"Άλλες εποχές": Το αινιγματικό έργο του Πίντερ ανεβάζει το Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη το έργο του Χάρολντ Πίντερ (που είναι περισσότερο γνωστό ως "Παλιοί καιροί").

Άλλες εποχές © Kiki Papadopoulou

Το έργο "Άλλες εποχές" του Χάρολντ Πίντερ ("Old times", ευρύτερα γνωστό ως "Παλιοί καιροί" ) παρουσιάζεται από τις 10 Μαΐου στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων "Λευτέρης Βογιατζής" σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη. Η ιστορία του εντοπίζεται σε ένα απομονωμένο σπίτι δίπλα στη θάλασσα, όπου η Κέιτ (Ερατώ Πίσση) και Ντίλι (Δημήτρης Αλεξανδρής) έχουν επιλέξει να μένουν μακριά από την πραγματικότητα. Η εμφάνιση της Άννας (Δέσποινα Κούρτη), παλιάς φίλης της Κέιτ, μοιάζει εκ πρώτης σαν μια τυπική επίσκεψη.

Άλλες εποχές
© Kiki Papadopoulou

Όμως, σταδιακά η Άννα λειτουργεί ως καταλύτης στη σχέση του ζευγαριού, αποκαλύπτοντας πως και οι δύο αποκρύπτουν πράγματα για το παρελθόν τους, και κυρίως το ότι θυμούνται και αντιλαμβάνονται τις κοινές τους εμπειρίες εντελώς διαφορετικά. Ποια είναι η Άννα και ποιος ο ρόλος στη ζωή της Κέιτ; Ποια είναι η πραγματικότητα για το παρελθόν της Κέιτ και του Ντίλι;

Ο Χάρολντ Πίντερ, σε αυτό το δημοφιλές στη χώρα μας έργο του που ανεβαίνει τώρα σε μετάφραση Έλσας Ανδριανού, μιλάει για τη διαχείριση της μνήμης, για τους άλυτους λογαριασμούς μεταξύ των ζευγαριών και για το παρελθόν που μοιάζει όλο και πιο μακρινό, όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει. Η επικαιρότητά του αποκαλύπτεται μέσα από τη μυστηριώδη του ατμόσφαιρα, αλλά και το χιούμορ. Όπως και σε όλα τα έργα του Πίντερ, βασικό στοιχείο δεν είναι η πλοκή. Αντιθέτως, οι "Άλλες εποχές" προσκαλούν τον θεατή να επικεντρώσει τη ματιά του στη σχέση μεταξύ ανθρώπων που αγαπιούνται και να τους παρατηρήσει.

Άλλες εποχές
© Kiki Papadopoulou

Όπως λέει ο σκηνοθέτης, Άρης Τρουπάκης: "Το έργο μιλάει για το μεταίχμιο των γενεών. Γι’ αυτή την αίσθηση ότι όλα σε προσπερνούν με ραγδαία ταχύτητα. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι μια ιστορία για το παρελθόν, αλλά για το απόλυτο παρόν, όπου ο Πίντερ αφήνει τον θεατή ελεύθερο να σκεφτεί, χωρίς να τον ταΐζει διαρκώς με πληροφορίες για την υπόθεση". 

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης σχεδιάστηκαν από τον Θοδωρή Χρυσικό και οι φωτισμοί από τον Δημήτρη Λογοθέτη.

Προπώληση μέσω more.com.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Paris Opera Junior Ballet: Η αφρόκρεμα του νεανικού χορού στην Αθήνα

Το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού, κοιτίδα του κλασικού χορού μας συστήνει τη νέα γενιά χορευτών που χορεύει για το μέλλον, την παράδοση και τη ζωή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2025

"Όλα… λάθος!": Η ελληνική εκδοχή του "The play that goes wrong" βγάζει πολύ γέλιο

Η θεατρική επιτυχία "Όλα… λάθος!" ("The play that goes wrong") των Χένρι Λιούις, Τζόναθαν Σέιερ και Χένρι Σιλντς, έρχεται στο θέατρο Αθηνά, με ένα καστ που ξέρει καλά τι πάει στραβά και... πώς να το κάνει ξεκαρδιστικό.

Θεατρική σεζόν 2025-26: Προλάβετε εισιτήρια για επτά παραστάσεις που άνοιξαν ήδη προπώληση

Άνοιξαν οι πρώτες προπωλήσεις για μία σειρά επιτυχημένων θεατρικών παραστάσεων που θα δούμε ξανά το φθινόπωρο - από τη "Φάλαινα" και το "Λεωφορείο ο Πόθος" μέχρι "Το πάρτι της ζωής μου" και το "Festen" .

Αλλαγή στη διανομή της παράστασης "Τα σκυλιά"

Η αναγκαστική αποχώρηση του Τούρκου ηθοποιού Cem Yiğit Üzümoğlu από την παράσταση "Τα σκυλιά" υπενθυμίζει πως η επανάληψη της αλήθειας είναι πράξη αντίστασης σε καθεστώτα που τη φιμώνουν.

Ο "Ιππόλυτος" της Κατερίνας Ευαγγελάτου στο Ηρώδειο

Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Χονγκ Κονγκ, η μεγάλη θεατρική επιτυχία που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Επίδαυρο, επιστρέφει το καλοκαίρι 2025 για δύο μοναδικές παραστάσεις.

Μπήκαμε στο Cartel με τον Βασίλη Μπισμπίκη: Μια νέα εποχή γεννιέται μέσα στο παλιό εργοστάσιο

Στην καρδιά ενός παλιού εργοστασίου, στο Αιγάλεω, γεννιέται ένα νέο θεατρικό τοπίο, το Cartel. Με οδηγούς τον Βασίλη Μπισμπίκη, τον Τσέζαρις Γκραουζίνις και τη Φαίη Τζήμα περιδιαβήκαμε στο βιομηχανικό χώρο που έχει μεταμορφωθεί σε καλλιτεχνική κυψέλη.

Όλη η σύγχρονη Αθήνα όπως την ξέρουμε σε μια παράσταση

Η Νικολίτσα Ντρίζη γράφει για την παράσταση "Πες της", εμπνευσμένη από το ομώνυμο διήγημα του Χρήστου Οικονόμου που βουτά στο πολύπλευρο πορτρέτο της σύγχρονης Αθήνας.