθνές Φεστιβάλ Αranya στο Πεκίνο, μετά το περσινό του ανέβασμα στην Επίδαυρο.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου στην Κίνα με performance επάνω στον 'Ιππόλυτο'

Προσκεκλημένη του Διεθνούς Φεστιβάλ Αranya (Aranya Theater Festival), η σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, παρουσίασε μία διασκευή του "Ιππόλυτου” για τέσσερις ηθοποιούς και έναν μουσικό, στην παραθαλάσσια περιοχή Qinhuangdao, έξω από το Πεκίνο, μέσα σε ένα εντυπωσιακό νεόδμητο κτίσμα, κυριολεκτικά μέσα στο νερό.

Στην ειδική αυτή performance συμμετείχαν οι ηθοποιοί Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσορτέκης και Ορέστης Χαλκιάς, ενώ ο μουσικός Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης ήταν επίσης επί σκηνής, συμπράττοντας σε αυτήν τη διασκευή του ευριπίδειου δράματος με την υποβλητική μουσική του σύνθεση.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου στην Κίνα με performance επάνω στον

Η performance παρουσιάστηκε για τρεις παραστάσεις στις 28 και 29 Ιουνίου 2024, ενθουσιάζοντας το κοινό που γέμισε ασφυκτικά το Aranya Community Hall. Στην τελευταία μάλιστα παρουσίαση, περί τους πενήντα θεατές παρακολούθησαν τα δρώμενα όρθιοι.

Το Φεστιβάλ Aranya είναι ένα νέο δυναμικό Φεστιβάλ της Κίνας που φέτος φιλοξένησε μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής στους πολλούς και διαφορετικούς θεατρικούς χώρους του: Μίλο Ράου, Τιάγκο Ροντρίγκες, Έμμα Ντάντε, Κονστάντσα Μάκρας και Ολιβιέ Πι είναι ανάμεσα στους δημιουργούς που παρουσίασαν έργα τους εκεί.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου στην Κίνα με performance επάνω στον

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου στην Κίνα με performance επάνω στον

Η γενική θεματική της φετινής διοργάνωσης ήταν "Eξαίρεση και Κανόνας" και στο πλαίσιο αυτό η Κατερίνα Ευαγγελάτου κλήθηκε να συμμετάσχει επίσης σε δημόσια συζήτηση μαζί με διακεκριμένα μέλη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ, την σκηνοθέτιδα Yang Ting και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Cheng Minghao. Στη συζήτηση αυτή συμμετείχε πληθώρα νέων επαγγελματιών από το χώρο της θεατρικής τέχνης, ενώ ανάμεσα στα θέματα που προσέλκυσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν η κληρονομιά του αρχαίου δράματος με έμφαση στη μετεξέλιξή του και την ανατροφοδότησή του με νέες προσεγγίσεις. 

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου στην Κίνα με performance επάνω στον

Η Ευαγγελάτου μίλησε για τις προκλήσεις της διεύθυνσης ενός εκ των ιστορικότερων Φεστιβάλ της Ευρώπης και κλήθηκε να απαντήσει τόσο για τη διαδικασία της σκηνοθετικής της πρακτικής όσο και για τις σύγχρονες αναγνώσεις του αρχαίου δράματος, όπως αυτές αποτυπώνονται στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ, με έμφαση στην Επίδαυρο.

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου στην Κίνα με performance επάνω στον

"Η πρόσκληση αυτή ήρθε από το Φεστιβάλ Αranya με στόχο τη γνωριμία του κινεζικού κοινού με τον λόγο των αρχαίων Ελλήνων τραγικών. Ετοιμάσαμε, λοιπόν, μία νέα διασκευή, η οποία στήθηκε ειδικά για τον χώρο αυτό.  Ήταν για μένα μεγάλη χαρά να δοκιμάσω μία νέα φόρμα και να πειραματιστούμε με τους συνεργάτες μου επάνω στο έργο του Ευριπίδη σε μία site specific απόδοσή του για τέσσερις μόνο ηθοποιούς κι έναν μουσικό επί σκηνής. Η ανεμπόδιστη θέα του συγκεκριμένου κτίσματος προς τη θάλασσα συνέθεσε ένα φυσικό σκηνικό απαράμιλλης γοητείας που συνδιαλεγόταν με το υδάτινο στοιχείο του έργου, συνεισφέροντας στη δραματουργία, ενώ οι φυσικοί ήχοι από τα κύματα παντρεύονταν με τη μουσική του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που θα μείνει αξέχαστη σε όλους εμάς που βρεθήκαμε εκεί. Όσο για την ανταπόκριση του κοινού, ήταν πραγματικά συγκινητική", ανέφερε η Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Ορέστεια

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος δοκίμασε τα όρια της μεθόδου του σε ένα τιτάνιο έργο και, αν και σε σημεία προδόθηκε, παρέδωσε μια παράσταση με στοιχεία μυσταγωγίας και "ιερού μεγαλείου", που θα εγγραφεί στις σπουδαιότερες της σύγχρονης παραστασιογραφίας του αρχαίου δράματος.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
15/07/2024

Η "Ορέστεια" του Θεόδωρου Τερζόπουλου πηγαίνει περιοδεία

Μάθετε σε ποιους σταθμούς θα παρουσιαστεί η τριλογία του Αισχύλου μετά την παρουσίασή της στο κατάμεστο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (από όπου μπορείτε να δείτε εντός φωτογραφίες).

Οι παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βρετανική εφημερίδα The Stage πλέκει το εγκώμιο της Στέγης που προωθεί και στηρίζει την εξακτίνωση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας του θεάτρου και του χορού στην Ευρώπη - κι όχι μόνο.

Θεσσαλικό Θέατρο: Ο Ορέστης Τάτσης νέος καλλιτεχνικός διευθυντής

Το Θεσσαλικό Θέατρο εμπιστεύεται τα ηνία του θεσμού στο νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου.

Το αφιέρωμα "60 Χρόνια Εουτζένιο Μπάρμπα – Odin Teatret" έρχεται σε Φάμπρικα και Ρεκτιφιέ

Η σημαντική φυσιογνωμία του παγκόσμιου θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για μία σειρά καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων οργανωμένων από την ομάδα τέχνης Fabrica Athens.

Τη θεατρική παράσταση "Οδυσσέας" υποδέχεται το Μικρό Γκλόρια τον Οκτώβριο

Μια παράσταση που εμπνέεται από αληθινή ιστορία και έχει θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ έρχεται τη νέα σεζόν, με πρωταγωνιστή τον Τάσο Παλαντζίδη.

Φεστιβάλ Αθηνών: Στην Παλαιά Βουλή έρχεται η παράσταση "Ετυμολογίες"

Ρένη Πιττακή και Αγγελική Παπούλια πρωταγωνιστούν στο νέο έργο του Ευθύμη Φιλίππου σε ένα κτίριο-ορόσημο της ελληνικής ιστορίας.