
Οι "Μάγισσες του Σάλεμ", η συναρπαστική θεατρική πολιτική αλληγορία του Άρθουρ Μίλερ, προβάλλονται στις 2 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο της σειράς δορυφορικών μεταδόσεων National Theatre Live (NTL), τις οποίες έχουν παρακολουθήσει από το 2009 περισσότεροι από 11,5 εκ. θεατές σε όλο τον κόσμο.
Η Λίντσεϊ Τέρνερ σκηνοθετεί τη νέα, σύγχρονη παραγωγή του αριστουργήματος του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα, σε σκηνικά της βραβευμένης με Τόνι, Ες Ντέβλυν ("H τριλογία των Λήμαν"), με την Έριν Ντόχερτι ("To στέμμα") και τoν Mπρένταν Κάουελ στους βασικούς ρόλους. Οι "Μάγισσες του Σάλεμ" ή "Η δοκιμασία", όπως είναι επίσης γνωστό το θεατρικό έργο του Μίλερ, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που κατέληξαν στον απαγχονισμό είκοσι αθώων ανθρώπων.

Η παράσταση αναμεταδίδεται μαγνητοσκοπημένη από τη Σκηνή Ολίβιε του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου, με ελληνικούς υπότιτλους, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη. Η δορυφορική προβολή του National Theatre Live πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το British Council.
Λίγα λόγια για το έργο
Μια νεαρή κοπέλα, η Άμπιγκεϊλ, θέλει να ξαναφέρει κοντά της, καταφεύγοντας σε ξόρκια, τον παντρεμένο εραστή της, που τελικά την απέρριψε. Αυτό το αθώο παιχνίδι ερωτικής μαγείας σημαίνει την έναρξη μιας αλληλουχίας κατηγοριών, καταδόσεων, φυλακίσεων και εκτελέσεων αθώων ανθρώπων με την κατηγορία του "δαιμονισμού". Έτσι, μια παρέα από νεαρές γυναίκες στο Σάλεμ, όπου έχουν μεγαλώσει χωρίς δικαίωμα λόγου, ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι τα λόγια τους έχουν ανείπωτη δύναμη. Βεντέτες και κατηγορίες διαδέχονται η μία την άλλη και ο φόβος εξαπλώνεται στην κοινότητα, καθώς ο καθένας πλέον μπορεί να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ο Μίλερ έγραψε το έργο βασισμένος στα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης το 1692, όταν εξαπολύθηκε ένα κυριολεκτικό κυνήγι μαγισσών: τα παράξενα, αδιάγνωστα από τους γιατρούς, συμπτώματα που εμφάνισαν δύο νεαρά κορίτσια, εκλήφθηκαν ως σημάδια δαιμονισμού. Τα κορίτσια κατηγορήθηκαν για μαγεία και οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ δεκάδες ακόμη έφτασαν μετά από αυτές στο εδώλιο με την ίδια κατηγορία. Όσες ομολογούσαν ότι είχαν παραδοθεί στον Σατανά και κατέδιδαν άλλες έπαιρναν χάρη, όσες αρνούνταν να υποκύψουν στο σκοταδισμό, παραδεχόμενες κάτι που δεν ίσχυε, τιμωρούνταν με δημόσιο απαγχονισμό.

Για πληροφορίες και κρατήσεις: 210 72 82 333
Περισσότερες πληροφορίες
Οι μάγισσες του Σάλεμ
Βασισμένο στην πραγματική ιστορία της καταδίκης ως μαγισσών 20 γυναικών στο χωριό Σάλεμ της Μασαχουσέτης το 1692, το αριστούργημα του Μίλερ είναι μια διαχρονική καταγγελία των δεισιδαιμονιών, των προκαταλήψεων και του φανατισμού.