"50 χρόνια, μια νύχτα": Ο Μάνος Καρατζογιάννης ετοιμάζει μια παράσταση για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Βασισμένη σε έρευνα και προσωπικές μαρτυρίες είναι η παράσταση που θα ανεβεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

50 χρόνια, μια νύχτα © Spyros Perdiou

Μισός αιώνας έχει περάσει από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973, όταν στον απόηχο του Μάη του 1968, το ελληνικό φοιτητικό κίνημα άρθρωσε δυναμικά λόγο στην Ελλάδα της δικτατορίας. Η διαμαρτυρία των νέων αλλά και μέρους της ελληνικής κοινωνίας που στάθηκε δίπλα τους ξέσπασε ως φυσική και αυθόρμητη ανάγκη αντίδρασης στον αυταρχισμό και κλιμακώθηκε σε τρεις ανεπανάληπτες μέρες διεκδίκησης και ιδεολογικών ζυμώσεων, αλλά κυρίως ομοψυχίας.

50 χρόνια μια νύχτα
@Spyros Perdiou

Αλήθεια, τι σημαίνει για μας σήμερα αυτό το συλλογικό βίωμα αλληλεγγύης και αυταπάρνησης; Αυτό το ερώτημα πραγματεύεται η παράσταση που υπογράφει ο Μάνος Καρατζογιάννης, με αφορμή την πρόσφατη επέτειο, και θα δούμε στην Πειραιώς 260 από τις 26 έως τις 29/06. Η δραματουργία, την οποία συνυπογράφει ο σκηνοθέτης με τη Δήμητρα Κονδυλάκη, είναι βασισμένη σε μαρτυρίες, βιβλιογραφική έρευνα και προσωπικές συνεντεύξεις. Επιχειρείται, έτσι, μια σύγχρονη ανάγνωση της οριακής αυτής στιγμής από τη σκοπιά του θεάτρου. Ο παλλόμενος λόγος αληθινών πρωταγωνιστών ζωντανεύει μέσα από αυθεντικές μαρτυρίες φοιτητών, μαθητών αλλά και απλών πολιτών ‒ άλλες δημοσιευμένες, άλλες συλλεγμένες στο πλαίσιο της δραματουργικής έρευνας· πολιτών που πήραν μέρος, ηθελημένα ή άθελά τους, στο δράμα της Ιστορίας ο καθένας από τη δική του θέση.

50 χρόνια μια νύχτα
@Spyros Perdiou


 

Ενώνοντας παλαιότερες και νεότερες γενιές ηθοποιών, η παράσταση συνθέτει το παζλ αυτού του "ρευστού, βίαιου και χωρίς συγκεκριμένο περίγραμμα" γεγονότος –όπως χαρακτηρίζει τις εξεγέρσεις η Αμερικανίδα ιστορικός Janet Lugo–, σε μια συλλογική αφήγηση που γίνεται πρώτη ύλη για ένα πολύτιμο μάθημα θεάτρου και οδηγός στην αναζήτηση του νοήματος της Δημοκρατίας. Η μουσική είναι του Τηλέμαχου Μούσα, η κίνηση της Ζωής Χατζηαντωνίου, το σκηνικό της Λουκίας Μάρθα, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, οι φωτισμοί του Άγγελου Παπαδόπουλου, η βίντεο αρτ του Goran Gagic. Παίζουν: Γιώργος Βουρδαμής, Μαρία Ζορμπά, Υβόννη Μαλτέζου, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Γιάννης Νταλιάνης, Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Γιώργος Νούσης, Στρατής Χατζησταματίου και συμμετέχουν σπουδαστές και σπουδάστριες του γ΄ έτους της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα από μαρτυρίες του Γιώργου Αλεξάτου, του Κώστα Βοσταντζόγλου, της Αγγελικής Ξύδη, της Θεοδώρας Φάμελλου, χήρας του Βασίλη Φάμελλου, της Ανθής Μυρογιάννη, του Α. Σκευοφύλακα, καθώς και του Παναγιώτη Μαυρομάτη και της Υβόννης Μαλτέζου (συνεντεύξεις στον Μάνο Καρατζογιάννη και στη Δήμητρα Κονδυλάκη). Ιστορικός σύμβουλος της παράστασης ο Κωστής Κορνέτης.

Μάνος Καρατζογιάννης
@Spyros Perdiou
Μάνος Καρατζογιάννης

Η δραματουργική σύνθεση βασίστηκε στις εξής πηγές:

Χρήστος Βασιλόπουλος, "Οι νεκροί του Πολυτεχνείου και οι ελεύθεροι σκοπευτές της Χούντας", εκπομπή Μηχανή του Χρόνου, 2017, Αρχείο ΕΡΤ.
Θουκυδίδης, Ιστορίαι, Β΄ 35-46, "Περικλέους Επιτάφιος Λόγος" (μτφ. Δήμητρα Κονδυλάκη).
Λεωνίδας Καλλιβρετάκης,"Το Πολυτεχνείο έξω από το Πολυτεχνείο", Θεμέλιο 2023.
Ιάκωβος Καμπανέλλης, "Το μεγάλο μας τσίρκο", Θέατρο, τόμ. Η΄, Κέδρος 2010.
Κωστής Κορνέτης, "Τα παιδιά της Δικτατορίας", Πόλις 2015.
Ιερώνυμος Λύκαρης (επιμέλεια - εισαγωγικά κείμενα). "Πολυτεχνείο 1973. Το αίμα το αδικαίωτο ποτέ δεν ησυχάζει", Καστανιώτη 2023.
Λάκης Παπαστάθης, "Ελεύθερο θέατρο 1973–1978", Εκπομπή Παρασκήνιο, Αρχείο ΕΡΤ
Λάκης Παπαστάθης, "Το καλοκαίρι θα παίξει την Κλυταιμνήστρα", Πόλις 2011.
Γιάννης Ρίτσος, "Επιτάφιος", Κέδρος 1956 (β΄ έκδ.).
Σοφοκλής, "Αντιγόνη", μτφ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Η νέα σκηνή, 1992.
Ιάσωνας Χανδρινός, "Όλη νύχτα εδώ", Καστανιώτη 2020.


 

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μνήμη θολή": Η Άννα Βαγενά με νέο έργο στο θέατρο Μεταξουργείο

Για την απώλεια της μνήμης και τη σημασία της αγάπης μιλά η νέα παράσταση της καταξιωμένης ηθοποιού, σκηνοθέτριας, συγγραφέα και συν-δημιουργού του θεάτρου Μεταξουργείο, που θα κάνει πρεμιέρα τον Μάιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2025

Είδαμε τo "Μαζί" στο Altera Pars, με τη διεισδυτική σκηνοθετική ματιά του Πέτρου Νάκου στην οικογένεια "της διπλανής πόρτας"

Περάσαμε ένα Σαββατόβραδο διαφορετικό από όλα τα άλλα κάνοντας μία βουτιά στην πιο γλυκόπικρη σύγχρονη οικογενειακή ιστορία. Αλήθεια… Πότε σταματήσαμε να κάνουμε πράγματα "μαζί";

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν γιορτάζει την Άνοιξη του ελληνικού έργου

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν συνεχίζει να υποστηρίζει τη νέα γενιά θεατρικών συγγραφέων, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να ακουστούν, να δικτυωθούν και να ενταχθούν ενεργά στη θεατρική σκηνή της χώρας. Ποια έργα περιμένουμε στις σκηνές του το επόμενο διάστημα.

"Μπιζζζ…. 2025": Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου σε περιμένει στο θέατρο Επί Κολωνώ

Τρεις από τις παραστάσεις που ξεχώρισαν στο φεστιβάλ θεάτρου για νέους δημιουργούς Off-Off Athens 2024 ανεβαίνουν ξανά στη σκηνή, μέσα από τη νέα πρωτοβουλία του θεάτρου της Ελένης Σκότη και του Γιώργου Χατζηνικολάου.

"New order": Συνεχίζεται και το Μάιο η παράσταση του Δημήτρη Καρατζιά στο Εν Αθήναις

Ράνια Σχίζα, Σήφης Πολυζωίδης, Φώτης Λαζάρου, Έλενα Τυρέα αναδεικνύουν με τις ερμηνείες τους το πολιτικό δράμα που φέρει στην επιφάνεια τα δίπολα δικαιοσύνη-τιμωρία, εξιλέωση-εκδίκηση.

Η Ιόλη Ανδρεάδη ανασυνθέτει με ανατρεπτική ματιά το "Όσα παίρνει ο άνεμος"

Η Ιόλη Ανδρεάδη ξαναδιαβάζει το αμφιλεγόμενο έπος της Μάργκαρετ Μίτσελ "Όσα παίρνει ο άνεμος" και μαζί με τον Άρη Ασπρούλη φέρνουν στο φως τη σκοτεινή πλευρά της Ιστορίας, μέσα από μια θεατρική πρόταση γεμάτη τόλμη και ευαισθησία. Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια πριν την πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (από 25/4).

Athens English Comedy Club – Γιατί το αγγλόφωνο stand-up στην Αθήνα έχει τους φανατικούς του

Δέκα stand up comedians έχουν στη διάθεση τους 5 λεπτά ο καθένας να πουν στην αγγλική γλώσσα ό,τι πιο αστείο έχουν στην Open Mic Night που διοργανώνει το Athens English Comedy Club την Κυριακή.