"Οι 12 ένορκοι”
Στην ταινία "Twelve angry men" του Reginald Rose βασίζεται αυτή η παράσταση, την οποία σκηνοθετεί η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη στο "Αλκμήνη". Στη Νέα Υόρκη του 1957 ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για πατροκτονία. Η ζωή του βρίσκεται στα χέρια 12 ενόρκων (Αντώνης Βαρθαλίτης, Τάσος Γιαννόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Μάνος Ζαχαράκος, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Βαγγέλης Κρανιώτης, Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, Πήτερ Ράντλ, Ορέστης Τρίκας, Βασίλης Φακανάς). Κλειδωμένοι σ’ ένα μικρό δωμάτιο, οι δώδεκα άντρες άλλοτε συγκρούονται κι άλλοτε ταυτίζονται αντικατοπτρίζοντας τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από ισάριθμα πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.
"Underground”
Η ομώνυμη, βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα μεταφέρεται στο θέατρο και, συγκεκριμένα, στη σκηνή του Ακροπόλ. Βασισμένη, όπως και η ταινία, στο θεατρικό "Άνοιξη τον Ιανουάριο" και στo μυθιστόρημα "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια χώρα" του Ντουσάν Κοβάσεβιτς, η παράσταση ακολουθεί την ιστορία δύο φίλω με φόντο τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγεβιτς συνεργάζεται με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Γιάννη Τσορτέκη και Αλεξάνδρα Αϊδίνη και γεμίζει την παράσταση με ζωντανές μουσικές των Γκόραν Μπρέγκοβιτς και Άγγελου Τριανταφύλλου.
"Τέλειοι ξένοι”
Για δεύτερη χρονιά παρακολουθούμε στη σκηνή του θεάτρου "Αθηνά” το γνωστό έργο του Πάολο Τζενοβέζε που έγινε ιδιαίτερα γνωστό μέσα από την κινηματογραφική απόδοσή του από τον Θοδωρή Αθερίδη. Στο παιχνίδι αλήθειας που παίζει μια παρέα των επτά, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος συνεργάστηκε στη σκηνοθεσία με τον Πέτρο Λαγούτη, ο οποίος κρατά ένα ρόλο δίπλα στους Μυρτώ Αλικάκη, Δημήτρη Λιόλιο, Σοφία Μανωλάκου, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δημήτρη Ξανθόπουλο και Γιώργο Χρανιώτη. Μπορεί ένας σύγχρονος άνθρωπος να αντέξει την πλήρη πρόσβαση -ακόμα και των φίλων του- στο κινητό του; Η απάντηση επί σκηνής…
"The dreamers”
Παρίσι, Μάης του ᾽68. Ένας Αμερικάνος φοιτητής, ο Μάθιου περνάει το μεγαλύτερο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθώντας ταινίες στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας. Εκεί θα γνωρίσει δύο αδέρφια και θα ξεκινήσει μαζί τους ένα περιπετειώδες παιχνίδι υπαρξιακών και σινεφίλ αναζητήσεων, ενώ παράλληλα συμμετέχουν στην εξέγερση του Μάη του ’68. Όπως και στην ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι "The dreamers", που βασίστηκε στο βιβλίο του Gilbert Adair, έτσι και στη σκηνή του Φούρνου παρακολουθούμε τους ήρωες (Μπάμπη Αθανασόπουλο, Βιβή Λέκκα, Δημήτρη Δημάκη) να επιδίδονται σε αναπαραστάσεις σκηνών από τις αγαπημένες τους ταινίες. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Πέρης Μιχαηλίδης.
+1 "Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ”
Ο Μιχάλης Συριόπουλος είναι ο "Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ" (φώτο εξωφύλλο) στη θεατρική μεταφορά του ψυχολογικού θρίλερ της Πατρίσια Χάισμιθ, που σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας στο θέατρο Ιλίσια-Βολανάκη (από 26/1). Τον κύριο Ρίπλεϊ, που φτάνει στο έγκλημα και την απάτη, με κίνητρο την οικονομική και κοινωνική του καταξίωση, πλαισιώνουν οι Μιχάλης Ταμπάκης, Ιωάννης Αθανασόπουλος και Ήβη Νικολαΐδου. Ο συγκεκριμένος χαρακτήρας της Χάισμιθ, της Αμερικανίδας μετρ των αστυνομικών ιστοριών, ζωντάνεψε και στη μεγάλη οθόνη, στο γνωστό φιλμ "Γυμνοί στον ήλιο” από τον Αλέν Ντελόν αλλά και το 1999 από τον Ματ Ντέιμον.
Περισσότερες πληροφορίες
The dreamers
Παρίσι, Μάης του ᾽68. Ένας Αμερικάνος φοιτητής ο Μάθιου περνάει το μεγαλύτερο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθώντας ταινίες στην Ταινιοθήκη της Γαλλίας. Εκεί θα γνωρίσει δύο αδέρφια, τον Τεό και την Ιζαμπέλ, και θα ξεκινήσει μαζί τους ένα περιπετειώδες παιχνίδι υπαρξιακών και σινεφίλ αναζητήσεων, ενώ παράλληλα συμμετέχουν στην εξέγερση του Μάη του ’68. Όπως και στην ταινία του Bernardo Bertolucci «The Dreamers», που βασίστηκε στο βιβλίο του Gilbert Adair, παρακολουθούμε το παρασκήνιο του επαναστατικού κινήματος του Μάη που επικεντρώνεται στη δράση των ηρώων να επιδίδονται σε αναπαραστάσεις σκηνών από τις αγαπημένες τους ταινίες, καθώς και στις ερωτικές τους αναζητήσεις. Η παράσταση, σε διασκευή Γιώργου-Ίκαρους Μπαμπασάκη είναι οδοιπορικό στο Παρίσι του ’68 με έντονες σινεφίλ αναφορές αλλά και μουσικές της εποχής που ερμηνεύονται ζωντανά στη σκηνή. Παρακολουθεί σαν κάμερα - στυλό την κοινωνικοπολιτική αναταραχή της εξέγερσης του Μάη μέσα από το βλέμμα των ηρώων του έργου και είναι αφιερωμένη στη nouvelle vague των Ζαν - Λυκ Γκοντάρ και Φρανσουά Τρυφώ, στον έρωτα, στα χαμένα όνειρα, στα θεωρητικά κείμενα και τα συνθήματα του Μάη του ᾽68, αλλά και σε όλο τον κόσμο που αναζητά σήμερα κοινωνική δικαιοσύνη.
Τέλειοι ξένοι
Στη γνωστή από τον κινηματογράφο ιστορία, επτά φίλοι, τρία ζευγάρια και ένας σινγκλ, συναντιούνται για δείπνο σε ένα σπίτι ένα βράδυ με έκλειψη Σελήνης, όπου παίζουν ένα παιχνίδι όπου όλοι αφήνουν τα κινητά τους εκτεθειμένα σε όλους και μοιράζονται μεταξύ τους το περιεχόμενο από κάθε μήνυμα, email ή τηλέφωνο που λαμβάνουν. Το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι φέρνει τα πάνω κάτω στις μεταξύ τους σχέσεις στη γνωστή κοινωνική σάτιρα του Πάολο Τζενοβέζε, που παρουσίασε στο σινεμά το 2016 με πρωτότυπο τίτλο «Perfetti Sconosciuti». Η ιταλικής παραγωγής ταινία μπήκε στο βιβλίο Γκίνες το 2019, όντας το φιλμ με τα περισσότερα ριμέικ στην ιστορία του σινεμά (έχουν φτάσει τα 22 μέχρι σήμερα).
Οι 12 ένορκοι
Για 10η χρονιά και με ανανεωμένο καστ δώδεκα ένορκοι πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα για τη ζωή ενός ανθρώπου, αντιμετωπίζοντας ο καθένας τη συνείδησή του και ταυτόχρονα τις συνειδήσεις των υπολοίπων. Στη Νέα Υόρκη του 1957 ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για πατροκτονία. Η ζωή του βρίσκεται στα χέρια δώδεκα ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι τελικά ένοχο και η απόφασή τους θα πρέπει να είναι ομόφωνη. Στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος βρεθεί ένοχος, η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι δώδεκα άντρες, κλειδωμένοι σ’ ένα μικρό δωμάτιο, άλλοτε συγκρούονται κι άλλοτε ταυτίζονται αντικατοπτρίζοντας τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από δώδεκα πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.
Underground
Η εμβληματική ταινία, βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα (1995) και βασισμένη στο πρωτότυπο θεατρικό έργο «Άνοιξη τον Ιανουάριο» και στo μυθιστόρημα «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια χώρα» του Ντουσάν Κοβάσεβιτς, ανεβαίνει στη σκηνή και αφηγείται την επική ιστορία δύο φίλων, του Μπλάκι και του Μάρκο, με φόντο την πολιτική αναταραχή και τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Με μια δυναμική θεατρική προσέγγιση και υπό τον γνώριμο βαλκανικό ήχο, το «Underground» μεταφέρει το κοινό σε έναν κόσμο σουρεαλισμού, σκοτεινού χιούμορ και ειλικρινούς συγκίνησης, όπου ο παραλογισμός και η τραγωδία συναντούν την απίστευτη ανθεκτικότητα της ανθρώπινης ψυχής αλλά και το εκτυφλωτικό φως της ελπίδας.