Αντιπολεμικό Φεστιβάλ Θεάτρου: Επτά σκηνοθέτες παρουσιάζουν πέντε παραστάσεις στο Vault

Πέντε παραστάσεις για τις πληγές, τα τραύματα, τις ενοχές, τις τύψεις και την καταστροφή που αφήνει στις ψυχές των ανθρώπων ένας πόλεμος έρχονται στο θέατρο του Βοτανικού.

Το αυγό του φιδιού © Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Επτά νέοι σκηνοθέτες, οι Σοφία Ζαμπέτα, Ελένη Μαζνώκη, Ζαφειρία Μάντζαρη, Όλγα Σούρσου, Δημήτρης Τζούκας, Λάμπρος Τζώρας και Μαρία Χασιώτη, με την καθοδήγηση του Δημήτρη Καρατζιά, βασίζονται στους μονολόγους "Η Μάρτυρας" και "Η Νοσοκόμα" του Κύπριου θεατρικού συγγραφέα Μιχάλη Παπαδόπουλου, που περιστρέφεται γύρω από ηθικά ζητήματα του β΄ παγκοσμίου πολέμου.

Ενοχές
© Χριστίνα Φυλακτοπούλου

"Ενοχές"

 

Οι "Ενοχές" του Μιχάλη Παπαδόπουλου σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Σοφίας Ζαμπέτα και Ελένης Μαζνώκη είναι μια σύνθεση δύο μονολόγων σε ένα κοινωνικό δράμα, που παρουσιάζει τις συνέπειες του πολέμου στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων. Το έργο διαδραματίζεται στο δυτικό Βερολίνο το 1975. Η Ρουθ είναι μια εβραϊκής καταγωγής επιτυχημένη ιδιοκτήτρια γκαλερί, ενώ παράλληλα δίνει διαλέξεις με θέμα τα βιώματά της ως κρατούμενη σε στρατόπεδο εξόντωσης κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Η Μάρθα ζει, άστεγη πλέον, στον δρόμο δίπλα από την γκαλερί της Ρουθ, έχοντας στο παρελθόν υπηρετήσει ως Νοσοκόμα στο πρόγραμμα ευθανασίας του Τ4 στη Ναζιστική Γερμανία. Τριάντα χρόνια μετά τον πόλεμο, σε ένα μοντέρνο Δυτικό Βερολίνο της pop κουλτούρας, διασταυρώνονται οι ζωές, οι σκέψεις, τα βιώματα και τα μυστικά των δυο γυναικών. Πόσο μοιραίο μπορεί να αποβεί για την ψυχή και τη συνείδηση τους το τραύμα που κουβαλούν και τις δηλητηριάζει; Πώς γίνεται οι ενοχές που νιώθουν να τις καταστήσουν ένοχες και να ανατραπεί η ίδια τους η ύπαρξη; Πρωταγωνιστούν: Βασιλική Νικολοπούλου, Ελευθερία Φιντίκη.

Οι απέναντι
© Χριστίνα Φυλακτοπούλου

"Οι απέναντι" 

 "Οι απέναντι" του Μιχάλη Παπαδόπουλου σε σκηνοθεσία του Λάμπρου Τζώρα είναι δύο μονόλογοι με κοινό άξονα τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, που χωρίζονται σε αποσπάσματα για συνθέσουν έναν άτυπο διάλογο. Το 1970, σχεδόν 25 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, η Ρουθ, μια Εβραία επιζήσασα του ολοκαυτώματος και η Μάρθα, μια Γερμανίδα νοσοκόμα από τα κολαστήρια των Ναζί, στέκονται νοητά αλλά και σκηνικά απέναντι, αποκαλύπτοντας η καθεμιά τη δική της αλήθεια σε έναν μυστικό διάλογο που φανερώνει όλα τα πάθη αλλά και τα κατάλοιπα ενός πολέμου που δεν τα άφησαν να σβήσουν ποτέ. Πρωταγωνιστούν οι Μαρία Φραγκάτου και Μαρία Χασιώτη. Στον ρόλο του Μαρκ ακούγεται η φωνή του Λάμπρου Τζώρα.

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας
© Χριστίνα Φυλακτοπούλου

"Άνθρωποι της διπλανής πόρτας"  

Πόσο μακρυά από μας είναι το "τέρας"; Και γιατί για να καταδικάσουμε τη θηριωδία πρέπει να μας συγκινήσει το θύμα;  Το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου σε σκηνοθεσία της Ζαφειρίας Μάντζαρη διαδραματίζεται τον Αύγουστο του '47. Η Μάρθα, νοσοκόμα στο πρόγραμμα Τ4 της ναζιστικής Γερμανίας, αμετανόητη για τις θηριωδίες που διέπραξε, περιμένει την αποφυλάκιση της μετά τη "Δίκη των Γιατρών". Όπως λέει η ίδια για τις νοσοκόμες του προγράμματος εξόντωσης, αν δεν τις αθώωναν "θα έπρεπε να φυλακίσουν κάθε Γερμανό που συνεργάστηκε με τους ναζί. Και δεν υπάρχουν τόσες φυλακές". Τέλη δεκαετίας '60. Η Ρουθ, επιζήσασα ναζιστικού στρατοπέδου, έχει αφήσει πίσω της το τραυματικό της παρελθόν και το μόνο που τη συνδέει με αυτό είναι οι διαλέξεις που δίνει κάθε εβδομάδα στην "Εθνική Ένωση Νέων". Είναι ιδιοκτήτρια γκαλερί, σύζυγος επιτυχημένου επιχειρηματία και μητέρα. Η τακτοποιημένη ζωή της όμως, στηρίζεται σε γυάλινα πόδια, αφού τα τραύματα που αρνείται να αντιμετωπίσει παραμένουν ανεπούλωτα. Πρωταγωνιστούν οι Χριστίνα Δανιά και Πέγκυ Περιμένη.  

Το αυγό του φιδιού
© Χριστίνα Φυλακτοπούλου

"Το αυγό του φιδιού"  

Νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1989, το Τείχος του Βερολίνου πέφτει. Η πτώση του σηματοδοτεί για ολόκληρο τον κόσμο το τέλος μιας εποχής. Σαράντα τέσσερα χρόνια από τη λήξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και 28 χρόνια από την ανέγερση του, για τους Γερμανούς λήγει μία μακροχρόνια μεταπολεμική περίοδος. Δύο γυναίκες, η Ρουθ, Εβραία επιζήσασα στρατοπέδου συγκέντρωσης, και η Μάρθα, ναζί νοσοκόμα με ειδικότητα στη θανάτωση προβληματικών παιδιών, συμβιώνουν, καθώς η Μάρθα έχει προσληφθεί ως νοσοκόμα από τη Ρουθ, που έχει πια κινητικά προβλήματα. Η ανθρωπότητα έχει σκοτώσει πια το φίδι του φασισμού, όμως αυτό πρόλαβε να γεννήσει τα αυγά του, που βρίσκονται στις σκέψεις, στις απόψεις των ανθρώπων και μάλιστα ανθρώπων που έχουν ζήσει τη φρίκη του πολέμου, και έχουν αρχίσει να επωάζονται. Το έργο γράφει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος και σκηνοθετεί η Μαρία Χασιώτη. Πρωταγωνιστούν οι Τζοάννα Δημολιού και Νατάσσα Σουρλαντζή.

Η επόμενη μέρα
© Χριστίνα Φυλακτοπούλου

"Η επόμενη μέρα" 

Μια Γκαλερί. Δύο Γυναίκες. Δύο Ζωές. Πριν και μετά τη δίνη του πολέμου. Στρατόπεδα και θάλαμοι αερίων. Παραμύθια και έρωτες. Πόσο ίδιες και πόσο διαφορετικές την επόμενη μέρα; Το έργο γράφει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος και σκηνοθετούν οι Δημήτρης Τζούκας και Όλγα Σούρσου. Πρωταγωνιστούν η Βασιλική Γενοφιάν και ο Μάρκος Γαλαίος. 

Ο συγγραφέας

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1969 στην Αμμόχωστο. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Καλές Τέχνες. Έχει στο ενεργητικό του έξι ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έλαβε μέρος σε πολλές άλλες ομαδικές. Από το 2002 είναι καθηγητή Τέχνης σε Γυμνάσια και Λύκεια της Κύπρου. Από το 2016 έως σήμερα έχουν παρουσιαστεί πάνω από 25 θεατρικά έργα του, σε όλα τα θέατρα της Κύπρου, αλλά και στα διεθνή Φεστιβάλ Θεάτρου Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης και Μπράγκα της Πορτογαλίας.

Οι παραστάσεις του Αντιπολεμικού Φεστιβάλ θα παίζονται από τις 3 Νοεμβρίου έως και τις 4 Δεκεμβρίου, στον Πολυχώρο Vault. Πληροφορίες και κρατήσεις στο 2130356472. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

"Μνήμη θολή": Η Άννα Βαγενά με νέο έργο στο θέατρο Μεταξουργείο

Για την απώλεια της μνήμης και τη σημασία της αγάπης μιλά η νέα παράσταση της καταξιωμένης ηθοποιού, σκηνοθέτριας, συγγραφέα και συν-δημιουργού του θεάτρου Μεταξουργείο, που θα κάνει πρεμιέρα τον Μάιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2025

Είδαμε τo "Μαζί" στο Altera Pars, με τη διεισδυτική σκηνοθετική ματιά του Πέτρου Νάκου στην οικογένεια "της διπλανής πόρτας"

Περάσαμε ένα Σαββατόβραδο διαφορετικό από όλα τα άλλα κάνοντας μία βουτιά στην πιο γλυκόπικρη σύγχρονη οικογενειακή ιστορία. Αλήθεια… Πότε σταματήσαμε να κάνουμε πράγματα "μαζί";

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν γιορτάζει την Άνοιξη του ελληνικού έργου

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν συνεχίζει να υποστηρίζει τη νέα γενιά θεατρικών συγγραφέων, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να ακουστούν, να δικτυωθούν και να ενταχθούν ενεργά στη θεατρική σκηνή της χώρας. Ποια έργα περιμένουμε στις σκηνές του το επόμενο διάστημα.

"Μπιζζζ…. 2025": Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου σε περιμένει στο θέατρο Επί Κολωνώ

Τρεις από τις παραστάσεις που ξεχώρισαν στο φεστιβάλ θεάτρου για νέους δημιουργούς Off-Off Athens 2024 ανεβαίνουν ξανά στη σκηνή, μέσα από τη νέα πρωτοβουλία του θεάτρου της Ελένης Σκότη και του Γιώργου Χατζηνικολάου.

"New order": Συνεχίζεται και το Μάιο η παράσταση του Δημήτρη Καρατζιά στο Εν Αθήναις

Ράνια Σχίζα, Σήφης Πολυζωίδης, Φώτης Λαζάρου, Έλενα Τυρέα αναδεικνύουν με τις ερμηνείες τους το πολιτικό δράμα που φέρει στην επιφάνεια τα δίπολα δικαιοσύνη-τιμωρία, εξιλέωση-εκδίκηση.

Η Ιόλη Ανδρεάδη ανασυνθέτει με ανατρεπτική ματιά το "Όσα παίρνει ο άνεμος"

Η Ιόλη Ανδρεάδη ξαναδιαβάζει το αμφιλεγόμενο έπος της Μάργκαρετ Μίτσελ "Όσα παίρνει ο άνεμος" και μαζί με τον Άρη Ασπρούλη φέρνουν στο φως τη σκοτεινή πλευρά της Ιστορίας, μέσα από μια θεατρική πρόταση γεμάτη τόλμη και ευαισθησία. Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια πριν την πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (από 25/4).

Athens English Comedy Club – Γιατί το αγγλόφωνο stand-up στην Αθήνα έχει τους φανατικούς του

Δέκα stand up comedians έχουν στη διάθεση τους 5 λεπτά ο καθένας να πουν στην αγγλική γλώσσα ό,τι πιο αστείο έχουν στην Open Mic Night που διοργανώνει το Athens English Comedy Club την Κυριακή.